Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
veliki_ah
#9851 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nekom prostom računicom, za pola marke goriva možeš preći oko 5 km, a toliko je put skraćen od lašvanske petlje do zenice, tako da praktički ništa ne dobijaš ako siđeš sa AP ranije. Isto će biti i sa ostalim tunelima.
Ako ti je put skraćen za 20 kilometara, a on ti to dodatno naplaćuje 5 km, (lupam podatke zbog primjera, ne znam tačno) ne isplati ti se ići okolo jer gubiš na gorivu, amortizaciji auta i vremenu.
Sve ima svoju cijenu.
Ako ti je put skraćen za 20 kilometara, a on ti to dodatno naplaćuje 5 km, (lupam podatke zbog primjera, ne znam tačno) ne isplati ti se ići okolo jer gubiš na gorivu, amortizaciji auta i vremenu.
Sve ima svoju cijenu.
- hrle1976
#9852 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na kraju ce biti tako ili ga nece nikako iskopati. Morzda Erdoganova drzavna firma bude busila ili kakva Putin-Erdogan putevi multimix kompanijaMatzan wrote:hrle1976 wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vala da je 10KM ja bih išao kroz taj tunel nego se truckao dužim putem.
Hos u 1.000 maraka da ga nece nikad napraviti, znas ti koliko kosta tunel te duzine. Kakvi 10, ako bude napravljen moras uzeti broj frekventnosti u obzir, posto BiH nije austrija tj na nekom raskrscu cijena ce biti zasigurno x3 znaci 30km.
Ma da zaokružimo na 50 KM, da se ljudi ne muče sa kusurom.
- So What!
#9853 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zenička obilaznica - 30. 03. 2017. [Tunel Ričice (522m) - Vijadukt Ričice (168m) - Tunel Pečuj (878m)]

- So What!
#9855 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Autoput Doboj - Banja Luka [Petlja Mahovljani - Drugovići] - 30. 03. 2017. [/u][/size]@ BNX (Skyscrapercity)

- So What!
- So What!
- Dope_Man
#9858 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ta BL-DOBOJ dionica izgleda pravo dobro. Jos kad bi bilo sa druge strane /ZE-DO/ moglo bi se komoto doci iz SA do BL za 2 sata normala voznje autoputem.
- So What!
- shake69
#9860 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta je ovo So What, samo jedno auto jos bilo na cesti u po bijela dana!?
Pa od cega ce Dodo i njegova gubernija da zive ako se ljudi voze alternativnim pravcima? Cekati dijasporu da ostavi neki dinar?
Pa od cega ce Dodo i njegova gubernija da zive ako se ljudi voze alternativnim pravcima? Cekati dijasporu da ostavi neki dinar?
- So What!
#9861 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije moj snimakshake69 wrote:Sta je ovo So What, samo jedno auto jos bilo na cesti u po bijela dana!?![]()
Autoput koji povezuje Doboj i Prnjavor i za tu vožnju putarina iznosi 4 KM, baš i ne može se očekivati neki promet.
Kada dionica Prnjavor - Banja Luka bude otvorena sljedeće godine, tada se može očekivati porast.
Puni kapacitet ovaj autoput će doživjeti kada se autoputom povežu Zenica i Doboj.
- Alfons Kauders
#9862 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako HDZ, SDA i SBB namjeravaju trositi akcize...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/parlame ... /170331077
Mozda da predloze 25kf? Jebiga nece biti dovoljno 15kf ako misle graditi autoput za Bosnjake i jos jedan za Hrvate.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/parlame ... /170331077
Mozda da predloze 25kf? Jebiga nece biti dovoljno 15kf ako misle graditi autoput za Bosnjake i jos jedan za Hrvate.
- Drvosjeca iz Dejcica
#9863 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma taj autoput je sve samo ne ekonomski isplativa dionica. Rekao bih to je inat autoput da se nekome nešto dokaže. Pošto je sve u ovoj zemlji naopako onda me i ne čudi. Zenica i Doboj će se povezati za 10 godina, možda ni tada, a ova dionica će do tada dobro da probadne. Veći trošak plata za radnika na naplatnim rampa će biti nego čitav promet.So What! wrote:Nije moj snimakshake69 wrote:Sta je ovo So What, samo jedno auto jos bilo na cesti u po bijela dana!?![]()
Autoput koji povezuje Doboj i Prnjavor i za tu vožnju putarina iznosi 4 KM, baš i ne može se očekivati neki promet.
Kada dionica Prnjavor - Banja Luka bude otvorena sljedeće godine, tada se može očekivati porast.
Puni kapacitet ovaj autoput će doživjeti kada se autoputom povežu Zenica i Doboj.
-
neki
#9864 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa i autoput B.Luka - B.Gradiška, osim dionice do klašnica, je sablasno prazan, nešto kao dionica Vlakovo-Tarčin.
Generalno, sve će to malo oživjeti kad se izgradi most i spoje Doboj i Zenica, ali ne vjerujem da će naplata biti dovoljni ni za tekuće održavanje, jer su sadašnji pokazatelji jako loši..
Generalno, sve će to malo oživjeti kad se izgradi most i spoje Doboj i Zenica, ali ne vjerujem da će naplata biti dovoljni ni za tekuće održavanje, jer su sadašnji pokazatelji jako loši..
- shake69
#9865 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pravo je pitanje smiju li gospoda upravitelji autoputeva iz Dodine gubernije izaci s ciframa o prometu na pomenutoj dionici! Slicno kao i federalci o potezu Vlakovo-Tarcin. To se krije kao zmija noge, ili se podaci izbacuju uopceno sa svim drugim dionicama, da se ne vidi.neki wrote:Pa i autoput B.Luka - B.Gradiška, osim dionice do klašnica, je sablasno prazan, nešto kao dionica Vlakovo-Tarčin.
Last edited by shake69 on 05/04/2017 09:53, edited 1 time in total.
- mO k3
#9866 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
istina kunem se i ovo nije zajebancija , isao sam iz pravca Bosanske Gradiske prema banjaluci kada na putu biciklista za klempom na paksicu zavezan ...neki wrote:Pa i autoput B.Luka - B.Gradiška, osim dionice do klašnica, je sablasno prazan, nešto kao dionica Vlakovo-Tarčin.
- So What!
#9867 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Trenutno nije isplativa, ali s obzirom da je teren na sjeveru BiH jednostavan, tamo je mnogo lakše graditi. RS će se nakon otvaranja dionice do Banja Luke posvetiti izgradnji koridora Vc kroz svoju teritoriju, a u pripremi je i tender.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma taj autoput je sve samo ne ekonomski isplativa dionica. Rekao bih to je inat autoput da se nekome nešto dokaže. Pošto je sve u ovoj zemlji naopako onda me i ne čudi. Zenica i Doboj će se povezati za 10 godina, možda ni tada, a ova dionica će do tada dobro da probadne. Veći trošak plata za radnika na naplatnim rampa će biti nego čitav promet.
Druga stvar Koridor Vc im je nepohodan za izgradnju Modriča - Brčko (granice distrikta) - Bijeljina. U principu sve što valja od teritorije u RS ustvari prolazi njenim sjevernim dijelom i tu je ustvari i naseljena.
U Crnoj Gori kada je otvoren tunel Sozina 2005. godine, inače ogroman jednocijevni tunel, dug 4189m, tamo su se bunili tvrdeći da je to bacanje para te da se Crna Gora zadužuje bespotrebno. Taj se tunel inače naplaćuje, pa kada je otvoren, saobraćaj i turizam u predjelu Bara i Ulcinja je naglo skočio, a tunel je kroz putarine otplaćen.
Mi baš nećemo tako brzo otplatiti svoje autoputeve, ali će nam pomoći da stanemo na noge, a BiH ima tendenciju da postane turistička zemlja sa lahkom industrijom, a bilo koji autoput izgrađen neće odmoći. Ponoviću dionica Johovac - Prnjavor je za sada usamljena i povezuje dvije manje-više beznačajne lokacije, ali kada se proširi, što hoće sigurno, biće prometa.

-
BAK-eV
#9868 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bojkotovati ih, dok nema drzavne zastave. I tražiti zapošljavanje Bošnjaka.So What! wrote:Trenutno nije isplativa, ali s obzirom da je teren na sjeveru BiH jednostavan, tamo je mnogo lakše graditi. RS će se nakon otvaranja dionice do Banja Luke posvetiti izgradnji koridora Vc kroz svoju teritoriju, a u pripremi je i tender.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma taj autoput je sve samo ne ekonomski isplativa dionica. Rekao bih to je inat autoput da se nekome nešto dokaže. Pošto je sve u ovoj zemlji naopako onda me i ne čudi. Zenica i Doboj će se povezati za 10 godina, možda ni tada, a ova dionica će do tada dobro da probadne. Veći trošak plata za radnika na naplatnim rampa će biti nego čitav promet.
Druga stvar Koridor Vc im je nepohodan za izgradnju Modriča - Brčko (granice distrikta) - Bijeljina. U principu sve što valja od teritorije u RS ustvari prolazi njenim sjevernim dijelom i tu je ustvari i naseljena.
U Crnoj Gori kada je otvoren tunel Sozina 2005. godine, inače ogroman jednocijevni tunel, dug 4189m, tamo su se bunili tvrdeći da je to bacanje para te da se Crna Gora zadužuje bespotrebno. Taj se tunel inače naplaćuje, pa kada je otvoren, saobraćaj i turizam u predjelu Bara i Ulcinja je naglo skočio, a tunel je kroz putarine otplaćen.
Mi baš nećemo tako brzo otplatiti svoje autoputeve, ali će nam pomoći da stanemo na noge, a BiH ima tendenciju da postane turistička zemlja sa lahkom industrijom, a bilo koji autoput izgrađen neće odmoći. Ponoviću dionica Johovac - Prnjavor je za sada usamljena i povezuje dvije manje-više beznačajne lokacije, ali kada se proširi, što hoće sigurno, biće prometa.
- Haris.ba
#9869 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije otezala Hrvatska sa mostom u Bosanskoj Gradišci bezveze. Neće biti razloga da se ide u Bosanski Novi kad se iz Sarajeva ide prema Zagrebu. Svakako je onaj granični prelaz smiješan. A vamo će biti sa više traka, sa posebnim trakama za autobuski i teretni saobraćaj (u Bosanskoj Gradišci).
Ja ću prvi ići novim autoputem. Još ako bude jeftinije - što da ne. Još gorivo mogu sipati na dužoj relaciji u BiH. Još ovako mogu skoknuti i u Banja Luku usput na ćevape (jest da onda nema uštede)
.
Ja ću prvi ići novim autoputem. Još ako bude jeftinije - što da ne. Još gorivo mogu sipati na dužoj relaciji u BiH. Još ovako mogu skoknuti i u Banja Luku usput na ćevape (jest da onda nema uštede)
-
foton
#9870 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Definitivno, cim se spoji Doboj sa Mahovljanima, za Bec, Zagreb, Ljubljanu... ce se ici ovim putem. Bice i jeftinije i brze i krace.Haris.ba wrote:Nije otezala Hrvatska sa mostom u Bosanskoj Gradišci bezveze. Neće biti razloga da se ide u Bosanski Novi kad se iz Sarajeva ide prema Zagrebu. Svakako je onaj granični prelaz smiješan. A vamo će biti sa više traka, sa posebnim trakama za autobuski i teretni saobraćaj (u Bosanskoj Gradišci).
Ja ću prvi ići novim autoputem. Još ako bude jeftinije - što da ne. Još gorivo mogu sipati na dužoj relaciji u BiH. Još ovako mogu skoknuti i u Banja Luku usput na ćevape (jest da onda nema uštede).
-
walk_M-A-N
- So What!
#9872 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Uglavnom većina vas odlično shvata da je ova dionica budućnost, naravno i Svilaj će raditi, ali na Gradišku će se ići zbog nešto kraće relacije.foton wrote:Definitivno, cim se spoji Doboj sa Mahovljanima, za Bec, Zagreb, Ljubljanu... ce se ici ovim putem. Bice i jeftinije i brze i krace.Haris.ba wrote:Nije otezala Hrvatska sa mostom u Bosanskoj Gradišci bezveze. Neće biti razloga da se ide u Bosanski Novi kad se iz Sarajeva ide prema Zagrebu. Svakako je onaj granični prelaz smiješan. A vamo će biti sa više traka, sa posebnim trakama za autobuski i teretni saobraćaj (u Bosanskoj Gradišci).
Ja ću prvi ići novim autoputem. Još ako bude jeftinije - što da ne. Još gorivo mogu sipati na dužoj relaciji u BiH. Još ovako mogu skoknuti i u Banja Luku usput na ćevape (jest da onda nema uštede).
Ako bi raja birala između Autoputeva RS-a i Hrvatskih autocesta, preferirat će da se vozi prvom opcijom, jer na kraju krajeva PDV broj im je u BiH, a porez ide u zajedničku kasu.
-
kakaljin
#9873 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I da je duze, a nemoguce je i napraviti duze, ja iskreno bi vise vozio sto vise nasim autoputem nego stranim, kao sto kazes vise nama ostaje novca.So What! wrote:Uglavnom većina vas odlično shvata da je ova dionica budućnost, naravno i Svilaj će raditi, ali na Gradišku će se ići zbog nešto kraće relacije.foton wrote:Definitivno, cim se spoji Doboj sa Mahovljanima, za Bec, Zagreb, Ljubljanu... ce se ici ovim putem. Bice i jeftinije i brze i krace.Haris.ba wrote:Nije otezala Hrvatska sa mostom u Bosanskoj Gradišci bezveze. Neće biti razloga da se ide u Bosanski Novi kad se iz Sarajeva ide prema Zagrebu. Svakako je onaj granični prelaz smiješan. A vamo će biti sa više traka, sa posebnim trakama za autobuski i teretni saobraćaj (u Bosanskoj Gradišci).
Ako bi raja birala između Autoputeva RS-a i Hrvatskih autocesta, preferirat će da se vozi prvom opcijom, jer na kraju krajeva PDV broj im je u BiH, a porez ide u zajedničku kasu.
- Grof
#9874 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nedavno smo računali (ako se ide prema Zagrebu) da je ova dionica kraća za cca 25 km u odnosu na Svilaj.
PDV ostaje u državi a da ne govorim o tome da su autoceste u Hrvatskoj (čak i bez ovog zadnjeg poskupljenja) skuplje. Od početka aprila cestarina je poskupila dodatnih 5% a za ljetnu sezonu najavljuju poskupljenje još 10%.
Samo mi nije jedno jasno: ja sam čuo da će dionica Doboj - Gradiška biti gotova do kraja ove godine, a neki spominju tek iduću godinu?
PDV ostaje u državi a da ne govorim o tome da su autoceste u Hrvatskoj (čak i bez ovog zadnjeg poskupljenja) skuplje. Od početka aprila cestarina je poskupila dodatnih 5% a za ljetnu sezonu najavljuju poskupljenje još 10%.
Samo mi nije jedno jasno: ja sam čuo da će dionica Doboj - Gradiška biti gotova do kraja ove godine, a neki spominju tek iduću godinu?
- So What!
#9875 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja sam spomenuo. U principu jeste najvaljeno da bi trebalo, mada se ne zna kada tačno još. Možda se otvori pola dionice Prnjavor - Mahovljani, a možda čitava.Grof wrote:Nedavno smo računali (ako se ide prema Zagrebu) da je ova dionica kraća za cca 25 km u odnosu na Svilaj.
Kod nas je običaj da se autoputevi otvaraju u izbornoj godini, tako da postoji mogućnost da se gradnja sada malo razvuče.
Podsjetimo dionica Johovac - Prnjavor je puštena pred lokalne izbore i čuveni referendum, kada su nekoliko dana prije otvaranja ovom pravcu dali ime "9. januar".