Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- Prpa.ba
#9851 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Par NVO-ova je bilo pokrenulo organizaciju nezavisne analize vode medjutim otkako je kifla poceo spinovati sve je zamrlo.
Nase iskustvo je da nema stomacnih tegoba otkako smo presli na kupovnu vodu za pice. Nazalost, ovom vodom se valja kupati pa je crvenilo koze sve cesce i jace..
Nase iskustvo je da nema stomacnih tegoba otkako smo presli na kupovnu vodu za pice. Nazalost, ovom vodom se valja kupati pa je crvenilo koze sve cesce i jace..
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#9852 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Meni dosao racun za vodu duplo veceg iznosa nego inace, i to za mjesec kad smo imali najvise redukcija.
Kakva je kod vas situacija sa racunima za vodu?!
- Banksy
#9853 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Trebalo bi ponovo pokrenuti to pitanje preko NVO-a, ovo je baš otrov...Prpa.ba wrote:Par NVO-ova je bilo pokrenulo organizaciju nezavisne analize vode medjutim otkako je kifla poceo spinovati sve je zamrlo.
- Prpa.ba
#9854 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Racuni su na istom ili vecem nivou jer su ljudi nabavili kanistere i flase koje pune dok ima vode. Ukupna potrosnja vode nije nista manja, cak je veca jer se staru vodu redovno prosipa. To je ne racunajuci i standardno snabdjevanje vazduhom kojeg ViK naplacuje kao najciscu izvorsku vodu.
-
silent hill
#9855 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ja sam jednostavno odlučio prestati plaćati račune za vodu...bar ne plaćam ono što nemam
- man_464
#9856 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
bumerangss wrote:U Boljakovom još nema vode[/b
Jebem vam sve jer moram paliti mašinu po skupoj
Jebem vam sve po spisku
Samo da javim da u Boljakovom na Smaila Šikala 17 ima uvijek i da nikad do sad osim ono pred Bajram nije nestajalo. (Štela
Malo utanji oko 2 u noći i tamo oko 5 opet pojača.
-
walk_M-A-N
#9857 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Zanimljivo, primjer ovog problema iz priče o opoziciji:
Da se sada vratimo na drugi nedostajući dio opozicionog karaktera. Radi se o mjerama koje bi oni preduzeli u slučaju da osvoje vlast. Ljudi trebaju znati osnovne stavove do kojih opozicione stranke i ljudi koji ih predstavljaju drže. Iako takvi stavovi nužno moraju biti jednostavni i rezolutni zbog prosječnog glasača, to nikako ne znači da je proces njihovog donošenja isto tako jednostavan i određen. Svaki takav stav mora proći sito i rešeto unutarstranačke diskusije i usaglašavanja različitih organa stranke, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih entiteta. Takvi stavovi moraju biti u okvirima osnovnih ideoloških odrednica stranaka i nikako ne smiju iskakati iz kompletne koherentne slike - tako da npr. obećanja za popravku infrastrukture budu u skladu sa budžetom i drugim planiranim javnim troškovima.
Da se u prethodnom smislu vratimo na naš konkretni problem vodosnabdijevanja u Sarajevu: jedan od takvih bitnih entiteta je komisija za infrastrukturu Skupštine Kantona Sarajevo. O toj komisiji gotovo da niko ništa ne zna i sigurno je da se uopšte ne spominje u medijima. Radi se o međustranačkoj komisiji koja je tu da kontroliše, prati i kritikuje rad Vlade po pitanjima infrastrukture kao i da predlaže korake koji se trebaju učiniti za bolje funkcionisanje sistema. Ta komisija, na osnovu informacija sa web site-a Skupštine Kantona Sarajevo nikada se nije sastala. (Čak-šta-više, od svih skupštinskih komisija, kojih ima desetak, samo se jedna sastala, ona za turizam i to 2015.) Na web stranici nema informacija da li su opozicionari tražili da se komisija sastane. Ja ću zaključiti da nisu s obzirom da se to ne spominje niti na web stranicama opozicionih stranaka. S druge strane, ako vladajući neće da se komisija sastaje, može to proći i bez njih ali zastupnici moraju biti upoznati sa detaljima projekata, moraju praviti izvješća i preporuke. Oni moraju znati šta učiniti sa vodovodom i ne može se poslije tri godine rada Skupštine govoriti o ekspertima koji su trebali doći na sjednicu da ponude svoja rješenja kao što su neki opozicioni poslanici nedavno govorili da treba. Opozicija je tu jednako neodgovorna kao i pozicija, nisu radili svoj posao.
Vladajuća većina u našim neuređenim skupštinama može spriječiti sastanak komisije i neodobriti studiju i pisanje izvještaja komisiji, ali ako je Vlada ta koja onemogućava takve aktivnosti, javnost mora biti upoznata s tim i to se mora glasno iznijeti kao primjer korištenja nedemokratskih metoda i sprečavanja opozicije da radi svoj posao.
Rad članova komisije na konkretnom problemu (Vodovoda u ovom slučaju) može odabranim ljudima biti od velike koristi vezano za upoznavanje sa situacijom i konsekventno dovesti do kvalitetne rasprave o situaciji s vodom i prijedloga pravih rješenja. Komisija, ma koliko pomagala Vladi da riješi problem, pomaže i opoziciji da ojača sopstvene kapacitete i ugled.
Iz navedenog primjera rada komisije, kritika i kontrola vlasti dobija potpuno drukčiju dimenziju: ljudi koji imaju znanje i plan sanacije problema vodosnabdijevanja mogu konkretno kritikovati rad vlasti iz dana u dan. Njihova kritika nikada nije generalna dok je u isto vrijeme pravovremena te ne dopušta ovo što imamo danas - proš'o voz pa sad trči za njim. Ko će sada popraviti sve što je pokvareno u zadnjih 15 godine od kada je krenulo nizbrdo?
- JThomas
#9858 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
prvi problem opozicije je što nije zaista opozicija nego vlast u nadi i na čekanju. i to ne kao glavni već kao mali partner. ništa produktivno ni konstruktivno ne može ni biti dok se prvo to ne promijeni.
-
moonca
#9859 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kako znate kako ce se ponasati/vladati, kada je nikada niti ce te ikada glasati za nju.

-
aldinjo
#9860 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Onoliko vremena kiša padala i večeras opet isključiše vodu! U isto vrijeme kao i kada je bila najveća suša!? Nevjerovatno! 
- problemnatravunu
#9861 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Udruženi zločinački poduhvat
definitivno, jer vode redovito nestaje kad su termini jeftinije tarife za struju, tako da se ne može koristiti pogodnost uključenja nekih potrosača vode i struje (veš mašina, mašina za suđe, pa i bojler ....) , kad je ta niža tarifa struje!
definitivno, jer vode redovito nestaje kad su termini jeftinije tarife za struju, tako da se ne može koristiti pogodnost uključenja nekih potrosača vode i struje (veš mašina, mašina za suđe, pa i bojler ....) , kad je ta niža tarifa struje!
- VladaFBiH
#9862 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sa uobičajenih 6-6.5m2 po članu potrošnja pala na 4m2 po članuRomeo 80 wrote:Meni dosao racun za vodu duplo veceg iznosa nego inace, i to za mjesec kad smo imali najvise redukcija.
- agent_zero
#9863 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne oglašavaju se SDA balije povodom dnevnih redukcija 
-
neki
#9864 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
a po tebi kiša direktno ukapa u vodovodne instalacije?aldinjo wrote:Onoliko vremena kiša padala i večeras opet isključiše vodu! U isto vrijeme kao i kada je bila najveća suša!? Nevjerovatno!
-
neki
#9865 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

ovu glavu treba stavljati na svaku stranu ove teme samo da vas podsjeti ko vas jebe i za koga će većina vas opet glasati
- Dozer
#9866 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kako riba uvijek smrdi od glave, tako je isti slucaj i ovdje, tj. svi problemi u drzavi smrde = od glave/glava.
Ja samo ne znam da li u ovom narodu postoji imalo pameti (pod "narod" mislim na sve gradjane BiH, ne samo na Bosnjake)... cini mi se da toga nema... Jer, da ima, odavno bi se digla i kuka i motika da rastjera ovu ENV bagru s vlasti.
Jeste, opzicija nam je najobicnija karina, Murta koji ceka da Kurta sjase da bi on uzjahao, ali u svakom slucaju ovdje je potrebna jedna totalna promjena.
Nazalost, na nasoj politickoj sceni trenutno ne postoji niko s moodima ko bi bio spreman, ali i sposoban, da stvari postavi na prvai nacin, a to znaci:
1. Identicifikovanje problema (u nasem slucaju, pa ma koliko nekome to izgledalo smijesno i irelevantno za ovu temu), to je Ustav, a koji uzrokuje sve sljedece tacke.
2. ENV podjela vlasti.
3. Stranacka uhljebljavanja zasnovano na ustavnoj ENV matrici, a koja uzrokuje davanje primata podobnosti umjesto sposobnosti.
I niko jasno i glasno, i naglas, ne zeli stvari postaviti ovako, a pogotovo da imenuje krivce za stanje koje se ogledaju u totalnom debaklu kompletnog drustva, i to u svim njegovim segmentima, od obrazovnog, kao primarnog, pa sve do banalnih stvari koje bi trebale funkcionisati po nekakvom defaultu, kao sto je vodosnabdijevanje.
U normalnim zemljama vodosnabdjievanje je nesto sto se podrazumijeva da postoji i funkcionise besprijekorno. I nigdje to nije tema cak ni fusnota u medijima.
Ali, kod nas je obratno - to su konstatno glavne vijesti, nesto oko cega se svi "deveraju", a niko zapravo ne radi nista.
I tu onda dolazimo do Comskog, ali i moje tacke 8. - Unazadjivanje svih javnih usluga s ciljem povecavanja apatije mase, skretanja sa zaista bitnih i vecih problema, ali i licne odgovornosti za sve to.
Ili, sto su neki ovdje vec rekli - zaba je skuhana.
P.S. Pogledajte samo konfiguraciju lobanja na gornjoj sliKi...sve se samo kaze...
Ja samo ne znam da li u ovom narodu postoji imalo pameti (pod "narod" mislim na sve gradjane BiH, ne samo na Bosnjake)... cini mi se da toga nema... Jer, da ima, odavno bi se digla i kuka i motika da rastjera ovu ENV bagru s vlasti.
Jeste, opzicija nam je najobicnija karina, Murta koji ceka da Kurta sjase da bi on uzjahao, ali u svakom slucaju ovdje je potrebna jedna totalna promjena.
Nazalost, na nasoj politickoj sceni trenutno ne postoji niko s moodima ko bi bio spreman, ali i sposoban, da stvari postavi na prvai nacin, a to znaci:
1. Identicifikovanje problema (u nasem slucaju, pa ma koliko nekome to izgledalo smijesno i irelevantno za ovu temu), to je Ustav, a koji uzrokuje sve sljedece tacke.
2. ENV podjela vlasti.
3. Stranacka uhljebljavanja zasnovano na ustavnoj ENV matrici, a koja uzrokuje davanje primata podobnosti umjesto sposobnosti.
I niko jasno i glasno, i naglas, ne zeli stvari postaviti ovako, a pogotovo da imenuje krivce za stanje koje se ogledaju u totalnom debaklu kompletnog drustva, i to u svim njegovim segmentima, od obrazovnog, kao primarnog, pa sve do banalnih stvari koje bi trebale funkcionisati po nekakvom defaultu, kao sto je vodosnabdijevanje.
U normalnim zemljama vodosnabdjievanje je nesto sto se podrazumijeva da postoji i funkcionise besprijekorno. I nigdje to nije tema cak ni fusnota u medijima.
Ali, kod nas je obratno - to su konstatno glavne vijesti, nesto oko cega se svi "deveraju", a niko zapravo ne radi nista.
I tu onda dolazimo do Comskog, ali i moje tacke 8. - Unazadjivanje svih javnih usluga s ciljem povecavanja apatije mase, skretanja sa zaista bitnih i vecih problema, ali i licne odgovornosti za sve to.
P.S. Pogledajte samo konfiguraciju lobanja na gornjoj sliKi...sve se samo kaze...
-
gurabija78
#9867 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
primijetih, jes malo fasisticki, ali fakat lobanje koje upucuju na IQ do max broja cipela....Dozer wrote:Kako riba uvijek smrdi od glave, tako je isti slucaj i ovdje, tj. svi problemi u drzavi smrde = od glave/glava.
2. ENV podjela vlasti.
- VladaFBiH
#9868 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
zbirni IQ je oko 92 za njih 50takDozer wrote:
ovo me podjeća na onaj vic:
Šta je to 200 glava a 5 zuba?
Prvi red na predizbornom SDA skupu
(nekad je bio prvi red na koncertu Sinana Sakića)
- O'zone
- Globalni moderator
#9869 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Dobro je da ne puca...i nek su naši....izduro je Mujo i gore.....Eee ko se sjeća kako je bilo u ratu.....
- Dozer
#9870 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nazalost, sjecam se...
A vidim i ovo danas...
I kad povucem paralelu, tacno mi se cini da je sve isto, osim sto danas ne puca. I ima vise vozila...
Ostalo je, manje-vise, slicno njesra...
A vidim i ovo danas...
I kad povucem paralelu, tacno mi se cini da je sve isto, osim sto danas ne puca. I ima vise vozila...
Ostalo je, manje-vise, slicno njesra...
- drag_gost
#9871 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
I narod suti, ne protestvuje. Zasluzujemo mi i da nemamo vode po danu, a ne po noci. Zasluzujemo i gore politicare od ovih. Dok god mama, nana, dedo, otac daju 2 km za kafu dobro je..
Lagano, postepeno smo se navikli na ratne uslove. A navici cemo se i na veca sranja, ne brinite.
Lagano, postepeno smo se navikli na ratne uslove. A navici cemo se i na veca sranja, ne brinite.
- Dozer
#9872 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ja bih, ali fakat, volio da se ponovo zarati. I mrtav sam ozbiljan.
To je, ocigledno, jedini nacin da se ovdje uvede red i da se resetuje ovo sranje od drzave...
I, podrazumijeva se - da se pocitisti ova nakocena ENV stoka, na svim stranama.
To je, ocigledno, jedini nacin da se ovdje uvede red i da se resetuje ovo sranje od drzave...
I, podrazumijeva se - da se pocitisti ova nakocena ENV stoka, na svim stranama.
- O'zone
- Globalni moderator
#9873 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Jutros mi drug slikao i objavio na FB-u red ispred poslovnice ViK-a u Hrasnom...Čekaju ljudi da plate...ništa...zrak...jbš nas i treba da je ovako kako jeste. Bit će i gore...samo se mi tješimo.drag_gost wrote:I narod suti, ne protestvuje. Zasluzujemo mi i da nemamo vode po danu, a ne po noci. Zasluzujemo i gore politicare od ovih. Dok god mama, nana, dedo, otac daju 2 km za kafu dobro je..
- Dozer
#9874 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kakvi smo mi kao ljudi, narod...Ovo je jos i super sta nam rade. I to bez vazelina...
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#9875 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
http://www.sarajevo365.com/vijesti/vodo ... redukcija/
Mislim da je zajebancija, ali me od tih retarda nista ne bi iznenadilo!
Mislim da je zajebancija, ali me od tih retarda nista ne bi iznenadilo!