Safet Susic - Pape, selektor BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
jeza u ledja

#9851 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:@jež, kontam šta si htio reći, ali bojim se da mnogi ne razumiju šta znači maximum. Maximum je recimo ono što je Rehhagel uspio izvući od Grčke 2004. godine. Maksimum je izvukla Latvija plasmanom na isto prvenstvo. Maksimum je izvukao Mourinho od Porta i Intera, a Švabo od Šturma. Trenutno možda Urugvaj igra najbliže maksimumu. Dakle, ako je Grčka mogla osvojiti EP, to sigurno može i bar 50% evropskih reprezentacija kada bi ostvarile svoj MAXIMUM ili ako su to već učinile Latvija ili Slovenija, pod svojim maksimumom gotovo sve evropske selekcije mogu ostvariti plasman na EP ili SP, osim baš onih mikrodržavica sa dna. Ali kako vidimo, ne dešava se to tako često, posebno ne sa selektorima koji primaju 5000 KM plate.

I naravno da se treneri mjere prema onome koliko mogu iskoristit potencijal vlastite ekipe. Mislim da se slažemo da Pape ne izvlači i realno ne može izvući maximum iz naše reprezentacije. Ali ko realno može? Da dovedemo Mourinha? :-) Osim toga, na izvlačenje maximuma ne utiče samo selektor, mnogo je tu drugih bitnih faktora u igri.
Grcka je izvukla svoj maksimum, Spanija takodje, Urugvaj definitivno kao i Holandija na zadnjem SP. Njemci redovno izvlace svoj maksimum, a Englezi redovno podbacuju. U zadnje vrijeme isto vazi i za Brazil i Argentinu, Portugal. Crna Gora izvlaci trenutno maksimum maksimuma, isto se moze reci za Norvesku. Hrvatska je 1998 izvukla svoj maksimum, itd.
Mislim da smo i mi u proslim kvalifikacijama izvukli svoj maks.

Sto se tice selektora, ne znam ko moze izvuci vise, siguran sam da ih ima. Ciro je izvukao dosta, jeste imao je igrace koji su bili u boljoj formi, ali pobogu nije tolika razlika. Druga stvar je sto je grupa sa Spanijom, Turskom i Belgijom po meni drasticno jaca od ove nase sada sa Francuzima, Rumunima...
Sto se tice plate od 5000KM....moze se ona i povecati. Ne treba se drzava mijenjati za takav poduhvat. :D (PS: palermo oduze mi rijeci iz usta sto se tice plate. I ja htjedoh bas reci da je prica o 5000KM vise izlizana)
Obuca9

#9852 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Obuca9 »

palermo wrote:jedino ne prihvatam unaprijed dato opravdanje da mu je tim prosječan. Kvalitet i potencijal tima su sasvim dovoljni da se ode na evropsko prvenstvo.

P.S nemoj da brojimo utakmice kojima smo prisustvovali :D
Slazem se, dovoljno je da se ode, ali je potrebno dosta stvari da se poklopi da bi se otislo na SP. Dakle nismo u poziciji ala recimo Litvanija, kojoj se moze sve na svijetu poklopiti, ali na veliko takmicenje nece otici jer kvalitet nemaju. S druge strane, nismo bas ni u poticiji kao neke velesile, koje i uz sto problema oko ekipe mogu lezerno otici na Euro, konkretan primjer Francuske u ovom ciklusu.

Mi smo tu negdje u sredini. Imqmo taj neki kvalitet, koji kao sto rekoh nije Bog zna sta (osim u glavama nasih navijaca i kvazinovinara) i da bi otisli na Euro mora nam se poklopiti par stvari. Od nesto lakse grupe, srece u kljucnim utakmicama, forme igraca, zdravlja igraca, poteza selektora i jos mnogo drgog.

Konkretan primjer proslih kvalifikacija, imali smo solidnog selektora, igraci su nam bili u fantasticnoj formi, gotovo niko nije bio povrijedjen, protivnici u grupi (Turci i Belgijanci) su bili indisponirani i u ocajnoj formi ali nam je u zadnjem momentu sreca okrenula ledja (precke, stative u Lisabonu), selektor je napravio veliki kiks s kartonima i ostali smo bez mundijala.

Dakle sam taj kvaliet koji imamo, cak ni uz iskusnog lusca na klupi, nam jednostavno nije bio dovoljan za Afriku.
jeza u ledja

#9853 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by jeza u ledja »

hz__semir wrote: Dakle nismo u poziciji ala recimo Litvanija, kojoj se moze sve na svijetu poklopiti, ali na veliko takmicenje nece otici jer kvalitet nemaju.
Pa kako je mogla Latvija?
Obuca9

#9854 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Obuca9 »

jeza u ledja wrote:
hz__semir wrote: Dakle nismo u poziciji ala recimo Litvanija, kojoj se moze sve na svijetu poklopiti, ali na veliko takmicenje nece otici jer kvalitet nemaju.
Pa kako je mogla Latvija?
Sve su to trenutni bljeskovi. Eto bili su na Euru, slucajno zalutali, od tad ih na mapi nema. 6 godina kasnije su zavrsili u petom sesiru, tako da su ispod njih ostali samo San marino, Andora, Luksemburg, Lihtenstajn i kompanija.

I da, Latvija je po mom misljenju kvalitetnija od Litvanaca. Za ponekog latvijskog igraca, a jedini Litvanac za kojeg sam u zivoti cuo je Arvidas Sabonis, a on je igrao s malo drugacijom loptom.
palermo

#9855 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by palermo »

Ridjobrki wrote: @palermo: Sušić je prihvatanjem te plate sam rekao svoju cijenu i vrijednost. Ali svaka mu čast, neka proba, ne barkati ga sada i nek radi kako zna. Samo ne očekivati previše i ako šta napravi halal mu kvrguša.
Ma ne mora nužno biti, ljudi imaju razne motive da prihvate neki posao. Ja sam imao čast ( u svom poslu) raditi sa nekim ljudima koji su mogli tražiti šta su htjeli, pa su iz svojih osobnih motiva radili gotovo džaba.

Ali ako se stalno poteže ova priča o 5000 KM kao argument tezi da se ništa bolje za te pare ne može dobiti onda ja .mislim osnovano, pitam, nije li Sušić zapravo skup trener.....jer shodno logici koja se ovdje u nekim postovima propagira, mi plaćamo 5000 KM za nekvalitet........pa jebem mu miša, hajmo onda naći nekog za milju maraka, isto tako neće valjati ali ostaše barem četiri milje u džepu....

malo sam otišao od Sušića sad :D , rekoh ja, a opet ću ponoviti, moja puna podrška njemu.....
cyprus

#9856 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by cyprus »

E tu se ne slažem. Par postova ranije sam napisao da sve evropske reprezentacije izvuzev San Marina, Andore, Luksemburga, Malte, Farskih Ostrva i možda Lihtenštajna, kada bi postigle svoj maksimum i imale određenu dozu sreće i uz poklapanje ostalih faktora, mogu da se dočepaju nekog prvenstva. Stvarno, ako su mogle Latvija i Slovenija, zašto ne bi mogle recimo Litvanija i Albanija??? Ali stvar je u tome što je postizanje maksimuma prava rijetkost...

@jež, ne slažem se ni s tobom. Ne mislim da su treneri Španije i Holandije izvukli maksimum iz svojih ekipa iako su bili finalisti. Španija ima jasno najjaču selekciju na svijetu i potencijal koji da je maksimalno iskorišten, oni bi se relativno bez problema prošetali prvenstvom. A znamo da je ono bilo daleko od glatkog. Holandija također igrama nije oduševila, a ima takav sastav od kojeg se to moglo očekivat. Također, mislim ni da Njemačkoj nije polufinale ono što im je vrh vrhova, dakle nije maksimum. Za Crnu Goru se slažem da ovo što Cico radi kod njih je stvarno fascinantno, ali vidjećemo kako će kvalifikacije završit, pa da ocjenimo koliko je to blizu makismuma.

Ćiro isto nije izvuko maksimum. Jeste vjerovatno izvuko više nego bilo koji selektor dosad, al ako nam je baraž maksimum, kog qrca onda i učestvujemo u kvalifikacijama...

Treba razlikovati neuspjeh od realnog očekivanja, realno očekivanje od uspjeha, a uspjeh od maksimuma...
cyprus

#9857 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by cyprus »

palermo wrote:Priča o plati od 5000 KM je malo deplasirana. Da li to često spominjanje tih 5000 KM znači da priznajete da Sušić zapravo ne vrijedi, ali eto jedino njega možemo platiti.
Priča o plati nije deplasirana. Ona nije priznanje da Sušić ništa ne vrijedi, nego da vrijedi tačno onoliko koliko mu savez može ponuditi. I ovo nije priča samo o Sušiću. Svaki dosadašnji selektor je popljuvan. Sve jedan! :roll: A samo zato što široka bosanskohercegovačka javnost ne može da shvati jednu čistu istinu: koliko para - toliko muzike...

Ne kažem ni da se sa tom cifrom ne može napraviti ništa. Može, ali to spada u domenu podviga. Nažalost, oni koji primaju 5000 KM obično baš i nisu sposobni za ostvarivanje podviga. Ako im se i desi, to je više plod slučajnosti... A budimo pošteni pa recimo da nijedan naš dosadašnji selektor nije podbacio u smislu realnih očekivanja i mogućnosti. Svi samo nisu uspjeli ostvariti ono čega je narod toliko željan - da i mi postanemo neko...
JThomas

#9858 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by JThomas »

.
Last edited by JThomas on 04/08/2011 17:51, edited 1 time in total.
JThomas

#9859 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by JThomas »

.
JThomas

#9860 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by JThomas »

.
cyprus

#9861 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by cyprus »

palermo wrote:Priča o plati od 5000 KM je malo deplasirana. Da li to često spominjanje tih 5000 KM znači da priznajete da Sušić zapravo ne vrijedi, ali eto jedino njega možemo platiti.
Priča o plati nije deplasirana. Ona nije priznanje da Sušić ništa ne vrijedi, nego da vrijedi tačno onoliko koliko mu savez može ponuditi. I ovo nije priča samo o Sušiću. Svaki dosadašnji selektor je popljuvan. Sve jedan! :roll: A samo zato što široka bosanskohercegovačka javnost ne može da shvati jednu čistu istinu: koliko para - toliko muzike...

Ne kažem ni da se sa tom cifrom ne može napraviti ništa. Može, ali to spada u domenu podviga. Nažalost, oni koji primaju 5000 KM ne ostvaruju baš često podvige. A budimo pošteni pa recimo da nijedan naš dosadašnji selektor nije ni podbacio u smislu realnih očekivanja i mogućnosti. Svi samo nisu uspjeli ostvariti ono čega je narod toliko željan - da i mi postanemo neko...
cyprus

#9862 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by cyprus »

Ne kažem ni da se sa tom cifrom ne može napraviti ništa. Može, ali to spada u domenu podviga. Nažalost, oni koji primaju 5000 KM ne ostvaruju baš često podvige. A budimo pošteni pa recimo da nijedan naš dosadašnji selektor nije ni podbacio u smislu realnih očekivanja i mogućnosti. Svi samo nisu uspjeli ostvariti ono čega je narod toliko željan - da i mi postanemo neko...
JThomas

#9863 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by JThomas »

gdje li si te gledao te filmove gdje se neko bez problema šeta svjetskim prvenstvom...
Obuca9

#9864 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Obuca9 »

Ludilo, ludilo, forum je poludio :D
JThomas

#9865 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by JThomas »

jesam ga nakuc'o :D
veljaca

#9866 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by veljaca »

cyprus wrote:

Ne kažem ni da se sa tom cifrom ne može napraviti ništa. Može, ali to spada u domenu podviga. Nažalost, oni koji primaju 5000 KM obično baš i nisu sposobni za ostvarivanje podviga. Ako im se i desi, to je više plod slučajnosti... A budimo pošteni pa recimo da nijedan naš dosadašnji selektor nije podbacio u smislu realnih očekivanja i mogućnosti. Svi samo nisu uspjeli ostvariti ono čega je narod toliko željan - da i mi postanemo neko...
:?

Zelis reci da sadasnji selektor Pape nije sposoban za ostvarenje podviga ( odlazak na EP i Svjetsko ) .....
palermo

#9867 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by palermo »

cyprus wrote:

Plata je šuplja priča. Ili valjaš ili ne valjaš. Ako valjaš uradit ćeš posao a plodove ćeš ubrati nekad kasnije. To i Sušić zna,ta nije zar zbog 5000 KM pristao da radi.

dakle, temeljno je pitanje da li neko zna raditi svoj posao ili ne zna.......
Ako Sušić zna raditi svoj posao on će ga uraditi i valorizirat će to kasnije, ako ne zna onda mu je i ovo puno.......
rekoh....plata je šuplja priča........
JThomas

#9868 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by JThomas »

kad ga dosad nije valorizirao, a bio je igračka legenda da mu otvori vrata...teško će i odsad. realno.
palermo

#9869 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by palermo »

JThomas wrote:kad ga dosad nije valorizirao, a bio je igračka legenda da mu otvori vrata...teško će i odsad. realno.
Više govorim o principu, a manje o Sušiću
JThomas

#9870 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by JThomas »

pa u principu i jeste istina da danas pravog trenera nema za 5.000 KM. kapitalizam fazoni. jedino ako bi na ludu sreću iskopao nekog za koga se ne zna a ko je dobar (mada je to vrlo kratkog daha i čim bi se vidjelo da je dobar razgulio bi), ili neka patriotska mahsuzija, ono neko ko je zaradio velike pare pa sad na kraju karijere hoće da vidi šta može sa reprezentacijom.
palermo

#9871 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by palermo »

JThomas wrote:pa u principu i jeste istina da danas pravog trenera nema za 5.000 KM. kapitalizam fazoni. jedino ako bi na ludu sreću iskopao nekog za koga se ne zna a ko je dobar (mada je to vrlo kratkog daha i čim bi se vidjelo da je dobar razgulio bi), ili neka patriotska mahsuzija, ono neko ko je zaradio velike pare pa sad na kraju karijere hoće da vidi šta može sa reprezentacijom.
Al poenta je ako neko ne valja, koliko god da mu plaćaš on ti čini štetu....dakle, plata nije izgovor....samo to hoću reći
Corola

#9872 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Corola »

palermo wrote:
JThomas wrote:pa u principu i jeste istina da danas pravog trenera nema za 5.000 KM. kapitalizam fazoni. jedino ako bi na ludu sreću iskopao nekog za koga se ne zna a ko je dobar (mada je to vrlo kratkog daha i čim bi se vidjelo da je dobar razgulio bi), ili neka patriotska mahsuzija, ono neko ko je zaradio velike pare pa sad na kraju karijere hoće da vidi šta može sa reprezentacijom.
Al poenta je ako neko ne valja, koliko god da mu plaćaš on ti čini štetu....dakle, plata nije izgovor....samo to hoću reći
Po toj poenti nismo jos od postanka repke imali nekoga da valja.Kako stvari stoje necemo nikad ni imati.
Jer isto je poenta da prazna ne puca.
P.S Onaj Holandzanin na klupi Turske repke prima 80 puta vecu godisnju platu, a vjerovatno se nece ni u baraz kvalificirati.Znaci mozes tu svoju poentu reci da on nevalja.Pitanje se sad postavlja,da li fakat tako????
Poenta znaci na kraju ispada da kod nas nema poente.
palermo

#9873 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by palermo »

Corola wrote:
palermo wrote:
Po toj poenti nismo jos od postanka repke imali nekoga da valja.Kako stvari stoje necemo nikad ni imati.
Jer isto je poenta da prazna ne puca.
P.S Onaj Holandzanin na klupi Turske repke prima 80 puta vecu godisnju platu, a vjerovatno se nece ni u baraz kvalificirati.Znaci mozes tu svoju poentu reci da on nevalja.Pitanje se sad postavlja,da li fakat tako????
Poenta znaci na kraju ispada da kod nas nema poente.
Pa sad to da nema poente bih se složio, onako filozofski :D .
Al kad već spominješ tog holanđanina, poenta je :D :D da će on dobiti otkaz ako ne odvede Turke na evropsko.

Ja samo kažem da visina plate nije argument da li radiš dobro ili ne radiš, da li možeš raditi dobro ili ne radiš, da li znaš ili ne znaš, a eto neki se vole na to pozivati
shalla

#9874 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by shalla »

Po meni je najveći papetov problem (kao i kod svih drugih fudbalskih, košarkaških, rukometnih i inih selektora) ziheraštvo tj. zadovoljavanje prosjekom. Ono, svi igraju na kartu jbg ako i ne uspijem to je nešto normalno, narod ovdje je navikao na to, bolje za mene da ja budem selektor, opalim po ušima pokoju Belgiju, Albaniju i sl. nego da sjedim negdje u neizvjesnosti hoće li mi neki klub ponuditi ugovor... Jedino je onaj mahnitov bio donekle lud (to mu je otprilike najveća trenerska vrlina) da pokuša da se izdigne iz prosjeka i samo su ga (na našu veliku žalost) dvije stative i prečka djelile od toga...

Eto to je nešto što nikako ne mogu da sebi utuvim u glavu, zar je posao selektora u BiH i plaća od 5000 KM toliko dobar posao da ljudi ne žele da riskiraju da ga izgube? Ne mogu da vjerujem da ti ljudi ne razmišljaju na način da ako pokušaju da se postave malo hrabrije, riskantnije i sl. da na kraju balade oni mogu samo dobiti, nikako izgubiti...

To je ono što ja papetu kao sadašnjem selektoru najviše predbacujem, jebemu majku jel problem dati priliku u prijateljskim utakmicama nekim novim licima, čisto da vidimo jesu li ti ljudi dostojna zamjena, jesu li možda veći kvalitet ili ne. Ako nisu pa bar ćeš moći sam sebi reći "ja nemam boljeg od Mravca, Rahimića ili Ibiševića" a ne ovako da konstanto ništa ne probavaš i samim tim indirektno priznaješ da misliš da ti ekipa savršeno igra i da nema prostora za napredak. Po ko zna koji put ponavljam, uopšte ne mora značiti da su Mahmutović, Ljevaković, Merzić, Cocalić i dr. neka extra klasa ali kako da to saznaš, eto kako? Da jednom vidim kako taj Merzić igra lijevog beka ili da vidim Mahmutovića u tandemu sa Džekom pa da se bar uvjerimo da su Mravac i Ibišević stvarno neizostavni...
Bosanski_kralj

#9875 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Bosanski_kralj »

shalla wrote:Po meni je najveći papetov problem (kao i kod svih drugih fudbalskih, košarkaških, rukometnih i inih selektora) ziheraštvo tj. zadovoljavanje prosjekom. Ono, svi igraju na kartu jbg ako i ne uspijem to je nešto normalno, narod ovdje je navikao na to, bolje za mene da ja budem selektor, opalim po ušima pokoju Belgiju, Albaniju i sl. nego da sjedim negdje u neizvjesnosti hoće li mi neki klub ponuditi ugovor... Jedino je onaj mahnitov bio donekle lud (to mu je otprilike najveća trenerska vrlina) da pokuša da se izdigne iz prosjeka i samo su ga (na našu veliku žalost) dvije stative i prečka djelile od toga...

Eto to je nešto što nikako ne mogu da sebi utuvim u glavu, zar je posao selektora u BiH i plaća od 5000 KM toliko dobar posao da ljudi ne žele da riskiraju da ga izgube? Ne mogu da vjerujem da ti ljudi ne razmišljaju na način da ako pokušaju da se postave malo hrabrije, riskantnije i sl. da na kraju balade oni mogu samo dobiti, nikako izgubiti...

To je ono što ja papetu kao sadašnjem selektoru najviše predbacujem, jebemu majku jel problem dati priliku u prijateljskim utakmicama nekim novim licima, čisto da vidimo jesu li ti ljudi dostojna zamjena, jesu li možda veći kvalitet ili ne. Ako nisu pa bar ćeš moći sam sebi reći "ja nemam boljeg od Mravca, Rahimića ili Ibiševića" a ne ovako da konstanto ništa ne probavaš i samim tim indirektno priznaješ da misliš da ti ekipa savršeno igra i da nema prostora za napredak. Po ko zna koji put ponavljam, uopšte ne mora značiti da su Mahmutović, Ljevaković, Merzić, Cocalić i dr. neka extra klasa ali kako da to saznaš, eto kako? Da jednom vidim kako taj Merzić igra lijevog beka ili da vidim Mahmutovića u tandemu sa Džekom pa da se bar uvjerimo da su Mravac i Ibišević stvarno neizostavni...
Bravo :thumbup:

Samo ću još dodati da sam stekao o Sušiću dojam da on jednostavno ne konta u čemu griješi, te iz utakmice u utakmicu ponavlja iste greške. Misli:" sve je sjajno, nije moglo bolje i nije do moje taktike nego je do nekog trećeg."
Locked