Grcka je izvukla svoj maksimum, Spanija takodje, Urugvaj definitivno kao i Holandija na zadnjem SP. Njemci redovno izvlace svoj maksimum, a Englezi redovno podbacuju. U zadnje vrijeme isto vazi i za Brazil i Argentinu, Portugal. Crna Gora izvlaci trenutno maksimum maksimuma, isto se moze reci za Norvesku. Hrvatska je 1998 izvukla svoj maksimum, itd.cyprus wrote:@jež, kontam šta si htio reći, ali bojim se da mnogi ne razumiju šta znači maximum. Maximum je recimo ono što je Rehhagel uspio izvući od Grčke 2004. godine. Maksimum je izvukla Latvija plasmanom na isto prvenstvo. Maksimum je izvukao Mourinho od Porta i Intera, a Švabo od Šturma. Trenutno možda Urugvaj igra najbliže maksimumu. Dakle, ako je Grčka mogla osvojiti EP, to sigurno može i bar 50% evropskih reprezentacija kada bi ostvarile svoj MAXIMUM ili ako su to već učinile Latvija ili Slovenija, pod svojim maksimumom gotovo sve evropske selekcije mogu ostvariti plasman na EP ili SP, osim baš onih mikrodržavica sa dna. Ali kako vidimo, ne dešava se to tako često, posebno ne sa selektorima koji primaju 5000 KM plate.
I naravno da se treneri mjere prema onome koliko mogu iskoristit potencijal vlastite ekipe. Mislim da se slažemo da Pape ne izvlači i realno ne može izvući maximum iz naše reprezentacije. Ali ko realno može? Da dovedemo Mourinha?Osim toga, na izvlačenje maximuma ne utiče samo selektor, mnogo je tu drugih bitnih faktora u igri.
Mislim da smo i mi u proslim kvalifikacijama izvukli svoj maks.
Sto se tice selektora, ne znam ko moze izvuci vise, siguran sam da ih ima. Ciro je izvukao dosta, jeste imao je igrace koji su bili u boljoj formi, ali pobogu nije tolika razlika. Druga stvar je sto je grupa sa Spanijom, Turskom i Belgijom po meni drasticno jaca od ove nase sada sa Francuzima, Rumunima...
Sto se tice plate od 5000KM....moze se ona i povecati. Ne treba se drzava mijenjati za takav poduhvat.