Ovo griješiš! Banjaluka je dobro dokačena, nije stradao centar grada, ali predgrađa uključujući Trn i Zalužane su dobro potopljeni! A tu se nalaže skoro sve firme, predstavništva i magacini robe, a nekoliko proizvodnih preduzeća u tom dijelu je potpuno neupotrebljivo. Voda je došla skoro do autobuske i željezničke stanice.vivaldi wrote:ma stete su svakako ogormne, ali sreca u nesreci je sto su svi veliki privredni subjekti prezivjeli u cijeloj drzavi - nijedan od 15-ak energetskih obejkata nije najebao, rudnici su se takodjer izvukli, zeljezara, birac, hercegovina je netaknuta, sarajevo skoro neokrzuto, banjaluka nesto malo, i tuzlanski bazen kao jedna od najvaznijih industrijskih regija je cini mi se isto poprilicno dobro prosao...
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#9851 Re: Poplave u cijeloj BiH
-
Straza
#9852 Re: Poplave u cijeloj BiH
U ST. GALLENU POJEDINAC DAO VIŠE 30.000 KM ZA POMOĆ BOSNI
Sabahuddin SIJAMHODŽIĆ:
Sabahuddin SIJAMHODŽIĆ:
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=52342Potpisnik ovih redova je na tom tragu sa svojim džematom u St. Gallenu u Švicarskoj 17. maja pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za izgradnju (bar) jedne srušene kuće. Akcija je hvala Allahu krenula dobro i sa velikim interesovanjem. Prve uplate su bile po hiljadu švicarskih franaka (1550 KM). Za akciju su čuli i pripadnici bratskog turskog, arapskog i albanskog naroda što je još osnažilo spomenutu akciju. Ovaj tekst pišemo s razlogom da istaknemo, do sada, najveću donaciju koja iznosi 20.000 švicarskih franaka (31.000 KM).
- chengaba
#9853 Re: Poplave u cijeloj BiH
Not My Idea wrote:Omerdino polje I Bijela plocaDzontra Volta wrote:Molim vas za info., organizujemo se nas 20-ak u radnu akciju, pa ako neko zna kakvo je trenutno stanje u Maglaju recimo, ima li negdje potrebnije da idemo, (znam da svugdje treba), ali evo gdje ima najmanje volontera da rade? Hvala
3 minute vožnje od Maglaja, a treba im dat ruke stvarno. Samo vam preporučujem da ne idete odmah u kuće pored ceste, nego se malo zavucite u naselje tamo gdje ljudima baš ne dolaze...
- Mister Yes
#9854 Re: Poplave u cijeloj BiH
Stranačkoj čijoj drugoj.NeenaSa wrote:Prvo: Po chijoj direktivi?
- kandelabar
#9855 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kad su bile poplave svaki sekund su objavljivani komentari te brana puca,ne puca te poplavljeno odnijelo krade se pomoc itd ,a sad zatajilo sad baš treba imati snagu za ovaj oporavak jer evo naprimjer po tv-u se vrti nekoliko brojeva za humanitarnu pomoc svako odvojeno skuplja neke pare Crveni krst pa Federalni nivo pa razne Opštinske/Kantonalne strukture , fondacije itd kako to sve iskontrolisat usmjerit u pravom pravcu..
Ljudi koji su pogodjeni ovom katastrofom kazu ne bi htjeli da nam poprave kuce vrate nas i nakon 5-10g ista stvar,mi nećemo ni da nas raštrkaju po nekim mjestima-placevima jer mi smo bili komšiluk ako moze negdje da nam daju prostor da napravimo kuce jedni do drugih itd..
Ljudi koji su pogodjeni ovom katastrofom kazu ne bi htjeli da nam poprave kuce vrate nas i nakon 5-10g ista stvar,mi nećemo ni da nas raštrkaju po nekim mjestima-placevima jer mi smo bili komšiluk ako moze negdje da nam daju prostor da napravimo kuce jedni do drugih itd..
-
Straza
#9856 Re: Poplave u cijeloj BiH
Iz Srebrenice u Topčić Polje
http://prosvjetitelj-muallim.org/aktivn ... polje.html

Pored velike potrebe pomaganja ljudima u stanju potrebe u Podrinju, članovi Udruženja Prosvjetitelj su juče 28.05. odlučili krenuti put zeničke regije i mjesta Topčić Polje.
U saradnji sa općinskim timom Prosvjetitelja iz Zenice neprestano su se pomagali ljudi iz sela koja su zahvaćena elementarnim nepogodama.
Nakon prehrambenih i higijenskih paketa, Udruženje je odlučilo prijeći na drugu fazu podrške ovim ljudima i uz pomoć prijateljskih organizacija i povjerenja pojedinaca kupiti jedan motokultivator sa priključcima, agregat za proizvodnju električne energije i motornu pilu.

Pošto su mjesta u nemilskom slivu odsječena, kao što su Kolići, Bistrica, Orahovica i druga, jedini način da se dopremi pomoć jeste putem helikoptera, traktora i motokultivatora.

Na ovaj način će, bar određeni dio stanovništva, moći dopremiti hranu za ljude i stoku, alat i ostale potrepštine

Imali smo priliku da vidimo veliku radost na licima Zeničana koji apeluju da svi koji pomažu prijeđu na drugu fazu pomoći.
http://prosvjetitelj-muallim.org/aktivn ... polje.html

Pored velike potrebe pomaganja ljudima u stanju potrebe u Podrinju, članovi Udruženja Prosvjetitelj su juče 28.05. odlučili krenuti put zeničke regije i mjesta Topčić Polje.
U saradnji sa općinskim timom Prosvjetitelja iz Zenice neprestano su se pomagali ljudi iz sela koja su zahvaćena elementarnim nepogodama.
Nakon prehrambenih i higijenskih paketa, Udruženje je odlučilo prijeći na drugu fazu podrške ovim ljudima i uz pomoć prijateljskih organizacija i povjerenja pojedinaca kupiti jedan motokultivator sa priključcima, agregat za proizvodnju električne energije i motornu pilu.

Pošto su mjesta u nemilskom slivu odsječena, kao što su Kolići, Bistrica, Orahovica i druga, jedini način da se dopremi pomoć jeste putem helikoptera, traktora i motokultivatora.

Na ovaj način će, bar određeni dio stanovništva, moći dopremiti hranu za ljude i stoku, alat i ostale potrepštine

Imali smo priliku da vidimo veliku radost na licima Zeničana koji apeluju da svi koji pomažu prijeđu na drugu fazu pomoći.
-
didgeridoo
#9857 Re: Poplave u cijeloj BiH
BH Telecom donira 1.191.000 KM ugroženim područjima
http://www.klix.ba/biznis/privreda/bh-t ... /140529078

http://www.klix.ba/biznis/privreda/bh-t ... /140529078
-
jahhjer
#9858 Re: Poplave u cijeloj BiH
Turci za nas skupili vise nego za svoje zrtve, ma sta ima jos. 100 miliona, ma hajd
- Donnie Smith
#9859 Re: Poplave u cijeloj BiH
oduševim se svakodnevno zalaganjem pojedinaca i zgrozim svakodnevno šutnjom i bezobrazlukom vlasti!
http://aura.ba/article.php?article_id=3380
http://aura.ba/article.php?article_id=3380
- i_ja_na_forumu
#9860 Re: Poplave u cijeloj BiH
Evo pljusak.. tacno me je strah svake kapi

- seoBIH
#9861 Re: Poplave u cijeloj BiH
i_ja_na_forumu wrote:Evo pljusak.. tacno me je strah svake kapi![]()
Prosto nevjerovatno kakve ljudi gluposti valjaju. Cega te strah?
Sent with smoke signals using p..... dim.
- red evil
#9863 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Bugojnu pljusak počeo u 15:00h pa evo sve do sad traje, pa vi vidite 
- kandelabar
#9864 Re: Poplave u cijeloj BiH
ma zensko prijatelju mora da je slatka ko secer123456789 wrote:i_ja_na_forumu wrote:Evo pljusak.. tacno me je strah svake kapi![]()
Prosto nevjerovatno kakve ljudi gluposti valjaju. Cega te strah?
- i_ja_na_forumu
#9865 Re: Poplave u cijeloj BiH
nekad je stvarno bolje presutjeti neke stvari, seceru 
- kandelabar
#9867 Re: Poplave u cijeloj BiH
ja bih da te evakuišemi_ja_na_forumu wrote:nekad je stvarno bolje presutjeti neke stvari, seceru
- vatrogasac
#9868 Re: Poplave u cijeloj BiH
Da ne ispadne ovo treće vjenčanje u 'poplavljenim 'područjima'?kandelabar wrote:ja bih da te evakuišemi_ja_na_forumu wrote:nekad je stvarno bolje presutjeti neke stvari, seceru
- eluna
- kandelabar
#9870 Re: Poplave u cijeloj BiH
pa da mi hodza da lopatuvatrogasac wrote:Da ne ispadne ovo treće vjenčanje u 'poplavljenim 'područjima'?kandelabar wrote:ja bih da te evakuišemi_ja_na_forumu wrote:nekad je stvarno bolje presutjeti neke stvari, seceru
-
Straza
#9871 Re: Poplave u cijeloj BiH
Turski proizvođač dječijeg namještaja šalje pomoć BiH
Turska i Turci su se pokazali kao najveci prijatelji.
Hvala im
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/9933 ... e-uspomeneTurski proizvođač dječijeg namještaja Čilek najavio je pomoć bosanskohercegovačkim mališanima u vidu namještaja za dječije sobe u količini od 12 kamiona.
"Cimer svakog djeteta", kako još nazivaju namještaj Čilek, u Bosnu i Hercegovinu šalje "12 šlepera radosti za tamošnje mališane koji su u poplavama i klizištima izgubili drage uspomene".
Konvoj od 12 kamiona prema BiH će krenuti 1. juna iz Burse, a ispratit će ga zamjenik premijera Turske Bulent Arinč, guverner Burse Munir Karaloglu, gradonačelnik tog grada Redžep Altepe i generalni direktor kompanije Čilek Muzaffer Čilek.
Turska i Turci su se pokazali kao najveci prijatelji.
Hvala im
-
Straza
#9872 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ramiz Salkić: Apel za pomoć povratnicima ugroženim nezapamćenim poplavama
http://istocnabosna.com/myjoomla/index. ... &Itemid=66
Tuzla
Većina velikih klizišta stabilizirana
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=58391
http://istocnabosna.com/myjoomla/index. ... &Itemid=66
Tuzla
Većina velikih klizišta stabilizirana
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=58391
-
dresdener78
#9873 Re: Poplave u cijeloj BiH
Gledao sam više snimaka onih potresnih situacija kada poplave i klizišta uništile toliko stambenog fonda i infrastrukture...
možete meni reci da sam zahebani zapadnjacki mudroser, ali čini mi se da katastrofalne posljedice kiše (poplave i hiljade klizišta) su velikim dijelom rezultat neodgovornog ponašanja ljudi.
Diplomirao sam u struci biologija/ekologija/revitalizacija krajolika.
1. divlja i nekontrolisana izgradnja kuća. Ljudi grade na crno kuće u kliznim zonama, u poplavnim zonama. Ne moram biti inženjer građevinstva da meni nije jasno da kuća koju gradim u usponu gdje jedva da hodam bi morala biti učvršćena armiranim stubovima duboko sve u podložne slojeve krečnjaka ili druge vrste stijene. Vjekovima nisu stanovnici BiH na takvim mjestima gradili kuće - i oni su dobro znali zašto, samo mi u 21. vijeku mislimo da mozemo sve i da je priroda nešto bezveze. Apsolutna većina kuća koje su uništene u klizištima bila je nova i izgrađena u toku zadnjih 20-30 godina. Jer zbog biračkih glasova i lične koristi političari legaliziraju baš sve.
2. izuzetno loša regulacija terena, dakle na obroncima brda i padinskim mjestima ima samo minimalan broj stabla, i to u većini rijetko sađenih vočnjaka. Fatalno je nepostojanje širih horizontalnih pojasa šume od nekoliko desetina metara koji bi prekidali njive i polja, sa lisnatim drvećem tipa hrast, buk koje ima jako duboke korijene i drži teren i bukvalno "pije vodu".
3. budalaste poljoprivredne metode, izmedju ostalog uzgajanje kukuruza na ekstremnim usponima dok je kukuruz najviše rizičan sa pogleda erozije i pojava tipa talasa blata. I polje sa kojeg je nestala zemlja u obliku talasa blata je dalje neupotrebljivo. Osim toga mnogi ljudi, kao što sam vidio, prave na svojim poljima brazde u pravcu uzbrdo-izbrdo. Dok se na obroncima brda moraju brazde praviti horizontalno u formi terasa.
4. nula briga za rijeke, korištenje korita potoka i rijeka kao deponije otpada što negativno mijenja pravac vode i smanjuje prohodnost korita tako da se voda lako izlije u okolinu.
Svaki krajolik ima svoju historijsku pamet i naprimjer iz starih dokumenata se može saznati puno toga kako se teren i krajolik ponašaju u periodu od više decenija ili stoljeća. Nažalost većini ljudi oni "stari papiri" ništa ne vrijede i opća ignorancija i papakluk jesu jako popularni i opet ću saznati kakav sam mudroser i brinem se o nekim "bezvrijednim starim papirima dok narod gladuje" (jel gladuje valjda zbog vlastite gluposti?).
Svakako najkasnije u jesen se može očekivati nešto još puno gore nego nemiri u februaru. Biće čudo ako u toku ljeta neće Bosnom harati epidemije raznih zaraznih bolesti jer poplavna voda puna fekalija iz desetina hiljadu septičkih jama, hemikalija iz fabrika i poljoprivrede itd. je uništila stotine hiljadu izvora pitke vode, bunara itd. Neznam jeste li nekad čistili bunar. Morali smo prije par godina spašavati bunar, ukloniti čitav materijal i blato koje je ušlo u bunar. Duge sedmice smo morali sipati dezinfekciju na bazi hlora, ispumpirati vodu, opet dezinfekcija, opet ispumpirati, i u medjuvremenu ponovno biohemijske analize uzoraka vode dok su se parametri samo sporo poboljšavali. Ovoj e sad u BiH masovan problem. I stotine hiljadu ljudi su izgubile krov nad glavom, imovinu, svoje radionice, polja, štale i sve životinje od kojih je bila korist. Dok se Bakir i Mile i svi oni ostali foteljaši dalje brinu samo o vlastitim džepovima i ljudima se dalje ispiraju mozgovi religijskom i nacionalnom mržnjom. Prognoziram totalan kolaps države i sistema kao takvog i prijetnju totalne anarhije i masovnih fizičkih konflikta uz upotrebu oružja.
možete meni reci da sam zahebani zapadnjacki mudroser, ali čini mi se da katastrofalne posljedice kiše (poplave i hiljade klizišta) su velikim dijelom rezultat neodgovornog ponašanja ljudi.
Diplomirao sam u struci biologija/ekologija/revitalizacija krajolika.
1. divlja i nekontrolisana izgradnja kuća. Ljudi grade na crno kuće u kliznim zonama, u poplavnim zonama. Ne moram biti inženjer građevinstva da meni nije jasno da kuća koju gradim u usponu gdje jedva da hodam bi morala biti učvršćena armiranim stubovima duboko sve u podložne slojeve krečnjaka ili druge vrste stijene. Vjekovima nisu stanovnici BiH na takvim mjestima gradili kuće - i oni su dobro znali zašto, samo mi u 21. vijeku mislimo da mozemo sve i da je priroda nešto bezveze. Apsolutna većina kuća koje su uništene u klizištima bila je nova i izgrađena u toku zadnjih 20-30 godina. Jer zbog biračkih glasova i lične koristi političari legaliziraju baš sve.
2. izuzetno loša regulacija terena, dakle na obroncima brda i padinskim mjestima ima samo minimalan broj stabla, i to u većini rijetko sađenih vočnjaka. Fatalno je nepostojanje širih horizontalnih pojasa šume od nekoliko desetina metara koji bi prekidali njive i polja, sa lisnatim drvećem tipa hrast, buk koje ima jako duboke korijene i drži teren i bukvalno "pije vodu".
3. budalaste poljoprivredne metode, izmedju ostalog uzgajanje kukuruza na ekstremnim usponima dok je kukuruz najviše rizičan sa pogleda erozije i pojava tipa talasa blata. I polje sa kojeg je nestala zemlja u obliku talasa blata je dalje neupotrebljivo. Osim toga mnogi ljudi, kao što sam vidio, prave na svojim poljima brazde u pravcu uzbrdo-izbrdo. Dok se na obroncima brda moraju brazde praviti horizontalno u formi terasa.
4. nula briga za rijeke, korištenje korita potoka i rijeka kao deponije otpada što negativno mijenja pravac vode i smanjuje prohodnost korita tako da se voda lako izlije u okolinu.
Svaki krajolik ima svoju historijsku pamet i naprimjer iz starih dokumenata se može saznati puno toga kako se teren i krajolik ponašaju u periodu od više decenija ili stoljeća. Nažalost većini ljudi oni "stari papiri" ništa ne vrijede i opća ignorancija i papakluk jesu jako popularni i opet ću saznati kakav sam mudroser i brinem se o nekim "bezvrijednim starim papirima dok narod gladuje" (jel gladuje valjda zbog vlastite gluposti?).
Svakako najkasnije u jesen se može očekivati nešto još puno gore nego nemiri u februaru. Biće čudo ako u toku ljeta neće Bosnom harati epidemije raznih zaraznih bolesti jer poplavna voda puna fekalija iz desetina hiljadu septičkih jama, hemikalija iz fabrika i poljoprivrede itd. je uništila stotine hiljadu izvora pitke vode, bunara itd. Neznam jeste li nekad čistili bunar. Morali smo prije par godina spašavati bunar, ukloniti čitav materijal i blato koje je ušlo u bunar. Duge sedmice smo morali sipati dezinfekciju na bazi hlora, ispumpirati vodu, opet dezinfekcija, opet ispumpirati, i u medjuvremenu ponovno biohemijske analize uzoraka vode dok su se parametri samo sporo poboljšavali. Ovoj e sad u BiH masovan problem. I stotine hiljadu ljudi su izgubile krov nad glavom, imovinu, svoje radionice, polja, štale i sve životinje od kojih je bila korist. Dok se Bakir i Mile i svi oni ostali foteljaši dalje brinu samo o vlastitim džepovima i ljudima se dalje ispiraju mozgovi religijskom i nacionalnom mržnjom. Prognoziram totalan kolaps države i sistema kao takvog i prijetnju totalne anarhije i masovnih fizičkih konflikta uz upotrebu oružja.
-
zigzag
#9874 Re: Poplave u cijeloj BiH
U većoj mjeri si u pravu ali moraš znati da "klizna područja" nisu postojala. Nikad nije bilo pomjeranja brda ovih razmjera.
Gradnja kuća je zavisila od vlasnika parcela a ne od države i nakon hiljadu problema, ovo na "kliznim područjima" (koje niko nikad nije vidio u ovakvoj mjeri) je među pethiljaditim problemom koje je trebalo rješiti.
Ta zadnja prognoza je neutemeljena jer poplavom nisu pogođena velika urbana područja sa gradskim proletarijatom koji inače diže pobune. Kolapsa nema jer će biti pomoći iz vana. Od dijaspore, prijateljskih država i neizbježnih kredita.
Gradnja kuća je zavisila od vlasnika parcela a ne od države i nakon hiljadu problema, ovo na "kliznim područjima" (koje niko nikad nije vidio u ovakvoj mjeri) je među pethiljaditim problemom koje je trebalo rješiti.
Ta zadnja prognoza je neutemeljena jer poplavom nisu pogođena velika urbana područja sa gradskim proletarijatom koji inače diže pobune. Kolapsa nema jer će biti pomoći iz vana. Od dijaspore, prijateljskih država i neizbježnih kredita.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#9875 Re: Poplave u cijeloj BiH
Vlada TK donijela je Odluku kojom odobrava jednokratnu pozajmicu novčanih sredstava sa podračuna Tuzlanskog kantona – sredstva od vodnih naknada u iznosu do 2.200.000,00 KM i sa podračuna sredstva za zaštitu okolice u iznosu do 2.200.000,00 KM u cilju obezbjeđenja nedostajućeg dijela novčanih sredstava za isplatu plaća, za mjesec april 2014. godine, za zaposlene kod budžetskih korisnika, čijim korištenjem se ne smije ugroziti izvršenje obaveza po namjenskom podračunu.