Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9826 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote: :mrgreen: i tata bi sine :mrgreen:
Znaci onda da se nagodimo nekako: 40 milja ljudi je pravilno glasalo (oko pet milja nevazeci listici), a realan broj punoljetnih ljudi koji stvarno i zive u Zenici je, po tvojoj procjeni, koliki?
kamen spoticanja

#9827 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote: :mrgreen: i tata bi sine :mrgreen:
Znaci onda da se nagodimo nekako: 40 milja ljudi je pravilno glasalo (oko pet milja nevazeci listici), a realan broj punoljetnih ljudi koji stvarno i zive u Zenici je, po tvojoj procjeni, koliki?
Cca 75 hiljada
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9828 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote:Cca 75 hiljada
Ja bih rekao vise, no dobro, izlaznost sigurno nije puno veca od 50%. Narocito u mjesnim zajednicama urbanog podrucja.
Norm

#9829 Re: Zeničani

Post by Norm »

_BataZiv_0809 wrote:
Ja bih rekao vise, no dobro, izlaznost sigurno nije puno veca od 50%. Narocito u mjesnim zajednicama urbanog podrucja.
...i da je izlaznost veca od 50%, mada je to tu negdje, Jopet broj glasova pobjednickoj struji nije 100%...koliko god da kameni pokusava prikazati suprotno, manjina bira vlast evo vec godinama...sto donekle i mogu razumjeti, ali nikako ne mogu razumjeti (vecinu pasivnih) one sto ne glasaju a onda kukaju po forumuma i pozivaju na bunt...
Takodje, nije ni potpuna istina da selo bira, jer broj 'seljaka' sa pravom glasa procentualno ne bi mogao donijeti dovoljan broj glasova da 'pasivci' daju svoj glas na dan izbora...nije istina ni trazenje opravdanja za pasivnost u cinjenici da je veliki broj 'seljaka' kupio stan i zivi u gradu, jer broj glasova je isti...
ExNihilo

#9830 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Pa "manjina" uvijek bira pobjednika. Ne kontam taj argument, fakat. Gdje to pobjednik samostalno uzima 50% ili više? Jedino možda u nekim hibridnim demokratijama ili dvostranačkim sistemima.
Norm

#9831 Re: Zeničani

Post by Norm »

ExNihilo wrote:Pa "manjina" uvijek bira pobjednika. Ne kontam taj argument, fakat. Gdje to pobjednik samostalno uzima 50% ili više? Jedino možda u nekim hibridnim demokratijama ili dvostranačkim sistemima.
Hajmo ponovo, imate izlaznost od 50% ukupnog glasackog tijela, od tih 50% koji su glasali 60% dobije pobjednik...znaci 'velika manjina' izabere...ne dobije ni 100% od tih 50%...Understand?
Statistika je 'cudna' nauka zar ne ? :D
ExNihilo

#9832 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Norm wrote:
ExNihilo wrote:Pa "manjina" uvijek bira pobjednika. Ne kontam taj argument, fakat. Gdje to pobjednik samostalno uzima 50% ili više? Jedino možda u nekim hibridnim demokratijama ili dvostranačkim sistemima.
Hajmo ponovo, imate izlaznost od 50% ukupnog glasackog tijela, od tih 50% koji su glasali 60% dobije pobjednik...znaci 'velika manjina' izabere...ne dobije ni 100% od tih 50%...Understand?
Statistika je 'cudna' nauka zar ne ? :D
Prije će biti da je logika čudna nauka. Ti polaziš od pretpostavke da je 100% onih koji nisu izašli a priori protiv SDA. Što je glupost. Nemaš nikakvog racionalnog osnova da zaključiš kako bi omjer bio drugačiji da je izlaznost 100%.

Na kraju krajeva, ko ne izađe glasao je za pobjednika.
Norm

#9833 Re: Zeničani

Post by Norm »

:run:
Nigdje nisam spomenuo SDA niti bilo koju stranku, samo pasivce koji ne glasaju...procitajte moj post malo iznad...ali eto u pravu ste ja sam GlooP...
Pozdrav. Branioce.
kamen spoticanja

#9834 Re: Zeničani

Norm wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
...i da je izlaznost veca od 50%, mada je to tu negdje, Jopet broj glasova pobjednickoj struji nije 100%...koliko god da kameni pokusava prikazati suprotno, manjina bira vlast evo vec godinama...sto donekle i mogu razumjeti, ali nikako ne mogu razumjeti (vecinu pasivnih) one sto ne glasaju a onda kukaju po forumuma i pozivaju na bunt...
Takodje, nije ni potpuna istina da selo bira, jer broj 'seljaka' sa pravom glasa procentualno ne bi mogao donijeti dovoljan broj glasova da 'pasivci' daju svoj glas na dan izbora...nije istina ni trazenje opravdanja za pasivnost u cinjenici da je veliki broj 'seljaka' kupio stan i zivi u gradu, jer broj glasova je isti...
Moja je teza da je izlaznost veca od prikazane...ostalo je sve nagadjanje...
Norm

#9835 Re: Zeničani

Post by Norm »

...moja teza je da izborne rezultate direktno odredjuju bas oni koji ne izlaze na izbore...ali neki se nadjose prozvani...
ExNihilo

#9836 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Hajde da razbijemo neke mitove, kojih mi je pun kurac ovdje, a i po ostatku foruma:

1. Ne može se brojem onih koji nisu izašli na glasanje dokazivati neka "latentna" promjena u društvu, koju samo treba animirati. Ne postoji niti jedan racionalan razlog da se pretpostavi kako su svi (ili većina) neglasača protiv pobjednika (i.e. SDA). Ko kaže da, kada bi se svi neglasači natjerali na izborna mjesta, SDA ne bi razvalila još ubjedljivije?

2. Ako govorimo o procentima koje je ova ili ona stranka osvojila, referentna mjera je broj glasača, a ne ukupna populacija s pravom glasa. Ako je izašlo 50% raje na izbore, a SDA osvojila 50% od tih koji su izašli, ne možeš ba reći da je SDA osvojila četvrtinu glasova. Nije, osvojila je polovinu. Ostatak je odbacio pravo na glas, pa nemaš pravo da ga prigodno svrstaš među opoziciju.

3. To što komplet opozicija, kad bi koalirala, jedva prebacuje SDA, nikako ne umanjuje rezultat ove druge, već ga potpuno potvrđuje.

4. Skoro nikada se pobjednik izbora ne isključuje iz vlasti. To iz razloga što će se lakše dogovoriti pobjednik i X, nego pet opozicionih stranaka.
kamen spoticanja

#9837 Re: Zeničani

Norm wrote:...moja teza je da izborne rezultate direktno odredjuju bas oni koji ne izlaze na izbore...ali neki se nadjose prozvani...
Svakako je moguce...mozda bi u toj varijanti zeleni imali 70% ...ili crveni
no realnost je ovo sto imamo
Norm

#9838 Re: Zeničani

Post by Norm »

ExNihilo wrote:Hajde da razbijemo neke mitove, kojih mi je pun kurac ovdje, a i po ostatku foruma:

1. Ne može se brojem onih koji nisu izašli na glasanje dokazivati neka "latentna" promjena u društvu, koju samo treba animirati. Ne postoji niti jedan racionalan razlog da se pretpostavi kako su svi (ili većina) neglasača protiv pobjednika (i.e. SDA). Ko kaže da, kada bi se svi neglasači natjerali na izborna mjesta, SDA ne bi razvalila još ubjedljivije?

2. Ako govorimo o procentima koje je ova ili ona stranka osvojila, referentna mjera je broj glasača, a ne ukupna populacija s pravom glasa. Ako je izašlo 50% raje na izbore, a SDA osvojila 50% od tih koji su izašli, ne možeš ba reći da je SDA osvojila četvrtinu glasova. Nije, osvojila je polovinu. Ostatak je odbacio pravo na glas, pa nemaš pravo da ga prigodno svrstaš među opoziciju.

3. To što komplet opozicija, kad bi koalirala, jedva prebacuje SDA, nikako ne umanjuje rezultat ove druge, već ga potpuno potvrđuje.

4. Skoro nikada se pobjednik izbora ne isključuje iz vlasti. To iz razloga što će se lakše dogovoriti pobjednik i X, nego pet opozicionih stranaka.
...ja o izbornim rezultatima ti o SDA...ja o broju glasaca koji su iskoristili pravo glasa ti o SDA...ja o broju onih koji ne glasaju, pa makar svojim glasovima doprinjeli i vecoj, reprezentativnijoj pobjedi (nije nuzno da govorim samo o pobjedi 'opozicionih kjafira') koja u konacnici moze dovesti i do toga da se ne bi morale praviti jbn koalicije svak sa svakim sto (moze) dovodi do krize vlasti, ti o SDA...
aj Vozdra!
kamen spoticanja wrote: Svakako je moguce...mozda bi u toj varijanti zeleni imali 70% ...ili crveni
pasivnost ...
:thumbup:
ExNihilo

#9839 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Norm wrote:
ExNihilo wrote:Hajde da razbijemo neke mitove, kojih mi je pun kurac ovdje, a i po ostatku foruma:

...ja o izbornim rezultatima ti o SDA...ja o broju glasaca koji su iskoristili pravo glasa ti o SDA...ja o broju onih koji ne glasaju, pa makar svojim glasovima doprinjeli i vecoj, reprezentativnijoj pobjedi (nije nuzno da govorim samo o pobjedi 'opozicionih kjafira') koja u konacnici moze dovesti i do toga da se ne bi morale praviti jbn koalicije svak sa svakim sto (moze) dovodi do krize vlasti, ti o SDA...
aj Vozdra!
kamen spoticanja wrote: Svakako je moguce...mozda bi u toj varijanti zeleni imali 70% ...ili crveni
:thumbup:
O svemu tome i ja, potkrepljujući ti primjerima naše političke svakodnevnice. Ako ti i dalje nije jasno, obrati se prvom sedmogodišnjaku da pročita i objasni ti.
Freamon Lester

#9840 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Image

:lol:
Norm

#9841 Re: Zeničani

Post by Norm »

ExNihilo wrote:
O svemu tome i ja, potkrepljujući ti primjerima naše političke svakodnevnice. Ako ti i dalje nije jasno, obrati se prvom sedmogodišnjaku da pročita i objasni ti.
...ma, ne znam kome nije nesto jasno...Kompleksi nisu dobra stvar...ne, ne...
notsure

#9842 Re: Zeničani

Post by notsure »

kamen spoticanja wrote:
Jimmy McNulty wrote:Nevalja niko :D Treba samo manje zlo birat. Ja lično mislim da čitava država treba dati povjerenje našoj stranci ali to se ovdje neće dogodit za 700 godina tako je najmanje zlo vjerovatno glasati za ovog lika iz Nemile za načelnika (znam da im je majstorski odradio grijanje :thumbup: ) a za Vijeće treba dati podršku Našoj stranci.
Pravi si tetovljanin :mrgreen:
mada se slazem s davanjem podrske nasoj stranci
Fino su poslozili stvari u zenici a i generalno
a naidin zaista jeste zavrsio veci dio posla oko toplane u nemili...od pronalaska ceha do natezanja s hazbama u opstini i nemiljanima dole...

E jest ga i završio, svaka mu čast... iskorištenost toplane 12%.

Image
kamen spoticanja

#9843 Re: Zeničani

Ovu zimu je otislo na 1 MWh...dakle malo vise od 30 %
Nego jel to toplana u nemili sad nije dobar projekt?
Freamon Lester

#9844 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

kamen spoticanja wrote:Ovu zimu je otislo na 1 MWh...dakle malo vise od 30 %
Poslovni projekat koji ostvaruje gubitke je los projekat. Naravno ako su ovi podaci tacni.
kamen spoticanja

#9845 Re: Zeničani

Freamon Lester wrote:
Poslovni projekat koji ostvaruje gubitke je los projekat. Naravno ako su ovi podaci tacni.
Jos uvijek posluje s gubitkom...problem je u sustini poslovna politika jp grijanje koje je preuzelo toplanu nakon sto je izgradjena...zelena birokratija obicno uradi sve da oteza sve sto moze otezat...sad 60 domacinstava ceka da ih se skopca na mrezu...
iste toplane je nakon nemile dobio maglaj, prijedor,gorazde,banja luka ide sad u projekt
znam da je ekipa iz osijeka dolazila da vidi projekat...
notsure

#9846 Re: Zeničani

Post by notsure »

Toplana je dobar projekat, ali je loše realizovan. Upravo zahvaljujući zelenoj uhljeb-politici.
Da su upravljanje umjesto uhljebima dali stručnom čovjeku, koji bi to vodio stručnije i tako širio broj korisnika, ne bi bila iskorištenost ovako mala.
kamen spoticanja

#9847 Re: Zeničani

notsure wrote:
Toplana je dobar projekat, ali je loše realizovan. Upravo zahvaljujući zelenoj uhljeb-politici.
Da su upravljanje umjesto uhljebima dali stručnom čovjeku, koji bi to vodio stručnije i tako širio broj korisnika, ne bi bila iskorištenost ovako mala.
Naidin nije vodio jp grijanje...o tom sukobu koncepta unutar sda i govorim
Ja_Ja

#9849 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Jos uvijek je rano govoriti o dobrom kandidatu, jer nisu sve stranke izasle sa imenima. Ovo do sada je upitno, cega sam se i bojao nakon Husine smrti. Od 110,000 stranacka olos nije u stanju da nadje dva kvalitetna covjeka. Prosli izbori (lokalni) su bili katastrofa, vidjet cemo kako ce ovi proci.
channel10

#9850 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Od ovih dosad ponudjenih, ne znam stvarno sta fali Kasumovicu? Jest lopina, ali covjek zna znanje. A o narodu i da ne pricam koliko zna :mrgreen:
Post Reply