Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
beobasket

#9826 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by beobasket »

Iskreno mislim da dio od Zenice do Doboja nece nikada biti zavrsena odnosno zapravo odpoceti. Mozda koji kilometar povis Zenice kako nebi se pravila guzva u dijelu grada, i kraj price. Napravit ce Sarajevo - Mostar - dole HR granica zbog luke Ploce.
Dr Arsla

#9827 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

Hajvan wrote:Niko vas ne tjera, da kad i ako se uopste u ovoj ucmaloj rupi izgradi taj tunel isti i koristite.
Fino zaobidjete tunel i vozite od petlje Konjic do petlje Mostar sjever 50 + kilometar umjesto 10+ kroz tunel i mirna Bosna…
Ne tjera me niko ni da vozim kroz tunel 1 mart pa opet vozim bez dodatnog plaćanja. Znači plaćaš kroz gorivo akcize, plaćaš putarinu i još plaćat tunel.Tebi ako se plaća bujrum svaki put kad prolaziš ostavi nekoliko KM niko ti ne brani
Hajvan

#9828 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

Dobro.
Astrix

#9829 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Astrix »

A gdje je to uopće rečeno da će se plaćati Prenj, ja još nijednu vijest ni čuo ni pročitao da će to biti?
drug_profi

#9830 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Astrix wrote:A gdje je to uopće rečeno da će se plaćati Prenj, ja još nijednu vijest ni čuo ni pročitao da će to biti?
Sumnjam da hoće, osim kao dionica AC, po kilometru. Posebna tarifa bi odbacila saobracaj prema M17, narocito kamione.
kakaljin

#9831 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

drugi profil wrote:
Astrix wrote:A gdje je to uopće rečeno da će se plaćati Prenj, ja još nijednu vijest ni čuo ni pročitao da će to biti?
Sumnjam da hoće, osim kao dionica AC, po kilometru. Posebna tarifa bi odbacila saobracaj prema M17, narocito kamione.
Iskreno i da se stavi 5 KM da se placa ne vidim problem jer je to tunel koji je ce biti duzi od nekih tunela u svijetu koji se naplacuju posebno.
Drvosjeca iz Dejcica

#9832 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Vala da je 10KM ja bih išao kroz taj tunel nego se truckao dužim putem.
drug_profi

#9833 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

kakaljin wrote:
drugi profil wrote:
Iskreno i da se stavi 5 KM da se placa ne vidim problem jer je to tunel koji je ce biti duzi od nekih tunela u svijetu koji se naplacuju posebno.
Istina. Ali evo npr. Učka je najduži u HR. Plaća se dionica od 13 KM u koju ulazi i tunel od skoro 6 km. Sve ukupno 29 kn za osobna vozila, sto je recimo 8 maraka. Ako odbijemo cijenu onih 7 km prije tunela kao recimo jednu marku, prema cijenam putarine u HR, onda ispada tunel Učka više od marke po kilometru. Ili tunel Sv.Ilija od 4,2 km ima tarifu 20 kn, malo vise od 5 KM, sto daje 1,30 KM po km.

Ispada da bi po hrvatskim cijanama, Prenj onda bio 10-13 maraka za osobna vozila, a za kamione i autobuse 3-4 puta više.
Siguran sam da bi više od 50% prometa silazilo na M17.
hrle1976

#9834 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vala da je 10KM ja bih išao kroz taj tunel nego se truckao dužim putem.

Hos u 1.000 maraka da ga nece nikad napraviti, znas ti koliko kosta tunel te duzine. Kakvi 10, ako bude napravljen moras uzeti broj frekventnosti u obzir, posto BiH nije austrija tj na nekom raskrscu cijena ce biti zasigurno x3 znaci 30km.
kakaljin

#9835 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

drugi profil wrote:
kakaljin wrote:
drugi profil wrote:
Istina. Ali evo npr. Učka je najduži u HR. Plaća se dionica od 13 KM u koju ulazi i tunel od skoro 6 km. Sve ukupno 29 kn za osobna vozila, sto je recimo 8 maraka. Ako odbijemo cijenu onih 7 km prije tunela kao recimo jednu marku, prema cijenam putarine u HR, onda ispada tunel Učka više od marke po kilometru. Ili tunel Sv.Ilija od 4,2 km ima tarifu 20 kn, malo vise od 5 KM, sto daje 1,30 KM po km.

Ispada da bi po hrvatskim cijanama, Prenj onda bio 10-13 maraka za osobna vozila, a za kamione i autobuse 3-4 puta više.
Siguran sam da bi više od 50% prometa silazilo na M17.
I ja uzimam petlju Jablanica i Petlju Salakovac, da se cijela placa radi tunela Prenj posebno od ostale putarine, Ali sve je ovo rekla kazala, dok ne vidimo kada se napravi. Ja se prvo nadam da ce ga napraviti u narednih 5 godina( Previse optimizma) i pustiti u funkciju pa tek onda pricati o tunelarini i ostalim stvarima oko tunela.

Ne vjerujem da ce kod nas tolike cijene biti ali 1 KM po kilometru tunela mislim da je maksimalna za nase uslove i kolicinu saobracaja.
Last edited by kakaljin on 28/03/2017 22:39, edited 2 times in total.
Matzan

#9836 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

hrle1976 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vala da je 10KM ja bih išao kroz taj tunel nego se truckao dužim putem.

Hos u 1.000 maraka da ga nece nikad napraviti, znas ti koliko kosta tunel te duzine. Kakvi 10, ako bude napravljen moras uzeti broj frekventnosti u obzir, posto BiH nije austrija tj na nekom raskrscu cijena ce biti zasigurno x3 znaci 30km.

Ma da zaokružimo na 50 KM, da se ljudi ne muče sa kusurom. :|
SSemir

#9837 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

i dok obidjes tu svu dionicu, napravis sebi tih troskova od 5 KM, i na kraju izadjes na isto, i skontas da ti je onda brze i sigurnije ici tunelom, i da svijet nije crno-bijel
kakaljin

#9838 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

SSemir wrote:i dok obidjes tu svu dionicu, napravis sebi tih troskova od 5 KM, i na kraju izadjes na isto, i skontas da ti je onda brze i sigurnije ici tunelom, i da svijet nije crno-bijel
100 % si u pravu, a i vrijeme se placa ko zeli brze plati pa se klati, ako hoces sporije imas m-17, a kao sto kazes doce te vjerovatno na isto ili malo skuplje prolaz kroz tunel za cejf i vrijeme
Matzan

#9839 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

kakaljin wrote:
SSemir wrote:i dok obidjes tu svu dionicu, napravis sebi tih troskova od 5 KM, i na kraju izadjes na isto, i skontas da ti je onda brze i sigurnije ici tunelom, i da svijet nije crno-bijel
100 % si u pravu, a i vrijeme se placa ko zeli brze plati pa se klati, ako hoces sporije imas m-17, a kao sto kazes doce te vjerovatno na isto ili malo skuplje prolaz kroz tunel za cejf i vrijeme

Po meni, autoput znaći povećanu sigurnost i udobnost. Pogotovo za duža putovanja.
Neko ko krene iz Budimpešte neće se zezati zbog 5-6 KM po drugo i trećerazrednim putevima.
drug_profi

#9840 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Tunel i dionica ne bi bili ispod 15 maraka za osobna vozila. Kamara raje ne koristi autoput od Tarcina do Sarajeva jer im je zao dvije i po marke.
Onaj ko cesto fura prem aMostaru takodjer ne bi imao racuna da pravi toliki trosak. Onaj ko ide na more, negdje blize, ni njemu se ne zuri, a moze i na janjetinu svrnut.
Tako da bi placanje tunela bio promasaj. Bolje imati standardnu tarifu po kilometru ceste jer ce vjerovatno tako donijeti vise novaca nego posebna naplata.
mirzazmaj

#9841 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mirzazmaj »

pitam se kako i pored moratorija na zapošljavanje primiše onih 30 "šatro vatrogasaca" koji u 2 godine ni jedne intervencije ne imaše a uredno platu primaju. jedan od tih stručnjaka je i bratić Zlatana Lovrića, inače predsjednika nadzornog odbora jp autoceste. garant je regularno po konkursu( koji nikada nije izašao) primljen.
kakaljin

#9842 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

mirzazmaj wrote:pitam se kako i pored moratorija na zapošljavanje primiše onih 30 "šatro vatrogasaca" koji u 2 godine ni jedne intervencije ne imaše a uredno platu primaju. jedan od tih stručnjaka je i bratić Zlatana Lovrića, inače predsjednika nadzornog odbora jp autoceste. garant je regularno po konkursu( koji nikada nije izašao) primljen.
Ako po propisima moras imati tu vatrogasnu brigadu, onda je moras imati zaposlenu i da je 24 sata na raspolaganju za svaki slucaj, a sada ako nemas intrevencija te brigade to je Hvala Bogu dobro jer ako oni imaju velike intervencije to su vec mrtvi ljudi koje izvlace.

Tako da u tome ne vidim nikakav problem sto imaju zaposlene, a vec druga stvar koje je primljen i kako. To su dva razlicita pojma.
kakaljin

#9843 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

drugi profil wrote:Tunel i dionica ne bi bili ispod 15 maraka za osobna vozila. Kamara raje ne koristi autoput od Tarcina do Sarajeva jer im je zao dvije i po marke.
Onaj ko cesto fura prem aMostaru takodjer ne bi imao racuna da pravi toliki trosak. Onaj ko ide na more, negdje blize, ni njemu se ne zuri, a moze i na janjetinu svrnut.
Tako da bi placanje tunela bio promasaj. Bolje imati standardnu tarifu po kilometru ceste jer ce vjerovatno tako donijeti vise novaca nego posebna naplata.
Ja sam jednom maksuz uzeo da izmjerim vrijeme koliko mi treba autoputem do petlje Tarcin od stupske petlje i od stupske petlje do Petlje Tarcin starim putem M17. Trebalo mi je skoro 20 minuta vise i raznog stresa od izletanja auta sa raznih prosirenja, i paziti na ogranicenja brzine i raznih ostalih stvari, tako da sam odluci da nikada vise ne idem starim putem vec samo autoputem do Tarcina.

Tako da je autoput prednost, a jos ako uzme se ona TAG imas skoro 20% popusta na putarinu tako da se isplati platiti te 2,5 KM radi manje stresa i skoro 20 min manje veznje
drug_profi

#9844 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

I ja koristim autoput do Tarcina i obratno bez dileme iz istih razloga koje si ti naveo, ali kazem da vidim da iz kolone koja gusla od Raštelice, manji broj vozila skrene na AC nego što produži dalje. Ne vjerujem da su svi ti pošli samo do Hadžića.

Zato mislim da bi posebna naplata tunela, tj. dionice sa tunelom, imala negativan efekat na promet na toj dionici. Kamiondzije bi definitivno silazile sa AC pa bi na M17 imao kolone kao i do sada, mozda i vece, obzirom da je ocekivati porast tranzita sa vecim stepenom izgradnje Vc.
Smotani

#9845 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Smotani »

parappa wrote:mozemo li se ipak sloziti oko toga da je gradnja autoputa prema sjeveru prioritet broj 1?
cim se zenica spoji sa svilajom nek se punom parom udari prema jugu...

preko sjevera ide brzi prikljucak sa ostatkom eu, sjever donosi poslove za cijelu bih, sjever nam mora biti podloga za buducnost... jug je vise rekreacija... ali prvo zaradi pare pa ih trosi na odmoru jbg.

Apsolutno tačno, da ne govorimo o maloj gustini saobraćaja prema jugu i cijeni izgradnje kroz planinske vrleti...
foton

#9846 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by foton »

drugi profil wrote:I ja koristim autoput do Tarcina i obratno bez dileme iz istih razloga koje si ti naveo, ali kazem da vidim da iz kolone koja gusla od Raštelice, manji broj vozila skrene na AC nego što produži dalje. Ne vjerujem da su svi ti pošli samo do Hadžića.

Zato mislim da bi posebna naplata tunela, tj. dionice sa tunelom, imala negativan efekat na promet na toj dionici. Kamiondzije bi definitivno silazile sa AC pa bi na M17 imao kolone kao i do sada, mozda i vece, obzirom da je ocekivati porast tranzita sa vecim stepenom izgradnje Vc.
Ja uvijek idem autoputem, i istina je da vidim kako mnogi samo produze na M17. Ali... kad autoput jednom bude cjelina, sumnjam da ce neko silaziti u tarcinu da bi izbjegao jos malo te putarine... Tako isto i za tunel. Lijeni smo mi... Zar se truckati preko pola sata, silaziti na nekoj petlji, placati prvi put, pa se opet ukljucivati kasnije, pa opet silaziti... Gubitak od makar 45 min. To isto mozes i kad ides za Zenicu. Fino se iskljucis sa autoputa prije tunela 1 mart, odes starim putem preko lasvanske petlje i opet prema Zenici. Ali ne. SVI idu kroz tunel a mogu usparati koju marku na izlazu prije tunela. Taj ti je tunel kao "mala" verzija Prenja (1:3). (Samo sto na lasvanskoj petlji nema malo jagnje :-) )

Dok se izgradi tunel, mislim da ce se i nas standard povecati i da tih 10KM nece znaciti nesto puno... Optimista!
Haris.ba

#9847 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

drugi profil wrote:Tunel i dionica ne bi bili ispod 15 maraka za osobna vozila. Kamara raje ne koristi autoput od Tarcina do Sarajeva jer im je zao dvije i po marke.
Po istoj logici nam ustvari i ne treba autoput - jer se naplaćuje, nikome se ne žuri, može se svrnuti na kafane pored magistrala (pokušaja magistrala), ne isplati se onome ko često vozi tu rutu...

Daj da se napravi, pa ćemo raspredati treba li naplaćivati posebno.

Autoput ima svoje mušterije, i sasvim korektnu alternativu ako se uzme u obzir da postoji autoput. Neko će u tunel, neko će na jagnjetinu.

P.S.
Ja bih ukinuo plaćanje korištenja autoputa skroz. Barem za prvu kategoriju.
mirzazmaj

#9848 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mirzazmaj »

kakaljin wrote:
mirzazmaj wrote:pitam se kako i pored moratorija na zapošljavanje primiše onih 30 "šatro vatrogasaca" koji u 2 godine ni jedne intervencije ne imaše a uredno platu primaju. jedan od tih stručnjaka je i bratić Zlatana Lovrića, inače predsjednika nadzornog odbora jp autoceste. garant je regularno po konkursu( koji nikada nije izašao) primljen.
Ako po propisima moras imati tu vatrogasnu brigadu, onda je moras imati zaposlenu i da je 24 sata na raspolaganju za svaki slucaj, a sada ako nemas intrevencija te brigade to je Hvala Bogu dobro jer ako oni imaju velike intervencije to su vec mrtvi ljudi koje izvlace.

Tako da u tome ne vidim nikakav problem sto imaju zaposlene, a vec druga stvar koje je primljen i kako. To su dva razlicita pojma.
bilo je intervencija, samo što oni nisu izlazili već vatrogasci iz kaknja ili zenice a razlog je zato što su na mjesta vatrogasaca primili razne konobare, zaštitare itd pa ljudi ne znaju raditi svoj posao. i naravno da svaki autoput mora imati 24-satnu vatrogasnu dežuru.
drug_profi

#9849 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

foton wrote:
drugi profil wrote:I ja koristim autoput do Tarcina i obratno bez dileme iz istih razloga koje si ti naveo, ali kazem da vidim da iz kolone koja gusla od Raštelice, manji broj vozila skrene na AC nego što produži dalje. Ne vjerujem da su svi ti pošli samo do Hadžića.

Ja uvijek idem autoputem, i istina je da vidim kako mnogi samo produze na M17. Ali... kad autoput jednom bude cjelina, sumnjam da ce neko silaziti u tarcinu da bi izbjegao jos malo te putarine... Tako isto i za tunel. Lijeni smo mi... Zar se truckati preko pola sata, silaziti na nekoj petlji, placati prvi put, pa se opet ukljucivati kasnije, pa opet silaziti... Gubitak od makar 45 min. To isto mozes i kad ides za Zenicu. Fino se iskljucis sa autoputa prije tunela 1 mart, odes starim putem preko lasvanske petlje i opet prema Zenici. Ali ne. SVI idu kroz tunel a mogu usparati koju marku na izlazu prije tunela. Taj ti je tunel kao "mala" verzija Prenja (1:3). (Samo sto na lasvanskoj petlji nema malo jagnje :-) )

Dok se izgradi tunel, mislim da ce se i nas standard povecati i da tih 10KM nece znaciti nesto puno... Optimista!
Upravo o tom pricam. Ako se dionica kroz Prenj bude placala po tarifi autoceste, a ne nekoj posebnoj, onda ima sanse da ce zadrzati promet sa AC. A ako se bude placalo po posebnoj tarifi, vjerujem da ce mnogi odluciti da sacuvaju tih 15-tak maraka, gdje je na gubitku AC. Manje ce se habati, ali postaje onda pitanje jel uopste bilo smisla i potrebe to praviti.
Jer i na Lasvi bi ti svi silazili da ti za 1. mart neko trazi 4 marke.
ultima_palabra

#9850 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ultima_palabra »

Do Lašve 5,50 KM, a do Zenice jug 6... nije neka dilema :D
Post Reply