Šta je realnost u svijetu globalne politike danas? >OVO<. Sve drugo je wishful thinking, neznanje, ignorancija ili patetični lament za davno prošlim vremenima unipolarnog svijeta.
Cool, wishful thinking
To je to. Svi pričaju o izraelskom raketiranju Assada, stradanja civila i masovni zločini Assadove vojske u Banijasu skroz u drugom planu.Sirijska nacionalna koalicija je već osudila napad i optužila Izrael da koristi situaciju za sticanje prednosti. Također, optužila je i tempiranje vremena ove operacije koja je, čini se, efikasno iz fokusa istjerala posljednje masovne zločine Assadovog režima nad civilnim stanovništvom Banijasa i okolnih sela.
- A za tih 65 godina Sirijci marljivo i pedantno pravili veliku i jaku armiju, za nedaj Bože, protiv tamo nekog Izraela. Kažu skroz blizu taj Izrael Siriji, pa da im se nađe. Kad ono Sirijci maca prema Izraelu, na raketne napade izraelskih aviona, samo što nisu rekli mjau, nemušto odgovaraju kako će odgovoriti kada za to dođe vrijeme. Mogli su se i zahvaliti, nije da nisu imali na čemu, zločini u Banijasu su zaista jedni od najgorih od marta 2011., bar su pažnju svijetske javnosti na trenutak usmjerili prema Izraelu a ne prema zločinima.Od samog početka sukoba u Siriji permanentni argument šiijskog Irana i njegovih satelita u Iraku i Libanu za podršku Assadu bio je odbrana Sirije kao ključnog bojnog polja protiv "cionističkog entiteta" i podrška Palestini. Iako je do sada, za nešto više od dvije godine, deset puta više Sirijaca stradalo od Assadovog režima negoli od Izraela za 65 godina, sada će biti prilika da se, umjesto priče o nepokolebljivoj "borbi protiv cionista", pokaže koliko je šiijska pesnica čvrsta i uistinu spremna uzvratiti na napad Izraela.
Bogomoljac wrote:Bez sumnje da si u pravu brate, ali me zanima sta je sa sunitskom ulemom?basar wrote:Čelendžere![]()
Zamolio bih da termine vehabija i sunija ne mješate jer to nije isto,,, i zamolio bih da ne optužujete sve sunije za ovo, jer ja imam prijatelje sunije koje ne razmišljaju kao zvanični sunijski predstavnici,,, poštenije je koristiti termine kao al saudi, vehabija i slično.. Mnoge sunije su dali svoje živote za odbranu sirije i tu ima jako dobrih muslimana i poštenih ljudi.
Neka znate da vehabije gledaju i sunije koje ne mrze šije kao neprijatelje.
Zasto se oni ne cuju? Nije mala stvar ratovati i ubijati druge muslimane u ime Allaha a sve u cilju stvaranja velikog izraela i porobljavanja Bliskog istokka. Kaburovi ashaba se razaraju a sunitska ulema suti. Gdje su i zasto sute ?
- liderima opozicije je upućen poziv za pregovore. Za sada, nisu prihvatili poziv;madner wrote:Ne budi smjesan, neko mora pobjediti ako se ratuje.
Treca opcija ti nije realna.
Jedini wishful thinking ovdje je da je Rusija u Siriji neki 'tata' i iskreni sirijski saveznik.Cak ni ocuh ne bi mirno posmatrao kako mu neki mangup siluje dijete,i to vec triput ove godine,a kamoli tata.Sve ostalo je business as usual u odnosima dvije velike sile.Challenger__ wrote:Postoje dvije sintagme sa suprotnim značenjem. Jedna je - wishful thinking, a druga - real thinking. Prva govori o maštanju, a druga o promišljanju realnosti, stvarnosti kakva jeste.
Šta je realnost u svijetu globalne politike danas? >OVO<. Sve drugo je wishful thinking, neznanje, ignorancija ili patetični lament za davno prošlim vremenima unipolarnog svijeta.
Cool, wishful thinking.
Ljudi, imamo komičara na temi762mm wrote:Ja mislim brate moj da je u pitanju to da su vehabije,selefije iz Rijada uspjele da ubijede (e sad dal parama ili nečim drugim) sunijske učenjake da su kaburovi širk i ostale gluposti.
A da li je to tako možete pročitati lijepo objašnjenje na sljedećoj stranici:
http://www.rifai-tarikat.com/index.php? ... Itemid=105
Ne bi me čudilo da samo jedan dan počnu po BiH rušiti turbeta i ostalo.
ne samo diplomatije već i velike "humanitarne" pomoći u vidu oružja municije goriva i rezervnih dijelova kao i desetina tona devizaChallenger__ wrote: - "
Što se tiče "tate"... Ne kažem da će ga Kremlj i Peking uspjeti spasiti, ali, svako sa dva grama mozga shvata da bi bez ruske i kineske diplomatije, Asad bio davno prošlo vrijeme. Ko ovo ne razumije ili ne shvata, taj ništa ne shvata.
Herr Flick wrote:![]()

Ni Izraela ne bi nikad bilo bez Britanske i Americke diplomatije - vjerovatno ne bi ni nastaoChallenger__ wrote: - "
Što se tiče "tate"... Ne kažem da će ga Kremlj i Peking uspjeti spasiti, ali, svako sa dva grama mozga shvata da bi bez ruske i kineske diplomatije, Asad bio davno prošlo vrijeme. Ko ovo ne razumije ili ne shvata, taj ništa ne shvata.
("Sastanak između Putina i Kerrya u Kremlju kasnio je nekoliko sati. Naime, vozila Johna Kerrya bila su blokirana u zračnoj luci jer su Rusi upravo u vrijeme njegovog dolaska održavali probe za vojnu paradu. Tako da je američki državni tajnik morao prvo pričekati da kroz ulice prođu ruski tenkovi, vojna oklopna vozila, lansirne rampe za interkontinentalne balističke rakete i druga tehnika").
ma kakva moskva.. da je moskvi do toga dali bih i iranu i sirji S300 rakete.. a bili su i ugovori.. ali neda moskva..Challenger__ wrote:Ukratko:
- prema nepotvrđenim informacijama, Izrael je izložen posrednoj ili neposrednoj prijetnji Kremlja;
- U Moskvi danas nije bilo približavanja stavova po pitanju Sirije, a dogovoreno je sazivanje međunarodne Konferencije.
Nista ja to ne vjerujem dok Al-Hadzira ne potvrdiChallenger__ wrote:Ukratko:
- prema nepotvrđenim informacijama, Izrael je izložen posrednoj ili neposrednoj prijetnji Kremlja;
- U Moskvi danas nije bilo približavanja stavova po pitanju Sirije, a dogovoreno je sazivanje međunarodne Konferencije.

- Izrael je odradio što je naumio, sa Kremljom se savršeno slažu, zapravo radi se o jednoj ekipi koja sasvim pristojno funkcioniše, i tolerisaće jedni drugima mnogo veće stvari od nekoliko avio bombi po Kasapinu. Amerika, Izrael, Rusija, jedan, što naš narod kaže millet. Interes im je da sukob u Siriji potraje, a to sa međunarodnom konferencijom, moj Ćeli, koliko je Bosna vidjela tih međunarodnih konferencija. Pustili su nas da se međusobno ubijamo 4 godine, a mogli su, i morali su rat zaustaviti još '92.Challenger__ wrote:Ukratko: