Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Cholina_Lokica

#9826 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Ima li neka da je izgubila apetit skroz? Ja zadnjih mjesec se slomih, svaki zalogaj mi je patnja, apetit ravan nuli, najsretnija bih bila da mogu samo par vocki dnevno i malo pomfrita ili nista da ne jedem... dzaba b vitamini, dzaba sve, jedem ja hranu, jede hrana mene. Nalazi su mi super, bebac je super, ali gdje cu dijete patit gladju
Natural

#9827 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Natural »

Cholina_Lokica wrote:Ima li neka da je izgubila apetit skroz? Ja zadnjih mjesec se slomih, svaki zalogaj mi je patnja, apetit ravan nuli, najsretnija bih bila da mogu samo par vocki dnevno i malo pomfrita ili nista da ne jedem... dzaba b vitamini, dzaba sve, jedem ja hranu, jede hrana mene. Nalazi su mi super, bebac je super, ali gdje cu dijete patit gladju
Slične smo sa apetitom.. I ja sam katastrofa. Ni grama se nisam udebljala, haman samo mršam. Trebam na kontrolu ovih dana valjda će mi propisati nešto od onih vitamina za trudnice za koje se kaže da otvaraju apetit.. Sve vrste voća mogu jesti, pojedem u toku dana minimalno 3 različite voćke, i pijem puno vode.
Cholina_Lokica

#9828 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Natural wrote:
Cholina_Lokica wrote:Ima li neka da je izgubila apetit skroz? Ja zadnjih mjesec se slomih, svaki zalogaj mi je patnja, apetit ravan nuli, najsretnija bih bila da mogu samo par vocki dnevno i malo pomfrita ili nista da ne jedem... dzaba b vitamini, dzaba sve, jedem ja hranu, jede hrana mene. Nalazi su mi super, bebac je super, ali gdje cu dijete patit gladju
Slične smo sa apetitom.. I ja sam katastrofa. Ni grama se nisam udebljala, haman samo mršam. Trebam na kontrolu ovih dana valjda će mi propisati nešto od onih vitamina za trudnice za koje se kaže da otvaraju apetit.. Sve vrste voća mogu jesti, pojedem u toku dana minimalno 3 različite voćke, i pijem puno vode.
Ja uredno sve to pijem ima 2 mjeseca ali dzaba... ja sam se udebljala 4kg a u prekosutra sam u 18 sedmici, ali apetit me zeza samo zadnjih mjesec dana
LieToMe

#9829 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Cholina_Lokica wrote:
Natural wrote:
Ja uredno sve to pijem ima 2 mjeseca ali dzaba... ja sam se udebljala 4kg a u prekosutra sam u 18 sedmici, ali apetit me zeza samo zadnjih mjesec dana
Ko nije otisao na porod sa mucninom taj ne zna sta je povracanje u trudnoci :roll: ja sam u prvoj trudnoci dan pred porod shvatila da sam svih 9 mjeseci bila doslovno gladna...jedes ti jedes ali nikad nisi ono ko prava trudnica sit :lol: zelja mi bila da se bar jednom najedem i da ne povracam :lol:

Evo i u drugoj isto... danas ravno 13 sedmica ja na -2 kg :-) tacno vise ne znam ni sta bih jela...niti mi se sta jede... Divke me je utjesio, kaze obicno se simptomi prve trudnoce prepisu i na drugu :lol:
Sto se tice bebice super sve, vec 6 cm, sve uredno, nuhalni odlican 1,4...radila i dabl test, cekam nalaze. Jos da mi se najesti :D e da jedino mi je rekao da uzmem B6 i pocnem piti (zbog povracanja valjda) i da malo vise solim hranu jer su mi malo minerali i natrij losiji (isto zbog povracanja).
dona868

#9830 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dona868 »

Ovo muka kad se ne debalja a veca kad se deblja :lol: ...ja sa 26 sedmica u +14 kg :-) ...a ne prezderavam se vec onako bas normalno jedem.....nadam se da cu stati na 100 kg :lol:
Baba_Droga

#9831 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Baba_Droga »

Žene, savjeti: kašalj + trudnoća
Ne boli me grlo, ne osjećam se bolesnom ali kašalj me slomi . Boli me svaki stomačni mišić.
Povrh svega, sav šlajm mi ide niz grlo umjesto na nos :roll: pa me to još više iritira.
Probala sam mlijeko+šećer, mlijeko+bronhi, ispirati grlo kaduljom ali nema rezlutata. Kažu takav virus, dok sam ne prođe nema pomoci.
Pa eto, par savjeta, za mene i one koje možda traže slične savjete.
safran

#9832 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

hren - narendati u med i po kašiku (manju) - sve propuše
može i Podravkin gotovi - onako kašikom iz tegle
ja sam mislila porodiću se početkom 9. mjeseca od kašlja - samo kašalj, ništa temp, ništa grlo - samo višesedmični kašalj - hren ko domestos sve propuho - u roku od dva dana gotovo
Cholina_Lokica

#9833 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

dona868 wrote:Ovo muka kad se ne debalja a veca kad se deblja :lol: ...ja sa 26 sedmica u +14 kg :-) ...a ne prezderavam se vec onako bas normalno jedem.....nadam se da cu stati na 100 kg :lol:
Nikako da bude taman :lol:

Izvagah se jutros, smrsala kilu, znaci 18+2 sam, dobila sam 3kg i te kile su mi ravnomjerno otisle u stomak i grudi :lol: Ujutro cu na kontrolu, pa cemo vidjeti po doktorovoj vagi kakvo je stanje. Zadnjih dana sam kao pocela nesto jesti normalnije, ali eto, opet malo smrsala, jos mi ovaj prenatal ima pun klinac b vitamina koji bi kao trebao otvoriti apetit, how yes no. Doduse, b vitamin na mene nije djelovao ni prije.

Za kasalj moze i kasika meda kasika cimeta, pa 2-3 puta dnevno pojesti tu dozu
Margita81

#9834 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Margita81 »

Ja 23+2 dobila 6kg dosad. Smanjila hljeb na min al opet mi do kraja ne gine da zaokruzim na 80kg...to je cijelih 10 kila vise nego na dan poroda sa prvim djetetom ;)
manekenka u penziji

#9835 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Doktore, molim vas za odgovor.

Rodica je presla termin 2 dana. Ispali su joj djelici sluzavog cepa i s vremena na vrijeme se pojavi neki smedi iscjedak. Otvorena 2prsta.
Doktor je danas ostavio u bolnici i kaze da ako se ne porodi u toku dana, da ce ukljuciti infuziju.
I veoma bitna stvar, on je u dezuri veceras.
Meni ovo smrdi na jos jedan pokusaj uzimanja na kafu. Ali ja sam laik, a mozda sam i u pravu?
Margita81

#9836 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Margita81 »

Meni to zvuci kako treba, sta je drugo mogao da joj predlozi?
otherside

#9837 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Jok ba, trebao ju je poslati kuci pa nek' dodje kad proviri glavica. Š'a će ba ranije, ha ja...
Fakat je sve otišlo dovraga... i šta god da uradiš nadje se neko ko će vidjeti zavjeru ili prevaru.
a da je nije ostavio garant bi bilo: eto smrada, nisu mu dali pare pa neće da se zahmeti.
Je li tebe stid pitanja, penzionisana manekenko?
dona868

#9838 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dona868 »

Meni je u prvoj trudnoci tako bilo...sluzni cep je krenuo na dan termin i odmah me ostavili u bolnici i super da su tako odradili....navecer mi puko vodenjak i bila na patologiji dok sam mogla trpiti bolovoe....bez indukcije i bilo cega......cim su me sveli u salu i porodila sam se.....tako da njoj je porod krenuo i bolje je da je pod nadzorom
manekenka u penziji

#9839 Re: Trudnjače i porodilje online

Situacija kod nje je vec unazad par dana ista. Nema bolova. Dva prsta je otvorena od prosle sedmice. Svako par dana dolazi na kontrolu.
Receno joj je da ostane jer je prosao termin, ostatak price je u prvom postu. Zasto onda neke trudnice prebace i do dvije sedmice preko termina? I ja sam imala smeđi iscjedak i bila otvorena jos sa ulaskom u 9.ti mj.i tad me nisu na silu poradali.

Moje pitanje je namjenjeno doktoru, a ne tebi other side, te samim tim se bojim da te nisam nista ni pitala.
otherside

#9840 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Ti si referentna vrijednost za trudnoću pa kako je tebi bilo mora biti i ostalim, jelde?
a nije ti palo na pamet da ginekolog uradi pregled, ctg i vjerovatno još neke pretrage na osnovu kojih donese odluku?
ili fakat miskiš da čim vidi trudnicu, odmah mu euri zasjaje u očima?
ma šta te i pitam, sama si to jasno i napisala.
i otkud će ovaj forumski doktor znati kakvo je stanje trudnice i ploda na osnovu tvog posta, tita ti?
manekenka u penziji

#9841 Re: Trudnjače i porodilje online

Mnogo si nervozna :)
julisiz es grant

#9842 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Za sve: prije nego bilo šta upitate, pažljivo pročitajte što piše ispod, bez preskakanja ijedne riječi, jer se većina odgovora na eventualna pitanja o ovome o čemu se sad raspravlja, nalazi u samom postu. Naravno, pitanja su dobrodošla, ali često se upita nešto što je upravo objašnjeno, pa da se ne bi ponavljali.

Ako je grlić otvoren dva prsta, nema bolova, ne odilazi voda, vode na ultrazvuku ima dovoljno i ako je uredan CTG+ako je grlić imalo održan (više od 50%) i sakroponiran (zabačen nazad prema krstima)-a naravno sve ove podatke o konkretnom slučaju nemam, samo teoretišem-trudnici je najpametnije reći da ide kući i da dođe opet za 2 dana na CTG. Ako je grlić nezreo (malo otvoren, kao što i jeste u ovom slučaju, održan preko 50% i sakroponiran, a rekoh, dva zadnja podatka ne znamo), neće baš imati sreće sa infuzijom. No, no...
Ponovio sam nekoliko puta: kada se "pređe termin", smije se mirne duše čekati do 2 sedmice iza termina, ako su ispunjena dva uslova: CTG je stalno uredan (obično se radi svaka 2 dana od isteka termina) i ultrazvučnim pregledom se utvrdi dovoljna količina plodove vode (mjerenjem tzv. Amniotic fluid index-a, AFI).
Ukoliko se bez nepostojanja opasnosti po bebu i/ili majku (npr ako majka ima hipertenziju ili diabetes) prije toga pokreće porod na grlić koji još nije sazrio za to, još ako se najprije ne daju prostaglandini koji će pospješiti to sazrijevanje, nego se odmah ide sa sintocinonom (infuzija, vaš famozni "drip"), dobiće se to da će žena imati kontrakcije, jaukaće od bolova, ali se neće otvarati (jer grlić nije još spreman za to). To su oni porodi koji traju satima i na kraju završe u operacionoj sali, ili vakuumom, sa bebom plavom od hipoksije i oteklinom na glavi, i majkom potpuno iscrpljenom, uz veću opasnost od jačeg poslijeporođajnog krvarenja (jer je materica "premorena", inertna, ne može da se kontrahuje i zaustavi krvarenje).

Na kraju, možete ovo sve i zanemariti. Ja nisam stručnjak, pišem samo onako, sve o ovome sam pročitao u "Veseloj svesci" :|
manekenka u penziji

#9843 Re: Trudnjače i porodilje online

Obzirom da je stanje kod nje isto kao i prije par dana kada je bila na pregledu, a problem je samo sto je dva dana prosao termin, bojim se da ste u pravu i da sa infuzijom nece imati srece.

Hvala vam na odgovoru.
julisiz es grant

#9844 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Obzirom da je stanje kod nje isto kao i prije par dana kada je bila na pregledu, a problem je samo sto je dva dana prosao termin, bojim se da ste u pravu i da sa infuzijom nece imati srece.

Hvala vam na odgovoru.
Prema podacima koje si dala, da smrdi...smrdi, i to jako.
Napiši ovdje svakako kad sve aBd hairli prođe kako je bilo, baš me interesuje kako će ići.
julisiz es grant

#9845 Re: Trudnjače i porodilje online

.
Last edited by julisiz es grant on 18/02/2015 18:31, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#9846 Re: Trudnjače i porodilje online

Da prebacim post sa prethodne strane, jer će neki možda pročitati samo moj zadnji odgovor manekenki, a neće vidjeti šta sam prethodno pisao:

Za sve: prije nego bilo šta upitate, pažljivo pročitajte što piše ispod, bez preskakanja ijedne riječi, jer se većina odgovora na eventualna pitanja o ovome o čemu se sad raspravlja, nalazi u samom postu. Naravno, pitanja su dobrodošla, ali često se upita nešto što je upravo objašnjeno, pa da se ne bi ponavljali.

Ako je grlić otvoren dva prsta, nema bolova, ne odilazi voda, vode na ultrazvuku ima dovoljno i ako je uredan CTG+ako je grlić imalo održan (više od 50%) i sakroponiran (zabačen nazad prema krstima)-a naravno sve ove podatke o konkretnom slučaju nemam, samo teoretišem-trudnici je najpametnije reći da ide kući i da dođe opet za 2 dana na CTG. Ako je grlić nezreo (malo otvoren, kao što i jeste u ovom slučaju, održan preko 50% i sakroponiran, a rekoh, dva zadnja podatka ne znamo), neće baš imati sreće sa infuzijom. No, no...
Ponovio sam nekoliko puta: kada se "pređe termin", smije se mirne duše čekati do 2 sedmice iza termina, ako su ispunjena dva uslova: CTG je stalno uredan (obično se radi svaka 2 dana od isteka termina) i ultrazvučnim pregledom se utvrdi dovoljna količina plodove vode (mjerenjem tzv. Amniotic fluid index-a, AFI).
Ukoliko se bez nepostojanja opasnosti po bebu i/ili majku (npr ako majka ima hipertenziju ili diabetes) prije toga pokreće porod na grlić koji još nije sazrio za to, još ako se najprije ne daju prostaglandini koji će pospješiti to sazrijevanje, nego se odmah ide sa sintocinonom (infuzija, vaš famozni "drip"), dobiće se to da će žena imati kontrakcije, jaukaće od bolova, ali se neće otvarati (jer grlić nije još spreman za to). To su oni porodi koji traju satima i na kraju završe u operacionoj sali, ili vakuumom, sa bebom plavom od hipoksije i oteklinom na glavi, i majkom potpuno iscrpljenom, uz veću opasnost od jačeg poslijeporođajnog krvarenja (jer je materica "premorena", inertna, ne može da se kontrahuje i zaustavi krvarenje).

Na kraju, možete ovo sve i zanemariti. Ja nisam stručnjak, pišem samo onako, sve o ovome sam pročitao u "Veseloj svesci"
manekenka u penziji

#9847 Re: Trudnjače i porodilje online

julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:Obzirom da je stanje kod nje isto kao i prije par dana kada je bila na pregledu, a problem je samo sto je dva dana prosao termin, bojim se da ste u pravu i da sa infuzijom nece imati srece.

Hvala vam na odgovoru.
Prema podacima koje si dala, da smrdi...smrdi, i to jako.
Napiši ovdje svakako kad sve aBd hairli prođe kako je bilo, baš me interesuje kako će ići.
Hocu, svakako.
otherside

#9848 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

@julisiz,
uz poštovanje i zahvalnost u ime svih trudnica koje dolaze na ovaj podforum i dobijaju korisne stručne informacije mislim da te je ipak forumska slava malo ponijela jer si počeo blatiti svoje kolege i donositi ishitrene zaključke (baš k'o u veseloj svesci) oslanjajući se na forumske postove i teorije zavjere.
zahvaljujući ovom zadnjem postu, većina će zaključiti ( i ne krivim ih) da je taj (spomenuti) ginekolog obični kvarnjak koji će, eto, napatiti jadnu ženu, ugroziti bebu i još očekivati debelu kovertu - nije teško povjerovati jer su doktori banda pokvarena (vidi temu).
ne bih zaista više ni riječi napisala ni tebi ni manekenki da nije ove rečenice:
julisiz es grant wrote: Prema podacima koje si dala, da smrdi...smrdi, i to jako.
ovim nisi dao nikakvu šansu da je taj ginekolog napravio stručnu i ispravnu procjenu nego si ga žigosao kao pokvarenjaka i mučitelja iz koristoljublja.
@julisiz, ja imam puno prijatelja medju ginekolozima, ne poznajem te lično ali znam ko se krije iza tvog nick-a, mislim da prečesto i generalizirano spominješ kolege u negativnom kontekstu. nisam nervozna, bude mi nekako tužno sve to.
julisiz es grant

#9849 Re: Trudnjače i porodilje online

Ja od prvog posta, ali baš od prvog, na ovoj temi govorim negativno o neznalicama i korumpiranim ljudima, koji su na nesreću moje kolege. Ističem i pozitivne primjere, imenom i prezimenom (što ih je malo, nisam ja kriv).
Forumska ""slava" me nije mogla ponijeti, jer ona je samo to-forumska slava, ni manje ni više od toga. Upravo zbog toga mislim da moji postovi imaju dodatnu težinu, u odnosu na iste savjete za koje se plaća u privatnim ordinacijama ili u dobro plaćenim člancima u popularnim i "stručnim" časopisima. Ja za ovo što pišem ne dobijam ništa, niti novac niti popularnost, jer pišem pod nickom, na forumu, relativno uskom krugu ljudi. Odgovaram svima onako kako govorim i ženama u svakodnevnom poslu, tj. kako najbolje znam i umijem. Ako ko prihvati moj savjet, u redu. Ako ne...opet u redu.
Zašto govorim "negativno"? Jer, za razliku od svih vas, koji imate neposredno iskustvo samo vlastitog poroda, ja sam aktivno učestvovao u nekoliko stotina njih. Imao sam priliku raditi sa sigurno 80% ginekologa koji se bave porodništvom u Sarajevu danas. Znam kako ko rezonuje, ako ne i koliko zna. Scenario ovdje predočen od strane manekenke, previše mi je dobro poznat, to je u stvari već "pattern" na GAK-u, vjerovatno nažalost uskoro i u OBS. Gadim se na sve kolege koji kaljaju obraz ove divne profesije, zbog popišanog "muštuluka", u stvari otvorene korupcije. Sve što mislim o pojedincima, ne krijem ni u stvarnom životu, gdje nemam nicka.
manekenka u penziji

#9850 Re: Trudnjače i porodilje online

Obzirom da je julisiz izlozen verbalnim napadima zbog mog posta, osjecam se duzna da odgovorim.
Ne smatram svoj porod nikakvom refentnom vrijednoscu, ali smatram da sam kroz svoje iskustvo na porodu i kroz preglede stekla nesto znanja da znam prepoznati kada nesto djeluje sumnjivo.
Tebi svaka cast sto branis svoje poznanike, sigurno su ponosni na tebe, mozda te i pocaste pregledom, ali si na moju veliku zalost docekala pogresno pitanje za doktora sa pogresno razradenim scenarijumom u tvojoj glavi, kako bi napala doktora a i mene. Ja svakako nemam vremena ni nerava da se s tobom prepirem dok je dolazak novog zivota na ovaj svijet u toku.
Post Reply