Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#9827 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

nosara wrote:ZAGAĐENJE I LJETI

Zrak u Sarajevu nezdrav, indeks zagađenja 159

Dajte jos nebodera, bagro seljacka!
Ako i zbog čega odselim iz grada, to će biti zbog zraka.

Ovo je nepodnošljivo. Ma zrak je nezdrav sve vrijeme. Tačnije umjereno zagađen. Pratim to redovno, i rijetko kada naleti da je zrak zdrav sa indeksom 30 i manje.

Jedino rješenje je seliti na periferiju. Jer ovo se neće riješiti, naši ljudi ne rješavaju tekuće stvari, a da riješe ove dugoročne. Jer svi kontaju, ma evo dišem, dobar sam. A to što nas ovo sve tiho ubija i što ćemo najebat svi kolektivno za 10-15 godina, ma jebo to.
Haris.ba

#9828 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Pa gdje bi? Ja imam opciju za izvan grada. Ali, opet moras u grad radi posla, skole, zdravstva, prodavnica....

I onda si opet jos veci dio problema jer palis auto da dopeljas do grada.

Jedino za stalno.
zdruzdjo

#9829 Re: Sarajevo Construction

Post by zdruzdjo »

Evo citam na ** No links **-u jutros za gradnju kod ex zice.
Znaci oni kazu Bingo.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9830 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

zdruzdjo wrote:Evo citam na ** No links **-u jutros za gradnju kod ex zice.
Znaci oni kazu Bingo.
bingo sa garažom i kinom i prodavnicama
drug_profi

#9831 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Oćel bit i kongresni centar. To nam fali
BadBoy

#9833 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

drug_profi wrote:
strong69 wrote:

Vidi sa vozilima prvo.
Par nepar. Nemoj slucajno da bi neko dizele proganjao. Nisu oni nista krivi.
I na LPG odlamit poreze. Sta se oni prave pametni.
Ko će bošnji volan uzet. Bošnji je sve prije krivo nego količina vozila na ovako malom prostoru.
Cossack

#9834 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Nakon 25 godina prostor oko Kampusa u Sarajevu bit će pretvoren u park

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nakon-2 ... /190814088
drug_profi

#9835 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

BadBoy wrote:
Ko će bošnji volan uzet. Bošnji je sve prije krivo nego količina vozila na ovako malom prostoru.
LPG kao nusprodukt sagorijevanja ima ugljen dioksid i vodenu paru.
To na jednu stranu.
Na drugu je što kod nas i dizel euro 5 norme izbacuje kao da je euro 1 jer mu je sve od filtera povađeno. Razlog? Uvoz vozila sa visokim kilometražama, kakvi se jedino i mogu bošnji svake vjere prodati, a koje bošnjo ne može servisirati kako treba.
Inače neizraubovane mašine bi bošnji bile preskupe.
JThomas

#9836 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

ona neka studija je ipak rekla da su više od pola fiksna ložišta. sad ja stvarno nemam znanja da za sebe dumam argumente za i protiv...
made_in_sarajevo

#9837 Re: Sarajevo Construction

Post by made_in_sarajevo »

Cossack wrote:Nakon 25 godina prostor oko Kampusa u Sarajevu bit će pretvoren u park

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nakon-2 ... /190814088
Napokon se neko sjetio iskoristiti prostor. Ima jos u kampusu prostora za parkinge, igralista, parkove.
BadBoy

#9838 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

JThomas wrote:ona neka studija je ipak rekla da su više od pola fiksna ložišta. sad ja stvarno nemam znanja da za sebe dumam argumente za i protiv...
Fiksna ložišta na čvrsta goriva jesu veliki zagađivač ali samo pola godine. Automobili zagađuju 24/7, 365 dana u godini, svakog sata.
mk ultra

#9839 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Pa šta mislite sad kad bi zabranili na glavnoj cesti kroz grad i u par sporednih sve ispod euro 5?
Odmah bi se uzdigli nije to za nas mi smo siromasi itd itd
A pola ih posjeduje vozilo da ne ide pjeske uz brdo do kuce, godisnje pređu oko 5000km, a realna potreba za auto uglvnom ne postoji i nije opravdana ekonomski al nikako...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9840 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Samo omoguci ljudima kvalitetnu alternativu. Da nam javni prevoz valja, prvi ja nikad u zivotu ne bih autom obavljao svakodnevne aktivnosti.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#9841 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Sta fali komercijali?
Tacna, cista, relativno novi i udobni autobusi.
Jedino sto se mora platiti :skoljka: :run:
ZyzzSar

#9842 Re: Sarajevo Construction

Post by ZyzzSar »

mk ultra wrote:Pa šta mislite sad kad bi zabranili na glavnoj cesti kroz grad i u par sporednih sve ispod euro 5?
A pola ih posjeduje vozilo da ne ide pjeske uz brdo do kuce, godisnje pređu oko 5000km, a realna potreba za auto uglvnom ne postoji i nije opravdana ekonomski al nikako...
pa ni u vecini njemackih gradova nisu uveli da se mogu samo euro5 vozila voziti u odredjenim dijelovima
kod nas moras cijelu godisnju zaradu(sa prosjecnom platu) odvojit za polovno euro5 auto, a sto je i ocito s obzirom da je mozda 15% registrovanih auta euro5
glupo je uopste pricati o tome; kad kod nas bude prosjecna plata barem pola njemacke prosjecne od 4651€ onda mozemo pricati i pratiti moderne trendove
usput, zasto bi ta 'zabrana' po bilo kojoj logici bila na glavnoj cesti lol, to bi imalo smisla mozda samo za stari grad
najveci problem u sarajevu su svakako privatna lozista, sto je ocito u toku zimskih mjeseci, ako se nesto misli raditi na problemima koji se u stvarnosti mogu rijesiti onda se tome treba posvetiti
drug_profi

#9843 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ima jedna stvar. Sloboda izbora.
Ja cu voziti i dalje uvijek. Ili cu ici pjeske ako je blizu.
Ali ja sam također odabrao da vozim ekoloski prihvatljiv LPG motor sa euro 5 kategorijom. Placam parkinge, ne ostavljam po trotoarima.
Gras ne razmatram kao opciju odavno.

Po meni, ili odaberi ekoloski prihvatljiv pogon, ili odaberi biciklo, gras, tabanfijaker.
Ali "nema se" nije opravdanje. Boli me q. sto se nema. Svi bi da zive iznad svojih mogucnosti.
azdralovic

#9844 Re: Sarajevo Construction

Post by azdralovic »

drug_profi wrote:Ima jedna stvar. Sloboda izbora.
Ja cu voziti i dalje uvijek. Ili cu ici pjeske ako je blizu.
Ali ja sam također odabrao da vozim ekoloski prihvatljiv LPG motor sa euro 5 kategorijom. Placam parkinge, ne ostavljam po trotoarima.
Gras ne razmatram kao opciju odavno.

Po meni, ili odaberi ekoloski prihvatljiv pogon, ili odaberi biciklo, gras, tabanfijaker.
Ali "nema se" nije opravdanje. Boli me q. sto se nema. Svi bi da zive iznad svojih mogucnosti.
tacno ovaj stav imaju i ovi sto loze gume kod kuce, i ovi sto radi inspekcije imaju filtere na fabrikama ali ih nikada ne pale, i ovi sto vade iz auta DPF, i ovi sto voze na loz i trafo ulje.... itd itd
mk ultra

#9845 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

ZyzzSar wrote:
mk ultra wrote:Pa šta mislite sad kad bi zabranili na glavnoj cesti kroz grad i u par sporednih sve ispod euro 5?
pa ni u vecini njemackih gradova nisu uveli da se mogu samo euro5 vozila voziti u odredjenim dijelovima
kod nas moras cijelu godisnju zaradu(sa prosjecnom platu) odvojit za polovno euro5 auto, a sto je i ocito s obzirom da je mozda 15% registrovanih auta euro5
glupo je uopste pricati o tome; kad kod nas bude prosjecna plata barem pola njemacke prosjecne od 4651€ onda mozemo pricati i pratiti moderne trendove
usput, zasto bi ta 'zabrana' po bilo kojoj logici bila na glavnoj cesti lol, to bi imalo smisla mozda samo za stari grad
najveci problem u sarajevu su svakako privatna lozista, sto je ocito u toku zimskih mjeseci, ako se nesto misli raditi na problemima koji se u stvarnosti mogu rijesiti onda se tome treba posvetiti
Znaci biras podilazenje bilo kome naspram opceg zdravlja :skoljka:

Nemam ni ja euro 5 vozilo, po gradu većinom pjeske, GRAS skoro nikad (komercijala rijetko)
BadBoy

#9846 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

ZyzzSar wrote:
Znaš koliko primjera znam gdje upali auto da sa Vratnika siđe na Kovače.

Razumijem ja, GRAS je toliko loš da haman kao i da ne postoji, ali i da imamo dobar gradski prijevoz opet bi bošnjo više volio biti hadžija u autu.

I još nešto i stajem sa offtopicom.Jeste li vi primijetili koliko se papci vole ispričati iz auta? Da se sretnu pješke na ulici bilo bi samo mahanje rukom ili kratki pozdrav. Al kad jedan drugog sretnu u autu (ili da je bar jedan u autu) eh tad već do izražaja dolazi kreativnost u razgovorima :D
Ned071

#9847 Re: Sarajevo Construction

Post by Ned071 »

[quote="Cossack"]Image

https://sa-c.net/news-archive/other-new ... a-drvenija[/quote

jutros u novinama čitam, posljednji put most rađen "davne 1988. godine"... sjećam se ko da je juče bilo kad je urađen nanovo, bila drama što je od betona pa se nadležni pravdali da ima ograda drvena.. a jest se ostarilo u pm
VladaFBiH

#9848 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote:Samo omoguci ljudima kvalitetnu alternativu. Da nam javni prevoz valja, prvi ja nikad u zivotu ne bih autom obavljao svakodnevne aktivnosti.
evo sad rade na tome (ako ne slažu) - vidimo se u tramvaju 2021 kada srede šine, nabave par novih tramvaja i naprave stajališta :)

btw. inače se u potpunosti slažem s tobom - ne bih išao nigdje s autom samo da je malo bolja situacija sa GRAS-om i jedva čekam da srede tramvaje (trolejbus mi je predaleko pa me ovi novi ne "pogađaju" iako su odličan potez)
wewa

#9849 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

ma radili su ga poslije rata, ograda je bila unistena skoro od gelera...
VladaFBiH

#9850 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote:
strong69 wrote:

Vidi sa vozilima prvo.
Par nepar. Nemoj slucajno da bi neko dizele proganjao. Nisu oni nista krivi.
I na LPG odlamit poreze. Sta se oni prave pametni.

sa LPG je problem što imanje instalacije, na žalost, ne znači i korištenje iste - konkretno znam neke ljude koji imaju LPG ugrađen ali im pravi dosta problema i jako često voze na benzin (ne pitaj zašto ne poprave - nemam odgovor sem što stalno kukaju da im auto trza i da se gasi kada voze na plin)

ali je ovo baš off-topic i nema veze s temom :)
Post Reply