SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#9826 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Jimmy McNulty »

Da ali u svim zemljama vozilo pod pratnjom može biti da npr policija prati trudnicu u bolnicu a ne Bakira na sjednicu Parlamenta.

Drot je po meni kriv jer nije koristio i zvučne signale na raskrsnici pogotovo ako je istoj prilazio velikom brzinom.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#9827 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Matijevic_Vlado »

Ins napusti temu :mrgreen: . Idi spavaj hljeba ti :mrgreen:
ins

#9828 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ins »

mali_milojica wrote: Ta raskrsnica je regulisana semaforom.
Covjek je imao upaljeno zeleno svjetlo za ukljucenje na cestu. Policija prosla kroz crveno. Policija kriva. Kontas?
Pa šta onda spominju parking uopste :run:
l33t

#9829 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by l33t »

ins wrote:
mali_milojica wrote: Ta raskrsnica je regulisana semaforom.
Covjek je imao upaljeno zeleno svjetlo za ukljucenje na cestu. Policija prosla kroz crveno. Policija kriva. Kontas?
Pa šta onda spominju parking uopste :run:
ma ima tu semafor, parking pa ide malo cesta pa semafor, raskrsnica nije IZLETIO sa nekog random parkinga :D
The BEN10

#9830 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

Ford se kretao u smjeru zelene strelice, a na uključenju na put preko kojeg vodi crvena strelica stoji semafor. Fordu je bilo zeleno, a policiji koja se vozila crvenom linijom je bilo crveno. Parking je označen crvenom elipsom.

Image
zateznistub

#9831 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Izlaz sa parkinga je poprilično ne pregledan zbog trafike na desnoj strani. Ja koliko znam i koliko se sjećam testova vozila sa rotacijom smiju kroz crveno... E sad, igrom slučaja znam da je vozač Forda pričao na mobitel u trenutku sudara
ja1977

#9832 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ja1977 »

zateznistub wrote:Izlaz sa parkinga je poprilično ne pregledan zbog trafike na desnoj strani. Ja koliko znam i koliko se sjećam testova vozila sa rotacijom smiju kroz crveno... E sad, igrom slučaja znam da je vozač Forda pričao na mobitel u trenutku sudara

Ne smiju, ako nema kolege na rskrsnici
The BEN10

#9833 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

zateznistub wrote:Izlaz sa parkinga je poprilično ne pregledan zbog trafike na desnoj strani. Ja koliko znam i koliko se sjećam testova vozila sa rotacijom smiju kroz crveno... E sad, igrom slučaja znam da je vozač Forda pričao na mobitel u trenutku sudara
http://saobracajnasekcija.blogspot.ba/2 ... snice.html
Vozila sa pravom prvenstva prolaza
  • Vozila sa pravom prvenstva prolaza su:
    vozila službe hitne pomoći
    vatrogasna vozila
    vozila policije i sudske policije
    vojna vozila
    vozila Granične policije Bosne i Hercegovine.
Kad posebnim uređajima daju svjetlosne znakove i zvučne signale, na ova vozila ne primjenjuju se odredbe o ograničenju brzine, o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i zabrani presijecanja kolone pješaka.

Pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju ova vozila imaju pravo prvenstva prolaza osim u odnosu na:

vozila pod pratnjom
vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima policajca.
kloniran

#9834 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

to znaci da moraju prici raskrsnici sa oprezom a ne proletiti kroz nju ko muhe bez glave
insomnia78

#9835 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

Fakat ljudi ne razumiju napisano
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9836 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

haris0032 wrote:Zaustavili me ljudi, okruzili auto, jedan prisao dobro vece gospodine ovo je kontrola saobracaja i vozila mozete li mi pokazati saobracajnu i vd. Dobro vece goslodine, naravno nikakav problem. Pokazao, pogledao zamolio me da izadjem iz vozila kako bi izvrsili pregled. E sad nista sami ne otvaraju i ne trkeljaju vec sve sto ih zanima zamole te ljubazno da otvoris, pomaknes itd. Vjerujte od njihove ljubaznosti postalo mi malo neugodno.
Otvorio gepek, podigao pod u gepeku, otvorio unutra sve pretince, pregledali, sve ok.
Na kraju i mene prekontrolisali i to je to. Zahvalili se oni meni, ja njima, sretno i nastavite tako.

Jako pozitivno iskustvo bez suvise price, ni trunku neke kurcevitosti sto zna biti kod onih obicnih policajaca. Bila su dva kombija i jedan land kruzer. Sigurno 15 policajaca.

Sent from my HTC One A9 using Tapatalk
identicno iskustvo veceras, u otesu me zaustavili,golf s rotacijama,dvojica mladjih policajaca ,vjerovatno podrska jer su imali crne uniforme i one jurisne prsluke-full oprema :)
pristojni,kulturni,pregledali i mene i auto,za svaku stvar me zamolili lijepo da otvorim,na kraju se pozdravili i zahvalili,za 21 god voznje nisam zapamtio da su se policajci tako ponasali prema meni.svaka im cast :bih:
vješalica

#9837 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Trafika je kad izlaziš sa parkinga sa tvoje desne strane,policija je sigurno išla ovim pravcem gdje ide trola iz Bulevara,tj. njemu na lijevu stranu
jer se vidi da je ford skretao lijevo, bar je tako okrenut,policija ga je uočila a on policiju nije ili su ga jednostavno sustigli brzom vožnjom kad su prošli kroz crveno...
hladan.preminger

#9838 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hladan.preminger »

bitanga_sa_otesa wrote:
haris0032 wrote:Zaustavili me ljudi, okruzili auto, jedan prisao dobro vece gospodine ovo je kontrola saobracaja i vozila mozete li mi pokazati saobracajnu i vd. Dobro vece goslodine, naravno nikakav problem. Pokazao, pogledao zamolio me da izadjem iz vozila kako bi izvrsili pregled. E sad nista sami ne otvaraju i ne trkeljaju vec sve sto ih zanima zamole te ljubazno da otvoris, pomaknes itd. Vjerujte od njihove ljubaznosti postalo mi malo neugodno.
Otvorio gepek, podigao pod u gepeku, otvorio unutra sve pretince, pregledali, sve ok.
Na kraju i mene prekontrolisali i to je to. Zahvalili se oni meni, ja njima, sretno i nastavite tako.

Jako pozitivno iskustvo bez suvise price, ni trunku neke kurcevitosti sto zna biti kod onih obicnih policajaca. Bila su dva kombija i jedan land kruzer. Sigurno 15 policajaca.

Sent from my HTC One A9 using Tapatalk
identicno iskustvo veceras, u otesu me zaustavili,golf s rotacijama,dvojica mladjih policajaca ,vjerovatno podrska jer su imali crne uniforme i one jurisne prsluke-full oprema :)
pristojni,kulturni,pregledali i mene i auto,za svaku stvar me zamolili lijepo da otvorim,na kraju se pozdravili i zahvalili,za 21 god voznje nisam zapamtio da su se policajci tako ponasali prema meni.svaka im cast :bih:

Tako ja prije par godina stižem u Sa oko 2 ujutro, nakon 6 sati puta i zastoja. Nigdje nikog. :)
Trebam na Grbavicu i smotam prema Bosmalu na Č. Vili kad tamo na onom produžetku prema ulazu u Bosmal stoje specijalci sa onim Puch-om. Vožačka, saobraćajna, gdje ides, od kuda ideš i tako. Druga dvojica baterijama svijetle baterijama po autu. I sute tako oni 2-3 minute. Rekoh jel sve OK? Kaze mozete li otvoriti ladice u autu i gepek? Mogu ali ako imate sudski nalog za pretres mene i auta ili ako imate osnovanu sumnju za izuzetke prema ZKP-u kada se moze vrsiti pretres bez sudskog naloga. On gleda u mene malo zbunjen a malo ljut. Onda se nakom 30-tak sekundi nasmijem i kazem ma naravno da cu otvoriti da pregledate. Kreno ja da otvaram gepek, kaze on ma ne treba i nasmija se. Na kraju se pozdravili i adios.

Poenta price je da niste duzni otovriti ladice i gepek u autu. Postoje izuzetci kada se moze vrsiti pretres bez naredbe:
Član 78.

Pretresanje bez naredbe i svjedoka

(1) Ovlaštena službena osoba može ući u stan i druge prostorije bez naredbe i bez svjedoka i, po potrebi, izvršiti pretresanje ako stanar tog stana to želi, ako neko zove u pomoć, ako je potrebno uhvatiti učinitelja krivičnog djela koji je zatečen na djelu ili radi sigurnosti ljudi i imovine, ako se u stanu ili drugoj prostoriji nalazi osoba koja se po naredbi suda ima pritvoriti ili prinudno dovesti ili koja se tu sklonila od gonjenja.

(2) Ovlaštena službena osoba može pretresti osobu bez naredbe za pretresanje i bez
prisutnosti svjedoka:
a) pri izvršenju naredbe o dovođenju,
b) prilikom lišenja slobode,
c) ako postoji sumnja da ta osoba posjeduje vatreno ili hladno oružje,
d) ako postoji sumnja da će sakriti, uništiti ili riješiti se predmeta koji se trebaju od njega
oduzeti i upotrijebiti kao dokaz u krivičnom postupku.

(3) Nakon izvršenja pretresanja bez naredbe za pretresanje i bez prisustva svjedoka,
ovlaštena službena osoba mora odmah podnijeti pisani izvještaj tužitelju koji će o tome
obavijestiti sudiju za prethodni postupak. Izvještaj mora sadržavati razloge pretresanja
bez naredbe i svjedoka.

Ovo nije loše zapamtiti jer svako bi treba znati svoja osnovna prava, zlu ne trebalo. :D
drug_profi

#9839 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ma kakvo zlo? Poštuj zakon i ne kurči se. Dabogdo imamo titinu miliciju.
mirzet87sa

#9840 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mirzet87sa »

Proslo vrijeme komunizma..
bitanga_sa_otesa

#9841 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

nit sam kriminalac,niti nosim neke nedozvoljene stvari,niti sta krijem ,nek pregledaju cijeli dan ako zele,sve dok su ljubazni i normalno se ponasaju i ja cu se isto ponasati.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9842 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by japin_mutapi »

meni nije jasno kako ja mogu odbiti pretres, lični i auta, pogotovo po noći
vazda se policajac može pozvati na tu "osnovanu sumnju" i može, koliko sam shvatio, zadržati osobu 6 sati na licu mjesta(neko je napisao ranije)

jesam li ja automatski sumnjiv ako odbijem pretres i tim odbijanjem zapravo dajem razlog za pretres(isto kafka) i ove rutinske kontrole šta to znači
jel ima policija neki nalog za te kotrole, ko izdaje naloge i za šta, tj. šta policija može u rutinskoj kontroli
supercali

#9843 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

mirzet87sa wrote:Proslo vrijeme komunizma..
Komunizam nije ni postojao posebno ne u jugi
bitanga_sa_otesa

#9844 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

japin_mutapi wrote:meni nije jasno kako ja mogu odbiti pretres, lični i auta, pogotovo po noći
vazda se policajac može pozvati na tu "osnovanu sumnju" i može, koliko sam shvatio, zadržati osobu 6 sati na licu mjesta
upravo tako.cim odbijas pregled,naravno da si sumnjiv-nesto krijes....a i te ljude je njihov sef istjerao na zimu i rade to po necijem naredjenju,nisu sigurno sami dosli tu i zaustavljaju..ljudi rade svoj posao...cim vide da si normalan i omogucis im da brzo obave svoj dio posla,druzenje s njima kratko traje :)
kafanski_covjek

#9845 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kafanski_covjek »

hladan.preminger wrote: Kaze mozete li otvoriti ladice u autu i gepek? Mogu ali ako imate sudski nalog za pretres mene i auta ili ako imate osnovanu sumnju za izuzetke prema ZKP-u kada se moze vrsiti pretres bez sudskog naloga.
zamolio bih te da mi kazes sta je pregled a sta pretres?
hladan.preminger

#9846 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

bitanga_sa_otesa wrote:nit sam kriminalac,niti nosim neke nedozvoljene stvari,niti sta krijem ,nek pregledaju cijeli dan ako zele,sve dok su ljubazni i normalno se ponasaju i ja cu se isto ponasati.

Djelim tvoje mišljenje, jer sam i ja takav.
U ovom slucaju je bila šala sa moje strane. Ubio me put od 350km i 6-7 sati zbog gužvi na putu. :) Na kraju smo se ljudski pozdravili, jer iako sam rekao da pregledaju slobodno oni nisu htjeli. Samo rekli uredu je.
hladan.preminger

#9847 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

kafanski_covjek wrote:
hladan.preminger wrote: Kaze mozete li otvoriti ladice u autu i gepek? Mogu ali ako imate sudski nalog za pretres mene i auta ili ako imate osnovanu sumnju za izuzetke prema ZKP-u kada se moze vrsiti pretres bez sudskog naloga.
Striktno u ovm slučaju, pregled je vizualni, npr. kroz prozor auta. To je dozvoljeno.

Pretres je otvaranje i pregled zatvorenih prostora, ladica ispred suvožača, gepek, torba i slično.
kafanski_covjek

#9848 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kafanski_covjek »

hladan.preminger wrote:
kafanski_covjek wrote:
Striktno u ovm slučaju, pregled je vizualni, npr. kroz prozor auta. To je dozvoljeno.

Pretres je otvaranje i pregled zatvorenih prostora, ladica ispred suvožača, gepek, torba i slično.
cek, cek...laicki, pregled je kad te zamoli da otvoris pretinac i TI to uradis(otvoris pretinac a on vizuelno pogleda ) a pretres je kad ON otvori pretinac
hladan.preminger

#9849 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

japin_mutapi wrote:meni nije jasno kako ja mogu odbiti pretres, lični i auta, pogotovo po noći
vazda se policajac može pozvati na tu "osnovanu sumnju" i može, koliko sam shvatio, zadržati osobu 6 sati na licu mjesta(neko je napisao ranije)

jesam li ja automatski sumnjiv ako odbijem pretres i tim odbijanjem zapravo dajem razlog za pretres(isto kafka) i ove rutinske kontrole šta to znači
jel ima policija neki nalog za te kotrole, ko izdaje naloge i za šta, tj. šta policija može u rutinskoj kontroli
Ti odbiješ da otvoriš gepek, ne fizički da braniš policiji, već kazeš da ne dozvoljavaš da se bez sudskog odobrenja pretresa auto (ili ti sam ili stan/kuća). Oni i nakon toga mogu silom otvoriti auto/gepek ili uci silom u stan/kuću ali tada je na njima teret dokazivanja da je u tom trenutku kada on odlučuje da vrši pretres bez naredbe postojala sumnja osnovana na neki od navedenih razloga po kojim je dozvoljen pretres bez naredbe.
Osnovana sumnja mora postojati za konkretnu stvar. Nema nagađanja. Npr. mora postojati osnovana sumnja da nož kojim je izvršeno ubistvo alazi kod tebe. Policjajac mora imati podatke kojima dokazuje tu sumnju, koji tebe povezuju sa tim predmetom. Npr. Ti imaš crveni golf V i visok si 1,90, a sa crvenim golfom V je pobjegao ubica otrpilike te visine (nisu poznate tablice). Ubistvo se desilo na hrasnom, a tebe zaustavlja patrola na dobrinji 10 minuta nakon ubistva. Ovdje postoji osnovana sumnja.

NE SMIJE se vršiti pretres bez naredbe radi mišljenja, predosjećaja ili intuicije. Sve ono što se pronađe nezakonitim pretresom se ne može korisiti kao dokaz na sudu. Zbog toga policija mora misliti pet puta prije nego izvrši pretres bez naredbe.

Npr. policajac misli (iako u tom trenutku nema dokaza za to, ti si dosao iz zenice u sarajevo tog dana) da imaš par extasy-ja u ladici u autu. Ti odbiješ da otvoris. On otvori i tako izvrši preteres bez naredbe i ne nadje extasy, ali nadje ukraden laptop. U ovom slučaju advokat će lako taj dokaz u postupku proglasiti nezakonitim dokazom.

uh, al' se napisa :D
supercali

#9850 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

Meni je to bezveze
Znaci trazis travu i nadjes mrtvaca u gepeku i ti nisi kriv jer su trazili travu ne mrtvog covjeka (karikiram naravno da ne bi pojedinci se hvatali svake rijeci)

Ps. Ako je nadjen ukradeni laptop hapsi pa dokazuj odakle ti
Post Reply