Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#9826 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
arzuhal wrote:Inače, sklon sam onoj od Saida Nursija da je samilost veća (ili "logičnija", ili prihvatljivija, ili iskrenija, ili mogućnija, ili izvjesnija...) od ljubavi jer čovjek naprosto može biti samilostan ili iskazati samilost i prema onome ili onima koje ne voli.
Koja je rijec koristena u izvornom jeziku?
Gdje? Kod Nursija? Ne znam, on je pisao na turskom (uz upotrebu arapskih riječi, dakako), a ja čitao u prevodu na bosanski. Ali je to uzimao od Božijeg imena er-Rahim (Samilosni ili Milostivi) iz bismile. U tom slučaju to je samilost koja nije sažaljenje (što često uključuje ili se time izražava) nego više iskazivanje empatije, bliskosti, ne znam kako da objasnim a da napravim distinkciju i ne upadnem u zamku...
Zato te i pitam :mrgreen:
Objektivno kao lingvista
S tim da bih ja napravila dalju distinkciju izmedu milosti i samilosti

Uvijek mi je bilo fascinantno pripisivanje ljudskih karakteristika bozanstvima, koja per se ne bi trebala da imaju karakteristike kao neka apsolutna bica
L u c i f e r

#9827 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

Ako je Bog rekao da ___________________________________________, tu se zavrsava sva prica.
Religija u jednoj rečenici.

Ako.
arzuhal

#9828 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Zato te i pitam :mrgreen:
Objektivno kao lingvista
Ona se podrazumijeva, milost je sveobuhvatna, samilost je usmjerena, intencionalna.
Uvijek mi je bilo fascinantno pripisivanje ljudskih karakteristika bozanstvima, koja per se ne bi trebala da imaju karakteristike kao neka apsolutna bica
I meni je uvijek zabremedetli bio taj antropocentrizam, taj protagorovski čovjek kao mjera svih stvari pa i istine, te nesposobnost ljudi da se Stvoritelja pojmi negativnom teologijom, onim načinom koji kazuje kako Bog nije Inteligencija (nama poznata, recimo ljudska, koja je svakako upitna... :mrgreen: ) nego Nadinteligencija (ono nama nedokučivo, o čemu samo uvjetno možemo govoriti i na što možemo aludirati bez stvarnog znanja i jasne spoznaje), kako On nije Ljepota nego Nadljepota, nije Dobro nego Naddobro, itd.

To me često odbije od bilo kakve priče, i sa vjernicima kao i s nevjernicima, dosta što se mučim sa samim sobom...I sve nekako bolje razumijevam Diogena... :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#9829 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote: Zato te i pitam :mrgreen:
Objektivno kao lingvista
Ona se podrazumijeva, milost je sveobuhvatna, samilost je usmjerena, intencionalna.
I meni je uvijek zabremedetli bio taj antropocentrizam, taj protagorovski čovjek kao mjera svih stvari pa i istine, te nesposobnost ljudi da se Stvoritelja pojmi negativnom teologijom, onim načinom koji kazuje kako Bog nije Inteligencija (nama poznata, recimo ljudska, koja je svakako upitna... :mrgreen: ) nego Nadinteligencija (ono nama nedokučivo, o čemu samo uvjetno možemo govoriti i na što možemo aludirati bez stvarnog znanja i jasne spoznaje), kako On nije Ljepota nego Nadljepota, nije Dobro nego Naddobro, itd.

To me često odbije od bilo kakve priče, i sa vjernicima kao i s nevjernicima, dosta što se mučim sa samim sobom...I sve nekako bolje razumijevam Diogena... :mrgreen:
Nadri :mrgreen:
Ili ona :mrgreen:
Tad biras pazljivo epitete
arzuhal

#9830 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Nadri :mrgreen:
U Kur'anu je lična zamjenica u muškom rodu, pa eto, da se držimo jasno jezika i to... :mrgreen:

A one su meni sve super :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#9831 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
U Kur'anu je lična zamjenica u muškom rodu, pa eto, da se držimo jasno jezika i to... :mrgreen:

Naravno da je u muskom...zar ima boga drugog spola u monoteistickim :mrgreen:

We demand equality!
arzuhal

#9832 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Kako moj brale Smrle priča o ljubavi, racionalnosti i logici, svaka Vulkanka bi mu dala (možda i neka Ferengijka). A Đole prije 2500 godina pjevao "to ne bira pamet, nego srce" :mrgreen:
arzuhal

#9833 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

We demand equality!
Htjela si da kažeš muškom rodu a ne spolu, zar ne? :mrgreen:

Prema nekim queer teoretičarima rod je fluidna varijabla koja uopće ne mora korespondirati s biološkim spolom, itd. etc. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#9834 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:

We demand equality![/quote]

Htjela si da kažeš muškom rodu a ne spolu, zar ne? :mrgreen:

Prema nekim queer teoretičarima rod je fluidna varijabla koja uopće ne mora korespondirati s biološkim spolom, itd. etc. :mrgreen:[/quote]
Ne mislila sam spol :mrgreen:
Rod je drustveni konstrukt, pa osim ako tvoj bog ne boravi u olimpskom drustvu, nema smisla rod aplicirati na njega
arzuhal

#9835 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Ne mislila sam spol :mrgreen:
Rod je drustveni konstrukt, pa osim ako tvoj bog ne boravi u olimpskom drustvu, nema smisla rod aplicirati na njega
A ima raznih teorija, ljudi su uvijek bili skloni mišljevinama i to :lol: Uglavnom mi nećemo konstruisati ništa, ošta nam je to, nije ljucki...
HardcoreMX

#9836 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

nuto sto im zachatase themu..
:mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#9837 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

HardcoreMX wrote:nuto sto im zachatase themu..
Malo small talka do Smrchak ne razbaci dijagrame :mrgreen:
HardcoreMX

#9838 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

malo..pomalo...mnogo pjesama, ali cini mi se ni jedna u tvom zanru... :mrgreen:
arzuhal

#9839 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
HardcoreMX wrote:nuto sto im zachatase themu..
Malo small talka do Smrchak ne razbaci dijagrame :mrgreen:
..a pričamo sasvim normalne stvari, ljudski, racionalno, nikoga ne diramo, kulturno i duhovito, dakle držimo se ateističkog diskursa :mrgreen:
HardcoreMX

#9840 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

arzuhal wrote: ..a pričamo sasvim normalne stvari, ljudski, racionalno, nikoga ne diramo, kulturno i duhovito, dakle držimo se ateističkog diskursa :mrgreen:
ni vjernik ne moze u sve vjerovati sto mu kazu ili sto procita..naravski je to stav... :mrgreen:
John Cleese

#9841 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:I meni je uvijek zabremedetli bio taj antropocentrizam, taj protagorovski čovjek kao mjera svih stvari pa i istine, te nesposobnost ljudi da se Stvoritelja pojmi negativnom teologijom, onim načinom koji kazuje kako Bog nije Inteligencija (nama poznata, recimo ljudska, koja je svakako upitna... :mrgreen: ) nego Nadinteligencija (ono nama nedokučivo, o čemu samo uvjetno možemo govoriti i na što možemo aludirati bez stvarnog znanja i jasne spoznaje), kako On nije Ljepota nego Nadljepota, nije Dobro nego Naddobro, itd.

:thumbup: :)

Rekao bih da ces, barem u ovim krajevima, lakse naci odgovarajuceg sagovornika medju agnosticima - abrahamske religije su izrazito antropocentricna pojava.
HardcoreMX

#9842 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

naravno, pogotovo ako se uzme u obzir da je ateist/agnostik 'slobodan od religije'...
:)
Smrcak15

#9843 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:Kako moj brale Smrle priča o ljubavi, racionalnosti i logici, svaka Vulkanka bi mu dala (možda i neka Ferengijka). A Đole prije 2500 godina pjevao "to ne bira pamet, nego srce" :mrgreen:
sad dali me hvalis ili kudis tu, Boga pitaj, ne definisan si mi druze...ali eto :D
aurora313

#9844 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:Imal‘ koji komunikator sa bogom novijeg datuma koga znamo? Nema.
U ovakvoj konkurenciji među tolikim religijama, čudi me da se to više ne događa.
Ako je Bog rekao da je Muhammed zadnji poslanik, tu se zavrsava sva prica.
Nije loš ovaj Muhamedov marketinški potez; niđe svjedoka. Hajd‘ dokaži da nije tako. :-D
harač

#9845 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

čitam "ispovijesti" sv. avgustina, što dobih na poklon od kolega sa smislom za humor. bez zeze: a real page turner :D

prva autobiografija, te ujedno i fascinantno štivo o životu u sjevernoj africi, prije 1600 godina. čovjek koji će kasnije postati jedan od najuticajnijih kršćanskih mislilaca, veoma pronicljivo piše o najbanalnijim stvarima (tek sam na djetinjstvu). što se teologije tiče, ako je suditi po onome što sam do sada pročitao (npr. §7/I, o inherentnom zlu dojenčadi: "...if babies are innocent, it is not for the lack of will to do harm, but for lack of strength"), biti će prava poslastica

more to come :lol:
Smrcak15

#9846 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:Imal‘ koji komunikator sa bogom novijeg datuma koga znamo? Nema.
U ovakvoj konkurenciji među tolikim religijama, čudi me da se to više ne događa.
Ako je Bog rekao da je Muhammed zadnji poslanik, tu se zavrsava sva prica.
Nije loš ovaj Muhamedov marketinški potez; niđe svjedoka. Hajd‘ dokaži da nije tako. :-D
Sa poslanicima idu i cuda sirokih razmjera, pa da nije zadnji poslanik i da je jos bilo poslanika gdje su cuda i informacije o tim poslanicima poslije njega
mousstapha

#9847 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by mousstapha »

Jeste se razvezli, niko kafu da vam donese. 8-)
dustaban

#9848 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by dustaban »

Ima li religija ijedan jebeni argument da opravda samu sebe, bez osporavanja Boga?
aurora313

#9849 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote: Ako je Bog rekao da je Muhammed zadnji poslanik, tu se zavrsava sva prica.
Sa poslanicima idu i cuda sirokih razmjera, pa da nije zadnji poslanik i da je jos bilo poslanika gdje su cuda i informacije o tim poslanicima poslije njega
Ne znam za Muhamedova čuda (znam za Isusova). Svejedno, čuda su sekundarna u ovoj igri.
Međutim, zadnji božiji poslanik po zvaničnoj takmičarskoj listi je Joseph Smith koji je osnovao mormone. Mormoni su najbrže šireća religija u Americi.
Neki kažu da je Ron Hubbard (Scientology), ali mislim da oni nisu religija.
Smrcak15

#9850 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote: Ne znam za Muhamedova čuda (znam za Isusova). Svejedno, čuda su sekundarna u ovoj igri.
Međutim, zadnji božiji poslanik po zvaničnoj takmičarskoj listi je Joseph Smith koji je osnovao mormone. Mormoni su najbrže šireća religija u Americi.
Neki kažu da je Ron Hubbard (Scientology), ali mislim da oni nisu religija.
Da si citao o muhammedovom zivotu znao bi.

Nisu sekundarna nego primarna jer svi boziji poslanici su imali neka cuda od Boga data njima sto ih je cinili unikantnim i to je potvrdjivalo njihovu pricu.

Jer bez cuda sta je to onda sto ih cini unikatnim, pa onda bi svako mogao tvrditi za sebe da je poslat od Boga.
Post Reply