TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Better Man

#9826 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Better Man »

REDDEVILS wrote:
Better Man wrote:Evo da se pohvalim da sam uzeo Sony XF90 55 incha. Otišao sam danas u Tehnomag da kod njih uzmem. Pitam ih imaju li primjerak da nije izložbeni, već da je zapakovan u kutiji. provjere oni u kompjuteru i rekoše da ima jedan i odu u magacin. Kad ne mogu da ga nađu i odu da provjere da im nije na lageru, kad nema, ustvari ima, ali puknut panel. Ponude oni meni izložbeni, koji je kao tek prije dva dana izložen i ja odustanem. Sjednem u auto i pravac u BBI u Sancta Domenicu. Pitam njih isto i oni provjere u kompjuteru i kažu da imaju. Odmah sve završim i dobijem papir da mogu se registrovati i dobiti 5 godina garancije. Kako im je magacin na minus dva, ja odem po auto na minus tri i onda odem na minus 2 i lijepo mi spakovaše tv u gepek tako što smo oborili zadnja sjedišta. Prije nego sam otišao po auto odem na info pult da mi ponište parking kartu, jer s računom imam besplatan parking. Pita me radnica info pultu imam li njihovu Loyalty karticu, rekoh nemam. Objasni mi ona da je kartica besplatna i da je mogu dobiti odmah i da ce mi kroz par dana biti vračen iznos u vrijednosti od 2% od vrijednosti računa. Tako da će mi vratiti 40 KM. Cijena TV-a je 2.299,00 KM. Moram pohvaliti ljude u Sancta Domenici na ljubaznosti i uslužnosti. Tv sam postavio i odradio sam mu postavke kako je preporučeno za ovaj model. Našao sam ih ovdje od jednog forumaša koji je kupio isti ovaj tv, a i našao sam na internetu. Jesu li ovo samo privrmene postavke i koliko treba tv da radi na ovim postavkama ili su trajne? Vidim da su neke vrijednosti postavljene jako nisko, a neke opcije isključene. Uglavnom ja sam uradio kako je preporučeno. Hvala Cook na savjetu da uzmem ovaj, a ne XG85.

I ja sam kupio posle godine u Sancta Domenici XF559005 i sve preporuke za ovu radnju jer su ljudi profesionalci i veoma su ljubazni :)
Nek je sa srećom sa Tv-om i da potraje, a u budućnosti da kupis jos veci i bolji :thumbup:
Hvala. Ovaj je taman. Čak mi se na prvu kad sam ga postavio izgledao povelik. Vidi. Ove postavke koje sam našao na internetu za kalibraciju, a i ti si ih bio postavio, da li su one trajne ili treba da tv odradi određeni broj sati tako, pa onda možeš kako hti volja postaviti?
REDDEVILS

#9827 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

Better Man wrote:
REDDEVILS wrote:
Better Man wrote:Evo da se pohvalim da sam uzeo Sony XF90 55 incha. Otišao sam danas u Tehnomag da kod njih uzmem. Pitam ih imaju li primjerak da nije izložbeni, već da je zapakovan u kutiji. provjere oni u kompjuteru i rekoše da ima jedan i odu u magacin. Kad ne mogu da ga nađu i odu da provjere da im nije na lageru, kad nema, ustvari ima, ali puknut panel. Ponude oni meni izložbeni, koji je kao tek prije dva dana izložen i ja odustanem. Sjednem u auto i pravac u BBI u Sancta Domenicu. Pitam njih isto i oni provjere u kompjuteru i kažu da imaju. Odmah sve završim i dobijem papir da mogu se registrovati i dobiti 5 godina garancije. Kako im je magacin na minus dva, ja odem po auto na minus tri i onda odem na minus 2 i lijepo mi spakovaše tv u gepek tako što smo oborili zadnja sjedišta. Prije nego sam otišao po auto odem na info pult da mi ponište parking kartu, jer s računom imam besplatan parking. Pita me radnica info pultu imam li njihovu Loyalty karticu, rekoh nemam. Objasni mi ona da je kartica besplatna i da je mogu dobiti odmah i da ce mi kroz par dana biti vračen iznos u vrijednosti od 2% od vrijednosti računa. Tako da će mi vratiti 40 KM. Cijena TV-a je 2.299,00 KM. Moram pohvaliti ljude u Sancta Domenici na ljubaznosti i uslužnosti. Tv sam postavio i odradio sam mu postavke kako je preporučeno za ovaj model. Našao sam ih ovdje od jednog forumaša koji je kupio isti ovaj tv, a i našao sam na internetu. Jesu li ovo samo privrmene postavke i koliko treba tv da radi na ovim postavkama ili su trajne? Vidim da su neke vrijednosti postavljene jako nisko, a neke opcije isključene. Uglavnom ja sam uradio kako je preporučeno. Hvala Cook na savjetu da uzmem ovaj, a ne XG85.

I ja sam kupio posle godine u Sancta Domenici XF559005 i sve preporuke za ovu radnju jer su ljudi profesionalci i veoma su ljubazni :)
Nek je sa srećom sa Tv-om i da potraje, a u budućnosti da kupis jos veci i bolji :thumbup:
Hvala. Ovaj je taman. Čak mi se na prvu kad sam ga postavio izgledao povelik. Vidi. Ove postavke koje sam našao na internetu za kalibraciju, a i ti si ih bio postavio, da li su one trajne ili treba da tv odradi određeni broj sati tako, pa onda možeš kako hti volja postaviti?
Ja kad sam uzeo TV odmah sam mu uradio kalibraciju slike, a nisam čekao da TV odradi odredjeni broj sati :)
semirsar

#9828 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Better Man wrote: Hvala. Ovaj je taman. Čak mi se na prvu kad sam ga postavio izgledao povelik. Vidi. Ove postavke koje sam našao na internetu za kalibraciju, a i ti si ih bio postavio, da li su one trajne ili treba da tv odradi određeni broj sati tako, pa onda možeš kako hti volja postaviti?
pa nije to plazma.
ako si uradio kalibraciju i dobra ti je, tad je to to, ako nesto nije po mjeri, idi u postavke i podesi kako je tebi i tvojim ocima najbolje, ne moras nista cekati.
i cestitam na izboru i da te dobro posluzi dok mu ne dodje bolja i veca zamjena :thumbup:
Better Man

#9829 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Better Man »

REDDEVILS wrote:
Better Man wrote:
Ja kad sam uzeo TV odmah sam mu uradio kalibraciju slike, a nisam čekao da TV odradi odredjeni broj sati :)
Vidi...Ja sam ga postavio po uputama koje si ti bio ovdje postavio, a imaju se naći i na internetu. Da li sam trebao još nešto uraditi ili je to kad postaviš te postavke u stvari kalibracija?
probook

#9830 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by probook »

semirsar wrote: kad otkrih bezicne slusalice ja se preporodio, nikad se ni sa kim od komsija nikad vise ne posvadjah :mrgreen:
Koje koristis?
Better Man

#9831 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Better Man »

semirsar wrote:
Better Man wrote: Hvala. Ovaj je taman. Čak mi se na prvu kad sam ga postavio izgledao povelik. Vidi. Ove postavke koje sam našao na internetu za kalibraciju, a i ti si ih bio postavio, da li su one trajne ili treba da tv odradi određeni broj sati tako, pa onda možeš kako hti volja postaviti?
pa nije to plazma.
ako si uradio kalibraciju i dobra ti je, tad je to to, ako nesto nije po mjeri, idi u postavke i podesi kako je tebi i tvojim ocima najbolje, ne moras nista cekati.
i cestitam na izboru i da te dobro posluzi dok mu ne dodje bolja i veca zamjena :thumbup:
Hvala. Kad sam govorio za kalibraciju slike mislio sam na ove postavke sto imaju na internetu, a i ovdje na forumu po kojima sam i postavio tv. I ono što me interesuje je to kad sam postavio te postavke da li to znači da sam izvršio kalibraciju ili se ona drugačije radi.
diablobih

#9832 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Better Man wrote:
Hvala. Kad sam govorio za kalibraciju slike mislio sam na ove postavke sto imaju na internetu, a i ovdje na forumu po kojima sam i postavio tv. I ono što me interesuje je to kad sam postavio te postavke da li to znači da sam izvršio kalibraciju ili se ona drugačije radi.
Da, to je kalibracija slike. Nema nikakvih drugih kalibracija, jedino sto mozes je nastimati sliku.
semirsar

#9833 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

probook wrote:
semirsar wrote: kad otkrih bezicne slusalice ja se preporodio, nikad se ni sa kim od komsija nikad vise ne posvadjah :mrgreen:
Koje koristis?
u zadnjih par godina ove i mogu reci da sam se iznenadio koliko su dobre. :thumbup:
nakon zadnjeg apdejta za tv, omoguceno je i lakse spajanje sa bluetooth sluskama ali mi i ove sasvim dobro sluze svrsi, navikoh se na bazu iza tv :mrgreen:
semirsar

#9834 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

diablobih wrote:
Better Man wrote:
Da, to je kalibracija slike. Nema nikakvih drugih kalibracija, jedino sto mozes je nastimati sliku.
kao sto kolega forumas rece, to je to.
Mozes uvijek postaviti sta god i kako god hoces da tebi odgovara za potpuni uzitak.
Meni neke postavke sa "rtings" za kalibraciju nisu odgovarale sasvim, pa sam uz male izmjene sad prezadovoljan slikom i samim tv aparatom :thumbup:
CooK

#9835 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Cestitke na novom TV-u. Donio si pravu odluku jer za 140KM vise dobio si neuporedivo bolji TV od XG85xx ali to ces i sam vidjeti vremenom. Zadnji dobar TV iz Sony-jeve 85xx serije je bio XE85xx koji ima pravi 10bitni VA panel a ne ovo 8bit+FRC IPS cudo sto se nalazi u XG85xx. Sto se tice postavki za kalibraciju one nisu privremene nego te postavke koristis ako hoces "tacnu" sliku ali ako nisi navikao na kalibriran TV onda ce ti slika liciti zuta i tupa tako da treba odredjeno vrijeme da se priviknes. Posle kada se priviknes onda ce ti nekalibrirana slika izgledati lose i pitaces se kako si uopste mogao gledati TV u tom tzv torch modu. Medjutim nemoj se opterecavati time i ako se ne mozes naviknuti na kalibriranu sliku onda je nastimaj po svom ukusu tj igraj se malo sa postavkama slike dok ne dobijes ono sto tebi odgovara.
CooK

#9836 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

daddy-kool wrote:
CooK wrote:
Nijedan od ta dva iz razloga sto ako vec imas novac za 65Q8FN onda imas novac i za ovu zvjerku jer ovdje kosta slicno kao sto otprilike kosta i 65Q8FN:
https://www.olx.ba/r/34351257/106934
Ovo je odlična cijena za odličan tv. :thumbup:

Međutim, ovisno o sobi, osvjetljenosti i načinu gledanja nekada je bolji izbor led od oleda.
LED je bolji izbor jedino ako TV kupujes za kladionicu ili aerodrom pa da se konstantno vrti isti sadrzaj a jos je cesto i obasjan suncem. :)
Nanox7

#9837 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nanox7 »

Ja sam zadovoljan sa 49NU7172 modelom. 2 sam uzeo. :izet:
Better Man

#9838 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Better Man »

CooK wrote:
Cestitke na novom TV-u. Donio si pravu odluku jer za 140KM vise dobio si neuporedivo bolji TV od XG85xx ali to ces i sam vidjeti vremenom. Zadnji dobar TV iz Sony-jeve 85xx serije je bio XE85xx koji ima pravi 10bitni VA panel a ne ovo 8bit+FRC IPS cudo sto se nalazi u XG85xx. Sto se tice postavki za kalibraciju one nisu privremene nego te postavke koristis ako hoces "tacnu" sliku ali ako nisi navikao na kalibriran TV onda ce ti slika liciti zuta i tupa tako da treba odredjeno vrijeme da se priviknes. Posle kada se priviknes onda ce ti nekalibrirana slika izgledati lose i pitaces se kako si uopste mogao gledati TV u tom tzv torch modu. Medjutim nemoj se opterecavati time i ako se ne mozes naviknuti na kalibriranu sliku onda je nastimaj po svom ukusu tj igraj se malo sa postavkama slike dok ne dobijes ono sto tebi odgovara.
Hvala ti Na svemu. Kad sam već uzimao novi tv, onda je bolje što sam uzeo najbolje iz Sony LED ponude, jer razlika u cijeni je mala. I drago mi je što sam uspio naći nov neotpakovan tv da nije izložbeni. Ostavit ću kalibrirane postavke. Malo mi je na prvu bilo neobično što je velik, jer stari je bio 42 incha, ali se vrlo lako navikne na bolje i veće.
BaDa

#9839 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by BaDa »

kako je najbolje odraditi kalibraciju samsunga nu7093 55inchi?? Nigdje ne mogu nista da nadjem vezano za taj tv
arnes_king

#9840 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

Je li ima ovaj Serviio za tizen? Na store ga ne mogu naci, koristim inace plex i super je samo ako su bas veliki filmovi 30GB+ sa visokim bitrate tad mi zna cesto buffering biti preko WiFi. Nemam mogucnost spajanja TV-a kablom.

Moze li se bar kako ostaviti da ono dovoljno ucita pa da ide bez problema? Probavao sam da ostavim, odnosno pauziram, ili dok radi buffering par minuta ali izgleda da nista ne znaci.
SanskiBiser

#9841 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

arnes_king wrote:Je li ima ovaj Serviio za tizen? Na store ga ne mogu naci, koristim inace plex i super je samo ako su bas veliki filmovi 30GB+ sa visokim bitrate tad mi zna cesto buffering biti preko WiFi. Nemam mogucnost spajanja TV-a kablom.

Moze li se bar kako ostaviti da ono dovoljno ucita pa da ide bez problema? Probavao sam da ostavim, odnosno pauziram, ili dok radi buffering par minuta ali izgleda da nista ne znaci.
Probaj PS3 Media Server, ja ga koristim više nego Plex i Serviio.

Serviio i Ps3 Media server ako instaliras pravilno na PC automatski ce ti se pojaviti opcija da im pristupis preko Source na TV i Plex mozes pristupiti na isti nacin samo dobijes jednostavniji izgled pristupa fajlovima preko Foldera....
arnes_king

#9842 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

SanskiBiser wrote:
arnes_king wrote:Je li ima ovaj Serviio za tizen? Na store ga ne mogu naci, koristim inace plex i super je samo ako su bas veliki filmovi 30GB+ sa visokim bitrate tad mi zna cesto buffering biti preko WiFi. Nemam mogucnost spajanja TV-a kablom.

Probaj PS3 Media Server, ja ga koristim više nego Plex i Serviio.

Serviio i Ps3 Media server ako instaliras pravilno na PC automatski ce ti se pojaviti opcija da im pristupis preko Source na TV i Plex mozes pristupiti na isti nacin samo dobijes jednostavniji izgled pristupa fajlovima preko Foldera....
Hvala, probat cu prvo serviio na taj nacin jer su ga hvalili da na njemu ide bez problema. PS3 media server sam davno nekad koristio dok sam imao PS3 konzolu.

A shvatam na sta mislis, isto sto mi se pojavi i za plex ili vuze tako bi se trebalo pojaviti i za serviio i bez app...

EDIT: Evo pustio isti film preko serviio na iznad opisani nacin i film koji je preko Plex bio neglediv radi buffering ovdje radi bez problema :thumbup:
Last edited by arnes_king on 31/07/2019 18:36, edited 1 time in total.
typeOnegative

#9843 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

kao sto kolege kazu ne instalira se. Ne znam za tizen , na webOS je u sklopu media playera tj automatski se pojavi kad se digne media server i doda sadrzaj u library. Preporuka za serviio i od mene, teško da može bolje, buffering mi se nikada nije pojavio, pa ni na naslovima od 70 80 GB (wifi 2.4 GHz)
MTV

#9844 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Snizenje NU serije -10% u Tehnomagu/mobilmediji. Od 01.08.2019. do 04.08.2019.
daddy-kool

#9845 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by daddy-kool »

CooK wrote:
daddy-kool wrote:
CooK wrote:
Nijedan od ta dva iz razloga sto ako vec imas novac za 65Q8FN onda imas novac i za ovu zvjerku jer ovdje kosta slicno kao sto otprilike kosta i 65Q8FN:
https://www.olx.ba/r/34351257/106934
Ovo je odlična cijena za odličan tv. :thumbup:

Međutim, ovisno o sobi, osvjetljenosti i načinu gledanja nekada je bolji izbor led od oleda.
LED je bolji izbor jedino ako TV kupujes za kladionicu ili aerodrom pa da se konstantno vrti isti sadrzaj a jos je cesto i obasjan suncem. :)
Mene bi interesovalo ako ima neki vlasnik oleda na forumu da nam prenese iskustva i eventualne probleme. Po stranim forumima ima svega i svačega i iako se burn-in generalno ne dešava, zna se desiti relativno brzo čak i kada se gleda raznolik program, da ne stavljam sad linkove na avsforum i reddit. To naravno garancija ne pokriva jer se pretpostavlja da korisnik prihvata to kao jednu od mogućnosti kod ove tehnologije.

Takođe ljudi pišu a ja bih volio čuti iskustva foruma, da crna i kontrast dolaze do izražaja u zamračenoj sobi, dok je po dani u suncem obasjajnoj sobi (bez direktne sunčeve svjetlosti na tv koja šteti svakom tv) do izražaja dolazi ukupna osvjetljenost tv i živost boja.
skafiskafsnjak

#9846 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by skafiskafsnjak »

Mozete li predloziti neki oko 500km?
Ne treba smart..jedino eto da je 40 ili vise inca...

Nista specijalno ne treba. Za starije osobe.

Hvala
amar1994

#9847 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

sa najduzom garancijom trazi :)
skafiskafsnjak

#9848 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by skafiskafsnjak »

amar1994 wrote:sa najduzom garancijom trazi :)
Hahaahhaha znaci nema dr savjet hahaha.
Znam da je malo para... ali i zahtjevi su isti takvi, minimalni hahahah
amar1994

#9849 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

skafiskafsnjak wrote:
amar1994 wrote:sa najduzom garancijom trazi :)
Hahaahhaha znaci nema dr savjet hahaha.
Znam da je malo para... ali i zahtjevi su isti takvi, minimalni hahahah
pa to ti je oto :D

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 63dg-4331/
https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 63dg-4233/
https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 500v-3275/

:thumbup:
tap3ah75

#9850 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by tap3ah75 »

Je li GRUNDING čemu?
Ima neka akcija 5 godina garancije.