Gdje me nađe...Naslovnica wrote: ↑26/02/2025 15:31Laplace wrote: ↑26/02/2025 15:22Magistrale u suštini i ne postoje. Ne može se zvati magistralom put na koji izlaz ima svaka kuća. Nekad smo učili da se moraju raditi servisni putevi koji su služili za lokalni saobraćaj.Naslovnica wrote: ↑26/02/2025 14:35
Problem su propisi, ograničenja brzine i sporaći.
Radari koji su na totalno nepotrebnim mjestima, a tamo gdje su potrebni ih nema.
Kada si vidio radar kod neke škole?
Ali je zato radar na autoputu sa ograničenjem od 70 ili 80 km/h najnormalnija stvar.
Nebulozna ograničenja najčešće postavljena u skladu sa vremenima od prije 50 godina kada su se vozili stojadini i fiće.
Drumski banditi koji vrebaju na zicer mjestima gdje se jedino može preteći pretovareni štcar koji gusla 30 km/h, a jedina im je svrha da otmu pare, nikakva preventiva.
Kod nas je jedina preventiva udesa dodatno ograničavanje brzine i postavljanje radara.
Debil zgazi pješaka u Titovoj, smanji se brzina sa 40 na 30, postavi radar, i kao da će to spriječiti spidaša i pijanduru sa bazena da zgazi nekoga?!
Normalnim i sigurnim vozačima je preko glave postavljanja nebuloznih ograničenja, radarskih zasjeda, usporavanja saobraćaja, a najviše sporaća i guslača.
Jebote, pa zar pored aerodroma gdje je onaj radar moraš voziti 50 km/h i 50 metara prije senzora dodatno usporavati?!
Neki dan sam tako jednom debilu jebo od-do kroz prozor i pretekao ga tu, isprekidana linija, lijevi žmigavac i obiđem ga na otrpilike 50 km/h, eto toliko sporo je debil vozio, bez ikakve potrebe. Kolonu napravio debil.
Vozim Bulevarom Meše Selimovića i Zmaja od Bosne, isto Emerson Fittipaldi, pogledam u brzinomjer, 60-65 max.
Krećem sa semafora najnormalnie, prva, druga, 40-50, pogledam u špiglu, ovi 200m iza mene, stoje jebote.
I onda kaže "šta rejđuješ"?!
Kako neću rejđovati ba, koji vam je Q svima?!
Recimo, kao ovo u Brezi (iako je ovo regionalni put, ne magistralni):
Ovdje je zeleno glavni put a crveno put kojim se od kuća/naselja dolazi do glavnog puta i izlazi na jednom mjestu umjesto da svaka kuća izlazi direktno na glavni put.
Da li je ovo slučajnost ili je planski rađeno, to već ne znam, ali bi ovakav pristup olakšao saobraćaj na magistralama. Ali, valja razmišljati pa tek onda raditi.
Edit: Ovo pri dnu slike je nekadašnji izlaz na glavni put, on je već godinama blokiran u tu se ne može izlaziti na glavni put. Moguće je samo na izlaz pri vrhui slike.
Joj tebe profesore...
Zar ne misliš da bi kod ovih novonastalih naselja trebalo uraditi kao na slici?