Sirija vol. 2

Locked
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#98201 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Znači, državljanin samo BiH, podliježe slovu ovog Zakona, bio u redovima oružanih snaga Sirije ili antivladinih snaga, sasvim svjedeno, IAKO sam Zakon, u svom naslovu i većini sadržaja akcenat stavlja na (nevladine) paravojne formacije. Državljanin BiH i Sirije, ne podliježe krivičnom gonjenju kao pripadnik oružanih snaga Sirije a podliježe ukoliko pripada nevladinim formacijama.

Isto se odnosi na oružane snage drugih država koje su međunarodno priznate i priznate od strane BiH.
sunceKOtepsija

#98202 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

On Jan. 14, after several speeches in which Erdogan repeated a line from a popular song, “We may suddenly come one night,” he told a sympathetic audience in Tokat province, “The knife is now hitting the bone. Our state does not have another minute to spare for delaying tactics. As a country, we will destroy all organizations that threaten our national security and the safety of our people at their source.” Then Erdogan clarified that the campaign “to cleanse our southern border from terrorists” — which started with Operation Euphrates Shield, Turkey's military intervention in Syria that ran from August 2016 to March 2017 — will continue with Afrin.

The song has a history for Turkish military. Prior to the Greek military coup and the Turkish military’s intervention in Cyprus in 1974, the Turkish service of Greek Cypriot public radio often played a love song titled “I Long For You But You Don’t Come.” The Turkish Cypriot radio, named “The Flag,” under similar manipulation by the military, played the song “I Could Come Any Night, All of a Sudden” in reply.

DuckZz

#98203 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Challenger_ wrote:
Katill wrote:Jeli kaznjiv odlazak u Siriju i borba na strani Assada kod nas? jeli i to spada u krivicno djelo po novom zakonu, buduci da je Assad legalni predsjednik drzave kao i sve vojne i policijske formacije pod njegovom odnosno Sirijskoj komandi
Dopuna Krivičnog zakona BiH (Član 162 b) reguliše ovu materiju i sankcioniše učešće u stranim vojnim formacijama, pripadale one međunarodno priznatim državama (što Sirija jeste), ili je riječ o učešću u paravojnim antivladinim formacijama, iako je akcenat Zakona o dopuni KZ u svom naslovu stavljen na paravojne (mahom nevladine) strane formacije. Osoba po ovom zakonu NE MOŽE BITI PROCESUIRANA ako kumulativno (po oba sljedeća osnova) ispunjava sljedeće uslove : 1. da je (dvojni) državljanin zemlje u čijoj oružanoj formacije ratuje, te da je 2. BiH priznala tu državu.

Znači, državljanin BiH i Sirije ne može biti sankcionisan za učešće u oružanim snagama SAR (Sirije), ali može za učešće u antivladinim snagama, plus krivična djela koja se tiču terorizma ako za to postoje valjani dokazi.

Tako je po slovu zakona a kako je u praksi, to je priča za sebe.
Sam odlazak na strano ratište je dovoljno da se protiv tebe podigne optužba, bez obzira šta si tamo radio, a taj proces nije nimalo ugodan.
Moraš platit sudske troškove bez obzira bio osudjen ili ne, a sama priprema ročišta traje nekad i godinu dana.

A friend told me
:D
Challenger_

#98204 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

DuckZz wrote:A friend told me
Zavisi u kom je svojstvu, odnosno po kom osnovu bio tamo i da li su ispoštovane predviđene procedure. Ako je bio npr akreditovani novinar, predstavnik UN i drugih legalnih međunarodnih organizacija, prijavljenih i odobrenih humanitarnih konvoja i slično, ne postoji osnov da ga gnjave. Ako nije imao ništa od toga, mogao je biti predmet istrage.

Mislim, svaki slučaj je priča za sebe.

Nešto drugo je bitno za reći.

Pomenuti Zakon NE VAŽI RETROAKTIVNO, odnosno ne može se projektovati na krivična djela počinjena prije stupanja Zakona na snagu a važi sve dok ga zakonodavac (Parlamentarna skupština BiH) ne izmjeni ili stavi van snage.

A na snazi je, je li.
Last edited by Challenger_ on 20/01/2018 01:00, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#98205 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ironmen wrote:
Opetja033 wrote:1) Paradiranje sa mrtvim herojima i ponizavanje njihovih tijela u Efrinu.
2) Blokiranje Castello ceste i stavljanje pod totalnu opsadu cijelog pobunjenickog dijela Halepa. Dijela u kojem je bilo stotine hiljada civila.
3) Mučki, hinjski, kukavički napad na pobunjenike, sa ledja, dok su se ovi hrabro krvili sa Daeshom. Sve kako bi ovladali Tell Rifatom i Menaghom. Naravno u koordinaciji sa Daeshom.

Sada je došao dan da se terorističkim pickicama i profiterima iz Efrina sve vrati sa kamatom. Da ne ostane kamen na kamenu ako treba, ali da se teroristicko-profiterskoj zvijeri slomi vrat.

Stigao je dan osvete... Sve će se naplatiti, ništa se nije zaboravilo.

Ti si opasan za okolinu...
Ma nije samo pogrešnoj strani fakturiše nasilje u Halebu. Turska je zbog mržnje prema Kurdima mnogo štete nanijela Sirijcima. Turski napad na Efrin je kukavičluk.Kurdi su braća muslimani baš kao i drugi narodi a Asad je ratni zločinac.

Na sceni je grubo i drsko nametanje lažnih vrijednosti i umotovanje mržnje i rasizma prema određenoj skupini da je to zbog toga što su prijetnja a nedaju im osnovna prava poput pravo na jezik i dr.

Zbog toga su Turci slali i propuštali Isilovce u Siriju, zbog toga nije prošao ni jedan protuavionski projektil borcima u Halebu i pored desetina velikih masakara. Jer ljudski život nema nikakvu vrijednost, bitna je kurdska opasnost, bitno je ono što dogovoriš sa Rusima i Irancima.
DuckZz

#98206 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Challenger_ wrote:
DuckZz wrote:A friend told me
Zavisi u kom je svojstvu, odnosno po kom osnovu bio tamo i da li su ispoštovane predviđene procedure. Ako je bio npr akreditovani novinar, predstavnik UN i drugih legalnih međunarodnih organizacija, prijavljenih i odobrenih humanitarnih konvoja i slično, ne postoji osnov da ga gnjave. Ako nije imao ništa od toga, mogao je biti predmet istrage.

Mislim, svaki slučaj je priča za sebe.

Nešto drugo je bitno za reći.

Pomenuti Zakon NE VAŽI RETROAKTIVNO, odnosno ne može se projektovati na krivična djela počinjena prije stupanja Zakona na snagu a važi sve dok ga zakonodavac (Parlamentarna skupština BiH) ne izmjeni ili stavi van snage.

A na snazi je, je li.
Postoji samo dva razloga zašto ljudi odlaze u države kao što su Irak, Sirija, Jemen
1) Radi posla (novinarstvo, industrija, socijalni rad....)
2) Radi belaja

Nema treće, ako ipak postoji, onda se može ubacit u prvu kategoriju, u kojoj nemaš privatnu korist.
Šta god radio, moraš se najavit, dokazat zašto, kada i gdje ideš, prvo u MUP-u, pa dalje u svoju i ambasadu države gdje ideš (ako postoji).
Izgovori kao "Procedura predugo traje", "ne mogu se ja peglat", "ne kontam" itd. ne piju puno vode, barem ne za one koji u BiH ne rade na crno a kamol u drugoj.

Vrlo jednostavno, ako si negdje otišao svojevoljno, a nisi najavio tj. pripremio dokaze,
Onda postoji samo jedno logicno objašnjenje = Ne želiš da iko zna da si tamo, a zašto nebi znali ako namjere nisu loše.

Eh druga je stvar kad je neko u Turskoj ili Jordanu radi nekih drugih stvari i malo uleti na sjever Aleppa na brzinu pa se vrati nazad :-D

i tako jedno 16 puta :D :D :D :D
Challenger_

#98207 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Ma zna se to sve.
dragma
Vozim: Pješe

#98208 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Islamic State started a big offensive against the Syrian Democratic Forces in Hasakah and at the Euphrates river. More then 20 SDF fighters were killed by the Islamic State in Kharanij.
Image
Image

The offensive if called "Revenge for the virtuous woman"
Image

Dobro sinronizovana akcija sa turskim napadom u Efrinu :D
Maystor

#98209 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Da nije Rexa Tillersona, Erdogan bi bio predmet najveće šprdnje u svijetu ovih dana :lol:

Nego jebo njih dvojicu, s nestrpljenjem očekujem nastavak operacije Ebu Duhur! Hezbolah odozgo, a Tigar odozdo, skoro da mi je žao terorista (šalim se, znate da nije).
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#98210 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

tigar ih moze jedino sa ledja napasti
muhafuca

#98211 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

karakters

#98212 Re: Sirija vol. 2

Post by karakters »

japin_mutapi wrote:tigar ih moze jedino sa ledja napasti
Snašo bi se Tigar i sprijeda.
Image
MaliDuje

#98213 Re: Sirija vol. 2

Post by MaliDuje »

Idlibija uskoru u problemu...Zauzet aerodrom Abu Duhur

Rebels handed over the Abu Duhur military airport to the Syrian Army.
*
# Urgent: Notification of the regime: The Syrian army is now inside Abu Dhour military airport
*
Syrian Army controls WHOLE Abu Duhur military airport after the rebels retreated and handed the airport over to the Syrian Army.

Turski FSA krecu na Kurse...Gde je sad kikibombona...Lepo ti pricamo sve vreme da je SAA jedina formacija koja nije ofanzivno dejstvovala po Kurdima (ne racunam par slabasnih incidenata)...A Kurdi su sve vreme igrali sa FSA
muhafuca

#98214 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Navodno stanje na terenu (Hezbollah-ove mape)

Image

Image
karakters

#98215 Re: Sirija vol. 2

Post by karakters »

DuckZz wrote:
Sam odlazak na strano ratište je dovoljno da se protiv tebe podigne optužba, bez obzira šta si tamo radio, a taj proces nije nimalo ugodan.
Moraš platit sudske troškove bez obzira bio osudjen ili ne, a sama priprema ročišta traje nekad i godinu dana.

A friend told me
Frenda Alah nije dobro uputio
sunceKOtepsija

#98216 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Image
ZVANICNO POCELO JE-PREDSJEDNIK ERDOGAN UZIVO :izet: REGIJA SJEVERNE SIRIJE NE SAMO AFRIN CE BITI DERATIZIRANA, TRERORISTI KOJI SU PO NALOGU TAMNIH SILA POKUSALI PODJELITI SIRIJU I UNISTIRTI NJENU DREVNU KULTURU, TERORISTI KOJI SU UBIJALI DJECU, ZENE, MUSKARCE, MALDE I STARE, UNISTAVALI KULTURNE SPOMENIKE CE BITI UNISTENI REAKO JE PREDSJEDNIK :thumbup:
STABILNOST I CJELOVITOST SIRIJE ZNACI STABILNOST I CJELOVITOST TURSKE DODAO JE PREDSJEDNIK
TEEEEEKBIRRRRR
Kikibombona

#98217 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Erdogan najavio da ce nakon Efrina krenuti na Manbidz a onda zauzeti kompletan teritorij Rojave. :D

Vehabijska revolucija se blizi kraju. Sest godina krvi, brutalnih zlocina i devastacije. Sirija se nece oporaviti za najmanje 50 godina od ovog rata. Vehabije su dozivjele totalni slom. Turska, glavni sponzor vehabijske revolucije, je prihvatila kraj. Sada suptilno i hinjski stvar privode kraju i koriste preostale vehabije za vlastite interese. Vec su prodali Alep za al-Bab.

Danas je Asadova vojska bez ikakvih borbi usla u Abu Duhur ili kako se vec zove zracna baza. Vehabijske bezumne zvijeri su u proteklim danima krvarile za ovu bazu i danas se povukli bez borbe nakon pozive iz Turske. To je pokazatelj da Turci imaju efektivnu kontrolu nad svakom vehabijskom skupinom u Idlibu. Kada ih iskoriste do kraja, pustit ce Asadu da ih rehabilituje u svojim kazamatima. Ili ce vecina pobjeci u Tursku.

Asad ce sve magacine isprazniti na Gutu. Oni su pod kontrolom Saudije koja ih je takodjer otpisala. I oni ce u zelenim autobusima za Tursku. Isto ce biti u Dari.

Agresivna i bahata Turska je pala na koljena pred Rusiju, Iran i Asada. Nakon svega, nakon obecane dzume u Emevijskoj dzamiji, nakon silne pomoci vehabijskoj revoluciji, nakon prijetnji da nece dozvoliti iransku hegemoniju, nakon obaranja ruskog aviona... PONIZENI SU.

I sada silna ponizenja pokusavaju namiriti u Efrinu, maloj enklavi, okruzenoj zvijerima sa svih strana, koja ima 200 000 stanovnika. Eto na sta je spala drzava od 80 miliona stanovnika. Jadno.

Kurdi imaju nesrecu sto su u Efrinu Rusi a ne Amerikanci. I oni su budale, bezveze ginu, ne znaju da su Rusi vec sve dogovorili. YPG se treba povuci iz Efrina i Alepa, pravac Kobane. Besmisleno je ginuti u borbi koja je dugorocno izgubljena.
sunceKOtepsija

#98218 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Image
Bahceli pozdravio pocetak operacije, uz dovu da Allah pomogne turske snage u borbi protiv terorista.
Istovremeno turski mediji izvjestavaju o granatiranju granicnih podrucja Turske s podrucja Afrina-turska armija, adekvatno, odgovara na granatiranja
Kikibombona

#98219 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Neka nam neko od dzihadistickih apologeta na temi, ako je iko radi stida ostao, objasni zasto se dzihadisti ne predaju i spase desetine hiljada zivota!??

Rat je gotov. Dr. Bashar Asad je sa saveznicima slomio vehabijsku pobunu i ponizio njihove mentore.

Zasto su proteklih dana bezumne vehabijske spodobe ginule za bazu Abu Duhur da bi je danas nakon poziva iz Ankare predali bez ispaljenog metka!?? Imaju li zivoti tih ljudi ikakvu vrijednost?? Jesu to uopste ljudi??

Treba ih izginuti 300, pa kada se odbrane, Tajip naredi da se povuku. Meni ih je iskreno zao. Nemam rijeci da sve ovo opisem. Vece levate i jadnike tesko da cete naci.

Cak su pro-dzihadisticki tviterasi poceli uvidjati o cemu se radi... Nevjerovatno je koliko su fizickog i psihickog bola, koliko ponizenja, prevara i spletki, na svojoj kozi osjetili sirijski pobunjenici.
Julian Röpcke

@JulianRoepcke

33 min

These 9 rebel accounts were posting nonstop updates during the #Idlib counteroffensive. As soon as Turkey started to prepare its #Afrin offensive they went silent. & the counteroffensive stopped. Impressive proof of Ankara's total control over all remaining Syrian "rebel" groups. 
Julian Röpcke

@JulianRoepcke

35 min

Odgovor korisniku/ci @JulianRoepcke

#Assad's (actually Russia's and Iran's) militants inside#AbuDuhur air base. No fighting, no spoils, no casualties on neither side. #Afrin #Idlib #DirtyDeals
I kaze neko Erdogan musliman, vjernik. Kakvo licemjerstvo i izopacenost. Covjek je hiljade ljudi, hiljade vjernika i muslimana poslao u smrt. Obicna hinja, petljanac i smutljivac. Ovo sto je uradio i radi sirijskim dzihadistima je do srzi pokvareno. Oni za njega nemaju nikakvu vrijednost kao ljudi.
madner

#98220 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Kiki zvani predaja.

Ne bi ni vodio bitke, samo bi se jedni ili drugi predali nakon sto se popise brojno stanje. :D
muhafuca

#98221 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Kikibombona wrote:
Zasto su proteklih dana bezumne vehabijske spodobe ginule za bazu Abu Duhur da bi je danas nakon poziva iz Ankare predali bez ispaljenog metka!?? Imaju li zivoti tih ljudi ikakvu vrijednost?? Jesu to uopste ljudi??

Treba ih izginuti 300, pa kada se odbrane, Tajip naredi da se povuku. Meni ih je iskreno zao. Nemam rijeci da sve ovo opisem. Vece levate i jadnike tesko da cete naci.
Sta je ovo sad - nekako ti omeksava stav prema SAA u zadnje vrijeme - Rebelsi su ponovo zivotinje - uskoro ce Rusija izgleda oslobodioci biti i na pravom putu a Amerikanci okupatori i tlacitelji izgleda.

Jesu to stigli novi dresovi pa isprobavas? :D :D

Anyway - navodno stanje na terenu prema syrian civil War maps

Code: Select all

https://twitter.com/CivilWarMap/status/954676839976460293
Image
Kikibombona

#98222 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

muhafuca wrote:
Kikibombona wrote:

Sta je ovo sad - nekako ti omeksava stav prema SAA u zadnje vrijeme - Rebelsi su ponovo zivotinje - uskoro ce Rusija izgleda oslobodioci biti i na pravom putu a Amerikanci okupatori i tlacitelji izgleda.

Jesu to stigli novi dresovi pa isprobavas? :D :D

Anyway - navodno stanje na terenu prema syrian civil War maps

Code: Select all

https://twitter.com/CivilWarMap/status/954676839976460293
Image
Smijesan si.

Kako omeksava?

Asad je bio i ostat ce monstrum. Ta etiketa je trajna kategorija i tu ne moze biti nikakvih promjena.

Dzihadisti su spodobe i to je tako oduvijek i zauvijek. Mislim na sirijske dzihadiste, nisu ni svi dzihadisti isti. I tu nema promjena. Cak sam malo prema njima ublazio stavove, jer su toliko glupi i jadni da nemam rijeci.

Asad je monstrum i glavni krivac za stotine hiljada mrtvih. Odmah iza njega slijede Turska, Saudija i ekipa. A onda defektne vehabije koje su povele revoluciju.

Nikako mi nije jasno gdje si vidio promjenu u mojim stavovima!??

Da me nisi zamijenio za forumasa @Opetja? On je omeksao stavove prema Asadu i vise nema problem sa njim.
sunceKOtepsija

#98223 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

moj boze, kakvi heroji-opozicija sa zastavama revolucije i Slavne Turske Republike ide u oslobadanje ljudi od cizme terorizma :thumbup: danas veliki konvoji, shiftovanje iz Idliba za Azaz, pobunjenickih vozilica i dr oruđa 8-)

muhafuca

#98224 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Kikibombona wrote:
Smijesan si.

Kako omeksava?

Asad je bio i ostat ce monstrum. Ta etiketa je trajna kategorija i tu ne moze biti nikakvih promjena.

Dzihadisti su spodobe i to je tako oduvijek i zauvijek. Mislim na sirijske dzihadiste, nisu ni svi dzihadisti isti. I tu nema promjena. Cak sam malo prema njima ublazio stavove, jer su toliko glupi i jadni da nemam rijeci.

Asad je monstrum i glavni krivac za stotine hiljada mrtvih. Odmah iza njega slijede Turska, Saudija i ekipa. A onda defektne vehabije koje su povele revoluciju.

Nikako mi nije jasno gdje si vidio promjenu u mojim stavovima!??

Da me nisi zamijenio za forumasa @Opetja? On je omeksao stavove prema Asadu i vise nema problem sa njim.

Aha znaci nesporazum :D

Malo sam u obavezama u zadnje vrijeme pa samo naletim kad god se uhvati vremena

Primjetio sam da ne trosis ni priblizno vremena na ocrnjavanju SAA i Assada koliko si prije trosio a vidim i da si ga DR. Assad poceo zvati

pa reko sta je ovo - mozda sam i pogrijesio doduse - prihvatam. Znaci nisu novi dresovi Assad jos uvijek monstrum :D

Doduse kao je Turska pritisnula malo oko Afrina valjda nemas vremena za pljuvanje po SAA - frka panika - pa je tu mozda doslo do moje greske u procjeni :D
Krokodajl

#98225 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Kiki je Predsjednika Sirije uvijek i zvao Dr. Asad.
A Boga mi kako se izvukao u ovom ratu, treba ga zvati Akademik.
Locked