zlajaBHF wrote:Nisi u pravu.....Da li PKK ulazi iz Sirije iili Iraka ne znas ti kao ni ja....ali je cinjenica da su napadi ucestali nakon pocetka rata u Siriji.
Napadi ISIS-a u Turskoj su itekako stetni podrzavu Tursku, i ne slazem se da je zvanicnoj Turskoj drago zbog tih napada. Mislim da je tvoje misljenje ekstremno i nema veze sa realnosti. Napadi koji su se desavali su nesto najgore sto se moze desiti za Tursku, i mnogo ih ekonomski kosta.
Sjediste PKK-a je u Iraku, ali mnogo razloga za to ima. Medjutim sigurno je da ce sada korisititi Siriiju mnogo vise, jer imaju slobodu na sjeveru, gdje njihovii imaju vlast. Za Tursku drzavu, stvaranje Kurdske drzave na sjeveru Sirije niej katastrofa, ali svakako jako losa stvar, a najvise zato sto su se Kurdska politika stvavila na stranu, koja je suprotna od Turske. Na kratke staze to Kurdima i moze donjeti rezultate, ali na duge staze mislim da je to katastrofalno za Kurde. Isto kao sto je za nas bitno imati dobre odnose sa HR SRB, iako su nam oni najveci neprijatelji. U svemu mora biti balans, pogotovo kad pricamo o politici. Kurdi to nemaju..Danas imaju mnogo neprijatelja na bliskom istoku. izrael se stim moze nositi.....ali to je Izrael.
Ekstremni Tursi nacionalisti mrze Kurde......medjutim reci da Turska generalno mrzi Kurde je pokqzatelj da ne baratas materijom najbolje......Ja sam neki dan bio u kuci Kurda, koji je iz familije Barzani. Tu su bili Kurdi iz Iraka i Turske. Turski Kurdi, poznajem ih mnogo vole Tursku ! Navijaju za Galatu i Fener i nemaju odnos prema turskoj, kao sto ti mislis. Ovi iz Iraka su drugaciji, medjutim mnogo se razlikuju. Uglavnom, svijet nije crn i bijel, kakvim ga zelis prikaziti.
A zasto cijeli stadion zvizdi na minutu sutnje zrtvama teroristickog napada u Ankari. A da te podsjetim, zrtve napada je grupa gradjana, vecinom Kurda, koji su pozivali na MIR, okoncanje sukoba na jugoistoku Turske.
Zasto Erdogan kurdske majke naziva teroristkinjama i njihovu djecu u startu etiketira. Valjda ti je poznato da pripadnici PKK NE SMIJU imati djecu. Predsjednik drzave je vasista i patoloski mrzitelj Kurda.
Nisam ni rekao da je crno-bijel. Turska fasisticka drzava od nastanka vrsi agresivnu asimilaciju nad kurdskim narodom. Decenijama su negirali pravo na nacionalno ime a ni sada nije pohvalno reci da si Kurd. Kurdska zastava, himna i druga obiljezja su kriminalizovana. Jezik je marginalizovan.
U Izraelu imas dosta Arapa koji tamo rade i fino zive. Ja sam upoznao jednog Palestinca koji kaze da je Izrael zakon i da ne bi zivio ni u jednoj arapskoj zemlji. Da li to znaci da je Izrael dobar prema Palestincima? A imaj na umu da su Turci sto puta veci fasisti i zlocinci od Izraelaca.