SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

DaysleepeR

#98101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

drug_profi wrote: 07/10/2025 11:45 I te kamere bi pravile gužvu.
Mnogi ne bi ulazili u raskršće od straha od kazne dok se ne napravi mjesto, iako bi recimo prošli regularno dok je interval zelenog.
Ovako bi dok čekaju došlo žuto i oni bi ostali na semaforu. I tako stalno.

Naš način implememntacije dobrih ideja unište dobru ideju i naprava od nje lošu.
Pogledaj kamere na stajalištima.
Umjesto da su napravili AI da npr. slika na svakih 60 sekundi, pa da kazna ide samo onim tablicama koje su na dvije uzastopne slike.
Tako bi se ostavio prostor za brza zaustavljanja radi primanja i ispuštanja putnika.
Tako bi isto i te kamere za raskršća počele praviti gužvu.
Kako ljudi ne mogu da shvate da bi u tom slučaju u svakom momentu na stajalištu bilo neko auto u trajanju od 45 sekundi i da bi opet stanica bila konstantno okupirana...
JelBistro
Grijem se na: kratkih rukava
Vozim: isključivo VW, Audi

#98102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JelBistro »

Ateista wrote: 07/10/2025 11:58

Jbg, ja sam neko ko vise vjeruje u solidarnost, tome ljude treba edukovati, objasniti sta je problem i slicno. Kazne mogu pomoci jednim dijelom, ali ne mislim da je i u jednom segmentu u saobracaju kazna jedino rjesenje, puno vise bi se postiglo edukacijom.
Treba napraviti takvu atmosferu da te bude sramota kad ispadnes papak, da to ljudima bude gore od kazne.
Sa krkanima nažalost edukacija nema smisla, samo od bubrega, to je prokleto.
Ateista wrote: 07/10/2025 12:03
Koje su sanse da se nadje vise od dva auta u isto vrijeme da stane tako kratko?
Jednom u godini dana, ako i tad.
Ono sto se do sad desavalo da stajaliste bude puno je iz razloga sto su ljudi isli na bankomat, u prodavnicu, svasta nesto, neko se zadrzi 5 minuta, neko 15, neko i sat vremena, i logicno da ce se nakupiti auta. Onih koji pokupe nekog je tu bilo mozda 1%, kad bi se uvelo 20-30 sekundi tolerancije onda stajanje zbog bankomata i prodavnice vise ne bi imalo smisla, i samo bi rijetki koji stvarno nekog trebaju da pokupe bi stali kratko, mala je sansa i dva auta da se nadju u isto vrijeme.
Vjeruj da su šanse takve da bi opet došli pa na isto.
Laplace

#98103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

tomhagen wrote: 07/10/2025 11:55
Mnogi ne bi ulazili u raskršće od straha od kazne dok se ne napravi mjesto, iako bi recimo prošli regularno dok je interval zelenog.

Naš način implememntacije dobrih ideja unište dobru ideju i naprava od nje lošu.
Umjesto da su napravili AI da npr. slika na svakih 60 sekundi, pa da kazna ide samo onim tablicama koje su na dvije uzastopne slike.
Tako bi se ostavio prostor za brza zaustavljanja radi primanja i ispuštanja putnika.
Ma ne pije vode ova varijanta brzog zaustavljanja da neko udje/izadje. To bi mozda i funkcionisalo na nekim manje prometnim mjestima. Inace nema nikakvog smisla. Jer kad ti ili ja, jedan stanemo na pola minute da neko udje ili izadje, nije problem. Ali ako nas 15 jedan za drugim stajemo na pola minute da neko udje/izadje tad je vec stajalište postalo parkiralište iz perspektive autobusa, jer on ne može ući na stajalište. I nije samo kod nas zabranjeno stajanje na stajalištima javnog prevoza. Tako je u kod svog normalnog svijeta.
Ja sam se jednom sklonio na autobusko stajalište da propustim hitnu, morao čekati da prođu sva vozila da bih se mogao ponovo uključiti. Znači, doslovno sam trebao biti na stajalištu dvije do tri sekunde a bio sam najmanje dvije minute.
drug_profi

#98104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 07/10/2025 12:35

Kako ljudi ne mogu da shvate da bi u tom slučaju u svakom momentu na stajalištu bilo neko auto u trajanju od 45 sekundi i da bi opet stanica bila konstantno okupirana...
Ne bi. Kao sto nikad nije ni bilo. Uvijek su stajali završavaĆi poslova. Pit stop zaustavljanje je bilo rijetkost.
Ateista

#98105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

tomhagen wrote: 07/10/2025 12:16
Ateista wrote: 07/10/2025 12:03
tomhagen wrote: 07/10/2025 11:55

Ma ne pije vode ova varijanta brzog zaustavljanja da neko udje/izadje. To bi mozda i funkcionisalo na nekim manje prometnim mjestima. Inace nema nikakvog smisla. Jer kad ti ili ja, jedan stanemo na pola minute da neko udje ili izadje, nije problem. Ali ako nas 15 jedan za drugim stajemo na pola minute da neko udje/izadje tad je vec stajalište postalo parkiralište iz perspektive autobusa, jer on ne može ući na stajalište. I nije samo kod nas zabranjeno stajanje na stajalištima javnog prevoza. Tako je u kod svog normalnog svijeta.
Koje su sanse da se nadje vise od dva auta u isto vrijeme da stane tako kratko?
Jednom u godini dana, ako i tad.
Ono sto se do sad desavalo da stajaliste bude puno je iz razloga sto su ljudi isli na bankomat, u prodavnicu, svasta nesto, neko se zadrzi 5 minuta, neko 15, neko i sat vremena, i logicno da ce se nakupiti auta. Onih koji pokupe nekog je tu bilo mozda 1%, kad bi se uvelo 20-30 sekundi tolerancije onda stajanje zbog bankomata i prodavnice vise ne bi imalo smisla, i samo bi rijetki koji stvarno nekog trebaju da pokupe bi stali kratko, mala je sansa i dva auta da se nadju u isto vrijeme.
Stani npr u Alipašinoj kod stajališta "kino Radnik" pa izbroj. Redovno po 2-3 auta stajala na stajalištu. Vjeruj, mnogo više nego što misliš. Tu nema ni bankomata, niti se staje zbog prodavnice, samo da se udje/izađe, a autobusi su redovno držali desnu traku zakrčenom jer nisu mogli stati na stajalište. I koliko hoces je takvih stajališta u užem centru i na glavnom prstenu. Manjina je onih koja su bila zakrčena zbog bankomata i prodavnice poput onog kod Hošeta na socijalnom
Ne znam iskreno sta tu neko ima da obavlja, nisam upratio, ali tesko mi je vjerovati da moze biti toliko auta koja stvarno stanu na par sekundi da se stvori guzva. Prvo sto nema realno toliko tih koji nekog kupe, drugo sto kratko stajanje tesko moze stvoriti guzvu.
Kad pominjes vec stajaliste kod Hoseta, to je jedino koje sam ja primijetio da uopste ima taj problem, upravo zbog bankomata i samog Hoseta, ostalo nisam upratio da ima stajalista sa tim problemima, vjerovatno je i bilo ali uglavnom pretpostavljam ona koja imaju slicne sadrzaje u blizini.
OliverBatista

#98106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by OliverBatista »

drug_profi wrote: 07/10/2025 12:52
DaysleepeR wrote: 07/10/2025 12:35

Ne bi. Kao sto nikad nije ni bilo. Uvijek su stajali završavaĆi poslova. Pit stop zaustavljanje je bilo rijetkost.
kada se 10 vozila na stajalištu istovremeno zaustavi na 60 sekundi, kako se ta situacija klasifikuje? I pored kamera ima boliqrcizma na t-stanici u Švrakinom, Socijalnom, BMS pa idioti parkiraju jer je iznos kazne mizeran i prepolovljen.
drug_profi

#98107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

OliverBatista wrote: 07/10/2025 13:13 kada se 10 vozila na stajalištu istovremeno zaustavi na 60 sekundi, kako se ta situacija klasifikuje? I pored kamera ima boliqrcizma na t-stanici u Švrakinom, Socijalnom, BMS pa idioti parkiraju jer je iznos kazne mizeran i prepolovljen.
Nije se nikad desilo niti će se desiti da u ovom gradu grupni transport zaživi tako da ima toliko zaustavljanja na autobusnim proširenjima.
Kao što ni sad nema serijskog zaustavljanja u traci da neko uđe i izađe.
Desi se po jedno auto da stane i onda svi naglo koče i jebavaju majke.
Ali to neće biti kažnjeno. Ja smijem zaustaviti auto u saobraćajnoj traci. Istrčala mi mačka.
Ateista

#98108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Laplace wrote: 07/10/2025 12:31
Ateista wrote: 07/10/2025 11:22
Malisa11 wrote: 07/10/2025 11:16

Samo mi reci jedan razlog zasto ne bi ulazio u raskrsnicu?
Zato sto se blokira prolaz i nastane kolaps.
To se uradi kao ja: vidim da ne mogu proći i čekam sljedeće zeleno, na sljedećem zelenom opet ne mogu proći jer su oni sa strane blokirali raskrsnicu pa da se mojoj familiji ne bi štucalo "primoran" sam ući u raskrsnicu.
Iskreno, i ja kad se nadjem u situaciji da neko blokira raskrsnicu da se ne moze proci, ja krenem kad mi bude zeleno inace ako bih sacekao da se rascisti onda bi doslo crveno, pa bi ovi iz okomitog pravca opet blokirali i sve tako, nikad ne bih prosao.
Problem je onaj koji prvi blokira, on napravi lancanu reakciju i to je ono gdje treba sprijeciti problem.
OliverBatista

#98109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by OliverBatista »

drug_profi wrote: 07/10/2025 13:16
OliverBatista wrote: 07/10/2025 13:13 kada se 10 vozila na stajalištu istovremeno zaustavi na 60 sekundi, kako se ta situacija klasifikuje? I pored kamera ima boliqrcizma na t-stanici u Švrakinom, Socijalnom, BMS pa idioti parkiraju jer je iznos kazne mizeran i prepolovljen.
Nije se nikad desilo niti će se desiti da u ovom gradu grupni transport zaživi tako da ima toliko zaustavljanja na autobusnim proširenjima.
Kao što ni sad nema serijskog zaustavljanja u traci da neko uđe i izađe.
Desi se po jedno auto da stane i onda svi naglo koče i jebavaju majke.
Ali to neće biti kažnjeno. Ja smijem zaustaviti auto u saobraćajnoj traci. Istrčala mi mačka.
Trolejbuska stanica u Švrakinom prema AP je uvijek "serijskim zaustavljanjem" blokirana. Trolejbus se zaustavlja u voznoj traci a putnici dolaze do nogostupa manevrišući između parkiranih vozila sa "sva četiri upaljena". Zaustavljanje u voznoj traci zbog force majeure je legitimno i samo trebaš istaći vidljivo sigurnosni trokut 15m iza vozila. Možda na tvojoj dionici nema "divljaka vozača" ali ja dnevno pređem 70km i nagledam se svačega, tako da je ovo sve agrumentovano i nadam se da u MUP KS ažurno štancaju kazne za ovo nepropisno zaustavljanje po stanicama JGP.
drug_profi

#98110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Kažeš u Švrakinom zaustavljeni?
Misliš parkirani?
Ako su sa 4 žmigavca stali, onda nije sigurno da neko uđe/izađe na brzaka već se negje nešto završava, kupuje, sačekuje neko...

Sada ljudi staju na sred ceste da nekog ispuste ili prime u auto.
To ne smeta trolejbusu jel?
OliverBatista

#98111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by OliverBatista »

Ne znam šta rade korisnici zaustavljenih vozila na stanici, nemam ovlaštenje da ih identifikujem i tražim razlog zaustavljanja, ali sam siguran da je to zakonom kažnjivo i da ugrožava odvijanje saobraćaja motornih vozila i istovremeno ugrožava kretanje pješaka i korisnika JGP.
Ne piše na čelu tih čobana zašto su se tu zaustavili, osim što rade isto što bi i ti radio kada presumptivno zaustaviš saobraćaj na GGS. I pomnožiš broj takvih maloumnika sa brojem sekundi i dobiješ rezultat koji je natjerao vlasti da uvedu sistem kažnjavanja jer element dobrovoljnosti poštivanja zakonskih obaveza se ne može provesti bez represivnih mjera. Vozite bicikla, šetajte ako već ne možete jahati po stanicama, bićete zdraviji i "završavaćete poslove" bez straha od sankcionisanja.
Malisa11

#98112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Malisa11 »

drug_profi wrote: 07/10/2025 13:22 Sada ljudi staju na sred ceste da nekog ispuste ili prime u auto.
Znaci problem je u nama. I da se moze zadrzavati, ljudi bi opet stali na sred ceste ako je stajalsite zauzeto.

Samo kazne i to drakonske pa ces vidjeti da mozemo ispustati putnike i u ulici prije, ulici iza, na parkingu kod merkatora, pa prosetati 10 minuta etc etc.
DaysleepeR

#98113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Da imamo 45 sekundi toleranciju za "kiss&fly" na proširenjima, imao bi red vozila u desnoj traci koji čekaju da ovi što su ušli izađu pa da oni ulete na 45 sekundi.

Nema za naš narod drugačijeg i boljeg rješenja nego zabraniti potpuno.
Ateista

#98114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Koliko puta sam vidio da bus ili trolejbus stane na sred trake i kad je stajaliste potpuno prazno....
Malisa11

#98115 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Malisa11 »

Ateista wrote: 07/10/2025 13:45 Koliko puta sam vidio da bus ili trolejbus stane na sred trake i kad je stajaliste potpuno prazno....
Centrotrans uvijek prijavim, a ove nase drzavne jebivjetre nema poente prijavljivati.
drug_profi

#98116 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Nema, nema, nema toliko vozila koja bi stajala na 55 sekundi da bi stalno neko bio tu. :-)

Jel vam sada bolje kad se ljudi zaustavljaju na cesti?
Ima pravo da se zaustavi. Istrčala mu mačka, a usput putnik izašao.
Ateista

#98117 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 07/10/2025 13:44 Da imamo 45 sekundi toleranciju za "kiss&fly" na proširenjima, imao bi red vozila u desnoj traci koji čekaju da ovi što su ušli izađu pa da oni ulete na 45 sekundi.

Nema za naš narod drugačijeg i boljeg rješenja nego zabraniti potpuno.
Ne bi sigurno bilo tako, to nam se cini jer smo navikli na one koji parkiraju da odu do trafike, bankomata ili prodavnice, takvih je bilo ubjedljivo najvise, kiss and fly je neuporedivo rjedje i sama duzina zaustavljanja je jako kratka, ni 45 sekundi nije potrebno, 15-20 sekundi i vise nego dovoljno.
DaysleepeR

#98118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Bespredmetno je baviti se stim dok se SDA ne vrati u KS.
Oni će garantovano donijeti javašluk svakom pokušaju uspostavljanja reda.
Onda halali i tramvaje nove i sve ostalo, propašće sve za 4 godine.
Malisa11

#98119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Malisa11 »

Primjer za i protiv zaustavljanja na autobuskom stajalistu je primjer zasto mi kao narod nemamo pojma sta hocemo. Ono ako mi ne das da stanem na prosirenje, ja cu na cestu i to samo jer tu nema kamere. Sjebano drustvo do maksimuma.

Na svakoj lokaciji na koju bi stao u krugu od 100 metara ima neki parkig. Moze se, ali se nece.
liyf

#98120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Haris.ba wrote: 07/10/2025 00:05
tramvajtrojka wrote: 06/10/2025 21:01
liyf wrote: 06/10/2025 18:02 u Sarajevu se kontenjeri pale namjerno, ima 5-6 piromana, Hrasno, Buća Potok/Sokolje, Stup/Bojnik itd., hapsi, pusti, kazni, i opet pali. Samo jedan sa Stupa je kažnjen koliko ja znam, a kontenjeri gore svaku noć.

speaking from experience
onaj ispod Stupske petlje je prosle zime gorio svako jutro :-) ubio me bog ako nisu vatrogasci samo na tom kontenjeru imali 50+ intervencija
Znam na Stupu koji su gorili jer stanari obliznjih kuca vole da direktno iz sporeta vruc lug bacaju u kontejner. Valjda je i to neka vrsta piromana, iako ne zadovoljava definiciju. Ja to drugacije ne mogu objasniti.

Piromana je inace u drustvu ispod 1%. Sad da ih ima bas 5, 6. Nesta mi puno na broj stanovnistva. Ono, moguce.
Nisu to piromani ili sociopate, vec mentalno nestabilni ljudi koji cesto i ne znaju sta rade, ali rade to konstantno. Piroman ne zapali kontenjer nego Park Mojmilo ili Bjelasnicu
drug_profi

#98121 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Malisa11 wrote: 07/10/2025 13:58 Primjer za i protiv zaustavljanja na autobuskom stajalistu je primjer zasto mi kao narod nemamo pojma sta hocemo. Ono ako mi ne das da stanem na prosirenje, ja cu na cestu i to samo jer tu nema kamere. Sjebano drustvo do maksimuma.

Na svakoj lokaciji na koju bi stao u krugu od 100 metara ima neki parkig. Moze se, ali se nece.
Zasto praviti bespotrebne manevre i zagusivati sporeddne ulice da bi samo neko usao/izasao?
Upravo tvoj prijedlog najbolje pokazuje da mi ne znamo sta hocemo.
BadBoy

#98122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 07/10/2025 10:55 Gledam jutros drotovi na raskrsnici i svejedno idioti ulaze iako ne mogu proci, blokiraju raskrsnicu, drot nista na to...
Neki dan kod Higijenskog zavoda dvojica mlađih policajaca na raskrsnici. I jedan je pokušao da zaustavi saobraćaj iz pravca grada kako bi prošlo vozilo pod pratnjom. Bukvalno su ga svi izignorisali a čak mu se i GRAS-ov vozač nagovorio i spomenuo familiju :D

MUP kantona sarajevo ima nula poštovanja, za šta su i sami krivi.
liyf

#98123 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Malisa11 wrote: 07/10/2025 11:16
Ateista wrote: 07/10/2025 10:55 Gledam jutros drotovi na raskrsnici i svejedno idioti ulaze iako ne mogu proci, blokiraju raskrsnicu, drot nista na to...
Samo mi reci jedan razlog zasto ne bi ulazio u raskrsnicu?
dabogda ostao bez auta i vozacke
Mustang1

#98124 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mustang1 »

:lol: :lol: :lol:
Zar nije ministar licno upozorio da ce se to kaznjavati?
Logovan

#98125 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Čuj nisu stali kada ih je policajac zaustavljao :? :lol: A jebo te
Post Reply