Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ateista wrote: ↑07/10/2025 10:55
Gledam jutros drotovi na raskrsnici i svejedno idioti ulaze iako ne mogu proci, blokiraju raskrsnicu, drot nista na to...
Samo mi reci jedan razlog zasto ne bi ulazio u raskrsnicu?
pa valjda kad vidis da ne mozes proci, stanes i cekas iduce svoje zeleno
da ne bi blokirao komplet raskrsnicu
onda se pitamo sto nam je guzva
covjek mu kaze udje u raskrsnicu blokira i ovaj pita da ji jedan razlog sto da ne udje
Gledam jutros drotovi na raskrsnici i svejedno idioti ulaze iako ne mogu proci, blokiraju raskrsnicu, drot nista na to...
pa valjda kad vidis da ne mozes proci, stanes i cekas iduce svoje zeleno
da ne bi blokirao komplet raskrsnicu
Ko kaze da ne mogu proci? Ja kada udjem u raskrsnicu moram proci. To sto vi ne smijete ulaziti uraskrsnicu je do vas.
tokio25 wrote: ↑07/10/2025 11:20
covjek mu kaze udje u raskrsnicu blokira i ovaj pita da ji jedan razlog sto da ne udje
Ne postoji razlog da se ne udje u raskrnicu. Te neke becke manire ostavite za beca, mi ovdje radimo na nacin jaceg, ludjeg i snašose.
Last edited by Malisa11 on 07/10/2025 11:22, edited 1 time in total.
Malisa11 wrote: ↑07/10/2025 11:23
Ne znam sta mi imas objasnjavati? Ja udjem i izadjem, meni je bilo zeleno. Ko ce me kazniti? Ko ce mi sta reci? Forumasi?
Ateista wrote: ↑07/10/2025 11:22
Zato sto se blokira prolaz i nastane kolaps.
Meni ne nastane, ja prodjem.
Meni je jasno da si ironican i da karikiras razmisljanje prosjecnog balkanca.
Ja iskreno ne mislim da policija bilo gdje moze za sve zivo kaznjavati jer ne mogu uvijek biti svugdje i sve vidjeti, iako je ovdje problem sto i kad je policajac tu on to pusta.
Ja se vise vodim nekom logikom i solidarnoscu, uopste mi nije bitno iskljucivo to da li cu biti kaznjen za nesto ili ne vec gledam uvijek kako da nikom ne smetam i da dam svoj doprinos u ubrzavanju saobracaja. To je ono cemu bismo upravo trebali da tezimo, da se u saobracaju misli i na druge a ne samo na sebe, ovo je samo jedan od primjera.
U jednom slucaju ti prodjes, ali u drugom budes onaj ko ne moze da prodje zbog tih koji blokiraju raskrsnicu.
Malisa11 wrote: ↑07/10/2025 11:23
Ne znam sta mi imas objasnjavati? Ja udjem i izadjem, meni je bilo zeleno. Ko ce me kazniti? Ko ce mi sta reci? Forumasi?
Ateista wrote: ↑07/10/2025 11:22
Meni ne nastane, ja prodjem.
Ja iskreno ne mislim da policija bilo gdje moze za sve zivo kaznjavati jer ne mogu uvijek biti svugdje i sve vidjeti, iako je ovdje problem sto i kad je policajac tu on to pusta.
Ja se vise vodim nekom logikom i solidarnoscu, uopste mi nije bitno iskljucivo to da li cu biti kaznjen za nesto ili ne vec gledam uvijek kako da nikom ne smetam i da dam svoj doprinos u ubrzavanju saobracaja. To je ono cemu bismo upravo trebali da tezimo, da se u saobracaju misli i na druge a ne samo na sebe, ovo je samo jedan od primjera.
U jednom slucaju ti prodjes, ali u drugom budes onaj ko ne moze da prodje zbog tih koji blokiraju raskrsnicu.
Jedino neko dobro napušen pa da kaze sam sebi, "hej vidi guzva necu ulazit u raskrsnicu" stanes a ovi s lijeva i desna i dalje ulaze a iza ti neko svira . A je, jedino da sam u nekom vozilu od 200k KM sa otvorenim prozorom i krkanskom muzikom . Da me vide .
a nisam napusen, sviraju papci iza
mogu svirati do sutra, neka sacekaju isto kao i ja slijedece zeleno
i onda svi bez problema prodjemo bez da blokiramo ostale (i aute i tramvaj i autobus)
a pritom ne vozim ni bliuz bjesno auto, cak stavise
Ateista wrote: ↑07/10/2025 11:27
Ne znam kako se drugacije boriti sa tim masovnim pojavama. Ili prihvatis i budes ironican, ili prihvatis i radis isto.
Ne postoji soludarnost, ne postoji logika. Postoje samo kamere i kazne. Do tada je bespotrebno raspralvjati, jer ce se na 10 normalnih, naci 1 nenoralan i on ce napraviti guzvu. Energiju u tehnologiju, kamere i sl.
Malisa11 wrote: ↑07/10/2025 11:21
Ko kaze da ne mogu proci? Ja kada udjem u raskrsnicu moram proci. To sto vi ne smijete ulaziti uraskrsnicu je do vas.
Kako misliš moraš proći? Ma ne možeš, blokirana raskrsnica, ništa ne dobijaš sa ulaskom jer ćeš biti 79 vozač u raskrsnici koji stoji i ne kreće se.
I te kamere bi pravile gužvu.
Mnogi ne bi ulazili u raskršće od straha od kazne dok se ne napravi mjesto, iako bi recimo prošli regularno dok je interval zelenog.
Ovako bi dok čekaju došlo žuto i oni bi ostali na semaforu. I tako stalno.
Naš način implememntacije dobrih ideja unište dobru ideju i naprava od nje lošu.
Pogledaj kamere na stajalištima.
Umjesto da su napravili AI da npr. slika na svakih 60 sekundi, pa da kazna ide samo onim tablicama koje su na dvije uzastopne slike.
Tako bi se ostavio prostor za brza zaustavljanja radi primanja i ispuštanja putnika.
Tako bi isto i te kamere za raskršća počele praviti gužvu.
tokio25 wrote: ↑07/10/2025 11:49
ne bi pravile guzvu jer bi same raskrsnice bile slobodne
nas vise jebe koristenje mobitela spori start i sl
Nema veze što bi raskrsnice bile slobodne kad bi na glavnom pravcu ljudi bez razloga ostajali na semforu u strahu od kamere, pa umjesto da za sat prođe 15.000 vozila, prošlo bi možda 13.000
drug_profi wrote: ↑07/10/2025 11:45
Mnogi ne bi ulazili u raskršće od straha od kazne dok se ne napravi mjesto, iako bi recimo prošli regularno dok je interval zelenog.
Naš način implememntacije dobrih ideja unište dobru ideju i naprava od nje lošu.
Umjesto da su napravili AI da npr. slika na svakih 60 sekundi, pa da kazna ide samo onim tablicama koje su na dvije uzastopne slike.
Tako bi se ostavio prostor za brza zaustavljanja radi primanja i ispuštanja putnika.
Ma ne pije vode ova varijanta brzog zaustavljanja da neko udje/izadje. To bi mozda i funkcionisalo na nekim manje prometnim mjestima. Inace nema nikakvog smisla. Jer kad ti ili ja, jedan stanemo na pola minute da neko udje ili izadje, nije problem. Ali ako nas 15 jedan za drugim stajemo na pola minute da neko udje/izadje tad je vec stajalište postalo parkiralište iz perspektive autobusa, jer on ne može ući na stajalište. I nije samo kod nas zabranjeno stajanje na stajalištima javnog prevoza. Tako je u kod svog normalnog svijeta.
pa zato govorim nama je problem koristenje mobitela i start na semaforu a ne to sto ima puno auta
sigurno si milion puta bio svjedok koliko njih mili 30kmh i ispred njega je cistina od 200 metara do drugog auta i kad ga zaobidjes on kucka poruku
ili ceka da se upali zeleno da bi ubacio u prvu i stedi decilitar goriva tako sto nabije 40kmh nakon 400 metara
Ne znam kako se drugacije boriti sa tim masovnim pojavama. Ili prihvatis i budes ironican, ili prihvatis i radis isto.
Ne postoji soludarnost, ne postoji logika. Postoje samo kamere i kazne. Do tada je bespotrebno raspralvjati, jer ce se na 10 normalnih, naci 1 nenoralan i on ce napraviti guzvu. Energiju u tehnologiju, kamere i sl.
Jbg, ja sam neko ko vise vjeruje u solidarnost, tome ljude treba edukovati, objasniti sta je problem i slicno. Kazne mogu pomoci jednim dijelom, ali ne mislim da je i u jednom segmentu u saobracaju kazna jedino rjesenje, puno vise bi se postiglo edukacijom.
Treba napraviti takvu atmosferu da te bude sramota kad ispadnes papak, da to ljudima bude gore od kazne.
Pa ima trepcece zeleno dusu dalo kad je guzva, znaci ides mic po mic vidis trepce zeleno i ti ulazis u raskrsnicu pa koji debil moras biti....takve bi spalio zajedno sa autom na lomaci...
To je tacno, kao sto sad imamo one koji voze 35 jer se boje kamera koje slikaju na 71, tako bi bilo i onih koji bi stajali iako mogu bez problema proci raskrsnicu.
Mislim da nije tacno. Par puta sam bio u Belegradu i pratio sam kako se vozi gdje su iscrtane raskrsnice, zute trake, a sve znajuci da kamera ne prassta. Raskrsnice rasterecenije, nema blokiranja, funkcionise uredno, a posebno zuta traka
Ma ne pije vode ova varijanta brzog zaustavljanja da neko udje/izadje. To bi mozda i funkcionisalo na nekim manje prometnim mjestima. Inace nema nikakvog smisla. Jer kad ti ili ja, jedan stanemo na pola minute da neko udje ili izadje, nije problem. Ali ako nas 15 jedan za drugim stajemo na pola minute da neko udje/izadje tad je vec stajalište postalo parkiralište iz perspektive autobusa, jer on ne može ući na stajalište. I nije samo kod nas zabranjeno stajanje na stajalištima javnog prevoza. Tako je u kod svog normalnog svijeta.
Koje su sanse da se nadje vise od dva auta u isto vrijeme da stane tako kratko?
Jednom u godini dana, ako i tad.
Ono sto se do sad desavalo da stajaliste bude puno je iz razloga sto su ljudi isli na bankomat, u prodavnicu, svasta nesto, neko se zadrzi 5 minuta, neko 15, neko i sat vremena, i logicno da ce se nakupiti auta. Onih koji pokupe nekog je tu bilo mozda 1%, kad bi se uvelo 20-30 sekundi tolerancije onda stajanje zbog bankomata i prodavnice vise ne bi imalo smisla, i samo bi rijetki koji stvarno nekog trebaju da pokupe bi stali kratko, mala je sansa i dva auta da se nadju u isto vrijeme.
Koje su sanse da se nadje vise od dva auta u isto vrijeme da stane tako kratko?
Jednom u godini dana, ako i tad.
Ono sto se do sad desavalo da stajaliste bude puno je iz razloga sto su ljudi isli na bankomat, u prodavnicu, svasta nesto, neko se zadrzi 5 minuta, neko 15, neko i sat vremena, i logicno da ce se nakupiti auta. Onih koji pokupe nekog je tu bilo mozda 1%, kad bi se uvelo 20-30 sekundi tolerancije onda stajanje zbog bankomata i prodavnice vise ne bi imalo smisla, i samo bi rijetki koji stvarno nekog trebaju da pokupe bi stali kratko, mala je sansa i dva auta da se nadju u isto vrijeme.
Stani npr u Alipašinoj kod stajališta "kino Radnik" pa izbroj. Redovno po 2-3 auta stajala na stajalištu. Vjeruj, mnogo više nego što misliš. Tu nema ni bankomata, niti se staje zbog prodavnice, samo da se udje/izađe, a autobusi su redovno držali desnu traku zakrčenom jer nisu mogli stati na stajalište. I koliko hoces je takvih stajališta u užem centru i na glavnom prstenu. Manjina je onih koja su bila zakrčena zbog bankomata i prodavnice poput onog kod Hošeta na socijalnom
To se uradi kao ja: vidim da ne mogu proći i čekam sljedeće zeleno, na sljedećem zelenom opet ne mogu proći jer su oni sa strane blokirali raskrsnicu pa da se mojoj familiji ne bi štucalo "primoran" sam ući u raskrsnicu.