Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Norm wrote:
...samo privid, da izlaznost na izbore bude 70-80% mnogi bi se frapirali rezultatima...al' jbg kafica je bitnija,a onda kuknjava na forumu sljedece dvije godine...
Da ljude puškom tjeraš ne bi ti izašlo više od 50%. Jedino da se to nekako zakonima regulira ali znaš kad će se to desiti.
Po zadnjem.popisu zenica ima cca 110 hiljada stanovnika a po CIKu oko 102 hiljade biraca
toliko o procentima
Norm wrote:
...samo privid, da izlaznost na izbore bude 70-80% mnogi bi se frapirali rezultatima...al' jbg kafica je bitnija,a onda kuknjava na forumu sljedece dvije godine...
Da ljude puškom tjeraš ne bi ti izašlo više od 50%. Jedino da se to nekako zakonima regulira ali znaš kad će se to desiti.
Po zadnjem.popisu zenica ima cca 110 hiljada stanovnika a po CIKu oko 102 hiljade biraca
toliko o procentima
kamberovica polje wrote:
Koliko ih je izlazilo na izbore?
2012 na lokalnim izborima u zenici je izaslo nesto malo manje od 47 hiljada biraca...e sad ako pretpostavimo da je dvije trecine od 110 hiljada popisanih punoljetno i da ima pravo glasa (a realno nije) to je negdje 75000 hiljada ljudi...a to je onda procenat izlaznosti gotovo 70 %
sto bas i ne odgovara onoj klasicnoj matrici o ispijacima kahva i sl
kamberovica polje wrote:
2012 na lokalnim izborima u zenici je izaslo nesto malo manje od 47 hiljada biraca...e sad ako pretpostavimo da je dvije trecine od 110 hiljada popisanih punoljetno i da ima pravo glasa (a realno nije) to je negdje 75000 hiljada ljudi...a to je onda procenat izlaznosti gotovo 70 %
Dvadeset posto, a nije sniženje ili Ako vam je dobro…
Ukupan broj registrovanih glasača u Zenici na prošlim lokalnim izborima 2012. je bio 99.392, od čega je na pravilan način to pravo iskoristio 41.861 – znatno manje od polovine!
kamberovica polje wrote:
Dvadeset posto, a nije sniženje ili Ako vam je dobro…
Ukupan broj registrovanih glasača u Zenici na prošlim lokalnim izborima 2012. je bio 99.392, od čega je na pravilan način to pravo iskoristio 41.861 – znatno manje od polovine!
A sad opet realno...ako zenica po popisu ima 110 hiljada ljudi kako je moguce da pravo glasa ima 100 hiljada?
CIK ne azurira liste
po ciku za lokalne izbore u zenici pravo glasa ima 102 hiljade ljudi http://visoko.co.ba/u-visokom-na-naredn ... aca/59641/
pa sad opet ponovo onaj prvi post
Kako manji? Ja bih rekao da je zapravo veći. Koliko ima raje koji nisu popisani jer su bili privremeno vani, ili su jednostavno trajno dijaspora. I oni idu u CIK bazu, ali ne obavezno u popis.
Kako su prema popisu tretirali Zeničane (i ljude iz drugih gradova) na radu u npr. Sarajevu?
Da li su ubrojani u Sarajlije (prema mjestu gdje su ih zatekli) ili? Nešto se ne sjećam da su popisivači tražili CIPS, već samo ličnu kartu. Da sam živjela u Mostaru, bez obzira što nisam prijavila boravište dolje, da li bih prema popisu bila Mostarka?
ExNihilo wrote:Kako manji? Ja bih rekao da je zapravo veći. Koliko ima raje koji nisu popisani jer su bili privremeno vani, ili su jednostavno trajno dijaspora. I oni idu u CIK bazu, ali ne obavezno u popis.
Ukljucite se sa ovim zapazanjima na temu o Popisu stanovnista Pa da vidite kako je biti salonac
@kamen odakle tebi podaci da Zenica ima 110 k stanovnika?
A sad ozbiljno. Dakle cca 100 k ljudi sa pravom glasa, izaslo cca 47 k, od toga 5 milja sa nevazecim listicima. Sto ce reci da je izlaznost manja od 50%, a u urbanom podrucju jos i manja.
Satori wrote:Kako su prema popisu tretirali Zeničane (i ljude iz drugih gradova) na radu u npr. Sarajevu?
Da li su ubrojani u Sarajlije (prema mjestu gdje su ih zatekli) ili? Nešto se ne sjećam da su popisivači tražili CIPS, već samo ličnu kartu. Da sam živjela u Mostaru, bez obzira što nisam prijavila boravište dolje, da li bih prema popisu bila Mostarka?
Pa nemaju sta traziti CIPS jer je popis stanovnistva, a ne popis drzavljana. Popis drzavljana imamo u maticnim knjigama i evidencijama IDDEA-e.
Dakle popisuje se svako ko se zatekne na odredjenom mjestu, bez obzira bio iz Konga ili iz Kaknja, a na osnovu njegovih odgovora ide u rezidentno ili nerezidentno stanovnistvo.
_BataZiv_0809 wrote:Ukljucite se sa ovim zapazanjima na temu o Popisu stanovnista Pa da vidite kako je biti salonac
@kamen odakle tebi podaci da Zenica ima 110 k stanovnika?
A sad ozbiljno. Dakle cca 100 k ljudi sa pravom glasa, izaslo cca 47 k, od toga 5 milja sa nevazecim listicima. Sto ce reci da je izlaznost manja od 50%, a u urbanom podrucju jos i manja.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/prelimin ... /131105057
dakle 115 hiljada...a za ove izbore pravo glasa ima 102 hiljade...sto znaci da je u zenici maloljetnih 10 hiljada ljudi a svi ostali imaju pravo glasa...hau jes no
Zato kazem izlaznost je puno veca od 50 % ...
ps ostavio sam tebi tamo da budes salonac...ja cu biti ovde
kamen spoticanja wrote:
dakle 115 hiljada...a za ove izbore pravo glasa ima 102 hiljade...sto znaci da je u zenici maloljetnih 10 hiljada ljudi a svi ostali imaju pravo glasa...hau jes no
Ma vise ljudi ima pravo glasa nego je popisano. Evo ja prvi. Popisan sam u Sarajevu, a vodim se u Zenici po dokumentima, jer nisam mijenjao prebivaliste.
"Bitno je biti Bosnjak" popisani su mahom isli u RS, u Zenici je 80% Bosnjaka, taman se ne popisao nijedan iz dijaspore.
kamen spoticanja wrote:
Ma vise ljudi ima pravo glasa nego je popisano. Evo ja prvi. Popisan sam u Sarajevu, a vodim se u Zenici po dokumentima, jer nisam mijenjao prebivaliste.
"Bitno je biti Bosnjak" popisani su mahom isli u RS, u Zenici je 80% Bosnjaka, taman se ne popisao nijedan iz dijaspore.
Ma ne moze biti osjetno vise jer nekim cudom popisivani su i zavidovicani u zenici a glasaju dole i sl.
plus broj onih koji su se ispalili iz drzave a CIK iz vodi kao zenicke birace
dzaba se trudite...nema teorije da je broj maloljetnih u zenici ovako mali
dakle izlaznost je puno veca...nego prica o slaboj izlaznosti pashe opoziciji...lakse je kriviti "glupi narod" nego sebe za vlastiti nerad
kamen spoticanja wrote:
Ma ne moze biti osjetno vise jer nekim cudom popisivani su i zavidovicani u zenici a glasaju dole i sl.
dakle izlaznost je puno veca...nego prica o slaboj izlaznosti pashe opoziciji...lakse je kriviti "glupi narod" nego sebe za vlastiti nerad
A sta se mi imamo truditi boga ti? Obojica ne zivimo tu. Nemoj mjeriti sve po sebi.
Dakle, 115k popisanih, a 99k glasača. To daje 16k maloljetnih (a ne 10 ).
Od ovih 99k, izbij ljude koji GLASAJU u Zenici ili imaju pravo glasa, ali ne žive u Zenici. Dakle, komplet zenička dijaspora. Takvih ima barem 10k, a vjerovatno više. kad uključiš i studente po Evropi, i radnike, i ljude koji su otišli u ratu, i Baticu u Sarajevu, itd. Time se broj glasača koji sjede u ZENICI svodi na 89k, a vjerovatno manje.
kamen spoticanja wrote:
A sta se mi imamo truditi boga ti? Obojica ne zivimo tu. Nemoj mjeriti sve po sebi.