Pa 6,3 kilometra nije mala stvar. Mislim da Karavanke tunel je nekih 7,5 kilometara. Austrija isto napacuje tunele, neki su bas tih duzina.kakaljin wrote:I ja sad procitao da je napisao da se tunel placa svaki posebno, kod nas se ne naplacuje niti jedan tunel posebno, a za ubuduce neznam da li ce i jedan jer nema neke pretjerane duzine kao karavanke tunel izmedju slovenije i austrije. Dva najduza tunela na koridoru su tunel Prenj 6,3 km i tunel 5,5 km koji jos nema ime kod Petlje Ozimice. Tako da nevjerujem da ce se i ova dva najduza naplacivati.Matzan wrote:beobasket wrote:Sarajevo - Sokolac - Kladanj - Tuzla - Doboj i nije neko brdo da su tako crtali autocestu. Na kraju ce autocesta kostati toliko para da niko nece voziti po njoj. Racunaj svaki tunel po 5 Maraka. Znaci od primjerice Doboja do Sarajeva racunam 35 Maraka u jednom pravacu.
Ne naplaćuju se tuneli posebno. Cijena je po kilometru.
Tako je zasad, a mislim da će biti i ubuduće.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
beobasket
#9801 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
kakaljin
#9802 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa eto neka se ta dva naplacuju, samo neka se vise sto prije napravi kompletan autoput da bude u funkciji sto prijebeobasket wrote:Pa 6,3 kilometra nije mala stvar. Mislim da Karavanke tunel je nekih 7,5 kilometara. Austrija isto napacuje tunele, neki su bas tih duzina.kakaljin wrote:I ja sad procitao da je napisao da se tunel placa svaki posebno, kod nas se ne naplacuje niti jedan tunel posebno, a za ubuduce neznam da li ce i jedan jer nema neke pretjerane duzine kao karavanke tunel izmedju slovenije i austrije. Dva najduza tunela na koridoru su tunel Prenj 6,3 km i tunel 5,5 km koji jos nema ime kod Petlje Ozimice. Tako da nevjerujem da ce se i ova dva najduza naplacivati.Matzan wrote:
-
beobasket
#9803 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovim tempom ako bude od juga do sjevera gotvo do 2030, dobro ce biti. Mada, iskreno receno navijam. Kad se sjetim price 2002 godine kako ce do 2015 preko 2/3 cjelokupne streke biti u prometu, evo nas 2017 i tek je 1/4.kakaljin wrote:
Pa eto neka se ta dva naplacuju, samo neka se vise sto prije napravi autoput kompletan autoput da bude u funkciji sto prije
- So What!
#9804 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prenj će da bude 9,1 kilometar, kako smo proračunali biće negdje oko 30. mjesta najdužih drumskih tunela na svijetu.kakaljin wrote:I ja sad procitao da je napisao da se tunel placa svaki posebno, kod nas se ne naplacuje niti jedan tunel posebno, a za ubuduce neznam da li ce i jedan jer nema neke pretjerane duzine kao karavanke tunel izmedju slovenije i austrije. Dva najduza tunela na koridoru su tunel Prenj 6,3 km i tunel 5,5 km koji jos nema ime kod Petlje Ozimice. Tako da nevjerujem da ce se i ova dva najduza naplacivati.Matzan wrote:beobasket wrote:Sarajevo - Sokolac - Kladanj - Tuzla - Doboj i nije neko brdo da su tako crtali autocestu. Na kraju ce autocesta kostati toliko para da niko nece voziti po njoj. Racunaj svaki tunel po 5 Maraka. Znaci od primjerice Doboja do Sarajeva racunam 35 Maraka u jednom pravacu.
Trenutno najduži su tuneli 1. mart (2949m) i 25. novembar (2802m), fini, moderni, sređeni, a ne naplaćuju se posebno. Pola marke je dionica od tunela 1. mart do Drivuše (Zenica Sjever).
-
Astrix
#9805 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koliko znam na našim prostorima se na autoputu ne naplaćuju tuneli. Plaća se tunel Sv. Ilija kod Makarske koji nije autoput i tunel Podgorica - Sutomore se isto naplaćuje...beobasket wrote: Pa 6,3 kilometra nije mala stvar. Mislim da Karavanke tunel je nekih 7,5 kilometara. Austrija isto napacuje tunele, neki su bas tih duzina.
-
kakaljin
#9806 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa eto mozda ce se samo Prenj naplacivati, tj dionica Jablanica - Salakovac, a ko nece da placa izadje na petlji Jablanica pa M17 i vrati se na petlji Salakovac na autoput.So What! wrote:Prenj će da bude 9,1 kilometar, kako smo proračunali biće negdje oko 30. mjesta najdužih drumskih tunela na svijetu.kakaljin wrote:I ja sad procitao da je napisao da se tunel placa svaki posebno, kod nas se ne naplacuje niti jedan tunel posebno, a za ubuduce neznam da li ce i jedan jer nema neke pretjerane duzine kao karavanke tunel izmedju slovenije i austrije. Dva najduza tunela na koridoru su tunel Prenj 6,3 km i tunel 5,5 km koji jos nema ime kod Petlje Ozimice. Tako da nevjerujem da ce se i ova dva najduza naplacivati.Matzan wrote:
Trenutno najduži su tuneli 1. mart (2949m) i 25. novembar (2802m), fini, moderni, sređeni, a ne naplaćuju se posebno. Pola marke je dionica od tunela 1. mart do Drivuše (Zenica Sjever).
- drug_profi
#9807 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da prostis, hebeno je kroz tako dugacku rupu proci i ako nisi klaustrofobican. Za ove druge to je nemoguca misjia.
-
kakaljin
#9808 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znam kako je jer kroz karavanke cesto prodjem pa predpostavljam da ce isto biti kroz prenj, a karavanke je jednocjevni, a kod nas planiraju dvocjevni, ali nemam nista protiv da naprave jednu cijev i puste ali uporedo ili kako je isplativije buse tu drugu cijev pa je kasnije naprave i puste u promet.drugi profil wrote:Da prostis, hebeno je kroz tako dugacku rupu proci i ako nisi klaustrofobican. Za ove druge to je nemoguca misjia.
- drug_profi
#9809 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Isao sam sa suprugom koja je kalustrofobična kroz Sv.Rok i Učku. Sv.Rok smo prošli nekako zapričavajući je, malo i brže od ograničenja. Učka je bila na rubu panike. Još ono ograničenje, dvosmjerni saobraćaj...kakaljin wrote:Znam kako je jer kroz karavanke cesto prodjem pa predpostavljam da ce isto biti kroz prenj, a karavanke je jednocjevni, a kod nas planiraju dvocjevni, ali nemam nista protiv da naprave jednu cijev i puste ali uporedo ili kako je isplativije buse tu drugu cijev pa je kasnije naprave i puste u promet.drugi profil wrote:Da prostis, hebeno je kroz tako dugacku rupu proci i ako nisi klaustrofobican. Za ove druge to je nemoguca misjia.
Učka je nešto malo manje od 6 km.
- So What!
#9810 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dvije cijevi su planirane kroz Prenj, ali će se samo jedna praviti jer ne bi bilo isplativo graditi obe.kakaljin wrote:Znam kako je jer kroz karavanke cesto prodjem pa predpostavljam da ce isto biti kroz prenj, a karavanke je jednocjevni, a kod nas planiraju dvocjevni, ali nemam nista protiv da naprave jednu cijev i puste ali uporedo ili kako je isplativije buse tu drugu cijev pa je kasnije naprave i puste u promet.drugi profil wrote:Da prostis, hebeno je kroz tako dugacku rupu proci i ako nisi klaustrofobican. Za ove druge to je nemoguca misjia.
Crnogorci kada su gradili tunel Sozina, Milu Đukanovića su napadali što rasipa novac, jer taj tunel nije isplativ.
Ali kada su ga otvorili, turizam je naglo porastao, a kredit za tunel je skoro vraćen prihodima od putarina.
Ja mislim da će se M17 održati u tom predjelu jer mnogi će ljudi htjeti da izbjegnu tunel, potencijalnu gužvu itd...
-
kakaljin
#9811 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
DA naravno da M17 ostane kao alternativa za one koji ne zele placati tunel PrenjSo What! wrote:Dvije cijevi su planirane kroz Prenj, ali će se samo jedna praviti jer ne bi bilo isplativo graditi obe.kakaljin wrote:Znam kako je jer kroz karavanke cesto prodjem pa predpostavljam da ce isto biti kroz prenj, a karavanke je jednocjevni, a kod nas planiraju dvocjevni, ali nemam nista protiv da naprave jednu cijev i puste ali uporedo ili kako je isplativije buse tu drugu cijev pa je kasnije naprave i puste u promet.drugi profil wrote:Da prostis, hebeno je kroz tako dugacku rupu proci i ako nisi klaustrofobican. Za ove druge to je nemoguca misjia.
Crnogorci kada su gradili tunel Sozina, Milu Đukanovića su napadali što rasipa novac, jer taj tunel nije isplativ.
Ali kada su ga otvorili, turizam je naglo porastao, a kredit za tunel je skoro vraćen prihodima od putarina.
Ja mislim da će se M17 održati u tom predjelu jer mnogi će ljudi htjeti da izbjegnu tunel, potencijalnu gužvu itd...
Eto Crna gora je primjer kada se nesto napravi da se poveca turizam i ostalo
- drug_profi
#9812 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja sam siguran da bi magistrala Stolac-Neum plus autoput cijelom dužinom do Bijače podigao broj posjeta i noćenja u Neumu i širom makarske rivijere, tako da bi puna sezona počinjala već u maju.
A tek jadransko-jonska AC šta bi prometa privukla i kako bi sva ona mala mjesta od Stona do Dubrovnika bila preplavljena bosancima za vikende.
Zamisli petak kao što je bio ovaj zadnji. Od izlaska sa posla u Sarajevu do kafe ili večere uz more ti treba sat i po vožnje i 15-tak maraka putarine.
A tek jadransko-jonska AC šta bi prometa privukla i kako bi sva ona mala mjesta od Stona do Dubrovnika bila preplavljena bosancima za vikende.
Zamisli petak kao što je bio ovaj zadnji. Od izlaska sa posla u Sarajevu do kafe ili večere uz more ti treba sat i po vožnje i 15-tak maraka putarine.
- Haris.ba
#9813 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ljudi nemaju predstavu koliko smo mi mala zemlja koja je osakaćena slabom cestovnom infrastrukturom.drugi profil wrote:Ja sam siguran da bi magistrala Stolac-Neum plus autoput cijelom dužinom do Bijače podigao broj posjeta i noćenja u Neumu i širom makarske rivijere, tako da bi puna sezona počinjala već u maju.
A Neum bi procvjetao. Naročito dok je Hrvatska u EU. Jer za nekih dva sata laganini vožnje iz Sarajeva bi bio na moru.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#9814 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije to nikom u interesu, tako da nemojte dzabe mastati.
- drug_profi
#9815 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma kako nije, svima je u interesu osim feudalnim mozgovima.un1ted wrote:Nije to nikom u interesu, tako da nemojte dzabe mastati.
Ali nece ni njihova do zore.
- animus
#9816 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima li iko informaciju jeli ova brza cesta nakon Travnika ide prema Donjem Vakufu, kako su ranije negdje spominjali ili ide direktno prema Jajcu, kako u zadnje vrijeme najavljuju. Ova druga opcija mi izgleda puno bolja jer skracuje cijelu dionicu najmanje 30 km ako ne i više. Samo je pitanje koliko teren dopušta ovo skracenje. Izgleda da bi se konacno moglo nesto napraviti sa spajanjem Krajine i Srednje Bosne. Najpametniji nacin za potrositi pare kojima se nisu nadali je uloziti u put. Nismo to do sada navikli od ovih nasih ali po meni vrlo pozitivno iznenadjenje.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#9817 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
mozemo li se ipak sloziti oko toga da je gradnja autoputa prema sjeveru prioritet broj 1?
cim se zenica spoji sa svilajom nek se punom parom udari prema jugu...
preko sjevera ide brzi prikljucak sa ostatkom eu, sjever donosi poslove za cijelu bih, sjever nam mora biti podloga za buducnost... jug je vise rekreacija... ali prvo zaradi pare pa ih trosi na odmoru jbg.
preko sjevera ide brzi prikljucak sa ostatkom eu, sjever donosi poslove za cijelu bih, sjever nam mora biti podloga za buducnost... jug je vise rekreacija... ali prvo zaradi pare pa ih trosi na odmoru jbg.
- drug_profi
#9818 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja ne bih pravio razliku. Treba nam i sjever i jug.
Meni lično treba više jug. Turistički je također potentniji. Turisti sa Jadrana bi dolazili na dnevne izlete u Mostar, Konjic, Sarajevo...
Meni lično treba više jug. Turistički je također potentniji. Turisti sa Jadrana bi dolazili na dnevne izlete u Mostar, Konjic, Sarajevo...
-
kakaljin
#9819 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A i turisti iz Mađarske, Hrvatskog sjevera, Srbije, i ostalih zemalja bi prolazili kroz BiH prema dalmacijidrugi profil wrote:Ja ne bih pravio razliku. Treba nam i sjever i jug.
- So What!
#9820 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sve zavisi, sjever djeluje prioritetnije, ali jug je kraće riješit. Kako bi povezali Sarajevo i Mostar, potrebno je riješiti tri dionice, Tarčin - Ovčari, Ovčari - Tunel Prenj, Tunel Prenj - Mostar Sjever.parappa wrote:mozemo li se ipak sloziti oko toga da je gradnja autoputa prema sjeveru prioritet broj 1?
Za sada je izgrađena dionica Bijača - Međugorje, a finansirane su i u pripremi su dionice Međugorje - Počitelj i Počitelj - Buna.
Kako bi se u potpunosti izgradila autocesta od Sarajeva do Bijače potrebno je završiti navedene dionice plus Mostarsku obilaznicu.
Od svega navedenog iznimno je zahtjevan jedino tunel Prenj.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#9821 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pa kad se obilaznice oko zenice i odzaka zavrse i sjever je tu negdje.So What! wrote:Sve zavisi, sjever djeluje prioritetnije, ali jug je kraće riješit. Kako bi povezali Sarajevo i Mostar, potrebno je riješiti tri dionice, Tarčin - Ovčari, Ovčari - Tunel Prenj, Tunel Prenj - Mostar Sjever.parappa wrote:mozemo li se ipak sloziti oko toga da je gradnja autoputa prema sjeveru prioritet broj 1?
Za sada je izgrađena dionica Bijača - Međugorje, a finansirane su i u pripremi su dionice Međugorje - Počitelj i Počitelj - Buna.
Kako bi se u potpunosti izgradila autocesta od Sarajeva do Bijače potrebno je završiti navedene dionice plus Mostarsku obilaznicu.
Od svega navedenog iznimno je zahtjevan jedino tunel Prenj.
a sta mislite da se naprave dva pod-projekta... 5C sjever i 5C jug... dvije firme, dva direktora... ko prije zavrsi dobije premiju od 1.000.000 km
iz budzeta... ali halalosum ako zavrse bar 6 mjeseci prije nego bez te premije.
ti turisti svakako moraju i kroz sjever bih proci...kakaljin wrote:A i turisti iz Mađarske, Hrvatskog sjevera, Srbije, i ostalih zemalja bi prolazili kroz BiH prema dalmacijidrugi profil wrote:Ja ne bih pravio razliku. Treba nam i sjever i jug.
znam ja da bi svi voljeli za 2h na more stici... ali kazem vam "zaradi, pa trosi"
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#9822 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
E jebi ga. Pa jesi li prošao od Mostara do Neuma? Zašto je cesta kakva jeste? Zašto je Neum prkno koje se ne razvija? Pa zato što nekome nije u interesu.drugi profil wrote:Ma kako nije, svima je u interesu osim feudalnim mozgovima.un1ted wrote:Nije to nikom u interesu, tako da nemojte dzabe mastati.
Ali nece ni njihova do zore.
- drug_profi
#9823 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa jebi ga, kazem ne pase feudalnim mozgovima. Prolazim svake godine više puta za Neum kroz Hutovo i Svitavu. Neumljani vape za tom cestom i iz svog budzeta krpe taj jad od ceste. Federacija i kanton nece da uloze.
A ta cesta treba svakome.
A ta cesta treba svakome.
-
Dr Arsla
#9824 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Građani i poreski obveznici ionako finansiraju izgradnju autoputa. Sad nam još uvode dodatnih 15 feninga akciza, plaćamo vožnju po autoputu oko 11 feninga po km i još da sutra plaćamo vožnju kroz tunel. Ne hvala, to je bezobrazluk malo veći
Last edited by Dr Arsla on 28/03/2017 17:00, edited 1 time in total.
- Hajvan
#9825 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Niko vas ne tjera, da kad i ako se uopste u ovoj ucmaloj rupi izgradi taj tunel isti i koristite.
Fino zaobidjete tunel i vozite od petlje Konjic do petlje Mostar sjever 50 + kilometar umjesto 10+ kroz tunel i mirna Bosna…
Fino zaobidjete tunel i vozite od petlje Konjic do petlje Mostar sjever 50 + kilometar umjesto 10+ kroz tunel i mirna Bosna…