Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Boemica

#9801 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

E jebiga. Ja mu pričam jedno, on opet meni potura: vi ateisti mislite ovo, vi ateisti mislite ono. Isto kao da nijedan moj post o tome šta uistinu mislim o razmišljanju vjernika nisi pročitao, besmisleno stvarno da ti objašnjavam šta mislim, kad ćeš ti idalje u sledećem postu da mi kažeš šta ja mislim :)

Pa to za Aziju može biti bezveze jer ne živimo tamo, ali isto tako ne živimo ni u Švedskoj, i ako misliš da je lahko biti ateista u Bosni, onda si se malo zajebao. Ustvari ne malo, malo više. Bosna je ipak još uvijek zemlja sa većinski religioznim stanvništvom. To što kod nas ljudi sa džume idu na pivu, ne znači da su širokih shvatanja, nego da probiraju u šta će vjerovati a u šta neće, cherry picking. Mislim, počev od porodice u kojoj živiš, pa šire familije, pa prijatelja, kolega na poslu, pa i do ovog foruma, nije baš tako jednostavno saopštiti nekome da si ateista. Svi te, skoro kao po defaultu, bez obzira koliko te poznaju, počnu zagledati malo drugačije i većina nekako ima neodoljivu potrebu da ti objasni kako ćeš gorit u vatri :lol: Al' to je ono što ja i ti svjesno biramo kad odlučujemo stati iza svojih mišljenja. Ne znam stvarno zašto si ikako potegao taj argument: koliko treba hrabrosti i slobode, ali ja ti mogu reći da trenutno, ovdje gdje živimo, u ovoj Bosni, daleko više hrabrosti treba da budeš ateista. I ne zato što je biti ateista nešto uzvišeno, već zato što jednostavno ... uvijek je lakše biti sa većinom. A da li je tebi život lakši ili teži zato što si vjernik, ili meni zato što sam ateista, opet relativna stvar i nezahvalno je o tome pričat, zato što ćeš možda ti da "umireš" od prve prehlade, a meni ne smeta ni da mi u isto vrijeme, na živo, vade živce iz dva zuba. :)

Ovo što se tiče obrazovanih žena, nigdje veze sa slobodom ispoljavanja svojih stavova, tako da neću ni komentarisati, osim reći da - da, ima obrazovanih žena i tamo, agree.

Što sam rekla o luci sigurnosti, nisam ni rekla da je nešto loše iili negativno, samo da nije ništa uzvišeno niti pretjerano drugačije od nekih drugih bjegova i sakrivanja. Možda samo da je .. ultimativna luka, ono, ne može da omaši.

Što se tiče morala i nastanka morala u zajednici, opet ti mogu reći da griješiš jako, malo guglaj članke koji nisu vjerske već naučne prirode, jer niti ti ja to mogu ispisati u jednom forumskom postu, niti iskreno znam pravilno objasniti. Samo što ja znam da je uzalud, čak i da to stvarno uradiš, jer ćeš ti to odbaciti kao "nagađanja" itd, dok sa druge strane ja mogu reći da religija, pogotovo Islam, se itekako mogu pohvaliti revolucionarnim i naprednim idejama što se te tematike tiče, barem na onom podneblju kada su nastale, mislim da sam to pisala već i ranije :)
medvjed23

#9802 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

MarlboroGold wrote: Vjernici skeptici su uglavnom agnostici, a samo formalno se drže religije zavisno od okruženja u kojem je bila i u kojem su odrastali. Dakle, oni vjeruju u Boga, ali ne nužno kako je to objašnjeno u svetim knjigama. Neko bi rekao da nisu vjernici čim ne vjeruju kako piše u, recimo, Kur'anu ili Bibliji ili zato što se pitaju da li je to stvarno tako kako je navedeno, ali je to pogrešno. Monoteističke religije nemaju ekskluzivno pravo na pojam "vjernik". Vjernik je i onaj što vjeruje u Zeusa, Hadesa, Odina, Thanosa, Matrix ili bilo koju drugu silu...
:thumbup:

ovo lijepo opisuje moj odnos prema vjeri i religiji.. u vjeri, koja je odnos između mene i boga, sam koliko želim.. u religiji, koja je odnos između mene i društva, sam onoliko koliko mi to kulturni krug u kojem sam rođen "nameće".. u vjerskom smislu agnostik, u kulturno-religijskom musliman..
tuzlak1212

#9803 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

pa i nama se potura da imamo genericne stavove a ja se slomi da objasnim da nemamo..
E jebiga. Ja mu pričam jedno, on opet meni potura: vi ateisti mislite ovo, vi ateisti mislite ono. Isto kao da nijedan moj post o tome šta uistinu mislim o razmišljanju vjernika nisi pročitao, besmisleno stvarno da ti objašnjavam šta mislim, kad ćeš ti idalje u sledećem postu da mi kažeš šta ja mislim :)
nigdje ja tebi nista ne podmecem, pricam generalno... nemoj ovo licno da shvatas..

opet si oborila server jutros :oops:
arzuhal

#9804 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

A šta ako bi se reklmbbsjsjisi...ossff...

:mrgreen:
beni-bu-man

#9805 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

arzuhal wrote:A šta ako bi se reklmbbsjsjisi...ossff...

pa djes ti moj dobri arzuhale, dok te nije bilo ja sam furo raju da sam te banovo :mrgreen:
MarlboroGold

#9806 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Arzo je bio u izolaciji kao Luke :mrgreen:
dustaban

#9807 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dustaban »

Problem religije nije ateizam nego druge religije!

Jer... da religija valja bila bi jedna...
arzuhal

#9808 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

beni-bu-man wrote:

pa djes ti moj dobri arzuhale, dok te nije bilo ja sam furo raju da sam te banovo :mrgreen:
"Forum je opijum za mase."

K. Mrax
beni-bu-man

#9809 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

arzuhal wrote:
beni-bu-man wrote:

"Forum je opijum za mase."

K. Mrax
Opijum naroda
Smrcak15

#9810 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Evo jedan experiment da uradimo sa clanovima foruma, bilo muslimani, krscani ili ateisti, svejedno

Kada bi zivio u 7 stoljecu u pustinji, i kada bi znao za pulsare kao sto znamo za njih danas.

Kako bi sa 3 rijeci opisao pulsar , koristeci rijeci tog vremena, nikakve moderne rijeci , kao neutron, gamma zrake, atomi itd

Nego koristeci obicne rijeci koje bi razumjeli i ljudi iz pustinje u 7 stoljecu.
Last edited by Smrcak15 on 06/12/2018 14:29, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#9811 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

allah muhamed kuran
Smrcak15

#9812 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:allah muhamed kuran
ti zaobidji temu druze na dugo i na siroko....nije ova tema za tebe :kiss: ziv ti nama bio.
Bloo
Globalna šefica

#9813 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

JVC
Zao mi je jarane, ne mozes se javiti.
beni-bu-man

#9814 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:allah muhamed kuran
ti zaobidji temu druze na dugo i na siroko....nije ova tema za tebe :kiss: ziv ti nama bio.
Necu
Smrcak15

#9815 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:JVC
Moze, svako je dobro dosao u koliko ce doprinijeti konstruktivnoj diskusiji
JVC

#9816 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Sta bi?
beni-bu-man

#9817 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

JVC wrote:
Sta bi?
Smrle pito

"Evo jedan experiment da uradimo sa clanovima foruma, bilo muslimani, krscani ili ateisti, svejedno

Kada bi zivio u 7 stoljecu u pustinji, i kada bi znao za pulsare kao sto znamo za njih danas.

Kako bi sa 3 rijeci opisao pulsar , koristeci rijeci tog vremena, nikakve moderne rijeci , kao neutron, gamma zrake, atomi itd

Nego koristeci obicne rijeci koje bi razumjeli i ljudi iz pustinje u 7 stoljecu"

ja mu reko "Allah, Muha, Kuran.... i naljuti se covjek na mene :(
Bloo
Globalna šefica

#9818 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

JVC wrote:
Sta bi?
Pa prije nego je editovao post, pisalo je muslimani ili ateisti. :|
Nigdje kršćana, agnostika, politeista i ostale bagre...
JVC

#9819 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Bloo wrote:
JVC wrote:
Sta bi?
Pa prije nego je editovao post, pisalo je muslimani ili ateisti. :|
Nigdje kršćana, agnostika, politeista i ostale bagre...
Smrki je ljut na mene, siguran sam u to 100% :D pogotovo kako sam stavio ovaj avatar
MarlboroGold

#9820 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Nevjerovatno glupo pitanje.
Bloo
Globalna šefica

#9821 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

JVC wrote:
Smrki je ljut na mene, siguran sam u to 100% :D pogotovo kako sam stavio ovaj avatar
JVC

#9822 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

MarlboroGold wrote:Nevjerovatno glupo pitanje.
Nek pita Tarika :D
JVC

#9823 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Bloo wrote:
JVC wrote:
Losing my religion
Smrcak15

#9824 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

JVC wrote: Smrki je ljut na mene, siguran sam u to 100% :D pogotovo kako sam stavio ovaj avatar
a sto bi to ljuti bio druze, nije mi jasno....

kao kad bi ja stavio sad arapsko slovo M , da predstavlja da sam musliman :-) mislim nigdje veze svezom
Smrcak15

#9825 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Nevjerovatno glupo pitanje.
jos kad bi ti samo razumio sto sam ja to pitao :-)
Locked