Pa to za Aziju može biti bezveze jer ne živimo tamo, ali isto tako ne živimo ni u Švedskoj, i ako misliš da je lahko biti ateista u Bosni, onda si se malo zajebao. Ustvari ne malo, malo više. Bosna je ipak još uvijek zemlja sa većinski religioznim stanvništvom. To što kod nas ljudi sa džume idu na pivu, ne znači da su širokih shvatanja, nego da probiraju u šta će vjerovati a u šta neće, cherry picking. Mislim, počev od porodice u kojoj živiš, pa šire familije, pa prijatelja, kolega na poslu, pa i do ovog foruma, nije baš tako jednostavno saopštiti nekome da si ateista. Svi te, skoro kao po defaultu, bez obzira koliko te poznaju, počnu zagledati malo drugačije i većina nekako ima neodoljivu potrebu da ti objasni kako ćeš gorit u vatri
Ovo što se tiče obrazovanih žena, nigdje veze sa slobodom ispoljavanja svojih stavova, tako da neću ni komentarisati, osim reći da - da, ima obrazovanih žena i tamo, agree.
Što sam rekla o luci sigurnosti, nisam ni rekla da je nešto loše iili negativno, samo da nije ništa uzvišeno niti pretjerano drugačije od nekih drugih bjegova i sakrivanja. Možda samo da je .. ultimativna luka, ono, ne može da omaši.
Što se tiče morala i nastanka morala u zajednici, opet ti mogu reći da griješiš jako, malo guglaj članke koji nisu vjerske već naučne prirode, jer niti ti ja to mogu ispisati u jednom forumskom postu, niti iskreno znam pravilno objasniti. Samo što ja znam da je uzalud, čak i da to stvarno uradiš, jer ćeš ti to odbaciti kao "nagađanja" itd, dok sa druge strane ja mogu reći da religija, pogotovo Islam, se itekako mogu pohvaliti revolucionarnim i naprednim idejama što se te tematike tiče, barem na onom podneblju kada su nastale, mislim da sam to pisala već i ranije