Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#9801 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote:
Bloo wrote:
Towelie wrote:Kad se kapaciteti za ljubav dovoljno prosire, svi ljudi mogu biti "vasa deca".
Očito nikad nisi bio u Poreskoj upravi Stari Grad..........
:lol:
Salteruse su iste i u mom rodnom Pazaru. Svugde su iste.
Salterusa je duhovno dete, iako radi zijan, ne zameris joj jer imas razumevanje da ne zna bolje.

Ovo je milion puta lakse reci nego uciniti, pa s te strane skroz razumem tvoju poentu.
Meni se čovječanstvo uglavnom gadi...uz povremene napade tolerisanja :D
Krivica za zastarjelu opremu ili skelu bez zaštite pretvara se u sudbinu koju propisuje viša sila. Nije, dakle, kriv neodgovoran direktor, nego je životna “nafaka” radnika istekla. Elita operira terminima duše i vjere, jer su radnička tijela odavno uknjižena kao vlasništvo vlastelina. Optužiti Boga za vlastitu odgovornost je cinički manevar i savršen zločin.
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/su ... istva-3486
mali jomu

#9802 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by mali jomu »

Bloo wrote: Meni se čovječanstvo uglavnom gadi...uz povremene napade tolerisanja :D
Krivica za zastarjelu opremu ili skelu bez zaštite pretvara se u sudbinu koju propisuje viša sila. Nije, dakle, kriv neodgovoran direktor, nego je životna “nafaka” radnika istekla. Elita operira terminima duše i vjere, jer su radnička tijela odavno uknjižena kao vlasništvo vlastelina. Optužiti Boga za vlastitu odgovornost je cinički manevar i savršen zločin.
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/su ... istva-3486

:thumbup:
Laertes

#9803 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Laertes »

https://radiokameleon.ba/2017/12/14/zas ... ju-ludost/
Dobar!
Sad smrle, šećerko, tvrdokorni, edo... Opletite :D
aurora313

#9804 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Laertes wrote:... Sad smrle, šećerko, tvrdokorni, edo... Opletite :D
Ništa više ne treba nekome ko traži razloge i potrebu ljudi za nečim nedokučivim, nego da vidi ovaj jednostavan pogled na nastanak vjera. Ako ih Radio Kameleon zamara, evo i direktan link na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... 9mFNgu6Cww
triconja

#9805 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Image :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#9806 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Laertes wrote:https://radiokameleon.ba/2017/12/14/zas ... ju-ludost/
Dobar!
Sad smrle, šećerko, tvrdokorni, edo... Opletite :D
Da vam odrasla osoba priđe i izjavi da razgovara, ili barem pokušava komunicirati, s nevidljivim bićem koje upravlja svemirom, vjerojatno biste pokušali što prije pronaći izlaz i pristojno napustiti prostoriju
evo mi kao vjernici, sad da nam neko dodje i kaze , hej ja komuniciram sa Allahom direktno, on mene cuje ja njega cujem, i sporazumijemo se....

vjerujem da bi vecina nas vjernika rekla, daj vodite u ludnicu, nije on dobar nikako...pa sta onda da ateisti kazu???

Slusaj nesto, nije to samo tako da Allah stupa u kontakt sa svakim shoshom na zemlji, nego se odabere najbolja osoba i cak i tad ne bude direktan razgovor, nego bude veza preko meleka u vecini slucajeva, koji prenose Bozije rijeci...a dokaz i verifikacija toga jeste da mora pod moranjem da mu se dadnu nadnaravna cuda, kao verifikacijsko sredstvo da nije lud i da ne izmislja nego istinu govori. zato su pravi Boizji poslanici koji su imali kontakt sa bogom u vecini slucajeva preko andjela i imali su nadnaravna cuda kao dokaze.
beni-bu-man

#9807 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Poslanik :lol:

Image
mali jomu

#9808 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by mali jomu »

Za sve Bozije poslanike se govorilo, govori i govorice se da su ludi, kao i za sve vijernike...... dok Islam o njima ne govori tako. :)
beni-bu-man

#9809 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

mali jomu wrote:Za sve Bozije poslanike se govorilo, govori i govorice se da su ludi, kao i za sve vijernike...... dok Islam o njima ne govori tako. :)
Imaju bolji Marketing 8-)
mali jomu

#9810 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by mali jomu »

beni-bu-man wrote: Imaju bolji Marketing 8-)

..... imaju, a kakav je tvoj? :)
beni-bu-man

#9811 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

mali jomu wrote:
beni-bu-man wrote: Imaju bolji Marketing 8-)

..... imaju, a kakav je tvoj? :)
Relativan
mali jomu

#9812 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by mali jomu »

beni-bu-man wrote: Relativan
Kod vjernika je zastalan. :)
aurora313

#9813 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...a dokaz i verifikacija toga jeste da mora pod moranjem da mu se dadnu nadnaravna cuda, kao verifikacijsko sredstvo da nije lud i da ne izmislja nego istinu govori. zato su pravi Boizji poslanici koji su imali kontakt sa bogom u vecini slucajeva preko andjela i imali su nadnaravna cuda kao dokaze.
Imal‘ koji komunikator sa bogom novijeg datuma koga znamo? Nema.
U ovakvoj konkurenciji među tolikim religijama, čudi me da se to više ne događa.
arzuhal

#9814 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Ljudi su duhovita spišiz, baška kad krenu s pričama o ljubavi ili Ljubavi, to sve frca na sve strane :mrgreen: K'o u Klanici 5, zatvorit ih pa posmatrat...
Bloo wrote:Meni kao ateisti je sve što npr. ti (ili bilo koji drugi vjernik) navodiš isto tako besmisleno kao i tebi žrtvovanje isusa od strane njegovog oca.
Ja baš bio krenuo da navedem kako Allah, obraćajući se Merjemi i preko nje svim ženama (Merjema je u tom trenutku bila i noseća), kaže, podstiče i naređuje:

Pa jedi i pij i budi vesela! (Merjem, 26)

...ali vidjeh ovo što ti reče, kontam to će njoj besmisleno zvučati, pa se stužih nešta... :(
Bloo
Globalna šefica

#9815 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Ljudi su duhovita spišiz, baška kad krenu s pričama o ljubavi ili Ljubavi, to sve frca na sve strane :mrgreen: K'o u Klanici 5, zatvorit ih pa posmatrat...
Bloo wrote:Meni kao ateisti je sve što npr. ti (ili bilo koji drugi vjernik) navodiš isto tako besmisleno kao i tebi žrtvovanje isusa od strane njegovog oca.
Ja baš bio krenuo da navedem kako Allah, obraćajući se Merjemi i preko nje svim ženama (Merjema je u tom trenutku bila i noseća), kaže, podstiče i naređuje:

Pa jedi i pij i budi vesela! (Merjem, 26)

...ali vidjeh ovo što ti reče, kontam to će njoj besmisleno zvučati, pa se stužih nešta... :(
Ja sam ateisticki depresivna, tako da nista
medvjed23

#9816 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by medvjed23 »

zamisli, neko ti naredi da budeš sretan.. moro bi bobe uzeti, nema druge..
arzuhal

#9817 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Ja sam ateisticki depresivna, tako da nista
Željko Pervan jednom reče kako danas svi boluju od modernih i cool bolesti, bolesti civilizaranog svijeta, nešto tipa: "Jao, imam depresiju..." i sl. Niko više ne kaže:"Imam šuljeve, baš se patim...", đeš to kazat...
Bloo
Globalna šefica

#9818 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Željko Pervan jednom reče kako danas svi boluju od modernih i cool bolesti, bolesti civilizaranog svijeta, nešto tipa: "Jao, imam depresiju..." i sl. Niko više ne kaže:"Imam šuljeve, baš se patim...", đeš to kazat...
Imam i to :|
I par F-ova aa brojevima pored
arzuhal

#9819 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Imam i to :|
I par F-ova aa brojevima pored
Normalno, ne treba se izdvajat sad nešto od raje...
Bloo
Globalna šefica

#9820 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Na zalost to sto svako tvrdi da ima depresiju, ne pomaze ljudima koji su stvarno oboljeli.
To nije nesto sto iz cega se mozes trgnuti jer ti je neko rekao da se trgnes, da prosetas da ce ti biti bolje...
arzuhal

#9821 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Inače, sklon sam onoj od Saida Nursija da je samilost veća (ili "logičnija", ili prihvatljivija, ili iskrenija, ili mogućnija, ili izvjesnija...) od ljubavi jer čovjek naprosto može biti samilostan ili iskazati samilost i prema onome ili onima koje ne voli.
arzuhal

#9822 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Na zalost to sto svako tvrdi da ima depresiju, ne pomaze ljudima koji su stvarno oboljeli.
To nije nesto sto iz cega se mozes trgnuti jer ti je neko rekao da se trgnes, da prosetas da ce ti biti bolje...
To se slažem.
Bloo
Globalna šefica

#9823 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Inače, sklon sam onoj od Saida Nursija da je samilost veća (ili "logičnija", ili prihvatljivija, ili iskrenija, ili mogućnija, ili izvjesnija...) od ljubavi jer čovjek naprosto može biti samilostan ili iskazati samilost i prema onome ili onima koje ne voli.
Koja je rijec koristena u izvornom jeziku?
arzuhal

#9824 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:Inače, sklon sam onoj od Saida Nursija da je samilost veća (ili "logičnija", ili prihvatljivija, ili iskrenija, ili mogućnija, ili izvjesnija...) od ljubavi jer čovjek naprosto može biti samilostan ili iskazati samilost i prema onome ili onima koje ne voli.
Koja je rijec koristena u izvornom jeziku?
Gdje? Kod Nursija? Ne znam, on je pisao na turskom (uz upotrebu arapskih riječi, dakako), a ja čitao u prevodu na bosanski. Ali je to uzimao od Božijeg imena er-Rahim (Samilosni ili Milostivi) iz bismile. U tom slučaju to je samilost koja nije sažaljenje (što često uključuje ili se time izražava) nego više iskazivanje empatije, bliskosti, ne znam kako da objasnim a da napravim distinkciju i ne upadnem u zamku...
Smrcak15

#9825 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:...a dokaz i verifikacija toga jeste da mora pod moranjem da mu se dadnu nadnaravna cuda, kao verifikacijsko sredstvo da nije lud i da ne izmislja nego istinu govori. zato su pravi Boizji poslanici koji su imali kontakt sa bogom u vecini slucajeva preko andjela i imali su nadnaravna cuda kao dokaze.
Imal‘ koji komunikator sa bogom novijeg datuma koga znamo? Nema.
U ovakvoj konkurenciji među tolikim religijama, čudi me da se to više ne događa.
Ako je Bog rekao da je Muhammed zadnji poslanik, tu se zavrsava sva prica.
Post Reply