Mobilni radari / kamere
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nauticamid
#9801 Re: Mobilni radari / kamere
Zar oni smiju zakonski koristiti dron kao radar?
Zar ne bi trebalo biti neko upozorenje kod kontrole brzine radarom?
Iznad auta mi je dron jucer letio. Sreca pa sam vozio koji km brze od ogranicenja.
Iznad auta mi je dron jucer letio. Sreca pa sam vozio koji km brze od ogranicenja.
Last edited by nauticamid on 26/02/2025 18:20, edited 1 time in total.
- Ateista
#9802 Re: Mobilni radari / kamere
Idiotizam, jos vise gledanja negdje drugo umjesto u cestu, jos sporiji i jos manje siguran saobracaj.
- skrbavi-admin
#9803 Re: Mobilni radari / kamere
nije mi samo jasno kako gamad mjeri brzinu iz neceg sto je pokretno i nema sanse da bude fiksno....nauticamid wrote: ↑25/02/2025 22:42 Zar oni smiju zakonski koristiti dron kao radar?
Iznad auta mi je radar jucer letio. Sreca pa sam vozio koji km brze od ogranicenja.
inace smatram da se bilo sta moze oborit na sudu jer jedno je SNIMANJE RADI NADZORA za slucaj rjesavanja teskih prekrsaja i krivicnih djela a DRUGO JE SLIKANJE I TARGETIRANJE
-
azdralovic
#9804 Re: Mobilni radari / kamere
kako te izmjeri iz presretaca...skrbavi-admin wrote: ↑26/02/2025 08:19nije mi samo jasno kako gamad mjeri brzinu iz neceg sto je pokretno i nema sanse da bude fiksno....nauticamid wrote: ↑25/02/2025 22:42 Zar oni smiju zakonski koristiti dron kao radar?
Iznad auta mi je radar jucer letio. Sreca pa sam vozio koji km brze od ogranicenja.
inace smatram da se bilo sta moze oborit na sudu jer jedno je SNIMANJE RADI NADZORA za slucaj rjesavanja teskih prekrsaja i krivicnih djela a DRUGO JE SLIKANJE I TARGETIRANJE![]()
- mirota
#9805 Re: Mobilni radari / kamere
u USA 20 god i vise snimaju nekad iz helikoptera brzinuskrbavi-admin wrote: ↑26/02/2025 08:19nije mi samo jasno kako gamad mjeri brzinu iz neceg sto je pokretno i nema sanse da bude fiksno....nauticamid wrote: ↑25/02/2025 22:42 Zar oni smiju zakonski koristiti dron kao radar?
inace smatram da se bilo sta moze oborit na sudu jer jedno je SNIMANJE RADI NADZORA za slucaj rjesavanja teskih prekrsaja i krivicnih djela a DRUGO JE SLIKANJE I TARGETIRANJE![]()
- skrbavi-admin
#9806 Re: Mobilni radari / kamere
preletećavajući jel da? nisam znao da imamo zracno mjerenje brzineazdralovic wrote: ↑26/02/2025 09:13kako te izmjeri iz presretaca...skrbavi-admin wrote: ↑26/02/2025 08:19nije mi samo jasno kako gamad mjeri brzinu iz neceg sto je pokretno i nema sanse da bude fiksno....nauticamid wrote: ↑25/02/2025 22:42 Zar oni smiju zakonski koristiti dron kao radar?
-
TheGodfather001
#9807 Re: Mobilni radari / kamere
"Yes, a drone equipped with sensors can measure the velocity of a vehicle, although there are different methods for achieving this. Here are some ways a drone could measure vehicle velocity:
Optical Flow Sensors: Optical flow sensors track the movement of objects or ground features as the drone moves. By analyzing the shift in patterns of the ground or objects below, the drone can calculate the relative speed of the vehicle.
Radar or LiDAR: Drones equipped with radar or LiDAR sensors can track the movement of vehicles by bouncing waves off the vehicle and measuring the time it takes for the reflection to return. This can provide real-time speed or velocity information.
GPS: If the vehicle and the drone both have GPS sensors, the drone can calculate the velocity of the vehicle by comparing the relative positions over time. GPS-based velocity measurements can be quite accurate over longer distances.
Visual Tracking: If the drone has a camera and advanced computer vision algorithms, it can track the vehicle in real-time, analyze its movement, and estimate its velocity based on the change in position over time.
Each of these methods has its strengths and challenges depending on the specific environment and the level of precision needed. In most cases, a combination of these sensors provides the most accurate velocity measurements."
Optical Flow Sensors: Optical flow sensors track the movement of objects or ground features as the drone moves. By analyzing the shift in patterns of the ground or objects below, the drone can calculate the relative speed of the vehicle.
Radar or LiDAR: Drones equipped with radar or LiDAR sensors can track the movement of vehicles by bouncing waves off the vehicle and measuring the time it takes for the reflection to return. This can provide real-time speed or velocity information.
GPS: If the vehicle and the drone both have GPS sensors, the drone can calculate the velocity of the vehicle by comparing the relative positions over time. GPS-based velocity measurements can be quite accurate over longer distances.
Visual Tracking: If the drone has a camera and advanced computer vision algorithms, it can track the vehicle in real-time, analyze its movement, and estimate its velocity based on the change in position over time.
Each of these methods has its strengths and challenges depending on the specific environment and the level of precision needed. In most cases, a combination of these sensors provides the most accurate velocity measurements."
- kabal1337
#9808 Re: Mobilni radari / kamere
dupli*
Last edited by kabal1337 on 26/02/2025 11:16, edited 1 time in total.
- kabal1337
#9809 Re: Mobilni radari / kamere
Je li se neko od vas registrovao za digitalni potpis?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#9810 Re: Mobilni radari / kamere
Ma moze, dron nosi kameru kakva ti volja...
-
azdralovic
#9811 Re: Mobilni radari / kamere
"nije mi samo jasno kako gamad mjeri brzinu iz neceg sto je pokretno i nema sanse da bude fiksno...."skrbavi-admin wrote: ↑26/02/2025 09:54preletećavajući jel da? nisam znao da imamo zracno mjerenje brzineazdralovic wrote: ↑26/02/2025 09:13kako te izmjeri iz presretaca...skrbavi-admin wrote: ↑26/02/2025 08:19
nije mi samo jasno kako gamad mjeri brzinu iz neceg sto je pokretno i nema sanse da bude fiksno....
![]()
i jedan i drugi se krecu je li bitno sto je u zraku ili na tockovima, radar radi isto
- mirota
#9812 Re: Mobilni radari / kamere
nevjerovatno da neko u 21. vijeku postavlja ovo pitanje 
- dr_Evil
- dr_Evil
#9814 Re: Mobilni radari / kamere
Mislim da zakonski moraju najaviti da je dionica pod kontrolom, ali to ne znaci da mora biti znak, dovoljna je obavijest negdje na nekoj stranici. Kao i za policijske kontrole. Eh sad, ako dron posmatramo kao auto presretac, onda je mrka kapa.skrbavi-admin wrote: ↑26/02/2025 08:19nije mi samo jasno kako gamad mjeri brzinu iz neceg sto je pokretno i nema sanse da bude fiksno....nauticamid wrote: ↑25/02/2025 22:42 Zar oni smiju zakonski koristiti dron kao radar?
A to oko mjerenja brzine je sasvim moguce, nemoj da se sekiras oko toga puno osim ako se bavis tehnikom.
- Laplace
#9815 Re: Mobilni radari / kamere
I, u čemu je problem sa vožnjom po ograničenju? Nisi Schumacher ako voziš po propisima? To je za naše vozače poniženje?Naslovnica wrote: ↑25/02/2025 18:38 Čekam da se jave pametnjakovići sa pričom "vozi po ograničenju" i nemaš čega da se brineš.
![]()
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#9816 Re: Mobilni radari / kamere
problem je kad me tretira isto kod preticanja i normalne voznje, kako da preteknem kamion koji ide 65, sa 70 mozdaLaplace wrote: ↑26/02/2025 13:25I, u čemu je problem sa vožnjom po ograničenju? Nisi Schumacher ako voziš po propisima? To je za naše vozače poniženje?Naslovnica wrote: ↑25/02/2025 18:38 Čekam da se jave pametnjakovići sa pričom "vozi po ograničenju" i nemaš čega da se brineš.
![]()
- Laplace
#9817 Re: Mobilni radari / kamere
S druge strane, treba jednom stati u kraj likovima koji se vozilima isprede lijepe na centimetar iako ovi voze 20 preko ograničenja. Takvi uredno voze po ograničenju na mjestima gdje znaju da je kontrola brzine i čim prođu te tačke naprosto podivljaju za volanom.Evolution_IV wrote: ↑26/02/2025 13:27problem je kad me tretira isto kod preticanja i normalne voznje, kako da preteknem kamion koji ide 65, sa 70 mozdaLaplace wrote: ↑26/02/2025 13:25I, u čemu je problem sa vožnjom po ograničenju? Nisi Schumacher ako voziš po propisima? To je za naše vozače poniženje?Naslovnica wrote: ↑25/02/2025 18:38 Čekam da se jave pametnjakovići sa pričom "vozi po ograničenju" i nemaš čega da se brineš.
![]()
, sve im jebem retardirano
![]()
Ovakve mjere i akcije su posljedica toga što naši vozači nemaju mjere. Neće ti on na ograničenju 70 preticati kamion koji vozi 65 brzinom 81 km/h nego će na ograničenju 70 preticati onoga ko vozi 90 brzinom 150 km/h.
Treba povećati toleranciju na otvorenom putu, tolerisati prekoračenja od par sekundi pri preticanju ako razlika u brzini nije drastična i onda svim sredstvima snimati i kažnjavati nasilnu vožnju.
-
Naslovnica
#9818 Re: Mobilni radari / kamere
Problem su propisi, ograničenja brzine i sporaći.Laplace wrote: ↑26/02/2025 13:25I, u čemu je problem sa vožnjom po ograničenju? Nisi Schumacher ako voziš po propisima? To je za naše vozače poniženje?Naslovnica wrote: ↑25/02/2025 18:38 Čekam da se jave pametnjakovići sa pričom "vozi po ograničenju" i nemaš čega da se brineš.
![]()
Radari koji su na totalno nepotrebnim mjestima, a tamo gdje su potrebni ih nema.
Kada si vidio radar kod neke škole?
Ali je zato radar na autoputu sa ograničenjem od 70 ili 80 km/h najnormalnija stvar.
Nebulozna ograničenja najčešće postavljena u skladu sa vremenima od prije 50 godina kada su se vozili stojadini i fiće.
Drumski banditi koji vrebaju na zicer mjestima gdje se jedino može preteći pretovareni štcar koji gusla 30 km/h, a jedina im je svrha da otmu pare, nikakva preventiva.
Kod nas je jedina preventiva udesa dodatno ograničavanje brzine i postavljanje radara.
Debil zgazi pješaka u Titovoj, smanji se brzina sa 40 na 30, postavi radar, i kao da će to spriječiti spidaša i pijanduru sa bazena da zgazi nekoga?!
Normalnim i sigurnim vozačima je preko glave postavljanja nebuloznih ograničenja, radarskih zasjeda, usporavanja saobraćaja, a najviše sporaća i guslača.
Jebote, pa zar pored aerodroma gdje je onaj radar moraš voziti 50 km/h i 50 metara prije senzora dodatno usporavati?!
Neki dan sam tako jednom debilu jebo od-do kroz prozor i pretekao ga tu, isprekidana linija, lijevi žmigavac i obiđem ga na otrpilike 50 km/h, eto toliko sporo je debil vozio, bez ikakve potrebe. Kolonu napravio debil.
Vozim Bulevarom Meše Selimovića i Zmaja od Bosne, isto Emerson Fittipaldi, pogledam u brzinomjer, 60-65 max.
Krećem sa semafora najnormalnie, prva, druga, 40-50, pogledam u špiglu, ovi 200m iza mene, stoje jebote.
I onda kaže "šta rejđuješ"?!
Kako neću rejđovati ba, koji vam je Q svima?!
-
Naslovnica
#9819 Re: Mobilni radari / kamere
Slažem se, ali su takvi veoma rijetki.Laplace wrote: ↑26/02/2025 13:34S druge strane, treba jednom stati u kraj likovima koji se vozilima isprede lijepe na centimetar iako ovi voze 20 preko ograničenja. Takvi uredno voze po ograničenju na mjestima gdje znaju da je kontrola brzine i čim prođu te tačke naprosto podivljaju za volanom.Evolution_IV wrote: ↑26/02/2025 13:27problem je kad me tretira isto kod preticanja i normalne voznje, kako da preteknem kamion koji ide 65, sa 70 mozda, sve im jebem retardirano
![]()
Ovakve mjere i akcije su posljedica toga što naši vozači nemaju mjere. Neće ti on na ograničenju 70 preticati kamion koji vozi 65 brzinom 81 km/h nego će na ograničenju 70 preticati onoga ko vozi 90 brzinom 150 km/h.
Treba povećati toleranciju na otvorenom putu, tolerisati prekoračenja od par sekundi pri preticanju ako razlika u brzini nije drastična i onda svim sredstvima snimati i kažnjavati nasilnu vožnju.
Uglavnom se lijepim onima koji voze 20 km/h ispod ograničenja, posebno ako je ograničenje 50 km/h.
- drug_profi
#9820 Re: Mobilni radari / kamere
Ovo ko da sam ja pisao.Naslovnica wrote: ↑26/02/2025 14:35 Vozim Bulevarom Meše Selimovića i Zmaja od Bosne, isto Emerson Fittipaldi, pogledam u brzinomjer, 60-65 max.
Krećem sa semafora najnormalnie, prva, druga, 40-50, pogledam u špiglu, ovi 200m iza mene, stoje jebote.
-
laik1981
#9821 Re: Mobilni radari / kamere
Bas tako. Vozis 60, a izgledas kao neki vandal u saobracaju 
Btw, zeleni val, manje vise, radi ali na brzini izmedju 65 i 70
Btw, zeleni val, manje vise, radi ali na brzini izmedju 65 i 70
- Laplace
#9822 Re: Mobilni radari / kamere
Magistrale u suštini i ne postoje. Ne može se zvati magistralom put na koji izlaz ima svaka kuća. Nekad smo učili da se moraju raditi servisni putevi koji su služili za lokalni saobraćaj.Naslovnica wrote: ↑26/02/2025 14:35Problem su propisi, ograničenja brzine i sporaći.Laplace wrote: ↑26/02/2025 13:25I, u čemu je problem sa vožnjom po ograničenju? Nisi Schumacher ako voziš po propisima? To je za naše vozače poniženje?Naslovnica wrote: ↑25/02/2025 18:38 Čekam da se jave pametnjakovići sa pričom "vozi po ograničenju" i nemaš čega da se brineš.
![]()
Radari koji su na totalno nepotrebnim mjestima, a tamo gdje su potrebni ih nema.
Ali je zato radar na autoputu sa ograničenjem od 70 ili 80 km/h najnormalnija stvar.
Nebulozna ograničenja najčešće postavljena u skladu sa vremenima od prije 50 godina kada su se vozili stojadini i fiće.
Drumski banditi koji vrebaju na zicer mjestima gdje se jedino može preteći pretovareni štcar koji gusla 30 km/h, a jedina im je svrha da otmu pare, nikakva preventiva.
Kod nas je jedina preventiva udesa dodatno ograničavanje brzine i postavljanje radara.
Debil zgazi pješaka u Titovoj, smanji se brzina sa 40 na 30, postavi radar, i kao da će to spriječiti spidaša i pijanduru sa bazena da zgazi nekoga?!
Normalnim i sigurnim vozačima je preko glave postavljanja nebuloznih ograničenja, radarskih zasjeda, usporavanja saobraćaja, a najviše sporaća i guslača.
Jebote, pa zar pored aerodroma gdje je onaj radar moraš voziti 50 km/h i 50 metara prije senzora dodatno usporavati?!
Neki dan sam tako jednom debilu jebo od-do kroz prozor i pretekao ga tu, isprekidana linija, lijevi žmigavac i obiđem ga na otrpilike 50 km/h, eto toliko sporo je debil vozio, bez ikakve potrebe. Kolonu napravio debil.
Vozim Bulevarom Meše Selimovića i Zmaja od Bosne, isto Emerson Fittipaldi, pogledam u brzinomjer, 60-65 max.
Recimo, kao ovo u Brezi (iako je ovo regionalni put, ne magistralni):

Ovdje je zeleno glavni put a crveno put kojim se od kuća/naselja dolazi do glavnog puta i izlazi na jednom mjestu umjesto da svaka kuća izlazi direktno na glavni put.
Da li je ovo slučajnost ili je planski rađeno, to već ne znam, ali bi ovakav pristup olakšao saobraćaj na magistralama. Ali, valja razmišljati pa tek onda raditi.
Edit: Ovo pri dnu slike je nekadašnji izlaz na glavni put, on je već godinama blokiran u tu se ne može izlaziti na glavni put. Moguće je samo na izlaz pri vrhui slike.
Last edited by Laplace on 26/02/2025 15:24, edited 1 time in total.
- Ateista
#9823 Re: Mobilni radari / kamere
Naslovnica wrote: ↑26/02/2025 14:35Problem su propisi, ograničenja brzine i sporaći.Laplace wrote: ↑26/02/2025 13:25I, u čemu je problem sa vožnjom po ograničenju? Nisi Schumacher ako voziš po propisima? To je za naše vozače poniženje?Naslovnica wrote: ↑25/02/2025 18:38 Čekam da se jave pametnjakovići sa pričom "vozi po ograničenju" i nemaš čega da se brineš.
![]()
- Laplace
#9824 Re: Mobilni radari / kamere
Već sam pisao: kontrola na crnim tačkama: nula, kontrola pored škola: nula, kontrola u naseljenim mejstima: skoro nula, ali na otvorenom se pazi na brzinu,i to tamo gdje su prekoračenja najmanje rizična.
Ja dronovima ne bih uopšte kontrolisao brzinu. Njima bih hvatao postupke koje dovode do teških sudara (lijepljenja na karambolku, nerezonska preticanja, nepotrebna peglanja nepreglednih krivina, divljanje na putevima itd.).
Ja dronovima ne bih uopšte kontrolisao brzinu. Njima bih hvatao postupke koje dovode do teških sudara (lijepljenja na karambolku, nerezonska preticanja, nepotrebna peglanja nepreglednih krivina, divljanje na putevima itd.).
-
Naslovnica
#9825 Re: Mobilni radari / kamere
Laplace wrote: ↑26/02/2025 15:22Magistrale u suštini i ne postoje. Ne može se zvati magistralom put na koji izlaz ima svaka kuća. Nekad smo učili da se moraju raditi servisni putevi koji su služili za lokalni saobraćaj.Naslovnica wrote: ↑26/02/2025 14:35Problem su propisi, ograničenja brzine i sporaći.
Recimo, kao ovo u Brezi (iako je ovo regionalni put, ne magistralni):
Ovdje je zeleno glavni put a crveno put kojim se od kuća/naselja dolazi do glavnog puta i izlazi na jednom mjestu umjesto da svaka kuća izlazi direktno na glavni put.
Da li je ovo slučajnost ili je planski rađeno, to već ne znam, ali bi ovakav pristup olakšao saobraćaj na magistralama. Ali, valja razmišljati pa tek onda raditi.
Edit: Ovo pri dnu slike je nekadašnji izlaz na glavni put, on je već godinama blokiran u tu se ne može izlaziti na glavni put. Moguće je samo na izlaz pri vrhui slike.
Joj tebe profesore...