JabbaTheHutt wrote:
Nema kontradikcije. Po meni nije problem novac županijama nego federaciji i državi. Bilo bi bolje da nema županija, ali ima i onda bolje napraviti od toga nešto funkcionalno. Dati općinama novac neka one plaćaju svoje stvari i svoju županiju.
kako nema kontradikcije? pa kakva je razlika ako opstina ubire porez i njime finansira kanton, samo presipanje iz supljeg u prazno... isto vazi i za druge nivoe vlasti... tako bi samo promijenio nacin prikupljanja poreza, dok bi porez na kraju opet zavrsio na istom mjestu... na stranu sto opstine jednostavno ne mogu ubirati npr. indirektne poreze - to nije slucaj nigdje u svijetu...
Ne, nije pošteno da na Tuzli parazitira netko i slično. Zato i govorim da novac privređen na lokalnoj razini treba većinom ostati tu. U čemu je problem da nekoliko ministarstava ode u Tuzlu, nekoliko u Mostar, Bihać i sl.?
problem je u tome sto ja ne vidim da ministarstva i institucije idu u tuzlu, vec u neke druge gradove... tako da nasi porezi uredno placaju stotine radnika u banjaluci, sarajevu, mostaru, a tuzla zauzvrat ne dobije nista...
I opet ne kužiš u vezi financiranja kanala. Govorim teći put: Dati ljudima izbor da izaberu koji kanal žele plaćati od ponuđena tri ... pa neka izvole.
ja sam ti vec rekao na koji nacin se dijeli novac ubran od tv takse... gradjani ne placaju kanale, vec tv taksu, porez...to nije stvar izbora, vec porez... ako bi gradjanima dao izbor, 99% bi izabralo da ne placa nijedan, jer svi ionako gleda kako se guze antilope na national geographicu ili prate hrt...
novac se dijeli (nepravedno) na jednak dio izmedju ftv i rtrs, dok pola uzima bht... znaci ti bi uveo cetvrti, ne treci kanal, a da bi to uradio moras prvo promijeniti sistem prikupljana srestava koji su nametnuli evropljani, jer mora biti u skladu sa EU standarima... cak i kad nekim cudom to isposlovao, postavlja se pitanje da li bi taj novi kanal bio odrziv... radio sam godinama s produkcijskim kucama i tv stanicama, vrlo dobro znam koje su cifre potrebne da se uspostavi iole ozbiljna medijska kuca... ako mislis da bi nekih 100,000 domacinstava moglo finansirati kvalitetnu televiziju, grdno se varas - mogli bi napraviti neku jadnu televizijicu koju niko ne bi gledao i koja ne bi imala kapacitete da proizvodi vlastiti program, a o infrastrukturi i pocetnim ulaganjima da i ne govorim...