Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
L u c i f e r

#9776 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

Da se osvrnem i na naslov teme
Koji raul zasra
Haram mu bilo

Uvijek sam bio za onu
Il jesi il nisi
Znaci il si teist il ateist
Agnosticizam mi je oni ko
Bi mala da se jebe
Al da joj ne udje

Nihilizam mi je stran sasvim
Intelektualna stranputica u sivilo
Zivot itekako ima smisla
Ostvariti sve svoje kapacitete
U pozitivnom smislu
Tj covjek je kamen koji sam sebe klese

Image
L u c i f e r

#9777 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

Towelie wrote:
L u c i f e r wrote:Ljubav
U najsirem mogucem smislu
Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?

Svidja mi se to potenciranje ljubavi kod hriscanstva...
Imas u sufizmu onih nekoliko vrsta ljubavi, a zajednicko im je da im je izvoriste ljubav prema Bogu. Tu je negde i zvanicni islamski stav, moras volit Allaxa i Poslanika vise od roditelja, svoje dece, cak i od samog sebe. Za hriscanstvo se slazem, kod njih je bog ljubav i to je nesto najlepse sto se moze o bogu kazati ako smo vec zagazili u minsko polje opisivanja.
:zoka: :komi:
Smrcak15

#9778 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?

ali ta ljubav djeluje iracionalno, samo mi objasni gdje je tu ljubav da Bog ubije svog nevinog sina radi grijeha ljudi, to mi ne ide nikako u glavu.

Dok Bog opisan u Kur'anu mi djeluje racionalnije, ako zasluzis svojim djelima zavolit ce te , dobit ces njegovu ljubav onda, ako si neposlusan...sam procijeni dalje sta ocekivat.
Smrcak15

#9779 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote:
Towelie wrote:
Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?

Imas u sufizmu onih nekoliko vrsta ljubavi, a zajednicko im je da im je izvoriste ljubav prema Bogu. Tu je negde i zvanicni islamski stav, moras volit Allaxa i Poslanika vise od roditelja, svoje dece, cak i od samog sebe. Za hriscanstvo se slazem, kod njih je bog ljubav i to je nesto najlepse sto se moze o bogu kazati ako smo vec zagazili u minsko polje opisivanja.
:zoka: :komi:
od covjeka koji se sprda sa islamom, se ne uzima misljenje....
Bloo
Globalna šefica

#9780 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?

ali ta ljubav djeluje iracionalno, samo mi objasni gdje je tu ljubav da Bog ubije svog nevinog sina radi grijeha ljudi, to mi ne ide nikako u glavu.

Dok Bog opisan u Kur'anu mi djeluje racionalnije, ako zasluzis svojim djelima zavolit ce te , dobit ces njegovu ljubav onda, ako si neposlusan...sam procijeni dalje sta ocekivat.
krajnji nepatvoreno nesebični dokaz ljubavi prema ljudima
žrtvovanje vlastitog sina da bi se iskupili grijesi čovječanstva
Smrcak15

#9781 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?

krajnji nepatvoreno nesebični dokaz ljubavi prema ljudima
žrtvovanje vlastitog sina da bi se iskupili grijesi čovječanstva
iako biblija stari zavjet kaze, ocievi se nece kaznjavati zbog grijeha sinova, niti sinovi se nece kaznjavati zbog grijeha oceva, svako nek odgovara za svoj grijeh, CISTA LOGIKA, niko ziv nemoze sta reci na ovo.

pa dodjemo onda do novog zavjeta tamo nadjemo Isusa placea iz svega glasa moli kumi BOga da ga spasi smrti, i Bog mu uslisa molitvu.

Gdje tu logika da Bog ubije nevinu osobu zbog grijeha kriminalaca, kakva je to nakardna ljubav, zar nije prava ljubav, oprostiti onome kome hoces da pobrises grijehe, a ne preklat sina da bi oprostio grijehe krimanalaca...stvarno nema logike ni sekundu.

cuj zrtvovati sina, koji moli i kumi da bude spasen, i kakva je to logika ubiti nevinu osobu zbog kriminalca.

sta mislis ovako, ja cu da opljackam banku, a tebe cemo kazniti zatvorom...i nemoj da se bunis, jer kad moze isus nevin da nastrada zbog tudjih grijeha mozes i ti odlezati jednu turu u zenici zbog mog lagodnog zivota poslije, onako oceifiti uz milione maraka do kraja zivota...a ti druze odlezi za mene , moze li :-D

ako se bunis za nepravdu, sto se onda ne bunis za nepravdu prema Isusu??
harač

#9782 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:iako biblija stari zavjet kaze, ocievi se nece kaznjavati zbog grijeha sinova, niti sinovi se nece kaznjavati zbog grijeha oceva, svako nek odgovara za svoj grijeh, CISTA LOGIKA, niko ziv nemoze sta reci na ovo
u potpunosti si u pravu, jedini je problem što misliš da je islamsko "drugo pakovanje" u nečemu bolje.

bog je više puta uništavao cjelokupne populacije, lokalnim potopima, ili uništenjem iz neba, uključujući tu i dojenčad, djecu, starce, kojih ima, naravno, u svakom društvu. nema puno razlike, s aspekta "logike", između uništavanja nebojenih nevinih tokom lekcije namjenjene krivima, i ubijanje jednog nevinog, za iskupljenje mnogih krivih. slažem se da ni jedno nema veze s "logikom", s tim da je ovo drugo čak blaža varijanta
Bloo
Globalna šefica

#9783 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
iako biblija stari zavjet kaze, ocievi se nece kaznjavati zbog grijeha sinova, niti sinovi se nece kaznjavati zbog grijeha oceva, svako nek odgovara za svoj grijeh, CISTA LOGIKA, niko ziv nemoze sta reci na ovo.

pa dodjemo onda do novog zavjeta tamo nadjemo Isusa placea iz svega glasa moli kumi BOga da ga spasi smrti, i Bog mu uslisa molitvu.

Gdje tu logika da Bog ubije nevinu osobu zbog grijeha kriminalaca, kakva je to nakardna ljubav, zar nije prava ljubav, oprostiti onome kome hoces da pobrises grijehe, a ne preklat sina da bi oprostio grijehe krimanalaca...stvarno nema logike ni sekundu.

cuj zrtvovati sina, koji moli i kumi da bude spasen, i kakva je to logika ubiti nevinu osobu zbog kriminalca.

sta mislis ovako, ja cu da opljackam banku, a tebe cemo kazniti zatvorom...i nemoj da se bunis, jer kad moze isus nevin da nastrada zbog tudjih grijeha mozes i ti odlezati jednu turu u zenici zbog mog lagodnog zivota poslije, onako oceifiti uz milione maraka do kraja zivota...a ti druze odlezi za mene , moze li :-D

ako se bunis za nepravdu, sto se onda ne bunis za nepravdu prema Isusu??
- da moli oca da ga spasi - jer zaboravljaš da je Isus i čovjek - boji se vlastite smrti, sigurnost neizbježnosti te smrti . Također, s obzirom da pada na tlo i stavlja glavu na zemlju, istovremeno odražava pokornost svome ocu. Vjerujem i da je bio preplašen količine zla koju mora da iskupi svojom smrću.

Ovo je što sam ti pokušala sumirati nešto komplicirano.
Ostatke tvog rezonovanja - isto tako pogledaj komentare na smrt dvojice mladića u Miljacki - allah kroji sudbine, božja odluka itd...da li to znači da su imali neke teške grijehe koji se nisu mogli oprostiti, pa je vrhovno biće odlučćilo da im okonča postojanje?

Usput, povlačenje paralela ti nije baš najbolje odrađeno u ovom postu.

Meni kao ateisti je sve što npr. ti (ili bilo koji drugi vjernik) navodiš isto tako besmisleno kao i tebi žrtvovanje isusa od strane njegovog oca.
broj dva

#9784 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Towelie wrote:
Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?

---
Ako bog = ljubav onda logički ljubav = bog. Sada, ljubav osjećam a vjernik nisam. Kako ?
Bloo
Globalna šefica

#9785 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

broj dva wrote:
Towelie wrote:
Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?

---
Ako bog = ljubav onda logički ljubav = bog. Sada, ljubav osjećam a vjernik nisam. Kako ?
Mislim da je ideja univerzalne ljubavi prema čovječanstvu koja će ti pomoći naći vjeru. Odnosno pravu vjeru ćeš osjetiti tek kad budeš volio sve ljude.

bog= ljubav odnosno sve što vidiš oko sebe je dokaz božje ljubavi i stoga znak jednakosti
L u c i f e r

#9786 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

Otisao bih jos dalje
Univerzalna ljubav = Sva vjera koja je uopste potrebna
Sve ostalo je mitologija, suplja i interes
Towelie

#9787 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

od covjeka koji se sprda sa islamom, se ne uzima misljenje....[/quote]
Smrle na putu samospoznaje. :P
Towelie

#9788 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

broj dva wrote:
Towelie wrote:
Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?

---
Lako. I oni koji osecaju Boga nisu vernici. :D
broj dva

#9789 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Univerzalna ljubav ? E jebi ga sad. Mislim ja volim čovječanstvo kao koncept ali daleko od toga da mogu voliti sve ljude. Ima toliko nesumnjivo gadni, pokvareni, naopaki ljudi koje je jednostavno nemoguće voliti da ideja univerzalne ljubavi meni liči na floskulu, reklamni slogan poput "just do it" (zeynep halali)
L u c i f e r

#9790 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

Towelie wrote:
od covjeka koji se sprda sa islamom, se ne uzima misljenje....
Smrle na putu samospoznaje. :P
:mrgreen:

@smrle: zar nije receno da samo bog zna sta je u ljudskim dusama i ko ce u dzennet...
Bloo
Globalna šefica

#9791 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

broj dva wrote:Univerzalna ljubav ? E jebi ga sad. Mislim ja volim čovječanstvo kao koncept ali daleko od toga da mogu voliti sve ljude. Ima toliko nesumnjivo gadni, pokvareni, naopaki ljudi koje je jednostavno nemoguće voliti da ideja univerzalne ljubavi meni liči na floskulu, reklamni slogan poput "just do it" (zeynep halali)
Mogu li vas ponuditi ovim nihilizmom od kojeg ja živim :D?
broj dva

#9792 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Bloo wrote:
broj dva wrote:Univerzalna ljubav ? E jebi ga sad. Mislim ja volim čovječanstvo kao koncept ali daleko od toga da mogu voliti sve ljude. Ima toliko nesumnjivo gadni, pokvareni, naopaki ljudi koje je jednostavno nemoguće voliti da ideja univerzalne ljubavi meni liči na floskulu, reklamni slogan poput "just do it" (zeynep halali)
Mogu li vas ponuditi ovim nihilizmom od kojeg ja živim :D?
--
Ja sam kao mali upao u kazan :D
Towelie

#9793 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Jel mozes volit svoje dete cak iako je gadno, pokvareno, naopako?
Bloo
Globalna šefica

#9794 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote:
Jedno ili dva djeteta naspram 7 milijardi?
naaaaaaaaaaaah
možda ipak neka generalna ljubav prema čovječanstvu koja bude testirana svaki put kad odeš na šalter Poreske uprave
broj dva

#9795 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Towelie wrote:
---
Vjerovatno. Ali samo svoje djete, ne tuđe. A i to mislim da zavisi od stepena i "kvaliteta" pokvarenosti. Ako mi djete bude silovatelj i masovni ubica šta onda ? (mislim znam da neće ali čisto teoretski predstavlja dilemu)
Paradoks je što sam za to isto djete spreman počiniti bilo kakav zločin i postati jedan od tih gadni, pokvareni, naopaki.
Moral je zajebana stvar, nije ni čudo što je onaj fabrički (iz svetih knjiga) toliko popularan, sve ti je objašnjeno nemaš dilema..
broj dva

#9796 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Bloo wrote:
Towelie wrote:
Jedno ili dva djeteta naspram 7 milijardi?
naaaaaaaaaaaah
možda ipak neka generalna ljubav prema čovječanstvu koja bude testirana svaki put kad odeš na šalter Poreske uprave
--
The šalteruša test of love (zeynep halali)
HardcoreMX

#9797 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

Bloo wrote: Mogu li vas ponuditi ovim nihilizmom od kojeg ja živim :D?
znaci nisu samo hodze i popovi koji od svojih vjera zive...
:-?
Towelie

#9798 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Kad se kapaciteti za ljubav dovoljno prosire, svi ljudi mogu biti "vasa deca".

Ionako smo nazvani children of god, s tim sto smo tu i deca i babo im. :-D
Bloo
Globalna šefica

#9799 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote:Kad se kapaciteti za ljubav dovoljno prosire, svi ljudi mogu biti "vasa deca".
Očito nikad nisi bio u Poreskoj upravi Stari Grad..........
Towelie

#9800 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Bloo wrote:
Towelie wrote:Kad se kapaciteti za ljubav dovoljno prosire, svi ljudi mogu biti "vasa deca".
Očito nikad nisi bio u Poreskoj upravi Stari Grad..........
:lol:
Salteruse su iste i u mom rodnom Pazaru. Svugde su iste.
Salterusa je duhovno dete, iako radi zijan, ne zameris joj jer imas razumevanje da ne zna bolje.

Ovo je milion puta lakse reci nego uciniti, pa s te strane skroz razumem tvoju poentu.
Post Reply