TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Qler

#9776 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Meni je Tizen bolji od svakog Androdida kojeg sam probao...
jarobot

#9777 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by jarobot »

Qler wrote:Meni je Tizen bolji od svakog Androdida kojeg sam probao...
Koji si android tv probao ?
Kod mene oreo 8.0 na TV vrti sve.
Kodi radi odlično bez ikakvih problema.
Vrti 4K ultra HD koristim exodus redux i real debrid.
DTS radi uredno , HDR plus također .
Gledao sam filmove do 50 giga.
Probao sam i popcorn time i IPTV i sve radi odlično.
Ništa ne šteka niti se ruši ili blokira.
Android TV je sve bolji i sad gotvo nema mane barem na novijim serijama televizora.
Ima najave da za serije 2018 i 2019 do jeseni dolazi i android 9.0
Qler

#9778 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

jarobot wrote:
Koji si android tv probao ?
Kod mene oreo 8.0 na TV vrti sve.
Kodi radi odlično bez ikakvih problema.
Vrti 4K ultra HD koristim exodus redux i real debrid.
DTS radi uredno , HDR plus također .
Gledao sam filmove do 50 giga.
Probao sam i popcorn time i IPTV i sve radi odlično.
Ništa ne šteka niti se ruši ili blokira.
Android TV je sve bolji i sad gotvo nema mane barem na novijim serijama televizora.
Ima najave da za serije 2018 i 2019 do jeseni dolazi i android 9.0
Nemam pojma, kad sam uzimao ovaj tv samsun 6172 55'' bio je 1600KM i gledao sam Android u tom rangu, Sony, Phillips...
CooK

#9779 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Better Man wrote:Vidi. Momak koji radi u Tehnomagu i stručan je za Sony televizore mi je objasnio kako da po šifri znam da li je VA panel ili IPS i kad sam gledao XG85 i vidio šifru zakljucio sam da je VA panel. Moguće da 55 incha rade u obje varijante. Seriju 9005 su izbacili samo u verziji od 49 incha, ali kao što već napisah u katalogu za 2019. godinu su ostavili model iz prošle godine XF u verziji od 55 incha. Možda su ga malo unaprijedili ili je ostao isti. Vidim i njemu je cijena pala u odnosu na prije. Katalog nisam vidio lod nas, već kad sam bio kod sestre u Londonu u John Lewisu. Hvala Ti.puno na korisnim informacijama.
Drug ne znam sta je taj momak iz Tehnomaga tebi objasnio ali XG85xx su sa IPS panelom sve do velicine od 75". Sony nikada ne pravi jedan model televizora istovremeno i sa VA i sa IPS panelom. Doduse znali su neki model praviti sa VA(IPS) panelom 3-4 mjeseca pa preci na IPS(VA) panel ali istovremeno oba panela u jednom modelu nikada nisu imali.
Evo imas ovdje dvije recenzije XG85xx pa koristi google translate i citaj(ako hoces):
https://www.lesnumeriques.com/tv-televi ... /test.html

http://www.tvtest.pl/sony-55xg8505-test/

Uzmi 55XF9005, bolji je od tog XG85xx modela u svakom segmentu i stvarno se radi o odlicnom TV-u a nije puno skuplji od XG85xx.
Last edited by CooK on 23/07/2019 17:57, edited 1 time in total.
CooK

#9780 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

FoolControl wrote:Ovaj Tizen je smeće živo, na stranu što je spor, nego su retardi izbacili serije televizora bez DTS zvuka, a to današnji standard :-)
Hajde ne lupetaj to za sporost, noviji Tizen(od verzije 3) radi brzo i sto je najbitnije 100% je stabilan za razliku od nekih drugih smart TV OS platformi. Sto se tice izbacivanja DTS-a tu si u pravu i to im je neoprostivo.
Realno nijedan smart TV OS nije perfektan(mada je WebOS najblizi tome) a razlog je, osim nedoradjenosti, to sto se ubacuju prilicno losi chipseti u televizore. Najbolje je uzeti neki dobar box koji se moze kupiti iz Kine vec za stotinjak KM.
isx

#9781 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by isx »

Dok je WebOS 2.0 tata mata za sve ostale.
Qler

#9782 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Da on mi je djelovao najbolje, ali mi je Samsung ispao best buy. Svakako mi je android bio zadnja opcija.
Better Man

#9783 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Better Man »

CooK wrote:
Better Man wrote:Vidi. Momak koji radi u Tehnomagu i stručan je za Sony televizore mi je objasnio kako da po šifri znam da li je VA panel ili IPS i kad sam gledao XG85 i vidio šifru zakljucio sam da je VA panel. Moguće da 55 incha rade u obje varijante. Seriju 9005 su izbacili samo u verziji od 49 incha, ali kao što već napisah u katalogu za 2019. godinu su ostavili model iz prošle godine XF u verziji od 55 incha. Možda su ga malo unaprijedili ili je ostao isti. Vidim i njemu je cijena pala u odnosu na prije. Katalog nisam vidio lod nas, već kad sam bio kod sestre u Londonu u John Lewisu. Hvala Ti.puno na korisnim informacijama.
Drug ne znam sta je taj momak iz Tehnomaga tebi objasnio ali XG85xx su sa IPS panelom sve do velicine od 75". Sony nikada ne pravi jedan model televizora istovremeno i sa VA i sa IPS panelom. Doduse znali su neki model praviti sa VA(IPS) panelom 3-4 mjeseca pa preci na IPS(VA) panel ali istovremeno oba panela u jednom modelu nikada nisu imali.
Evo imas ovdje dvije recenzije XG85xx pa koristi google translate i citaj(ako hoces):
https://www.lesnumeriques.com/tv-televi ... /test.html

http://www.tvtest.pl/sony-55xg8505-test/

Uzmi 55XF9005, bolji je od tog XG85xx modela u svakom segmentu i stvarno se radi o odlicnom TV-u a nije puno skuplji od XG85xx.
Hvala Ti na savjetima. On je meni rekao da televizori sa VA panelom u šifri brojeva imaju oznaku 05. I da su Sony televizori koji imaju 05 u šifri sa VA panelom. Ima još jedna oznaka 2 s dva druga broja i oni su s VA panelom. Dok kad je u šifri oznaka 96 onda je sa IPS panelom. Možda ja nisam dobro vidio i skontao. Znam da je XF90 bolji i evo gledam skuplji je za 140 KM u Tehnomagu, što kako kažeš nije uopće neka velika razlika, a u ponudi je i u katalogu za 2019. godinu. Interesantno je da je 100 KM jeftiniji od Xf 90 u verziji od 49 incha. Onda ću njega i uzeti, jer želim da uzmem odličan tv, a koji je i cijenom dobar. Uzeo bih ga na godinu dana preko kartice i bez rata i kamata. Jedino ću pričekati akciju za 5 godina garancije. Evo vidim na stranici Tehnomaga da daju garanciju od 5 godina na taj model, tako da bih mogao kad se vratim s odmora završiti to. Samo je bitno da je zapakovan u kutiji, tj da nije bio izložen i uključen da radi. Jedino će mi trebati preporuka za postavke. Da li se treba šta posebno podesiti slika u početku kako bi sve radilo kako treba ili je svejedno kakve ću postavke odabrati.Tebi još jednom hvala na svim informacijama. Vidi se da se razumiješ u tehnologiju. Znam i ja dosta stvari, ali volim prihvatiti savjet od nekog ko zna više od mene i ko će uvijek dati pravi savjet.
Last edited by Better Man on 23/07/2019 21:22, edited 3 times in total.
PlusSA

#9784 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by PlusSA »

FoolControl wrote:Ovaj Tizen je smeće živo, na stranu što je spor, nego su retardi izbacili serije televizora bez DTS zvuka, a to današnji standard :-)

Vjerovatno imas seriju 70xx model.

Kod mene MU6172 prezadovoljan 2x god uskoro :thumbup:
arnes_king

#9785 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

PlusSA wrote:

Vjerovatno imas seriju 70xx model.

Kod mene je NU7102 i pravo sam zadovoljan sto se tice OS-a. Brz je, ne baguje, ne steka e jedina mana je malo aplikacija na store, ali opet ima sve ono sto meni treba.
FoolControl

#9786 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by FoolControl »

PlusSA wrote:Vjerovatno imas seriju 70xx model.

Imam isti taj 50MU6172 i QE55Q6FN i na oba mi UI ne izgleda dovoljno 'ispolirano', primijetim to trzuckanje čak i kroz odabir aplikacija, aplikacije znaju često da mrznu (hbo, plex, youtube), ruku na srce, malo bolje to sve radi na ovom Q6 ali nije neka velika razlika. Sve u svemu nisam nešto pretjerano oduševljen, a možda sam i previše očekivao. Kao što CooK reče iznad, loši chipseti su jedan od razloga. :)

ps. Na oba imam zadnje verzije OS-a.
Last edited by FoolControl on 24/07/2019 11:43, edited 2 times in total.
rida1976

#9787 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by rida1976 »

Treba mi tv za stan koji rentam, cca 40 incha. Naravno bitno je da dam sto manje love. Jel ok ovaj Tesla 40K307BF za 379 KM? Vidim da daju 5 godina garancije
LiP again

#9788 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by LiP again »

Pozdrav ekipa jos jednom... :D Mozete li me posavjetovati gdje da kupim zidni nosac za ovaj 65XF7005, golem je I mora na zid ici, a bilo bi dobro i da se moze zakretati desno-lijevo? Ako imate kakvu preporuku bio bih vjecno zahvalan. :thumbup:
amar1994

#9789 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

LiP again wrote:Pozdrav ekipa jos jednom... :D Mozete li me posavjetovati gdje da kupim zidni nosac za ovaj 65XF7005, golem je I mora na zid ici, a bilo bi dobro i da se moze zakretati desno-lijevo? Ako imate kakvu preporuku bio bih vjecno zahvalan. :thumbup:
Tehnomag Lozionicka,poyy...
VladaFBiH

#9790 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by VladaFBiH »

isto, bio sam skeptičan ali kada sam prešao na Tizen ostao sam oduševljen - značajno brži od androida i super stabilan za razliku od androida... a ako mi treba android fino uključim TV Box koji je bolji i brži od bilo kojeg android TV-a a košta stotinjak KM :)
semirsar

#9791 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

VladaFBiH wrote:
isto, bio sam skeptičan ali kada sam prešao na Tizen ostao sam oduševljen - značajno brži od androida i super stabilan za razliku od androida... a ako mi treba android fino uključim TV Box koji je bolji i brži od bilo kojeg android TV-a a košta stotinjak KM :)
Vidis, tako nekako i ja razmisljam, imam XE85, i zadnja 3 tv-a su mi bili Sony. Dobar je kod njeg' android, ali... misljenja sam da bi to moglo i dosti bolje. Zato, aBd, sljedeci tv bidne Samsung Q ili LG O i anamootamo neki bolji tv box. :thumbup:
VladaFBiH

#9792 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by VladaFBiH »

semirsar wrote:
VladaFBiH wrote:
Vidis, tako nekako i ja razmisljam, imam XE85, i zadnja 3 tv-a su mi bili Sony. Dobar je kod njeg' android, ali... misljenja sam da bi to moglo i dosti bolje. Zato, aBd, sljedeci tv bidne Samsung Q ili LG O i anamootamo neki bolji tv box. :thumbup:
sa Sony androida sam prešao na Samsung Q - nisam se pokajao sekunde a TV Box svakako koristim samo zbog Kodija (kupio Beelink GT1 - više nego dovoljno :) ) mada sam se u zadnje vrijeme opet vratio skidanju torenta i puštanju sa stick-a odnosno sa PC-a (instaliraš serviio i fino se vidi PC kao "medij" na TV-u i ti puštaš šta želiš jedino što "štuca" sa nekim 4k sadržajima ali bi svakako isti štucali preko KODI-ja tako da nije neka šteta)... jednostavno me je počelo nervirati traženje dobrih linkova na kodiju
Qler

#9793 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Posto mi je PC i TV na istoj mrezi, samo desni na video i cast to :D TV :D milina :)
ervinl

#9794 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ervinl »

Raja, šta mislite o Panasonicu TX-58GX810E, trebao bi biti na snizenju u Tehno Magu, cca 1650KM?

https://www.panasonic.com/hr/consumer/t ... x810e.html
VladaFBiH

#9795 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by VladaFBiH »

Qler wrote:Posto mi je PC i TV na istoj mrezi, samo desni na video i cast to :D TV :D milina :)
kako si riješio problem titlova? ranije sam pokušavao i nisam našao način da mi automatski skine titlove i iste "casta" :) šta više bilo je problema i sa titlovima koji su u istom folderu tj. nije radilo
typeOnegative

#9796 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Lokalna mreža i serviio. Sve radi ko sat ,od titlova do UHD HDR naslova od 60 -70 GB
VladaFBiH

#9797 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by VladaFBiH »

typeOnegative wrote:Lokalna mreža i serviio. Sve radi ko sat ,od titlova do UHD HDR naslova od 60 -70 GB
ok. i ja koristim serviio - mislio sam da si skontao kako bez njega :) s tim da meni zapinju svi fajlovi veći od 25gb... iako imam solidnu 5g mrežu
typeOnegative

#9798 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Titlovi ne rade cast-om. Što se tiče zapinjanja na drugim forumima sam čitao da su ljudi imali problema sa 5G mrezom i kad su prebacili na 2.4 sve prosljakalo. Mada najbolje ako si u mogućnosti spoji ga "žicom ".
semirsar

#9799 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

kod mene je zicom spojen, i nebitno koliki su fajlovi, sve vrti.
VLC player koji mi je instaliran takodje povlaci titlove sa neta, samo se treba registrovati na stranice titlovi.com i opensubtitles
Qler

#9800 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Žicom je spojen, a tilove jebi ga, ne koristim. Mislim kad ima super, kad nema nena mi prevodi :D
Post Reply