To su nijanse kod ove 2 klime. Uzecemo hipotetski da je ova daikinova 10 posto bolja. Sa obzirom na razliku u cijeni apsolutno se ni u kojem slucaju ne isplati dati duple pare za uredjaj slicnih preformansi. Manje vise im je skoro isti raspon rada i kapacitet. Eventualno je Daikinova tisa i mozda malo bolju modulaciju ima, al to ne opravdava duplu cijenu, ludilo je duplo vise platit za skoro isti uredjaj. Mada meni je na listi LVC14, za dosta manje para bolja je od ovog daikinovog modela. Daikin je sigurno mega brend, al preseravaju sa cijenama uredjaja u odnosu na konkurencijurovac13 wrote: ↑09/02/2020 17:41Najbolje i jest nista ne tvrdit.Ermin ZM wrote: ↑09/02/2020 15:51
Ja ne tvrdim da su isti al ima modela koji dijele karakteristike/dijelove Npr u jednoj Console jedinici od Gree ima Daikinov kompresor. (GEH12AA-K3DNA1C/O).
Kompresor je oznake 1GDY23AXD i ako se ne varam koristi se i u Daikinovim parapetnim modelima.
Gree Console je 1500km, a Daikinova verzija haman pa duplo skuplja. Cak su i opticki slicne
Ovu saradnju smo mi na temi prosli davno prije 5 i vise godina.To je stara vijest.Ima tu necega.
Ali ako pomislis da je parapetna gree od 1500km slicna sa dailinovom od 3000-4000 km onda je to daleko od pravog kolosijeka.
To je verzija kompresora daikin koji proizvodi gree.Vidis da pise rotary komp.Daikin u svojim klimama ima samo svoje swing kompresore.
A u daikin parapetnom modelu je skroz drugi model.
Saradnja se moze traziti u jeftinim modelima daikina ne u skupljim.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Ermin ZM
#9751 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- Abate Fetel
#9752 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mitsubishi je preskup, po meni, Toshiba još gora mada ima ovaj model TOSHIBA SUPER DAISEIKAI RAS-16N3AVP-3 kojeg mogu uzeti za 2800 maraka a inače košta oko 3400, čekam hoće li još spustit, ako spusti još za 500 maraka uzimam.
Stoji frajeru klima niko neće da je pogleda
- rovac13
#9753 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja nebi nikad uporedjivao tako klime od 1500km i 4000km a ti kako hoces 
Nema ni gree u crown neku veliku snagu a kostala redovno 3000km .Ali da je kvalitetnija od tvoje gree,kako da nije.
Nije mjerilo za cijenu samo kw snage.
U jeftine klime idu i jeftine komponente.
Kad je rijec o nama i nasem trzistu,to stoji da se nama ne isplati davat puno para za kvalitet,mi trazimp samo da odradjuje posao,a mnogo mana cemo progutat.
Nema ni gree u crown neku veliku snagu a kostala redovno 3000km .Ali da je kvalitetnija od tvoje gree,kako da nije.
Kad je rijec o nama i nasem trzistu,to stoji da se nama ne isplati davat puno para za kvalitet,mi trazimp samo da odradjuje posao,a mnogo mana cemo progutat.
-
Ermin ZM
#9754 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto se tice swing kompresora, koliko sam uspio da istrazim tematiku glavna mu je prednost mogucnost niske modulacije. Tj da ima dobar cop u uslovima nizeg opterecenja. U uslovima grijanja na nizim temperaturama gdje uredjaj radi vecim kapacitetom dolazi u razinu sa rotacijskim kompresorom. Ako sta grijesim ispravi me, da sta novo naucim? A jos cu ovu tematiku proucit.rovac13 wrote: ↑09/02/2020 17:41Najbolje i jest nista ne tvrdit.Ermin ZM wrote: ↑09/02/2020 15:51
Ja ne tvrdim da su isti al ima modela koji dijele karakteristike/dijelove Npr u jednoj Console jedinici od Gree ima Daikinov kompresor. (GEH12AA-K3DNA1C/O).
Kompresor je oznake 1GDY23AXD i ako se ne varam koristi se i u Daikinovim parapetnim modelima.
Gree Console je 1500km, a Daikinova verzija haman pa duplo skuplja. Cak su i opticki slicne
Ovu saradnju smo mi na temi prosli davno prije 5 i vise godina.To je stara vijest.Ima tu necega.
Ali ako pomislis da je parapetna gree od 1500km slicna sa dailinovom od 3000-4000 km onda je to daleko od pravog kolosijeka.
To je verzija kompresora daikin koji proizvodi gree.Vidis da pise rotary komp.Daikin u svojim klimama ima samo svoje swing kompresore.
A u daikin parapetnom modelu je skroz drugi model.
Saradnja se moze traziti u jeftinim modelima daikina ne u skupljim.
-
Ermin ZM
#9755 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ni za jednu klimu ne bih dao 3000 km. Za U-Crown 2 milje itekako. Na test raportu za nju, ne gubi kapacitet do -22 sa solidnim copom, tek tad mrvicu gubi. Ko zivi u planini vrijedi dat te pare.rovac13 wrote: ↑09/02/2020 18:29 Ja nebi nikad uporedjivao tako klime od 1500km i 4000km a ti kako hoces
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#9756 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Docepali se kompresora kao da je on sve u uredjaju, niko ne spominje inverter koji je nakon kompresora najbitniji, ako ne i bitniji.
A da ne pricam o software-u koji koriste uredjaji, to je pravi nohow, eonda stotine komponenti koje sam inverter cine, nije isto imati Panasonic i neki divlji kineski kondezator itd. u nedogled.
Sama konstrukcija, kvalitet plastike, kvalitet cijevi...
Sam vozis Audi-ja, koji je duplo skuplji od KIa- recimo i duplo losiji, e tu se ne zalis da se preseravaju sa cijenom?
A da ne pricam o software-u koji koriste uredjaji, to je pravi nohow, eonda stotine komponenti koje sam inverter cine, nije isto imati Panasonic i neki divlji kineski kondezator itd. u nedogled.
Sam vozis Audi-ja, koji je duplo skuplji od KIa- recimo i duplo losiji, e tu se ne zalis da se preseravaju sa cijenom?
- rovac13
#9757 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ali i crown ima snagu 3,6 kw
Znaci na -15 on ima 3,6 kw
To nije neka velika snaga.
Ti rece da tvoja ima oko 3kw na -15
Mala razlika u kw.
Ali je u crown puno kvalitetnija,tisa,manje se dere da bi izbacila te kw na -15
Hoces li da ti otkrijem tajnu to sto neke klime navodno ne gube kapacitet sa minusima
Mala razlika u kw.
Hoces li da ti otkrijem tajnu to sto neke klime navodno ne gube kapacitet sa minusima
-
Ermin ZM
#9758 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Audija vozim jer volim audi, i opticki i snagom, a ima i dobru opremu. Klima stoji na zidu i samo je razlika kako grije. Realno izmedju japanskih invertera, gree, midee je sve tu to negdje, mozda 10 posto razlike.Da mi ga babo pravi ne bi dao za Daikina, ili bilo koju drugu klimu duple pare ako mogu priblizno dobru uzet za duplo manje.piplica wrote: ↑09/02/2020 18:44 Docepali se kompresora kao da je on sve u uredjaju, niko ne spominje inverter koji je nakon kompresora najbitniji, ako ne i bitniji.
Eto tvoj FH, zaista strasna klima cudoviste, pojede i na minusima, super tiha sve stoji. Al je po mom subjektivnom misljenju bolje uzet 2 nego tu jednu. Msm tvoja stvar, tvoja zivotna filozofija kupuj sta hoces. Klima od 3000 koja ce dat 4 kw za copom od 4.2 ili klima od 1000 koja ce dat 4 kw sa copom od 3.8 nisu isto, al meni ostade 2000 km razlike koju ta od 3000 nece za 10 godina vratit. Opet ovo je moje subjektivno misljenje, svako nek kupi sta hoce.
-
Ermin ZM
#9759 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bolji kompresor, bolje softverski podesen, veci izmjenjivac, veci protok zraka. Nikakva aman velika naukarovac13 wrote: ↑09/02/2020 18:55 Ali i crown ima snagu 3,6 kw
Mala razlika u kw.
Hoces li da ti otkrijem tajnu to sto neke klime navodno ne gube kapacitet sa minusima![]()
- rovac13
#9760 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve klime gube snagu sa minusima,jednostavno princip rada takav da moraju gubit.
Ali jeftinije 12ke kostaju npr 1000km.
Imaju malu vamjsku 30kg cak i manje,manje izmjenjivace,manje freona,manja klima pa hajde.
Pa joj snaga od 4 kw propada sa minusima na 2-3 kw
18ka ima sve vece i jace,vanjsku 40kg i vise pa moze jace,al i njoj snaga od 5-6 kw sa minusima opada na mozda 4 kw
A poenta skupih 12ki je da je to realno klima 18ka ili veca.
Ona se zove u crown 12 a ima vanjsku ogromnu sa mozda preko 50kg,veliki kompresor,ogromne izmjenjivace.Ona je softverski programirana da na +7 ne moze vise od npr 3,6 kw ali realno bi mogla i 7 kw jer ima cime.
Takva klima na -15 ima jos uvijek snage 3,6 kw i ti pomislis ovoj ne pada kapacitet,ne smetaju joj minusi.
Tako ti je kod svih proizvodjaca.
Pogledaj kolike su vanjske jedinice kod skupih 12 ki gree daikin mits toshiba fujitsu itd redom
Imaju malu vamjsku 30kg cak i manje,manje izmjenjivace,manje freona,manja klima pa hajde.
18ka ima sve vece i jace,vanjsku 40kg i vise pa moze jace,al i njoj snaga od 5-6 kw sa minusima opada na mozda 4 kw
Ona se zove u crown 12 a ima vanjsku ogromnu sa mozda preko 50kg,veliki kompresor,ogromne izmjenjivace.Ona je softverski programirana da na +7 ne moze vise od npr 3,6 kw ali realno bi mogla i 7 kw jer ima cime.
Takva klima na -15 ima jos uvijek snage 3,6 kw i ti pomislis ovoj ne pada kapacitet,ne smetaju joj minusi.
Pogledaj kolike su vanjske jedinice kod skupih 12 ki gree daikin mits toshiba fujitsu itd redom
- piplica
#9761 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisam ja platio toliko svoje masine, jedna je placena 1670KM, druga 1200, bez montaza.
Sigurno da svako kupuje sto zeli, stvar izbora i pogleda na zivot.
Samo kod ovih uredjaja o kojima ti komfor zivat zavisi, 1000KM vise nije puno, ali jeste kada te Nijemac navuce sa svojim dizajnom i sepet tehnikom za vise hiljada eura.
Ali kako rekosmo, stvar licnog odabira!
Samo kod ovih uredjaja o kojima ti komfor zivat zavisi, 1000KM vise nije puno, ali jeste kada te Nijemac navuce sa svojim dizajnom i sepet tehnikom za vise hiljada eura.
-
Ermin ZM
#9762 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesi se audija docepao. Njemacka auta su i dalje najbolja. Ja sa audijem nikakvih problema nism imao osim vodene i dihtunga i to je ustanovljeno da je razlog sfuseren veliki servis kod predhodnog vlasnika. Jedino sto sam mu do sad ulje i filtere mijenjao i kocnice. Potrosni materijal. A imam jarana vozi japanca tj vozio cesci bio kod mehanicara nego kod zene.piplica wrote: ↑09/02/2020 19:07 Nisam ja platio toliko svoje masine, jedna je placena 1670KM, druga 1200, bez montaza.
2500 hiljade je cijena sa popustom kad sam pitao za fh bila. Ako si je toliko platio onda vrijedi.
-
Ermin ZM
#9763 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To sve stoji. Elektroniku i sve drugo na stranu, nije to toliko zamrsen princip. Izvrnuti frizider, koji umjesto da hladi grije. Msm ima tu citav spektar nauke oko efikasnosti al je to princip toplotne pumpe strogo laicki objasnjeno. Ono sto ja tvrdim je da izmedju Daikina srednje klase, i Gree srednje klase ili bilo koje srednje klase je 10 posto razlike gore dole. I jedan i drugi ces morat mijenjat nakon 10 godina nikad neces vratit razliku.rovac13 wrote: ↑09/02/2020 19:05 Sve klime gube snagu sa minusima,jednostavno princip rada takav da moraju gubit.
Isto tako za primarno grijanje bi uvijek uzeo moj Lomo R. umjesto tvog Daikina koji je malo skuplji od mog L. R. Tvoj Daikin ima super cop njezan itd, moj je krkan malo vise trosi, slabiji cop al i kad udari minus moj ce grijati. I tvoj bi mogao al mu ogranicena snaga da bi ljepse izgledao na papiru sa copom-scopom.
- Maraschino
#9764 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gree i Daikin isti proizvodjac
Audi, VW pakuju Skodu i Seat...za svakoga ponesto a o kvalitetu, zar treba diskutovati.
Audi, VW pakuju Skodu i Seat...za svakoga ponesto a o kvalitetu, zar treba diskutovati.
- rovac13
#9765 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ili ti ga....koliko para toliko muzike 
I daikin se kupi za 900-1100 kao i gree i fujitsu itd.
I medju njima je glupo ocekivati veliku razliku.
Ali ako nesto kosta 2000km onda je tu ulozeno vise i mora bit bolje od onih sto kostaju 1000km.
Snaga moze bit ista ali kvalitet bolji.
Neko je picajzla pa mu sve smeta.
A neko ce radije dat manje para pa progledat zvuku motora vani,krckanju plastike,zujanje,pozuti plastika godinama,preciznija temp,slabiji filteri itd itd.
Ljudima klime rade i po 15 godina,ni freona nikad zafalilo nije.A ja moj lg za 4 godine tri puta zvao servis.
Ali ako nesto kosta 2000km onda je tu ulozeno vise i mora bit bolje od onih sto kostaju 1000km.
A neko ce radije dat manje para pa progledat zvuku motora vani,krckanju plastike,zujanje,pozuti plastika godinama,preciznija temp,slabiji filteri itd itd.
Ljudima klime rade i po 15 godina,ni freona nikad zafalilo nije.A ja moj lg za 4 godine tri puta zvao servis.
- Maraschino
#9766 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
slazem serovac13 wrote: ↑09/02/2020 19:30 Ili ti ga....koliko para toliko muzike
-
Ermin ZM
#9767 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam rekao moje iskustvo, sto se tice snage, buke, defrosta itd ovo je top klima za ove pare. Nikakav ja zvuk motora ni vibracije u kuci nisam cuo, drzala je temperaturu itd. Jedina meni nepoznanica kod mog uredjaja je dugovjecnost, nez koliko ce radit. Sa fujitsuom itd ima vise iskustava, Gree je relativno odnedavno postao popularan, sto se tice samog rada nista ne zaostaje za japancima u svojoj klasi. Valjda nesto vrijedi i to da monteri kazu da nemaju sa njom reklamacija i da je ugl rasprodanarovac13 wrote: ↑09/02/2020 19:30 Ili ti ga....koliko para toliko muzike
- rovac13
#9768 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja kad cujem monteri hoce da mi nesto bude.
Isto me ubijedise tamo nekad 2005-2006 g
Kaze uzmi lg to je najprodavanija klima tih godina.
Kaze japanci nista nisu bolji,sve je to isto.
I ja poslusah,i cijeli zivot se kajem radi toga.
A u pocetku i ja hvalio lg jer naravno nisam znao za bolje.
Lg nikad vise da je od zlata.
Ali gree mozda i bi.
Ali bi morao imat eev i dva reda izmjenjivac,kao npr gree amber,mislim da svi modeli 12 fujitsu i daikin to imaju.
Ali gree mozda i bi.
Ali bi morao imat eev i dva reda izmjenjivac,kao npr gree amber,mislim da svi modeli 12 fujitsu i daikin to imaju.
- piplica
#9769 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Telix "monteri"?
-
Ermin ZM
#9770 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako se ne varam za hasu imas visoko misljenje, a i sam se je izjasnio gore za gree modele. Ketrond koji je u struci kazu valjaju. Vidjecemo novije japanske modele u cijeni oko 1000, hocel imat dvoredi izmenjivac. Mene briga rovac hoces li ti uzet gree il nesto drugo, ne pokusavam te ubijedit. Ja samo navodim licni primjer, da klima za 900 km radi momacki posao u grijanju. A za lg ti vjerujem, kod mene komsija uzeo prije par godina masno platio i odustao. I tako nedavno udjemo u pricu, haj reko do mene gleda cudi se pa kaze grije. Pa reko ja normalno da grije za to sam je kupio. Kaze probace on svoju upalit bas da vidi. Zove me za koji sat da dodjem znaci klima zaledila sva, samo nesto bruji vibrira i gasi se.rovac13 wrote: ↑09/02/2020 19:53 Ja kad cujem monteri hoce da mi nesto bude.
Ali gree mozda i bi.
- rovac13
#9771 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto ja imam osjecaj da ti sve ovo dozivljavas previse licno.
To sto ja nebi uzeo lomo regular nema nikakve veze kao da gree ne valja.Ja bi uzeo gree ali amber koji ima ugradjene slucne stvari kao i daikin koji sam ja uzeo.Ali cijena amber nije tad valjala.
Sto ti vozis audija,kad najvise ljudi vozi golfa,i kazu ne treba bolje,i golf odveze do tacke bez problema.Al ti uzeo bolje.Tako neko hoce i bolju klimu.
Ako cemo reci da je glupo uzet bolju klimu od te,onda ispade da je i glupo vozit auto bolje od golfa.
To sto ja nebi uzeo lomo regular nema nikakve veze kao da gree ne valja.Ja bi uzeo gree ali amber koji ima ugradjene slucne stvari kao i daikin koji sam ja uzeo.Ali cijena amber nije tad valjala.
Sto ti vozis audija,kad najvise ljudi vozi golfa,i kazu ne treba bolje,i golf odveze do tacke bez problema.Al ti uzeo bolje.Tako neko hoce i bolju klimu.
Ako cemo reci da je glupo uzet bolju klimu od te,onda ispade da je i glupo vozit auto bolje od golfa.
-
Ermin ZM
#9772 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Taman posla da dozivljavam diskusiju preko interneta licno. Ubijam vrijeme malo iskreno.rovac13 wrote: ↑09/02/2020 20:31 Sto ja imam osjecaj da ti sve ovo dozivljavas previse licno.
Za gree me briga al prodjite se audija pocecu da vas bijem
Ne valja ti logika, klima ti stoji na zidu, jedino bitno je da grije i da nije glasna. A auto provodis vrijeme. I ti si u Njemackoj ako se ne varam, probaj doc u golfu iz Njemacke u BiH i u audiju pa ces vidjet razliku, ja u autu provodim dosta vremena, bitna mi je komocija, neuporedive stvari.
A za klimu digresija nisam ja rekao da je bolje uzet jeftinu nego skupu, ja sam rekao da je ludilo dat 3-4 hiljade za bilo koju klimu. A sa tim cijenama prednjaci Daikin zato sam ga spomenuo.
- rovac13
#9773 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja i moja porodica provodimo puno vremena u kuci,i bitna nam je komocija u kuci.
Bolje klime,dobro rasporedjenje i dimenzionirane prave bolji ugodjaj,i to mi je bitno,s tim se zivi,boravi,spava .
Auto mi manje znaci.
Jbg 100 ljudi 100 cudi.
100 zena 200 sisa.
Bolje klime,dobro rasporedjenje i dimenzionirane prave bolji ugodjaj,i to mi je bitno,s tim se zivi,boravi,spava .
Auto mi manje znaci.
Jbg 100 ljudi 100 cudi.
100 zena 200 sisa.
- rovac13
#9774 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako ti se cini onaj makedonac sto pisete na drugom forumu.
Zna sve o gree klimama zar ne
Ima sve podatke,i vise nego treba
Zna sve o gree klimama zar ne
Ima sve podatke,i vise nego treba
- HardCore
#9775 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Klima vibrira i ledi kad joj fali plina, sad ne znam kakvo je stanje kod njega...Ermin ZM wrote: ↑09/02/2020 20:14Ako se ne varam za hasu imas visoko misljenje, a i sam se je izjasnio gore za gree modele. Ketrond koji je u struci kazu valjaju. Vidjecemo novije japanske modele u cijeni oko 1000, hocel imat dvoredi izmenjivac. Mene briga rovac hoces li ti uzet gree il nesto drugo, ne pokusavam te ubijedit. Ja samo navodim licni primjer, da klima za 900 km radi momacki posao u grijanju. A za lg ti vjerujem, kod mene komsija uzeo prije par godina masno platio i odustao. I tako nedavno udjemo u pricu, haj reko do mene gleda cudi se pa kaze grije. Pa reko ja normalno da grije za to sam je kupio. Kaze probace on svoju upalit bas da vidi. Zove me za koji sat da dodjem znaci klima zaledila sva, samo nesto bruji vibrira i gasi se.rovac13 wrote: ↑09/02/2020 19:53 Ja kad cujem monteri hoce da mi nesto bude.
Ali gree mozda i bi.