Mada kada za tebe pocinje onda period kada si odrastao
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- madner
#9751 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa ako tako definises mlade, onda ok.
-
pare dare samo pare
#9752 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja sam npr. sada u 50-tim u procesu sazrijevanja i formiranja ličnosti, kada napunim 60 mislim da ću odrasti napokonmadner wrote:Pa ako tako definises mlade, onda ok.
Šalu na stranu - ljudi u 30-tim su zaista mladi, što ih ne čini manje odraslim (ili sposobnim).
- madner
#9753 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne znam, ja mislim da im se tim nazivom mladi ne cini usluga 
-
matematicar_teski
#9754 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nece ni preci izborni prag, kakva nasa stranka i bakraci. SDA, SDP, SBB dominiraju
-
Pedja Kojovic
#9755 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ajla Šišić
Rođena je 14.02.1976. godine u Sarajevu. Osnovno i srednje obrazovanje završava u Sarajevu. 2004. godine stiče zvanje diplomiranog psihologa na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Specijalizaciju iz Geštalt psihoterapije završava 2010. godine na Geštalt Psihoterapijskom Trening Institutu Malta (GPTIM) pod mentorstvom prof. Lidije Pecotić, u saradnji sa Psiho-Integrum, Društvo za obrazovanje i usluge, Sarajevo.
U periodu od 2001. - 2005. godine radila je kao asisitent/psiholog analitičar na različitim projektima istraživanja medija i javnog mnjenja, testiranja predškolske i školske djece, inkluzivnog obrazovanja, te na radionicama sa djecom u osnovnim i srednjim školama. U toku 2005. godine volontirala je 6 mjeseci na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Psihijatrijska klinika, Odjel za djecu i adolescente kao klinički psiholog.
U periodu od 2005. – 2006. godine radila u HO „Naša djeca“ na implementaciji projekta „Implementacija dječijih prava“. Kao psihoterapeut je u periodu od 2007. - 2011. godine radila u Udruženju KULT u Obrazovno-raznorodnom centru za mlade Spajalica na programu peer edukacije, te prevenciji ovisnosti i promociji zdravog života i mentalnog zdravlja mladih.
Od 2006. – 2008. godine radila je kao istrazivač i trener u NVO proMENTE kao istraživač, trener i projekt koordinator na istraživanjima i projektima iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja i upravljanja ljudskim resursima. Ajla je kooautor publikacije Obrazovanje u Bosni i Hercegovini: Čemu učimo djecu? - Analiza sadržaja udžbenika nacionalne grupe predmeta(http://www.zapravicnoobrazovanje.ba/Ist ... edmeta.pdf) ili (http://www.promente.org/en/node/4954). Takođe je i kooautor priručnika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima pod nazivom TIM ZA USPIJEH, praktičan vodič kroz upravljanje ljudskim potencijalima. ( ili (http://www.promente.org/en/node/4882).
Od 2008. godine do kraja 2011. radila je i kao stručni suradnik za ljudske resurse u UNIQA osiguranju. Od septembra 2010. godine, zajedno sa još tri kolegice iz struke, Ajla je osnovala Agenciju za konsultacije KONEKTA (www.konekta.ba) gdje se bavi praktičnom primjenom geštalt psihoterapije kako indidvidualne i grupne, tako i terapije parova.
Ajla trenutno radi i na nekoliko projekata kao konsultant i psihoterapeut. Aktivan je član Društva psihologa Federacije Bosne i Hercegovine. Od marta 2012. godine članica je Naše stranke. Živi i radi u Sarajevu. Govori engleski jezik.
Rođena je 14.02.1976. godine u Sarajevu. Osnovno i srednje obrazovanje završava u Sarajevu. 2004. godine stiče zvanje diplomiranog psihologa na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Specijalizaciju iz Geštalt psihoterapije završava 2010. godine na Geštalt Psihoterapijskom Trening Institutu Malta (GPTIM) pod mentorstvom prof. Lidije Pecotić, u saradnji sa Psiho-Integrum, Društvo za obrazovanje i usluge, Sarajevo.
U periodu od 2001. - 2005. godine radila je kao asisitent/psiholog analitičar na različitim projektima istraživanja medija i javnog mnjenja, testiranja predškolske i školske djece, inkluzivnog obrazovanja, te na radionicama sa djecom u osnovnim i srednjim školama. U toku 2005. godine volontirala je 6 mjeseci na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Psihijatrijska klinika, Odjel za djecu i adolescente kao klinički psiholog.
U periodu od 2005. – 2006. godine radila u HO „Naša djeca“ na implementaciji projekta „Implementacija dječijih prava“. Kao psihoterapeut je u periodu od 2007. - 2011. godine radila u Udruženju KULT u Obrazovno-raznorodnom centru za mlade Spajalica na programu peer edukacije, te prevenciji ovisnosti i promociji zdravog života i mentalnog zdravlja mladih.
Od 2006. – 2008. godine radila je kao istrazivač i trener u NVO proMENTE kao istraživač, trener i projekt koordinator na istraživanjima i projektima iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja i upravljanja ljudskim resursima. Ajla je kooautor publikacije Obrazovanje u Bosni i Hercegovini: Čemu učimo djecu? - Analiza sadržaja udžbenika nacionalne grupe predmeta(http://www.zapravicnoobrazovanje.ba/Ist ... edmeta.pdf) ili (http://www.promente.org/en/node/4954). Takođe je i kooautor priručnika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima pod nazivom TIM ZA USPIJEH, praktičan vodič kroz upravljanje ljudskim potencijalima. ( ili (http://www.promente.org/en/node/4882).
Od 2008. godine do kraja 2011. radila je i kao stručni suradnik za ljudske resurse u UNIQA osiguranju. Od septembra 2010. godine, zajedno sa još tri kolegice iz struke, Ajla je osnovala Agenciju za konsultacije KONEKTA (www.konekta.ba) gdje se bavi praktičnom primjenom geštalt psihoterapije kako indidvidualne i grupne, tako i terapije parova.
Ajla trenutno radi i na nekoliko projekata kao konsultant i psihoterapeut. Aktivan je član Društva psihologa Federacije Bosne i Hercegovine. Od marta 2012. godine članica je Naše stranke. Živi i radi u Sarajevu. Govori engleski jezik.
-
VjecitiStudent
#9756 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Diploma sa 28 godina, ko je ovdje Vjeciti? 
- Pasiflora
#9757 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
NS mi je od osnivanja bila simpaticna stranka, ali nikada nisam glasala za vas jer nekako nisam imala osjecaj da se mozete probiti pored ovih ajkula. Sada cu glasati za ovaj prijedlog za nacelnicu kao i za vasu listu na nasoj opcini. Mislim da iz moje porodice osim moga, imate jos 3 glasa.
Postovani Pedja, zaista se iskreno nadam da nam necete prirediti neugodno iznenadjenje kao oni za koje smo do sada glasali (grozno smo razocarani!!!).
Bolje konstruktivna opzicija nego neodgovorna, korumpirana i nasveradisvogadupetaspremna pozicija.
Postovani Pedja, zaista se iskreno nadam da nam necete prirediti neugodno iznenadjenje kao oni za koje smo do sada glasali (grozno smo razocarani!!!).
Bolje konstruktivna opzicija nego neodgovorna, korumpirana i nasveradisvogadupetaspremna pozicija.
-
mrgreen
#9758 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ovo mi je isto zanimljivo. Kada bi se našla u poziciji da odlučuje, da li bi NS koalirala sa SDP, SDA, SBB? Ili bi ostali "principijelni", pa samim time vjerovatno vječita opozicija?Pasiflora wrote:Bolje konstruktivna opzicija nego neodgovorna, korumpirana i nasveradisvogadupetaspremna pozicija.
Moguće da je odgovoreno ranije, ali tema ima skoro 400 stranica, pa...
-
Pedja Kojovic
#9759 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
mrgreen
O toje temi je govoreno jako puno u posljednjih desetak stranica mozda.
Postoizborno mozemo koalirati samo sa ideoloski bliskim strankama.
Uslove za ucesce u vlasti, preuzimanje odgovornosti, sam precizirao u ranijim postovima.
p.k.
O toje temi je govoreno jako puno u posljednjih desetak stranica mozda.
Postoizborno mozemo koalirati samo sa ideoloski bliskim strankama.
Uslove za ucesce u vlasti, preuzimanje odgovornosti, sam precizirao u ranijim postovima.
p.k.
-
mrgreen
#9760 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Izvinjavam se na ponavljanju i hvala na odgovoru. 
-
Pedja Kojovic
#9761 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pasiflora
Mi smo imali par slucajeva kada su se nasi pojedini vjecnici "odmetnuli" ili zastupali stavove koji nisu bili u skladu NS-a i njih smo odmah iskljucivali i obavjestavali javnost. Mi, kao stranka, preuzimamo odgovornost za njihov rad i ako je potrebno pokrecemo krivicne postupke.
Ja zaista vjerujem u ljude koje su sada kandidati, veliki dio njih licno poznajem, i nadam se da ce raditi posteno i pametno.
p.k.
Mi smo imali par slucajeva kada su se nasi pojedini vjecnici "odmetnuli" ili zastupali stavove koji nisu bili u skladu NS-a i njih smo odmah iskljucivali i obavjestavali javnost. Mi, kao stranka, preuzimamo odgovornost za njihov rad i ako je potrebno pokrecemo krivicne postupke.
Ja zaista vjerujem u ljude koje su sada kandidati, veliki dio njih licno poznajem, i nadam se da ce raditi posteno i pametno.
p.k.
- madner
#9762 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
I onda kazu u SDPu diktatura
Zar takvim postupcima necete dovesti do jednoumlja u stranci?
Zar takvim postupcima necete dovesti do jednoumlja u stranci?
-
Pedja Kojovic
#9763 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Mi u nasem statutu ohrabrujemo i stitimo one koji misle drugacije.
Odluke organa o pojedinim pitanjima su obavezujuci stavovi stranke.
E da, po nasem statutu mandat predsjednika stranke je ogranicen.
(Takodje, neostvarivanje zacrtanih izbronih rezultata povlaci ostavku predsjednika i drugih odgovornih ljudi)
p.k.
Odluke organa o pojedinim pitanjima su obavezujuci stavovi stranke.
E da, po nasem statutu mandat predsjednika stranke je ogranicen.
(Takodje, neostvarivanje zacrtanih izbronih rezultata povlaci ostavku predsjednika i drugih odgovornih ljudi)
p.k.
- madner
#9764 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dakle ako neki izabrani clan stranke bude radio po svojoj savjesti ali protiv odluka stranke bice izbacen?
-
drug profi
#9765 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne bih rekao da je problem viseglasje, nego uzurpacija. Ako neko dobije mandat na osnovu programa i obecanja, a onda pocne nesto po svom i za sebe, naravno da treba odgovara disciplinski, a ako je moguce i krivicno.
Nego, jos jedno pitanje Pedji:
oko kerova se nismo slozili. Ja ne vjerujem u izvedivost rjesenja ovog problema na vas nacin, obzirom na to da je van svake kontrole populacija pasa, ali neise, necemo opet o tome. Sretno vam sa tim. Pitanje je dakle: žohari, komarci i glodari.
Novi Grad, Novo Sarajevo pate od kako se SDA uvukla u sve pore drustva pa i u organe koji su prije odgovarali za javno zdravlje i higijenu. Imamo sad te nametnike, dogodine mozemo ocekivati i ovaj virus z.Nila koji u Srbiji i Hrvatskoj uzima svoje zrtve. Ne znam koliko jeovo nadleznost opstine, ali vjerujem da se tu moze puno uciniti i sa tog nivoa, da se sprovede kontinuirana dezinsekcija i prava deratizacija, a ne kao do sad kako gdje, sto na kraju nema nikakvog efekta. Mislim da je ovo bitnije od kerova.
Nego, jos jedno pitanje Pedji:
oko kerova se nismo slozili. Ja ne vjerujem u izvedivost rjesenja ovog problema na vas nacin, obzirom na to da je van svake kontrole populacija pasa, ali neise, necemo opet o tome. Sretno vam sa tim. Pitanje je dakle: žohari, komarci i glodari.
Novi Grad, Novo Sarajevo pate od kako se SDA uvukla u sve pore drustva pa i u organe koji su prije odgovarali za javno zdravlje i higijenu. Imamo sad te nametnike, dogodine mozemo ocekivati i ovaj virus z.Nila koji u Srbiji i Hrvatskoj uzima svoje zrtve. Ne znam koliko jeovo nadleznost opstine, ali vjerujem da se tu moze puno uciniti i sa tog nivoa, da se sprovede kontinuirana dezinsekcija i prava deratizacija, a ne kao do sad kako gdje, sto na kraju nema nikakvog efekta. Mislim da je ovo bitnije od kerova.
- Skijaš
#9766 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pravila su dobra, pravila su kičma civilizacije i što je više ljudskih aktivnosti standardizovano propisima (koliko glasno smiješ i gdje puštati muziku, ili koliko brzo smiješ voziti), tim bolje. Međutim, kad pravila nisu definisana nekim principima ili načelima zajednice (kao u slučaju NS-a) nego željom raznih ministaljina (kao u slučaju SDP-a), imamo situacije poput pokolja aktivista SDP-a u Bosanskom Petrovcu.madner wrote:Dakle ako neki izabrani clan stranke bude radio po svojoj savjesti ali protiv odluka stranke bice izbacen?
- madner
#9767 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pravila stranaka i stranaca disciplina nisu dobra. To nisu stranacki zastupnici, nego ljudi koji su dobili povjerenje gradjana da nas zastupaju. Stranke su to samo posrednici, bar dok imamo otvorene liste.
Isto tako, zastupnici moraju raditi po svojoj savjesti a ne po savjesti stranke.
Isto tako, zastupnici moraju raditi po svojoj savjesti a ne po savjesti stranke.
- Pasiflora
#9768 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislim da je ovo odgovor na tvoje pitanje:madner wrote:Isto tako, zastupnici moraju raditi po svojoj savjesti a ne po savjesti stranke.
Mislim da je tako u svim politickim partijama. Nikada ne znas kako neko moze zastraniti zbog licnog interesa. Cesto imamo primjere da smo nekoga izabrali jer je imao odlicnu predizbornu pricu, u skladu sa nasim zeljama i preferencijama, a onda se gadno iznenadimo nekim sasvim neocekivanim ispadom. To gledamo svaki dan.Pedja Kojovic wrote:madner
Odluke organa o pojedinim pitanjima su obavezujuci stavovi stranke.p.k.
- Skijaš
#9769 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zamisli da se radi o ekipama koje imaju različitu strategiju. I ti se onda kao glasač "kladiš" na neki od tih timova, uložiš svoj glas jer misliš da ta ekipa obećava. Za cuke imaju jedno rješenje, za odnos prema vjerskim zajednicama drugo, za obrazovanje treće itd. I onda usred utakmice neki od fudbalera uzme loptu pod ruku, prebaci dres preko lica i počne trčati unazad. Neka se kandiduje solo ako hoće da igra solo.madner wrote:Pravila stranaka i stranaca disciplina nisu dobra. To nisu stranacki zastupnici, nego ljudi koji su dobili povjerenje gradjana da nas zastupaju. Stranke su to samo posrednici, bar dok imamo otvorene liste.
-
VjecitiStudent
#9770 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner wrote:Pravila stranaka i stranaca disciplina nisu dobra. To nisu stranacki zastupnici, nego ljudi koji su dobili povjerenje gradjana da nas zastupaju. Stranke su to samo posrednici, bar dok imamo otvorene liste.
Jel razgovaramo o nasem ili britanskom parlamentu?
- madner
#9771 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Poredjenje nidje veze.
Ja nisam dao glas stranki nego zastupniku. Ako hocete takav sistem onda promjenite zakon pa da stavim x pored stranke, da mandat pripada stranki itd... Dok pripada pojedincu, on mora raditi samo po svojoj savjesti.
Ja nisam dao glas stranki nego zastupniku. Ako hocete takav sistem onda promjenite zakon pa da stavim x pored stranke, da mandat pripada stranki itd... Dok pripada pojedincu, on mora raditi samo po svojoj savjesti.
-
drug profi
#9772 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ma naravno, ali stranka odgovara na izborima za ponasanje svojih poslanika, a ti poslanici su duzni da provode ono na cumu su dobili izbore, a ne da prodaju mjesto u parlamentu za neki vlastiti car.madner wrote:Pravila stranaka i stranaca disciplina nisu dobra. To nisu stranacki zastupnici, nego ljudi koji su dobili povjerenje gradjana da nas zastupaju. Stranke su to samo posrednici, bar dok imamo otvorene liste.
Ovako NS iskljucuje poslanika koji glasa mimo partijske linije.
Druge stranke iskljucuju poslanike koji se odmetnu.
Poslanici su dobili mandat otvorenim listama, a ne stranka.
U cemu je razlika? Izbori opet pokazu ko je uradio ispravno.
- Skijaš
#9773 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Onda glasaj za nezavisne kandidate. Stranke su ekipe, stranke nisu skupovi nezavisnih kandidata.madner wrote:Poredjenje nidje veze.
- madner
#9774 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nasem, kod njih se i tacno zna po mjestu stanovanja ko je tvoj zastupnik.VjecitiStudent wrote:madner wrote:Pravila stranaka i stranaca disciplina nisu dobra. To nisu stranacki zastupnici, nego ljudi koji su dobili povjerenje gradjana da nas zastupaju. Stranke su to samo posrednici, bar dok imamo otvorene liste.
Isto tako, zastupnici moraju raditi po svojoj savjesti a ne po savjesti stranke.![]()
Jel razgovaramo o nasem ili britanskom parlamentu?
Kod nas je mandat zastupnikov a ne stranacki.
- madner
#9775 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Predlazem da procitas koga zastupnici zastupaju. Ne zastupaju svoje stranke nego gradjane.Skijaš wrote:Onda glasaj za nezavisne kandidate. Stranke su ekipe, stranke nisu skupovi nezavisnih kandidata.madner wrote:Poredjenje nidje veze.
Hvala za sugestiji, ali imamo otvorene liste tako da upravo to jesu.