Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
Alfons Kauders

#9751 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

JabbaTheHutt wrote: Onda nije problem ovako kako sam ja rekao? Dobro Sarajevu, dobro ostalima. Općina koja ne može sebe nositi se pripaja većoj općini pored sebe. Sa povratom 90% poreza većina općina će moći funkcionirati.
moze odlicno...

samo sto u opstinske nadleznosti ne spada skolstvo, zdravstvo, policija, sudstvo i jos neke sitnice...

valjda mislis da bi ljekari, inspektori i profesori trebali volontirati... :D
JabbaTheHutt

#9752 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

kv99 wrote:Kada si zadnji put cuo da se na FTV koristi hefta umjesto tjedna ?
Kakve to sada veze ima?
Ako Hrvati traže zaseban državni kanal na hrvatskom jeziku, ne može ti argument
biti da na FTV-u se kaže neka riječ ovako ili onako. I već sam rekao da to nije samo pitanje jezika
nego i kulture i povijesti.
Klodovik

#9753 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Klodovik »

JabbaTheHutt wrote:
Klodovik wrote:Kao i u drugim zemljama.
Može neki primjer?
Razumiješ da narodi u BiH imaju potpuno drugačije viđenje povijesti, i novije i starije?
Evo, iz drugih zemalja, a sa ove teme...

1. Zamisli da sam Srbin koji ide u školu u Hrvatskoj. Treba da odgovaram npr. o "Oluji". Šta trebam reći da bih dobio dobru ocjenu? Trebaju li Hrvatskoj dva, tri nastavna programa iz predmeta Historija?

2. Zamisli da sam Hrvat koji ide u školu u Srbiji. Odgovaram o npr. akciji NATO-a protiv Srbije. Šta trebam reći da bih dobio dobru ocjenu? Trebaju li Srbiji dva, tri nastavna programa iz predmeta Historija?

3. Spomenuo si Tursku... Je li bio genocid nad Armenima ili nije? Šta djecu Turci uče u školama, a šta Armeni?

Dužina jedne ovakve liste može biti ogromna.

Mogu navesti članke i studije (možeš ih naći i sam), ali evo djelić jedne:

In the official USSR textbooks, Potsdam was seen as the ultimate co-operation between the allies and the
termination of the World War in Europe. Any relation to the beginning of the Cold War was absent. The
mutual tension was seen as a contradiction with the positive spirit of the Conference. In most West
European textbooks, on the contrary, the decision of Truman to test the atomic bomb during the meeting is
mentioned as evidence of the growing tension between the Great Powers during the conference' (van der
Leeuw, 1995)
In an attempt to avoid these effects, in 1989 Ferdinand Delouche took the initiative to bring together 12
historians from 12 different countries from the European Union to write and publish a uniform history of
Europe. The Illustrated History of Europe was published in 1992. The original French text is translated
into at least 15 languages, including Russian and Polish. This book has been a success, in several languages
it has already seen a reprint. But the question is of course 'were the authors able to avoid the national mirror
of pride and pain'? My answer is simply 'no'. The national translations present these elements again.
Sometimes it is just a matter of language concept, but often it is more. The national publishers changed
words and sentences to demonstrate the national points of view.

(Preuzeto iz: Working With History : National Identity as a Focal Point in European History
Education. Joke van der Leeuw-Roord, Executive Director EUROCLIO)
JabbaTheHutt

#9754 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Alfons Kauders wrote:samo sto u opstinske nadleznosti ne spada skolstvo, zdravstvo, policija, sudstvo i jos neke sitnice...
To nije nikakav problem. Što spada na županije financiraju općine u toj županiji.
JabbaTheHutt

#9755 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Klodovik wrote:
JabbaTheHutt wrote:
Klodovik wrote:Kao i u drugim zemljama.
Može neki primjer?
Razumiješ da narodi u BiH imaju potpuno drugačije viđenje povijesti, i novije i starije?
Evo, iz drugih zemalja, a sa ove teme...

1. Zamisli da sam Srbin koji ide u školu u Hrvatskoj. Treba da odgovaram npr. o "Oluji". Šta trebam reći da bih dobio dobru ocjenu? Trebaju li Hrvatskoj dva, tri nastavna programa iz predmeta Historija?

2. Zamisli da sam Hrvat koji ide u školu u Srbiji. Odgovaram o npr. akciji NATO-a protiv Srbije. Šta trebam reći da bih dobio dobru ocjenu? Trebaju li Srbiji dva, tri nastavna programa iz predmeta Historija?

3. Spomenuo si Tursku... Je li bio genocid nad Armenima ili nije? Šta djecu Turci uče u školama, a šta Armeni?

Dužina jedne ovakve liste može biti ogromna.
1., 2. i 3. Spominješ manjine i porediš ih sa BiH gdje su konstitutivni narodi. Neusporedivo.

U BiH narodi uče tri verzije povijesti koje je nemoguće objediniti. U Hrvatskoj i Srbiji to nije slučaj.
nokia6170

#9756 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

JabbaTheHutt wrote:
Alfons Kauders wrote:samo sto u opstinske nadleznosti ne spada skolstvo, zdravstvo, policija, sudstvo i jos neke sitnice...
To nije nikakav problem. Što spada na županije financiraju općine u toj županiji.
opet on zupanije :D ama uzmi covjece ustav federacije na hrvatskom jeziku i procitaj od cega se sastoji federacija.
JabbaTheHutt

#9757 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

nokia6170 wrote:Nije Zupanija, vec Kanton.
Nebitno za raspravu, ali točno.
Alfons Kauders

#9758 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

JabbaTheHutt wrote:
pa onda znaci da opstinama ne ostaje 90% kao sto si rekao, zar ne?
nokia6170

#9759 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

JabbaTheHutt wrote:
nokia6170 wrote:Nije Zupanija, vec Kanton.
Nebitno za raspravu, ali točno.
Znači, znaš da nisi upravu, ali i dalje svjesno nastavljaš to činiti, a nama ovdje prodaješ priču da stvari treba posmatrati objektivno i igrati otvorenih karata.

Stvarno se moraš malo više potruditi...padaš na sitnicama, a nisi ni 7 dana ovdje ;-)
Klodovik

#9760 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Klodovik »

JabbaTheHutt wrote:
1., 2. i 3. Spominješ manjine i porediš ih sa BiH gdje su konstitutivni narodi. Neusporedivo.

U BiH narodi uče tri verzije povijesti koje je nemoguće objediniti. U Hrvatskoj i Srbiji to nije slučaj.
Znači, za Hrvate u Srbiji je akcija NATO-a bila agresija, a za Srbe u Hrvatskoj je "Oluja" bila oslobodilačka operacija jer su oni tamo manjine? Dok za Srbe i Hrvate u BiH vrijedi neka druga historija jer su oni u toj zemlji konstitutivni narodi? Ma, bravo.
JabbaTheHutt

#9761 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Klodovik wrote:
JabbaTheHutt wrote:

Znači, za Hrvate u Srbiji je akcija NATO-a bila agresija, a za Srbe u Hrvatskoj je "Oluja" bila oslobodilačka operacija jer su oni tamo manjine? Dok za Srbe i Hrvate u BiH vrijedi neka druga historija jer su oni u toj zemlji konstitutivni narodi? Ma, bravo.
Ne, nego u Hrvatskoj postoji službena verzija povijesti i to uče, moraju, i Srbi.
U BiH takvo što nije moguće nametnuti jer postoje tri konstitutivna naroda.
Ja sam u srednjoj učio jednu povijest, a ti neku sasvim drugu, dok bi da smo u Hrvatskoj učili istu.
Razumiješ?
JabbaTheHutt

#9762 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

nokia6170 wrote:Stvarno se moraš malo više potruditi...padaš na sitnicama, a nisi ni 7 dana ovdje ;-)
"Županija" je navika, kao kod tebe "Bosna" umjesto "Bosna i Hercegovina".
JabbaTheHutt

#9763 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Alfons Kauders wrote:
JabbaTheHutt wrote:
pa onda znaci da opstinama ne ostaje 90% kao sto si rekao, zar ne?
Ne ide nigdje dalje od županije tih 90%. To i jeste bit.
Lokalne jedinice gospodare stečenim novcem.
kv99

#9764 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

JabbaTheHutt wrote:
kv99 wrote:Kada si zadnji put cuo da se na FTV koristi hefta umjesto tjedna ?
Kakve to sada veze ima?
Ako Hrvati traže zaseban državni kanal na hrvatskom jeziku, ne može ti argument
biti da na FTV-u se kaže neka riječ ovako ili onako. I već sam rekao da to nije samo pitanje jezika
nego i kulture i povijesti.
Zar to sto traze postaje validno iako je nelegalno ? Rekao sam ti ranije da nisu samo Bosnjaci protiv podjele drzavnog kanala vec ste isti odgovor dobili i od suda , visokog predstavnika , ambasadora zapadnih zemalja kada ste se njima obracali za pomoc ali vidim da ti potenciras kako to samo Bosnjaci ugrozavaju neka prava koja nemaju veze sa ikakvim pravom. Politicari koji su sada otvoreno stupili u politicku kolalciju sa pedofilom i koji ga kopiraju su izrazili ZAHTJEV da se podjeli drzavni kanal a taj ZAHTJEV nije zasnovan ni na kakvom pravu ili zakonu. Kanal na hrvatskom jeziku moze da postoji i postoji ali to nije ono sto se trazi vec PODJELA drzavog kanala. Zasto su politicari koji za sebe govore da predstavljaju BiH Hrvate ukinuli finansiranje kanala na hrvatskom jeziku a u isto vrijeme traze podjelu drzavnog kanala ?
Spemuno sam ti heftu jer tvrdis kako je FTV Bosnjacki kanal pa me zanima kako to da se na tom "Bosnjackim " kanalu potencira tjedan umjesto sedmica a kamoli hefta ? Znaci nije do jezika i nije ni do kulture ili istorije vec do podjele.
_majevica_

#9765 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by _majevica_ »

JabbaTheHutt wrote:
nokia6170 wrote:Stvarno se moraš malo više potruditi...padaš na sitnicama, a nisi ni 7 dana ovdje ;-)
Nije u temi al kad ste navalili o tri jezika i naroda...sta sa Romima u BiH.Njih ima vise od Hrvata u BiH to je
cinjenica.Nemaju svoj jezik u skolama a nisu ni manjina u BiH.Kako njih demokratski u BiH svrstati..
Alfons Kauders

#9766 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

JabbaTheHutt wrote:
Klodovik wrote:
JabbaTheHutt wrote:

Ne, nego u Hrvatskoj postoji službena verzija povijesti i to uče, moraju, i Srbi.
Ja sam u srednjoj učio jednu povijest, a ti neku sasvim drugu, dok bi da smo u Hrvatskoj učili istu.
Razumiješ?
mozes li mi samo objasniti nesto...

istorija je nauka... nije egzaktna nauka poput matematike ili fizike, ali je ipak nauka...

istorija se mora drzati cinjenica i tu je kraj diskusije... nema sluzbenih i nesluzbenih verzija, imas cinjenice i tacka... o cinjenicama se ne moze razgovarati i dogovarati... npr. gavrilo princip je 28.6.1914. upucao ferdinanda i sofiju... tacka... to sto ga neko smatra junacinom a neko teroristom je sasvim druga stvar s kojom istorija kao nauka nema blage veze...
JabbaTheHutt

#9767 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

_majevica_ wrote:Sta sa Romima u BiH.Njih ima vise od Hrvata u BiH to je
cinjenica.Nemaju svoj jezik u skolama a nisu ni manjina u BiH.Kako njih demokratski u BiH svrstati..
Romi su manjina, kao i Židovi, Rusi, Mađari, Albanci, a ne konstitutivni narod.
nokia6170

#9768 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

JabbaTheHutt wrote:
Ne radi se tu o navici, vec o "inat politici"...nemoj slucajno da kazes kanton, jer ce onda to biti kao sto Bosnjaci kazu...a nije cilj da budemo isti, vec upravo da forsiramo razlicitosti...odatle i navika za to tvoje protivustavno zupanija...ali ne brini se nisi jedini :) nije dovoljno da forsiramo razlicitosti koje su nam odredjene i zakonite, vec je potrebno da stvorimo nove razlicitosti tamo cak i gdje nisu postojale 1994. godine.

p.s. kod mene Bosna nije navika, vec regija unutar moje domovine Bosne i Hercegovine...a da citas moje postove vidio bi da u 99% slucajeva iz navike koristim Bosna i Hercegovina, a ne Bosna.
Last edited by nokia6170 on 07/04/2010 14:22, edited 1 time in total.
JabbaTheHutt

#9769 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Alfons Kauders wrote:istorija se mora drzati cinjenica i tu je kraj diskusije... nema sluzbenih i nesluzbenih verzija, imas cinjenice i tacka... o cinjenicama se ne moze razgovarati i dogovarati... npr. gavrilo princip je 28.6.1914. upucao ferdinanda i sofiju... tacka... to sto ga neko smatra junacinom a neko teroristom je sasvim druga stvar s kojom istorija kao nauka nema blage veze...
Ne mora se držati činjenica. Narodi imaju običaj iskrivljivati povijest na svoj račun. Zato u BiH i imaš tri povijesti. Ti spominješ određene događaje i datume, dakako da po tom pitanju može biti dogovor, ali recimo da li je taj Gavrilov postupak pozitivan ili negativan, da li je Gavrilo bio obični terorist i četnik ili boraz za slobodu, tu se već povijesti razilaze. Pa vidio si primjer sa Turcima. Nekima su oni sjajni i donijeli su nam civilizaciju i religiju pa ih se i slavi dajući imena ulica po njihovim sultanima, a nekima su okupatori i krvnici.

I povijest ima veze sa time jer se u udžbenicima ne navode samo datumi nego su tu opširni tekstovi o pojedinim događajima.
Klodovik

#9770 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Klodovik »

JabbaTheHutt wrote:
Klodovik wrote:
JabbaTheHutt wrote:

Razumiješ?
To da je tebi normalno da se nameće službena verzija historije radije ne bih komentarisao. Historija je nauka i kao takva bi trebala baratati isključivo činjenicama.

U BiH postoje tri konstituentna naroda, pusti se pogrešnih prevoda Dejtonskog sporazuma. Gdje piše i na osnovu koje prakse iz neke druge zemlje jedan konstituentni narod u jednoj zemlji treba imati TV kanal na svom jeziku i pravo na vlastitu verziju historije?
zavrzlama

#9771 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

JabbaTheHutt wrote:
_majevica_ wrote:Sta sa Romima u BiH.Njih ima vise od Hrvata u BiH to je
Romi su manjina, kao i Židovi, Rusi, Mađari, Albanci, a ne konstitutivni narod.
apsurd je sto oni kojim je BIH dala konstitiuvnost rade vise protiv te iste BIH i zele njen raspad ...nego one manjine koje nisu konstutivne :wink: ...nije tesko desifrovati ovaj slucaj :wink:
kv99

#9772 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

JabbaTheHutt wrote:
To nije navika vec svjesno negiranje zakona i odluka koje su donijeli bas predstavnici BiH Hrvata...ali su se onda sjetili da "kanton" ipak nije dovoljan da se oznaci kako je dio teritorije vise Hrvatski nego drugi :wink:
Ako se mogu negirati zakoni kako se zeli da li se moze isto tako negirati da su BiH Hrvati konsituivan narod ? Kao sto je recano ima vise Roma nego BiH Hrvata pa ako cemo tumaciti stanje kako nam licno odgovara onda vi niste konsitutivan narod vec samo manjina . Ako se je rijec zupanija koja je na sudu potvrdzena kao nelegalna koriti jer se to nekome licno svidza onda se i ostale zakonske odredbe mogu na isti nacin tretirati.
Alfons Kauders

#9773 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

JabbaTheHutt wrote:
Ne ide nigdje dalje od županije tih 90%. To i jeste bit.
Lokalne jedinice gospodare stečenim novcem.
i ti sad sam upadas u kontradikcije... po tebi je problem u centraliziranoj federaciji, a sad i sam govoris da vecina sredstava zavrsi u nakaradno skrojenim kantonima...

apsolutno se slazem da minijaturni kantoni poput posavskog, 10tke ili bpk ne sluze nikome, tj sami su sebi svrha jer cijede novac iz drugih kantona preko federacije...

i pored toga sto se toboze zalazes za decentralizaciju, nisi mi odgovorio da li je normalno da tk, kao najveci kanton i tuzla, kao najveca opstina u bih, finansiraju razne federalne i drzavne institucije u sarajevu, banjaluci, mostaru, a da pri tome ti nivoi vlasti na tk nisu smjestili niti jedno jedino ministarstvo ili instituciju? skontaj malo sta znaci par stotina radnih mjesta u takvim institucijama... isto tako, po kojoj logici bi tuzlaci trebali finansirati uspostavljanje nekog novog tv kanala na hrvatskom jeziku...

zanimljiva neka ideja decentralizacije, da najsiromasniji kanton finansira razvoj drugih, razvijenijih krajeva... :D isto se moze reci i za unsko-sanski ili zenicko-dobojski kanton... tk, usk i zdk zajedno imaju vise stanovnika od rs ili od ostalih kantona u fbih zajedno...
JabbaTheHutt

#9774 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JabbaTheHutt »

Alfons Kauders wrote:i ti sad sam upadas u kontradikcije... po tebi je problem u centraliziranoj federaciji, a sad i sam govoris da vecina sredstava zavrsi u nakaradno skrojenim kantonima...

apsolutno se slazem da minijaturni kantoni poput posavskog, 10tke ili bpk ne sluze nikome, tj sami su sebi svrha jer cijede novac iz drugih kantona preko federacije...

i pored toga sto se toboze zalazes za decentralizaciju, nisi mi odgovorio da li je normalno da tk, kao najveci kanton i tuzla, kao najveca opstina u bih, finansiraju razne federalne i drzavne institucije u sarajevu, banjaluci, mostaru, a da pri tome ti nivoi vlasti na tk nisu smjestili niti jedno jedino ministarstvo ili instituciju? skontaj malo sta znaci par stotina radnih mjesta u takvim institucijama... isto tako, po kojoj logici bi tuzlaci trebali finansirati uspostavljanje nekog novog tv kanala na hrvatskom jeziku...

zanimljiva neka ideja decentralizacije, da najsiromasniji kanton finansira razvoj drugih, razvijenijih krajeva... :D isto se moze reci i za unsko-sanski ili zenicko-dobojski kanton... tk, usk i zdk zajedno imaju vise stanovnika od rs ili od ostalih kantona u fbih zajedno...
Nema kontradikcije. Po meni nije problem novac županijama nego federaciji i državi. Bilo bi bolje da nema županija, ali ima i onda bolje napraviti od toga nešto funkcionalno. Dati općinama novac neka one plaćaju svoje stvari i svoju županiju.

Ne, nije pošteno da na Tuzli parazitira netko i slično. Zato i govorim da novac privređen na lokalnoj razini treba većinom ostati tu. U čemu je problem da nekoliko ministarstava ode u Tuzlu, nekoliko u Mostar, Bihać i sl.?

I opet ne kužiš u vezi financiranja kanala. Govorim teći put: Dati ljudima izbor da izaberu koji kanal žele plaćati od ponuđena tri ... pa neka izvole.
Alfons Kauders

#9775 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

JabbaTheHutt wrote: Ne mora se držati činjenica. Narodi imaju običaj iskrivljivati povijest na svoj račun. Zato u BiH i imaš tri povijesti. Ti spominješ određene događaje i datume, dakako da po tom pitanju može biti dogovor, ali recimo da li je taj Gavrilov postupak pozitivan ili negativan, da li je Gavrilo bio obični terorist i četnik ili boraz za slobodu, tu se već povijesti razilaze. Pa vidio si primjer sa Turcima. Nekima su oni sjajni i donijeli su nam civilizaciju i religiju pa ih se i slavi dajući imena ulica po njihovim sultanima, a nekima su okupatori i krvnici.

I povijest ima veze sa time jer se u udžbenicima ne navode samo datumi nego su tu opširni tekstovi o pojedinim događajima.
ne znam sta ti nije jasno u mom postu... istorija je nauka, tacka... nema tu autorske slobode i preseravanja... navode se cinjenice, a na ljudima je da ih interpretiraju kako god hoce... nema tu "dogovora" druze, jednostavno nema... tu nauka treba da radi svoj posao, a ne politika...

sto se tice gavrila, dovoljno je napisati sta se sve dogodilo, sta je prethodilo atentatu, koje su bile posljedice... ne mora se govoriti da je borac za slobodu ili terorista... isto vazi i za turke... mada ne znam na koje ulice mislis, jer ja bas i nisam primjetio da neke nose imena sultana...

udzbenici ne navode samo datume, vec opsirne tekstove zasnovane na cinjenicma... to sto neki misle da je istorija relativan pojam i da se moze silovati po potrebi je potpuno druga stvar, svojstvena fasistickim ili totalitarnim komunistickim sistemima...
Locked