Ista lokacija, 2018

bolje i ovo nego ono dole na StupuNed071 wrote:da vratimo se u ta divna vremena prekrasnih arhitektonskih rjesenjanlt wrote:gdje je Sarajevo bilo, a gdje je sad
tužno je šta nam arhitekte uradiše posle rata
bilo bi lijepo vratiti se tamo u neke 60'/70'/80'
Više sunca i bolji pogled imaju i šibica i stometarka nego što će djeca iz Tibre i Nove Otoke moći i zamisliti....nlt wrote:
bolje i ovo nego ono dole na Stupu
blećak , vi ste već početkom maja zaslužili titulu forumaša godine...blecak wrote:.
ništa nije idealno. misliš da su u beču ili pragu koji su kolijevke toga tipa gradnje ostale sve stare zgrade? nisu kao što nisu ni kod nas.mistek wrote:Ma na jednu stranu uspomene, ali bi valjalo da neko zaista stručno analizira ovo što se u Sarajevu radi posljednjih 100 godina. Recimo, ovdje su hvalospjevi za neke stvari iz 60-ih, 70-ih, 80-ih, a generalno, mislim da je ta gradnja baš napravila sranje u Sarajevu. I ne mislim tu primarno na ova naselja, od AP do Grbavice, za koja postoje nekakve analize kako su nigdje veze (meni je to klasična stambena politika koja je mogla bolje, ali nije kritična), nego prvenstveno na centar i stari dio grada. Uništeno desetine značajnih građevina, praktično spomenika, neke prelijepe starije zgrade zagrađene, nakalemljeno na njih svašta pa ne liče ni na šta, izgrađene neke koje se ne uklapaju ni grama u taj dio Sarajeva. Ne znam, ali meni to djeluje isto sranje kao danas.
Recimo, kako je zagrađen BKC, tj. onaj jevrejski templ i kada? Samo pomislim da neko danas to uradi.
Pa, milion nakalemljenih zgrada na AU zgrade ni na šta nalik (kad je recimo pravljena ona zgrada gdje je stakleni grad?)
Pa Papagajka (hotel Italija prošlog stoljeća)
![]()
Pa zgrada ekonomskog fakulteta nakalemljena itd.
Samo zamišljam koliko bi Sarajevo bilo ljepše da su na obali Miljacke: zgrada pravnog fakulteta, pošta, narodno pozorište, templ, gimnazija, banka itd. Čitav niz prelijepih zgrada koji je u tom periodu uništen. S druge strane jednako lijepo, a ovako sumorno, betonski, ni na šta nalik. Onda Trg oslobođenja koji je sa svake strane prelijep i sa monumentalnim građevinama. Onda pređe most i od kreneš od Careve džamije i hamama kroz zelenilo, gledaš zgradu ministarstva odbrane na jednoj strani (na drugoj ranije opisanu ljepotu), pa sve kroz park dođeš do sinagoge, koja danas ima jednak značaj i poziciju kao kakva šupa. I tako mnogo toga. Generalno, očajno graditeljsko vrijeme, samo što sad imamo hiperprodukciju stambene gradnje koja nema nikakvog smisla, pa poredimo to s ovim ranije. Mada, evo sve ovo na Otoci je planirano i ljepše od prosječne, na primjer Malte. Ali, realizacija
jbg tebi sve sto se kosi s tvojim misljenjem trolanje... tebi stometarka ljepsa od butmirove zgrade kod dzamije na alipasinom mostu? o tome je prica, o tome na sta lice te zgrade iz perioda koje neko priziva kao sjajan... ruzne do bola... gradacacka ulica recimo, zgrade iznad na aneksu, svrakino selo... vojni neboderi kod stadiona kosevo... horor sve jbt...Banksy wrote:Uz prisjećanje najvažnijeg, da je tih nekoliko stotina stanova sa slike podijeljeno radnicima, a precijenjena Tibra se mora iskeširati, svojim novcem.
Trola Nedo, neprimjereno i nepotrebno.
Ovo je tema na kojoj se postavljaju slike starog Sarajeva,Ned071 wrote:o tome je prica, o tome na sta lice te zgrade iz perioda koje neko priziva kao sjajan.Banksy wrote:Uz prisjećanje najvažnijeg, da je tih nekoliko stotina stanova sa slike podijeljeno radnicima, a precijenjena Tibra se mora iskeširati, svojim novcem.
o ekonomiji ne pricamo jer je ta sjajna drzava cije su firme kupovale stanove između ostalog i za to bankrotirala 1983. godine...
Ned071 wrote:jbg tebi sve sto se kosi s tvojim misljenjem trolanje... tebi stometarka ljepsa od butmirove zgrade kod dzamije na alipasinom mostu? o tome je prica, o tome na sta lice te zgrade iz perioda koje neko priziva kao sjajan... ruzne do bola... gradacacka ulica recimo, zgrade iznad na aneksu, svrakino selo... vojni neboderi kod stadiona kosevo... horor sve jbt...Banksy wrote:Uz prisjećanje najvažnijeg, da je tih nekoliko stotina stanova sa slike podijeljeno radnicima, a precijenjena Tibra se mora iskeširati, svojim novcem.
o ekonomiji ne pricamo jer je ta sjajna drzava cije su firme kupovale stanove između ostalog i za to bankrotirala 1983. godine...
Sarajevo iz tvrđave, 1889 - Baron Raimund von Stillfried

jebeš to bRez ove strehedragma wrote:

Banksy wrote:Ovo je tema na kojoj se postavljaju slike starog Sarajeva,Ned071 wrote:o tome je prica, o tome na sta lice te zgrade iz perioda koje neko priziva kao sjajan.Banksy wrote:Uz prisjećanje najvažnijeg, da je tih nekoliko stotina stanova sa slike podijeljeno radnicima, a precijenjena Tibra se mora iskeširati, svojim novcem.
Ako ti se ne sviđa ili te ne zanima, ne znam šta ćeš na njoj.

Ne nervira nas, već se bezze provaljuješ. BiH i cijela Jugoslavija je, nakon II sv. rata, imala veliku arhitekturu. Sramota je da to ne znaš, to je pitanje opće kulture. Neću ti držati časove, zarovi se sam.Ned071 wrote:Drago li je sto vas nervira, kukate za megagrađevinama iz 60-ih, korbizje bi ih se postidio...Banksy wrote:
Ovo je tema na kojoj se postavljaju slike starog Sarajeva,
Ako ti se ne sviđa ili te ne zanima, ne znam šta ćeš na njoj.
Sreca pa carsiju ne srusiste, a boba vam je falila... Sad bi oko vijecnice svrakino bilo...
I na ovoj temi ideš na ignore, pozdrav.
Skandalozno: Ko hoće da uništi ostatke Tašlihana kod hotela Evropa i nad njima gradi još jedan shopping centar?!
Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH je poništila odluku o proglašenju spomenika Tašlihan nacionalnim spomenikom i na taj način omogućila gradnju u neposrednoj blizini objekta Gazi Husrev-begovog bezistana u Sarajevu, nad ostacima Tašlihana.