Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
blecak

#9751 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Avio snimak Sarajeva iz 1927 (Sarajevo iz zraka 1927) - Ilidža - hoteli, terme, Lužani, Željeznica, Kasindolska rijeka, Aleja, Velika aleja, Mala aleja, Butmir

Image

Ista lokacija, 2018

Image
blecak

#9752 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Avio snimak Sarajeva iz 1927 (Sarajevo iz zraka 1927) - Ilidža - hoteli, terme, Lužani, Lužansko polje, Bosna, Zujevina, Željeznica, Kasindolska rijeka, Aleja, Velika aleja, Butmir, Osijek, Bojnik, Dobroševići, Otes

Image

Imali smo iz drugog ugla, 1996

Image
blecak

#9753 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Avio snimak Sarajeva iz 1927 (Sarajevo iz zraka 1927) - Bijela tabija, Vratnik, Bentbaša, Dariva, Mošćanica, Miljacka

Image

Iz drugog ugla... 1954

Image
blecak

#9754 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Avio snimak Sarajeva iz 1927 (Sarajevo iz zraka 1927) - Hreljevo, Reljevo, Bosna

Image

ista lokacija 2018

Image
blecak

#9755 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Avio snimak Sarajeva iz 1927 (Sarajevo iz zraka 1927) - Semizovac, Bosna

Image

ista lokacija 2018

Image
blecak

#9756 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Avio snimak Sarajeva iz 1927 (Sarajevo iz zraka 1927) - Rječica (kod Hreljeva), Bosna

Image

na osnovu oblika ceste kroz naselje i obrisa rijeke Bosne ... i naziva Porječ...

ista lokacija 2018

Image
blecak

#9757 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Iz istog opusa...

Avio snimak Sarajeva iz 1927 (Sarajevo iz zraka 1927)

Image

Jesu li ovo Bačići? Smio bih se zakleti da sam vidio neku razglednicu ili fotku sa šumskom građom na ovoj lokaciji?
nlt

#9758 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nlt »

Ned071 wrote:
nlt wrote:gdje je Sarajevo bilo, a gdje je sad
tužno je šta nam arhitekte uradiše posle rata
bilo bi lijepo vratiti se tamo u neke 60'/70'/80'
da vratimo se u ta divna vremena prekrasnih arhitektonskih rjesenja

Image

Image
bolje i ovo nego ono dole na Stupu
Qler

#9759 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Qler »

Da
Ned071

#9760 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Ned071 »

Jasta je... Smetljarnik i jedno i drugo...
thekupus

#9761 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

Fasada stometarke bi se mogla uraditi tako da nevjerovatno izgleda, da postoje volja i novac
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#9762 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

nlt wrote:
Image
bolje i ovo nego ono dole na Stupu
Više sunca i bolji pogled imaju i šibica i stometarka nego što će djeca iz Tibre i Nove Otoke moći i zamisliti....
A tek parkinga , pristupa , blizine i komocije obdaništa , škole...
Jer ne mogu se svi školovati i odgajati na Poljinama :oops:
blecak wrote:.
blećak , vi ste već početkom maja zaslužili titulu forumaša godine... :thumbup:
Banksy

#9763 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Uz prisjećanje najvažnijeg, da je tih nekoliko stotina stanova sa slike podijeljeno radnicima, a precijenjena Tibra se mora iskeširati, svojim novcem.

Trola Nedo, neprimjereno i nepotrebno.
mistek

#9764 Re: Slike starog Sarajeva

Post by mistek »

Ma na jednu stranu uspomene, ali bi valjalo da neko zaista stručno analizira ovo što se u Sarajevu radi posljednjih 100 godina. Recimo, ovdje su hvalospjevi za neke stvari iz 60-ih, 70-ih, 80-ih, a generalno, mislim da je ta gradnja baš napravila sranje u Sarajevu. I ne mislim tu primarno na ova naselja, od AP do Grbavice, za koja postoje nekakve analize kako su nigdje veze (meni je to klasična stambena politika koja je mogla bolje, ali nije kritična), nego prvenstveno na centar i stari dio grada. Uništeno desetine značajnih građevina, praktično spomenika, neke prelijepe starije zgrade zagrađene, nakalemljeno na njih svašta pa ne liče ni na šta, izgrađene neke koje se ne uklapaju ni grama u taj dio Sarajeva. Ne znam, ali meni to djeluje isto sranje kao danas.

Recimo, kako je zagrađen BKC, tj. onaj jevrejski templ i kada? Samo pomislim da neko danas to uradi.
Pa, milion nakalemljenih zgrada na AU zgrade ni na šta nalik (kad je recimo pravljena ona zgrada gdje je stakleni grad?)
Pa Papagajka (hotel Italija prošlog stoljeća :D ) :-)
Pa zgrada ekonomskog fakulteta nakalemljena itd.

Samo zamišljam koliko bi Sarajevo bilo ljepše da su na obali Miljacke: zgrada pravnog fakulteta, pošta, narodno pozorište, templ, gimnazija, banka itd. Čitav niz prelijepih zgrada koji je u tom periodu uništen. S druge strane jednako lijepo, a ovako sumorno, betonski, ni na šta nalik. Onda Trg oslobođenja koji je sa svake strane prelijep i sa monumentalnim građevinama. Onda pređe most i od kreneš od Careve džamije i hamama kroz zelenilo, gledaš zgradu ministarstva odbrane na jednoj strani (na drugoj ranije opisanu ljepotu), pa sve kroz park dođeš do sinagoge, koja danas ima jednak značaj i poziciju kao kakva šupa. I tako mnogo toga. Generalno, očajno graditeljsko vrijeme, samo što sad imamo hiperprodukciju stambene gradnje koja nema nikakvog smisla, pa poredimo to s ovim ranije. Mada, evo sve ovo na Otoci je planirano i ljepše od prosječne, na primjer Malte. Ali, realizacija :D
RJ57

#9765 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

mistek wrote:Ma na jednu stranu uspomene, ali bi valjalo da neko zaista stručno analizira ovo što se u Sarajevu radi posljednjih 100 godina. Recimo, ovdje su hvalospjevi za neke stvari iz 60-ih, 70-ih, 80-ih, a generalno, mislim da je ta gradnja baš napravila sranje u Sarajevu. I ne mislim tu primarno na ova naselja, od AP do Grbavice, za koja postoje nekakve analize kako su nigdje veze (meni je to klasična stambena politika koja je mogla bolje, ali nije kritična), nego prvenstveno na centar i stari dio grada. Uništeno desetine značajnih građevina, praktično spomenika, neke prelijepe starije zgrade zagrađene, nakalemljeno na njih svašta pa ne liče ni na šta, izgrađene neke koje se ne uklapaju ni grama u taj dio Sarajeva. Ne znam, ali meni to djeluje isto sranje kao danas.

Recimo, kako je zagrađen BKC, tj. onaj jevrejski templ i kada? Samo pomislim da neko danas to uradi.
Pa, milion nakalemljenih zgrada na AU zgrade ni na šta nalik (kad je recimo pravljena ona zgrada gdje je stakleni grad?)
Pa Papagajka (hotel Italija prošlog stoljeća :D ) :-)
Pa zgrada ekonomskog fakulteta nakalemljena itd.

Samo zamišljam koliko bi Sarajevo bilo ljepše da su na obali Miljacke: zgrada pravnog fakulteta, pošta, narodno pozorište, templ, gimnazija, banka itd. Čitav niz prelijepih zgrada koji je u tom periodu uništen. S druge strane jednako lijepo, a ovako sumorno, betonski, ni na šta nalik. Onda Trg oslobođenja koji je sa svake strane prelijep i sa monumentalnim građevinama. Onda pređe most i od kreneš od Careve džamije i hamama kroz zelenilo, gledaš zgradu ministarstva odbrane na jednoj strani (na drugoj ranije opisanu ljepotu), pa sve kroz park dođeš do sinagoge, koja danas ima jednak značaj i poziciju kao kakva šupa. I tako mnogo toga. Generalno, očajno graditeljsko vrijeme, samo što sad imamo hiperprodukciju stambene gradnje koja nema nikakvog smisla, pa poredimo to s ovim ranije. Mada, evo sve ovo na Otoci je planirano i ljepše od prosječne, na primjer Malte. Ali, realizacija :D
ništa nije idealno. misliš da su u beču ili pragu koji su kolijevke toga tipa gradnje ostale sve stare zgrade? nisu kao što nisu ni kod nas.

sarajevo se razvijalo brzinom svjetlosti (još uvijek se sjećam svoga staroga koji je onako iz poluzajebancije tada tvrdio da mama radi van sarajeva, a radila je na televiziji), i bez obzira što je napravljeno dosta grešaka i što je taj neki tip "istočne/socijalističke" izgradnje prevladao, opet je ono što je građeno tada gaudi i niemayer u poređenju sa posljeratnim kriminalom i razaranjem forme i prkošenja zdravom razumu (nije sve ali više nego dovoljno da mi je muka)

fala bogu pa imamo ovaj forum koji nam pokazuje kako je bilo, sa jedne strane možemo pratiti tu iznimno brzu izgradnju i razvoj našega grada i prisjećati se svega toga (svako iz svoga ugla), a sa druge skoro svaka slika koju vidim (izuzeci potvrđuju pravila) mi je dokaz da je ovo što se sada radi ustvari vandalizam!

nije prije sve bilo bolje, ali jedna stvar je bila puno bolja - Sarajevo!
Ned071

#9766 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Ned071 »

Banksy wrote:Uz prisjećanje najvažnijeg, da je tih nekoliko stotina stanova sa slike podijeljeno radnicima, a precijenjena Tibra se mora iskeširati, svojim novcem.

jbg tebi sve sto se kosi s tvojim misljenjem trolanje... tebi stometarka ljepsa od butmirove zgrade kod dzamije na alipasinom mostu? o tome je prica, o tome na sta lice te zgrade iz perioda koje neko priziva kao sjajan... ruzne do bola... gradacacka ulica recimo, zgrade iznad na aneksu, svrakino selo... vojni neboderi kod stadiona kosevo... horor sve jbt...

o ekonomiji ne pricamo jer je ta sjajna drzava cije su firme kupovale stanove između ostalog i za to bankrotirala 1983. godine...
Banksy

#9767 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Ned071 wrote:
Banksy wrote:Uz prisjećanje najvažnijeg, da je tih nekoliko stotina stanova sa slike podijeljeno radnicima, a precijenjena Tibra se mora iskeširati, svojim novcem.

o tome je prica, o tome na sta lice te zgrade iz perioda koje neko priziva kao sjajan.
o ekonomiji ne pricamo jer je ta sjajna drzava cije su firme kupovale stanove između ostalog i za to bankrotirala 1983. godine...
Ovo je tema na kojoj se postavljaju slike starog Sarajeva,

Ako ti se ne sviđa ili te ne zanima, ne znam šta ćeš na njoj.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#9768 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

Ned071 wrote:

jbg tebi sve sto se kosi s tvojim misljenjem trolanje... tebi stometarka ljepsa od butmirove zgrade kod dzamije na alipasinom mostu? o tome je prica, o tome na sta lice te zgrade iz perioda koje neko priziva kao sjajan... ruzne do bola... gradacacka ulica recimo, zgrade iznad na aneksu, svrakino selo... vojni neboderi kod stadiona kosevo... horor sve jbt...

Proklete komunjare...
Umjesto da je fukara ostala po vukojebinama, na selima ili da je gradila favele kao u svakom normalnom tranziciono-kapitalistickom sirotinjskom getu , ona se još pedesetih i dobrano šezdesetih , te sedamdesetih i osamdesetih naselila besplatno ili brutalno jeftino po Aneksu , Švrakinu , Koševu , Čengić vili , počela konačno živjeti životom dostojnim čovjeka....horor... :roll:
dragma
Vozim: Pješe

#9769 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragma »

Image
Image
blecak

#9770 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Postavljao sam ja te Amerikance... :thumbup:

Svako može imati mišljenje, što ne znači da je relevantno.

Evo nešto puno zanimljivije i u prilično dobroj rezoluciji, na temu. Godine nastanka 1889 i 1890.
Image

Sarajevo iz tvrđave, 1889 - Baron Raimund von Stillfried
Image

Sarajevo, s juga 1889

Image
muha_sa

#9771 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

dragma wrote: Image
jebeš to bRez ove strehe :lol:

Image
Ned071

#9772 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Ned071 »

Banksy wrote:
Ned071 wrote:

o tome je prica, o tome na sta lice te zgrade iz perioda koje neko priziva kao sjajan.

Drago li je sto vas nervira, kukate za megagrađevinama iz 60-ih, korbizje bi ih se postidio... Sreca pa carsiju ne srusiste, a boba vam je falila... Sad bi oko vijecnice svrakino bilo...
blecak

#9773 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Pogled duž obale Miljacke, 1890

Image
Image
blecak

#9774 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Prizori sa sarajevskih ulica (moglo bi se reći dok su kaljače bile obavezan dio opreme) iz 1889 i 1890

Image
Image
Image
Image
Banksy

#9775 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Ned071 wrote:
Banksy wrote:

Drago li je sto vas nervira, kukate za megagrađevinama iz 60-ih, korbizje bi ih se postidio...

Sreca pa carsiju ne srusiste, a boba vam je falila... Sad bi oko vijecnice svrakino bilo...
Ne nervira nas, već se bezze provaljuješ. BiH i cijela Jugoslavija je, nakon II sv. rata, imala veliku arhitekturu. Sramota je da to ne znaš, to je pitanje opće kulture. Neću ti držati časove, zarovi se sam.

Razaranje Čaršije smo ostavili vama.

Skandalozno: Ko hoće da uništi ostatke Tašlihana kod hotela Evropa i nad njima gradi još jedan shopping centar?!

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH je poništila odluku o proglašenju spomenika Tašlihan nacionalnim spomenikom i na taj način omogućila gradnju u neposrednoj blizini objekta Gazi Husrev-begovog bezistana u Sarajevu, nad ostacima Tašlihana.
I na ovoj temi ideš na ignore, pozdrav.
Post Reply