Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
pemanapemani
-
Novak20
#9752 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jedan savjet.
Vitamin C i namirnice koje ga sadrže je bolje konzumirati svaka četiri sata pomalo nego uzimati dnevnu dozu.
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nut ... icina.aspx
- piupiu
#9753 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Cortado Eh, evo linka na preporuku BH infektologa. Sad ću i onaj link na studiju potražiti.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-infe ... /200319055?
- ćiribiribela
#9754 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Riddle je u pravu, testirana sam jer sam malo prehladjena i bio mi nos zacepljen dva dana, a radim u bolnici. Ja sam 99,9% sigurna da sam negativna, al' eto, predostroznosti.
Receno mi je da sjedim u kuci, i na testiranje se nisam smjela voziti gradskim prevozom (biciklo ftw). Ustanova pripada ministarstvu zdravstva, termini su napravljeni tako da ne srecemo ostale koji se testiraju, rade ukupno tri osobe. Osoba 1 je zaduzena da ceka "pacijente" vani i otvara sva moguca vrata, osoba 2 uzima podatke u jednoj prostoriji, osoba 3 uzima bris u drugoj prostoriji. Bez maske se ne moze uci, i iz svakog prelaska iz prostorije u prostoriju moraju se ruke dezinfikovati.
Receno mi je da sjedim u kuci, i na testiranje se nisam smjela voziti gradskim prevozom (biciklo ftw). Ustanova pripada ministarstvu zdravstva, termini su napravljeni tako da ne srecemo ostale koji se testiraju, rade ukupno tri osobe. Osoba 1 je zaduzena da ceka "pacijente" vani i otvara sva moguca vrata, osoba 2 uzima podatke u jednoj prostoriji, osoba 3 uzima bris u drugoj prostoriji. Bez maske se ne moze uci, i iz svakog prelaska iz prostorije u prostoriju moraju se ruke dezinfikovati.
- ćiribiribela
#9755 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I hvala na podrsci, ali stvarno mi nije nista, zdrava sam 100% zasad, vjerovatno cemo za par sedmica svakako biti svi zarazeni, tako da... 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#9756 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
zato se i radi karantena... sjedi kuci i cekaj a ne hodat po gradu, zvijat, pit kafe itd... evo komsija mi sad iz grada kaze pun grad, setkaju se i ispred kioska oni kafe aparati i uzmu i sjede oko toga ko junci... reko komsiji jesil to iso do apoteke il do granapa... kaje ma jok otiso da prosetam, kaze moram ja malo prosetat svaki dan... reko super, seset i neka ti godina kad te stave na raspirator za heftu-dvije uzmi bijelog luka pod jezik i limuna kazu pomaze bog tadDozer wrote: ↑20/03/2020 12:15Nazalost - mi nemamo ni ovakve bolnice, a jos manje svu ovu opremu. Zakljucak, i ako cemo porediti s ovim na snimku, svi mozemo sami izvuci o tome kakvo ce stanje ovdje biti ako se dese stotine, a kamoli hiljade istovremenih slucajeva za hospitalizaciju....pici wrote: ↑20/03/2020 11:33
sad samo zamisli kod nas bolnice ovako... zaraze se recimo doktori koji daju dijalizu, bubreznim bolesnicima ili onkolozi koji daju terapije za rak ili nastavi niz... prestanite ovo uporedjivat sa gripom, gripa je qita... ovo je puno ozbiljnije dok se ne stvori kolektivni imunitet i cjepivo e onda cemo ovo uvrstiti u sezonsku gripu...
-
invincible1921
#9757 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo i clanak oko Sarajeva...ne kazem da ne treba testirat, ali sta tebi znaci dal ima 10 ili 50 ili je stvarno 0? Ne kotnam stvarno, drzi se mjera pa bilo 1 ili 1001...ah da onda ne mozes mahalat i pricat ublehe ako nema nijedno...jbt kolko forsiraju tacno ce organizovat docek za prvozarazenog isprrd vjecne vatre 
- klixoris
#9758 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je to ! Na kraju ce biti kolektivni imunitet, htjeli mi to ili ne...ćiribiribela wrote: ↑20/03/2020 12:53 vjerovatno cemo za par sedmica svakako biti svi zarazeni, tako da...![]()
A mislim da ce i lideri zemalja uskoro morati donositi teške odluke gdje će birati između određenog procenta ljudi koji će umrijeti od ovog virusa ili totalnog ekonomskog kolapsa koji će stvoriti puno veći procenat gladnih ljudi sa druge strane...
- pizarro
#9759 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ne kontam to ponizavanje vlastitog naroda.dječak sa šibicama wrote: ↑20/03/2020 12:31 Koliko god se nakrcas C vitaminom, mozes pozderati 5 kila limuna i 12 kila kivija, uzeti 40 oni9h sumecih tableta, ama samo kiselis mokracu i organizam ce uzeti C vitamina koliko mu treba.
Ali ko da gledam, bosnjo ce kupiti 39000 pakovanja C vitamina jer oto ljeci koronu
u cijelom svijetu se vode diskusije o vitaminu c, ali nema veze, mi smo najgori
i nobelovac linus pauling je vjerovao da vitamin c moze sprijeciti/izlijeciti dosta toga.
- dječak sa šibicama
#9760 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisi ti bas shvatio, nije poenta u C vitaminu i lijeci li on neke bolesti, nego kad bosnjko cuje da/ako C vitamin pomaze, bosnjo ce kupiti sve zalihe iako mu ne trebaju jer organizam ne moze apsorbirati vise C vitamina nego mu treba, i ne gledajuci ostale.
Isto ko i sa brasnom, sta ce nekome 500 kila brasna, a komsija ima 2 kile. Tako se stvara umjetna nestasica, uostalom ovi sto nemaju morace ici u potragu za brasnom pa ce zakaciti virus i zaraziti i komsiju sa 500 kila brasna.
Kad imas vojsku od 100 ljudi, njeprijatelja ces pobijediti tako sto svih 100 pusaka das jednom covjeku ili kad po jednu pusku das 100 ljudi. Cista matematika, ali jok, daj meni.
Isto ko i sa brasnom, sta ce nekome 500 kila brasna, a komsija ima 2 kile. Tako se stvara umjetna nestasica, uostalom ovi sto nemaju morace ici u potragu za brasnom pa ce zakaciti virus i zaraziti i komsiju sa 500 kila brasna.
Kad imas vojsku od 100 ljudi, njeprijatelja ces pobijediti tako sto svih 100 pusaka das jednom covjeku ili kad po jednu pusku das 100 ljudi. Cista matematika, ali jok, daj meni.
-
pinkman
#9761 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma neka jede 100 kg kivija ako neko zeli. Ljudi kod nas dosta potcjenjuju mentalno zdravlje, a ako se neko unese dovoljne kolicine vitamina C i to ga smiri u glavi - super.pizarro wrote: ↑20/03/2020 13:00ne kontam to ponizavanje vlastitog naroda.dječak sa šibicama wrote: ↑20/03/2020 12:31 Koliko god se nakrcas C vitaminom, mozes pozderati 5 kila limuna i 12 kila kivija, uzeti 40 oni9h sumecih tableta, ama samo kiselis mokracu i organizam ce uzeti C vitamina koliko mu treba.
Ali ko da gledam, bosnjo ce kupiti 39000 pakovanja C vitamina jer oto ljeci koronu
u cijelom svijetu se vode diskusije o vitaminu c, ali nema veze, mi smo najgori![]()
i nobelovac linus pauling je vjerovao da vitamin c moze sprijeciti/izlijeciti dosta toga.
Sirom svijeta se tuku za toalet papir, a ponasamo se da se to samo kod nas desava.
-
statixx
#9762 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U zagrebačkoj Areni postavljaju se kreveti za prihvat zaraženih
- klaki
#9763 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
dječak sa šibicama wrote: ↑20/03/2020 13:05 Nisi ti bas shvatio, nije poenta u C vitaminu i lijeci li on neke bolesti, nego kad bosnjko cuje da/ako C vitamin pomaze, bosnjo ce kupiti sve zalihe iako mu ne trebaju jer organizam ne moze apsorbirati vise C vitamina nego mu treba, i ne gledajuci ostale.
Njemacki reper (turskog ili sta vec porijekla) snima kako se svabe tuku oko toalet papira
-
moonca
#9764 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tacno--- jer..wrote: ↑20/03/2020 12:54 Evo i clanak oko Sarajeva...ne kazem da ne treba testirat, ali sta tebi znaci dal ima 10 ili 50 ili je stvarno 0? Ne kotnam stvarno, drzi se mjera pa bilo 1 ili 1001...ah da onda ne mozes mahalat i pricat ublehe ako nema nijedno...jbt kolko forsiraju tacno ce organizovat docek za prvozarazenog isprrd vjecne vatre![]()
... nece svi oboljeti--- samo oni koji vec imaju naruseno zdravlje...
Symptoms of COVID-19 are fever, cough and shortness of breath. Symptoms may appear in as few as two days or as many as 14 days following exposure. Most people recover from COVID-19 without needing special treatment. The elderly and those with underlying medical problems like high blood pressure, heart problems and diabetes are more likely to develop serious illness.
- King Theoden
#9765 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Treba pustiti struku da priča, a ne da glavnu riječ vode mediji.
Struka je ta koja umiri stanovništvo.
-
Cortado
#9766 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala, bas cu pitati kolegu infektologa da mi ovo malo pojasnipiupiu wrote: ↑20/03/2020 12:52 @Cortado Eh, evo linka na preporuku BH infektologa. Sad ću i onaj link na studiju potražiti.
- oldtajmer
#9767 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
hrvati se bas priremaju na najgore,iskreno se nadam da nece doci do toga ni kod nas ni kod bilo koga u okruzenju
https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... 67143.aspx
https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... 67143.aspx
- Riddle
#9768 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije samo u Bosni tako, glupih i sebicnih ima svugdje. Zapravo oni cine vecinu.
-
Ali_G
#9769 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vitamin C je vrlo podcijenjen. Vani se provode velike studije u njegovom djelovanju kod onkoloskih bolesnika. Primjeceno je da je poboljsao oporavak i u nekim slucajevima korone.
Ne znam cemu se pravimo pametni i mudrujemo kol’ko organizmi treba, kol’ko ne. Ako osjetite prehladu postupite prema uputstvima ljudi sa Infektivne klinike.
Ne znam cemu se pravimo pametni i mudrujemo kol’ko organizmi treba, kol’ko ne. Ako osjetite prehladu postupite prema uputstvima ljudi sa Infektivne klinike.
-
splinter
#9770 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma izdobriće ovo. Obična proljetna viroza, dok mi malo jaknemo istom ćemo se suprotstaviti uspiješno.
Ja ne znam kud ovi ljudi bauljaju. Izeđem službeno, samo molim boga da mi niko ne priđe na manje od 2 metra, raje po gradu koliko hoćeš, žena naka ide hriplja, kašlje, odjekuje pola grada, nesretnica ni maske ni ničeg.
Prođem pored CIPSA Stari Grad, čovjek se sruši, zakoprca nogama, dođe hitna fakat brzo, probaše CPR , fakat su ljudi bili profesionalni, al ništa Alahrahmetile.
Opet prolazim kad sam se vraćao, pere cisterna, ljudi hodaju bauljaju. Nije ovo dobro nikako, ljudi nisu ozbiljno shvatili ovo.
Sad će neko reći kakve ima veze taj lik i COVID-19, nema al opeterćuje hitne službe, vjerovatno je kronični bolesnik koji nije trebao izlaziti vani ni pod idealnim uslovima a ne u vanrednom stanju.
Ja ne znam kud ovi ljudi bauljaju. Izeđem službeno, samo molim boga da mi niko ne priđe na manje od 2 metra, raje po gradu koliko hoćeš, žena naka ide hriplja, kašlje, odjekuje pola grada, nesretnica ni maske ni ničeg.
Prođem pored CIPSA Stari Grad, čovjek se sruši, zakoprca nogama, dođe hitna fakat brzo, probaše CPR , fakat su ljudi bili profesionalni, al ništa Alahrahmetile.
Opet prolazim kad sam se vraćao, pere cisterna, ljudi hodaju bauljaju. Nije ovo dobro nikako, ljudi nisu ozbiljno shvatili ovo.
Sad će neko reći kakve ima veze taj lik i COVID-19, nema al opeterćuje hitne službe, vjerovatno je kronični bolesnik koji nije trebao izlaziti vani ni pod idealnim uslovima a ne u vanrednom stanju.
Last edited by splinter on 20/03/2020 13:17, edited 1 time in total.
- SanskiBiser
#9771 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Stay connected and disinfected!
Last edited by SanskiBiser on 20/03/2020 13:16, edited 1 time in total.
- oldtajmer
#9772 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
juce gledam na alipasinom ispred poste dvadesetak ljudi ceka ,svi fino drze odstojanje,u postu pustaju dvoje po dvoje,ispred apoteke desetak ljudi pustaju jedno po jedno ,svaki covjek na distanci,to je ono sto nam sada treba
- dječak sa šibicama
#9773 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja zivim u Bosni, jesu li Nijemci ovakvi ili onakvi zivo me zaboli trenutno.
Nego, kad citas portale, koliko kontradiktornosti. Svi vriste "postujte karantin, postujte pravila, slusajte doktore, opasno je, umire se, nosite maske napolju" a onda sljedeca vijest "pomazu li maske zaista?". Ili "panika je nepotrebna" a onda sljedeca vijest "pogledajte guzve u prodavnicama"
Ako to nije zajebavanje zdravog mozga, ne znam sta je. Kao ne panicite a onda ti pujsti snimku otimanja po prodavnicama koja ti govori samo jedno, spremaj se i idi kupuj dok ima jer nece biti kad svi razgrabe. Nosite maske, ja nosim masku, a onda "pomaze li maska zaista?". Mars u pm vise.
Nego, kad citas portale, koliko kontradiktornosti. Svi vriste "postujte karantin, postujte pravila, slusajte doktore, opasno je, umire se, nosite maske napolju" a onda sljedeca vijest "pomazu li maske zaista?". Ili "panika je nepotrebna" a onda sljedeca vijest "pogledajte guzve u prodavnicama"
Ako to nije zajebavanje zdravog mozga, ne znam sta je. Kao ne panicite a onda ti pujsti snimku otimanja po prodavnicama koja ti govori samo jedno, spremaj se i idi kupuj dok ima jer nece biti kad svi razgrabe. Nosite maske, ja nosim masku, a onda "pomaze li maska zaista?". Mars u pm vise.
- Riddle
#9774 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne zanima ni mene gdje ti zivis, ali pocinje mi ici na kurac to tvoje "glupi Bosnjo ovo, glupi Bosnjo ono." Kao sto vidis, panicari su svuda oko nas.
- Better Man
#9775 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
O kakvom kolektivnom imunitetu pričaš? Kamo Ti bilo kakav naučni dokaz za to? Eno u Japanu dvije osobe se ponovo zarazile virusom nakon što su se oporavile od prve zaraze.klixoris wrote: ↑20/03/2020 12:58To je to ! Na kraju ce biti kolektivni imunitet, htjeli mi to ili ne...ćiribiribela wrote: ↑20/03/2020 12:53 vjerovatno cemo za par sedmica svakako biti svi zarazeni, tako da...![]()
A mislim da ce i lideri zemalja uskoro morati donositi teške odluke gdje će birati između određenog procenta ljudi koji će umrijeti od ovog virusa ili totalnog ekonomskog kolapsa koji će stvoriti puno veći procenat gladnih ljudi sa druge strane...