Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Boemica

#9751 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Smrcak15 wrote:
Boemica wrote:Boli me srce što ću to reći, ali je Sarajevo jedna obična velika selendra. Ni sjena urbanog, multietničkog grada.

Džaba predstave, kina, pozorišta, kad ti u isto to kino odeš i vidiš da se ljudi ne znaju ponašati u kinu, od priče dok traje film, korištenja telefona, nekakvog smijeha, onda šta ostave iza sebe... A još gore u pozorištu, sjede u prvom redu i pričaju ... brate, živi ljudi su ispred tebe, smetaš im. U Sarajevu 75% ljudi ne zna ispravno koristiti lift, pokretne stepenice, automatska vrata, ne zna se ponašati u javnom prevozu, nema više poštovanja ni prema kakvom autoritetu, slabo ko ima razumijevanja i poštovanja za posebne grupe ljudi, poput penzionera, djece, trudnica ... Parkovi za djecu su puni kakica paščadije koju "urbana" raja izvodi iz svojih "urbanih" stanova. Itd.

Jedino što je od Sarajeva ostalo je ono historijsko naslijeđe, zgrade, ulice, mahale i priče.
Ja da sam u vlasti uveo bi u skole casove kulture ponasanja...treba seljakluk sistematski iskorijenit
Ima u osnovnim školama kultura odgoja, ili nešto tako, nisam sigurna.
Džaba to, kad se djeca u kućama ne uče da budu civilizovani i savjesni građani.

I nema to veze sa religijom, nacijom, ili nečim drugim.

A baška to što je Sarajevo u isto vrijeme fkt postalo: "Bruda Allaha mi, sad sa džume" sa sve kažiprstom podignutim i crijevom od nargile u ustima, grad.
Boemica

#9752 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Hakiz wrote:
A duh? :evil:
I Čolino: na adresi ti piše Sarajevo, Sarajevo :josipalisac:
tuzlak1212

#9753 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

vatrogasac wrote:
Razumijem ja tvoj lokalpatriotizam, ali čak je Tuzla i Sarajevo mali za uzorak onoga što se ovdje pokušava dokazati, a to je da je vjera povezana sa ruralnim, a ateizam sa urbanim pa se onda opisuje urbano i ruralno pa je potonje papanluk, a jednako ćeš naći u nekoj Špionici kod Srebrenika vrlo pametnog čovjeka kao što ćeš u Beogradu (metropola u više država) naći budalu sa zvučnim imenom koja na televizijama širi najprimitivniji papanluk.
Nije vjera ruralno a ateizan urbano, mi pricamo o opstoj kulturi.. Kad sam rekao papnluk nisam mislio na relogijske nosnje il nesto slicno, nego generalno nacin hodanja, odjevanja, pricanja ko da vidjeli skole nisu, ko da niko nikad nije dobio keca i neopravdan jer zvace zvaku na casu ko zadnji gmaz na svijetu... u licu niko boje nema isto grad zombija... Mozda vi to ne primjecujete jer ste se navikli, mozda ja preuvelicavam ali sta hocu da kazem jeste da nisam vidio nista vise grada od tuzle po pitanju mnogo cega a vidio sam manje grada u nekim drugim stvarima... Jedino je izgradjeniji i pricat cete mi imamo ovo ili ono ali to se na vama ne vidi 1%
vatrogasac

#9754 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote:Mislim da niko nije rekao da je apsolutno to da je vjera na selu a "manja" vjera u gradu , ali procentualno uvijek je vise "pravih" vjernika u selu nego u gradu - primjeri sirom svijeta.
I opet ćeš fuliti sljedećom replikom. Da ne znam da je ova osoba predsjednik mi države, a uđe mi ovako u dvorište ja bih ga pitao pošto unosi ćumur po toni i ima li on lopatu i da li da mu ja dam svoju. :mrgreen: A on gleda balet u Moskvi. :mrgreen:

Image
Hakiz

#9755 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Ne idu svi na balet zbog baleta. Neki idu zbog samopromocije, a neki zbog...

Uostalom, Degasove slike to najbolje pokazuju.
vatrogasac

#9756 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:Ne idu svi na balet zbog baleta. Neki idu zbog samopromocije, a neki zbog...
Zato bi trebalo ukinuti i balet i religiju (i svašta još nešto) jer se mogu zloupotrijebiti.
Dozer

#9757 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

@Vatrogasac
Nisi shvatio o cemu sam pisao, a otisao si upravo na ono sto sam i rekao da ne pisem o tome (papci, seljaci, ovo, ono).
Takodjer, ono sto je bilo '92-95 i sve te migracije, nema veze s onim o cemu ti pricas u smislu 21. vijeka. Ovdje se mentalitet ne mijenja bas u skladu s vremenom, tehnologijom, itd.
Tj. mijenja se, ali po svemu sudeci - unazad. Ovdje sav napredak vecini sluzi da se sto lakse i brze vrate u srednji vijek....

A to da je vjera u ruralnim, pa i prigradskim sredinama uvijek bila jaca nego u urbanim, mislim da se oko toga nema sta pricati. Tako je bilo, tako je i danas. Takodjer, to opet nema nikakve veze s ateizmom. Sarajevo ti je najbolji dokaz ovoga - svi se izjasnjavaju kao vjenrici, a nikad nije bilo vise droge po ulicama, kriminala, lazi i licemjerja. Sve odlike pravih vjernika, zar ne...?
Last edited by Dozer on 02/12/2018 22:23, edited 1 time in total.
šarf

#9758 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Dame i gospodo,
moja mama koja sada već ima gotovo sedamdeset godina i sa sela je,ima jednu izreku,"svraka se vrani rugala".
Govorite o seljakluku i papanluku,molim vas pogledajte na neke svoje komentare i riječi.Ne bih da ja izdvajam vaše smećolike riječi koje uistinu pokazuju ko je kakav.Pogledajte u retrovizor i vidite što ste iza sebe ostavili.
MarlboroGold

#9759 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

šarf wrote:Dame i gospodo,
moja mama koja sada već ima gotovo sedamdeset godina i sa sela je,ima jednu izreku,"svraka se vrani rugala".
Govorite o seljakluku i papanluku,molim vas pogledajte na neke svoje komentare i riječi.Ne bih da ja izdvajam vaše smećolike riječi koje uistinu pokazuju ko je kakav.Pogledajte u retrovizor i vidite što ste iza sebe ostavili.
Ima i toga. Ne treba biti slijep pa samo pokazivati prstom na "došlje".
Ono što konkretno Tuzlacima smeta kod ljudi koji su došli sa strane je što nema institucije u kojoj nisu zaposleni (najviše zahvaljujući SDA/PDA tj. Kuki), a Tuzlaci od njih ne mogu doći do posla u svom gradu. U mjestima iz kojih su oni došli u Tuzlu je još gore za Tuzlaka da nađe posao. Nema to veze toliko sa kulturom... može neko biti i sa sela a da se ponaša normalno. Bitno je ono što nosiš iz kuće.

Ne znam da li se ovo isto odnosi i na Sarajevo... ne živim tamo pa ne mogu ni zauzeti konkretan stav.
Hakiz

#9760 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Kod nas u Sarajevu nema problema. Ovamo dođu Sandžaklije i ljudi iz Istočne Bosne i uzmu radna mjesta, a mi jadni onda moramo se maltretirati po Njemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj itd.

Tako da smo se dogovorili da tako bude.

I mir zavladao.

Izgleda da u Tuzli morate naučiti ono šta smo mi u Sarajevu već davno apsolvirali.
MarlboroGold

#9761 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Otišlo je i dosta Tuzlaka u inostranstvo. Pa samo od nas 35 iz odjeljenja iz srednje jedno 25 je oitšlo u Austriju ili u Njemačku.
Hakiz

#9762 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote:Otišlo je i dosta Tuzlaka u inostranstvo. Pa samo od nas 35 iz odjeljenja iz srednje jedno 25 je oitšlo u Austriju ili u Njemačku.
Eto vidiš. Svima dobro, i njima što iz drugih krajeva dođu u Tuzlu ili Sarajevo, i nama što iz Tuzle ili Sarajeva odemo dalje.

Što bi se reklo na modernim našim jezicima, win-win situacija.
MarlboroGold

#9763 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Samo ako se pomiriš sa tom činjenicom. Otišli su uglavnom jer baš zbog takvih ovdje nisu mogli naći posao.
tuzlak1212

#9764 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

ovo je otislo skroz u off topic...
ima ljudi sto dodju sa sela i bolji su od nas i zasluzeno dobiju mjesto...
ja sam studirao sa jednim momkom iz Sapne sto je raskuco fakultet sa 10.0 vrtili ga mnogi mediji, bio na doceku onom kod El Baketa.. ja dan danas nisam veceg genija od njeg vidio, sad je na doktoratu u Minhenu ovdje bio dok je jezik ucio godinu dana na birou, niko ga s biroa nije zvao.. nebitna pojava u drustvu a frajer genije

da je on dobio posao nezz iz kojeg coska kojeg zaseoka da je dosao, niko mu nista ne bi prigovorio... tako i ostali sa strane su skolovani, normalni ljudi, ne mozes sve pripisivat strankama.. oni dobiju posao jer cesto imaju jaca ledja, lahko je njemu potpisat ugovor u kojem stoji da ce godinu radit dzaba, onda godinu za minimalac... otac mu proda 3 krave jednog vola i zbrine djete...
dje cu ja pristat a iz tuzle sam da radim godinu dzaba, nema moj stari krava da prodaje nit svi imaju dobrostojece roditelje, nit ja hocu tako da zivim
mozda zato i jesam nezaposlen i sve vise idem tamo na onu podsekciju gdje pisu o odlasku iz drzave :lol:
Hakiz

#9765 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote:Samo ako se pomiriš sa tom činjenicom. Otišli su uglavnom jer baš zbog takvih ovdje nisu mogli naći posao.
To ti i govorim. Meni u Sarajevu neko iz Foče ili Bijelog polja uzme posao, a ja onda odem u Klagenfurt ili Villingen nekom Nijemcu uzeti posao. Ako se to desi ja se neću buniti, a neće ni taj Fočak ili Bjelopoljac. I oni i ja iz svojih selendri pravimo korak naprijed.
MarlboroGold

#9766 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

tuzlak1212 wrote:ovo je otislo skroz u off topic...
ima ljudi sto dodju sa sela i bolji su od nas i zasluzeno dobiju mjesto...
ja sam studirao sa jednim momkom iz Sapne sto je raskuco fakultet sa 10.0 vrtili ga mnogi mediji, bio na doceku onom kod El Baketa.. ja dan danas nisam veceg genija od njeg vidio, sad je na doktoratu u Minhenu ovdje bio dok je jezik ucio godinu dana na birou, niko ga s biroa nije zvao.. nebitna pojava u drustvu a frajer genije

da je on dobio posao nezz iz kojeg coska kojeg zaseoka da je dosao, niko mu nista ne bi prigovorio... tako i ostali sa strane su skolovani, normalni ljudi, ne mozes sve pripisivat strankama.. oni dobiju posao jer cesto imaju jaca ledja, lahko je njemu potpisat ugovor u kojem stoji da ce godinu radit dzaba, onda godinu za minimalac... otac mu proda 3 krave jednog vola i zbrine djete...
dje cu ja pristat a iz tuzle sam da radim godinu dzaba, nema moj stari krava da prodaje nit svi imaju dobrostojece roditelje, nit ja hocu tako da zivim
mozda zato i jesam nezaposlen i sve vise idem tamo na onu podsekciju gdje pisu o odlasku iz drzave :lol:
Govorim uglavnom za javna preduzeća. Zna se kako se tu uglavnom ljudi zapošljavaju.
Ne sporim da ima i sposobnih.

Evo ti primjer jednog mog iz srednje. Prošao sa 5.0, bio učenik generacije i išao je na olimpijadu iz fizike, bio zlatni student na elektrotehnici i tek su ga od treći put primili u Elektrodistribuciji. 2 puta su primili neke sa strane koji nisu bili ni blizu po sposobnosti. Kad se on jedva zaposlio tu šta je tek onda sa onim malo lošijim?
MarlboroGold

#9767 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote:
MarlboroGold wrote:Samo ako se pomiriš sa tom činjenicom. Otišli su uglavnom jer baš zbog takvih ovdje nisu mogli naći posao.
To ti i govorim. Meni u Sarajevu neko iz Foče ili Bijelog polja uzme posao, a ja onda odem u Klagenfurt ili Villingen nekom Nijemcu uzeti posao. Ako se to desi ja se neću buniti, a neće ni taj Fočak ili Bjelopoljac. I oni i ja iz svojih selendri pravimo korak naprijed.
A šta ako se recimo neko ne snađe u Njemačkoj? Austrija, Irska, Kuvajt?
To nije rješenje problema. Kao što rekoh, ako su sposobniji i zaposle se u Sarajevu to je u redu, ali ako nisu... zar ne bi ti manje sposobni trebali ići tamo da traže posao?
tuzlak1212

#9768 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

MarlboroGold wrote: Govorim uglavnom za javna preduzeća. Zna se kako se tu uglavnom ljudi zapošljavaju.
Ne sporim da ima i sposobnih.

Evo ti primjer jednog mog iz srednje. Prošao sa 5.0, bio učenik generacije i išao je na olimpijadu iz fizike, bio zlatni student na elektrotehnici i tek su ga od treći put primili u Elektrodistribuciji. 2 puta su primili neke sa strane koji nisu bili ni blizu po sposobnosti. Kad se on jedva zaposlio tu šta je tek onda sa onim malo lošijim?
ma stranke jesu privatizirale drzavne firme... to je sve na mjestu
kazem ovaj s 10.0 godinu dana na birou bio.. on se jeste nadao da ga niko nece zvat i strahovao kako ce odbit posao, hoce dogodine vani da nastavi studij... ali da niko ne zovne tome se niko nije nadao :-?
Hakiz

#9769 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Ti što ne snađu u Njemačkoj su kolatelarne žrtve globalizacije.

Neko mora i patiti. Da bi ostalima bilo dobro.

Kao što mi imamo više stvari jer su jeftinije zbog robovskog rada Azijata. Da nam mobitele prave Nijemci, ne bi ih imalo 10% korisnika. Bili bi nam preskupi.

Ako Azijati mogu patiti, možemo i mi.
MarlboroGold

#9770 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Ovdje treba prvo raditi na tome da se biraju isključivo sposobni ljudi, a na svakom poslu uvesti mehanizme za mjerenje i provjeru produktivnosti rada, kao i da ljudi zbog veće produktivnosti mogu napredovati. To je nemoguće provoditi kod vlasnika koji nisu dovoljno obrazovani u segmentu upravljanja ljudskim resursima i kadrovima ili u državnim preduzećima gdje stranke postavljaju podobne. Prvo to treba razbiti, a ostalo bi se samo od sebe dalo srediti.

U državnim preduzećima su uglavnom ti podobni i njihove glavešine protiv uvođenja mjerila produktivnosti, jer bi inače većina njih letilo ili sa pozicija ili van iz firme. Privatizacija, koliko god da je bolna, se ipak postavlja kao jedino rješenje tog problema.
Hakiz

#9771 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

U skladu sa temom, ima i drugi način:

Gledati u nebo i moliti se bogu.
MarlboroGold

#9772 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

:lol:

Neka pometu postove. Neka nešto i rade da se ne ulijene :D
tuzlak1212

#9773 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

dodamo sad diskusiju dal je rijesenje u bozijim kucama ili u naucnim laboratorijama i uopste se nije profulala tema :lol:
Dozer

#9774 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Men'se cini - u naucnim laboratorijama. Vidimo da ovo s bozijim kucama bas i ne ide... Ide samo dobro njihova izgradnja u svrhu zapisavanja teritorije, ali vrijednosti i pravila koje one propagiraju su se odavno pretvorile u "vrijednosti i pravila" . Naprosto postalo sve tragikomicni supljak :D
tuzlak1212

#9775 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Ja mislim da rijesenje s obje strane postoji i da je jedno te isto u pitanju. Kaze Bog da nece promjeniti stanje kod naroda dok narod ne pocne mjenjat sebe.
Recenica s kojom ce se i ateisti slozit. Nista nece s neba past samo od sebe :mrgreen:
Locked