Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
-
sekerbay
#9752 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Očigledno je da neko mora. Samo, kada si ti u pitanju, radi se o krajnje zajebanoj misiji. Znaš ono sa centom u vugla.beni-bu-man wrote: nemoj molim te ti mene edukovati
Inače, na temi niš novo
Nego, di je dozer da nam pojasni ateistički stav o nastanku čojka?
- Smrcak15
#9753 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ne kazem ja nego Biblija sama to kaze za sebe.Hakiz wrote:Ti kažeš da Biblija nije božija knjiga.Smrcak15 wrote:cak i ako ti original kaze, hej druze pisali smo lazi, pa ti vjeruj u njih ako hoces ili odbaciHakiz wrote: Žao mi je Smrčak, ja ću ipak više vjerovati originalima. Treće izdanje koje je revidirano i naknadna pamet meni liči na autorizaciju intervjua. Naime, uobičajena praksa je da kada novinar napravi intervju sa nekim, intervjuisana osoba zahtijeva da pročita (ili pogleda) intervju u obliku u kojme će biti objavljen, pa izbaci stvari koje je rekla za vrijeme razgovora a za koje misli da bi mogle biti nezgodne. Dakle, ne da te stvari nisu tačne, nego intervjuisanom ne odgovara da budu objavljene.
Tako da, ovaj put, sa indignacijom odbijam tvoju kritiku.![]()
a ti glatko ma "hocu vjerovati vasim lazima".
i progutas to sto kazu bez imalo vode
Nije ni čudo što nikada neće biti mira na Zemlji.
- beni-bu-man
#9754 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Es-selamu 'alejkumsekerbay wrote:Očigledno je da neko mora. Samo, kada si ti u pitanju, radi se o krajnje zajebanoj misiji. Znaš ono sa centom u vugla.beni-bu-man wrote: nemoj molim te ti mene edukovati![]()
Inače, na temi niš novosmrle šamara nejač, a oni se ko neš koprcaju.
Nego, di je dozer da nam pojasni ateistički stav o nastanku čojka?
- Smrcak15
#9755 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ah sto ti volis sverati, mozda ovo mozda ono...Hakiz wrote:Nego Smrčak, krenuću tvojim načinom argumentacije i shvatanja stvari kako mi odgovaraju, pa ti postaviti jedno pitanje:
Kada Kur'an kaže "Mi smo vam poslali" ili kaže "Lijepo vam je" itd, to se shvata da se bog obratio svim ljudima preko Muhammeda.
Sa druge strane, možda je bog bi samo lijepo vaspitan i ljubazan pa se Muhammedu obraća sa "Vi", persira ga.
To bi značilo da je Kur'an poslan samo i isključivo Muhammedu, da se bog obratio samo njemu, iz privatnih razloga. I da Kur'an nije za sve ljude, nego samo za Muhammeda. Da je na kraju islam privatna Muhammedova vjera, a drugi ljudi će dobiti svako svoju kada i ako je zasluže.
Neći ići u dalje izvođenje zaključaka, neka ostane na ovome.
nemoj tako druze, nije dobro za srce
možda je bog bi samo lijepo vaspitan i ljubazan pa se Muhammedu obraća sa "Vi", persira ga.
To bi značilo da je Kur'an poslan samo i isključivo Muhammedu, da se bog obratio samo njemu, iz privatnih razloga. I da Kur'an nije za sve ljude,
"Kur’an je, doista, svijetu cijelom opomena, i vi ćete uskoro saznati njegovu poruku!" (Sad, 87-88)
- Smrcak15
#9756 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
jok eto ja pletem dzempere, rukavice, tople vunene carape ovdje na forumu, hoces li kupit mozdaZaitsev wrote:Čekaj brate, ti fakat vjeruješ, pardon, ti si fakat ubijeđen da svojim pisanjem nekog edukuješ, na bilo koji način? Da ljudi uče od tebe? Da prenosiš znanje?Smrcak15 wrote:ti mislis da se sprdas a ja Tebe koristim da edukujem narod ovdje po pitanju buduceg svijeta, i to na osnovu sta islam govori.beni-bu-man wrote:@ Zejnep.....ko ja ili kolega smrle![]()
ako mislis na mene, ja ne pricam vec se sprdam sa smrletom
nemoj misliti da ti meni nesto steti, jet sa svojim sprdastima pitanjima ja odgovaram durigm ljudima kad procitaju da nauce to
isto kao sto su ashabi ucili o Raju od poslanika dosta tako sto su novo pridosli beduini zapitkivali detalje, od ima li na drvetu bodlji ili nema, moze li se covjek nabosti kad ubire voce itd
-
Hakiz
#9757 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ti baš hoćeš da izazoveš Armagedon ili u najmanjem slučaju 3. svjetski.Smrcak15 wrote:ne kazem ja nego Biblija sama to kaze za sebe.Hakiz wrote:Ti kažeš da Biblija nije božija knjiga.Smrcak15 wrote:
cak i ako ti original kaze, hej druze pisali smo lazi, pa ti vjeruj u njih ako hoces ili odbaci![]()
a ti glatko ma "hocu vjerovati vasim lazima".
i progutas to sto kazu bez imalo vode
Nije ni čudo što nikada neće biti mira na Zemlji.
Eto, to ti je rezultat religijske indoktrinacije.
-
Hakiz
#9758 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Da, cijelom svijetu opomena, ali (samo) Vi ćete (Gospodine Muhammede) uskoro saznati njegovu poruku.Smrcak15 wrote:ah sto ti volis sverati, mozda ovo mozda ono...Hakiz wrote:Nego Smrčak, krenuću tvojim načinom argumentacije i shvatanja stvari kako mi odgovaraju, pa ti postaviti jedno pitanje:
Kada Kur'an kaže "Mi smo vam poslali" ili kaže "Lijepo vam je" itd, to se shvata da se bog obratio svim ljudima preko Muhammeda.
Sa druge strane, možda je bog bi samo lijepo vaspitan i ljubazan pa se Muhammedu obraća sa "Vi", persira ga.
To bi značilo da je Kur'an poslan samo i isključivo Muhammedu, da se bog obratio samo njemu, iz privatnih razloga. I da Kur'an nije za sve ljude, nego samo za Muhammeda. Da je na kraju islam privatna Muhammedova vjera, a drugi ljudi će dobiti svako svoju kada i ako je zasluže.
Neći ići u dalje izvođenje zaključaka, neka ostane na ovome.![]()
nemoj tako druze, nije dobro za srce
možda je bog bi samo lijepo vaspitan i ljubazan pa se Muhammedu obraća sa "Vi", persira ga.
To bi značilo da je Kur'an poslan samo i isključivo Muhammedu, da se bog obratio samo njemu, iz privatnih razloga. I da Kur'an nije za sve ljude,
"Kur’an je, doista, svijetu cijelom opomena, i vi ćete uskoro saznati njegovu poruku!" (Sad, 87-88)
Hajdemo se malo svađati da li je u Kur'anu "vi" ili "Vi"
- Smrcak15
#9759 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
hocu evo sve trcim pa zapinjemHakiz wrote: Ti baš hoćeš da izazoveš Armagedon ili u najmanjem slučaju 3. svjetski.
Eto, to ti je rezultat religijske indoktrinacije.
valjda po nekoj logici bi me trebao pitati a sta ti je dokaz za to sto tvrdis, a ne pricati o svjetskom ratu
-
Hakiz
#9760 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa, pripadnik religije od oko 1,5 milijardi ljudi (muslimani) kaže da oko 2 milijarde ljudi plus nekoliko desetaka miliona (hrišćani plus jevreji) kada kažu da im je Biblija riječ božija lažu i da je sama ta knjiga laž.Smrcak15 wrote:hocu evo sve trcim pa zapinjemHakiz wrote: Ti baš hoćeš da izazoveš Armagedon ili u najmanjem slučaju 3. svjetski.
Eto, to ti je rezultat religijske indoktrinacije.![]()
valjda po nekoj logici bi me trebao pitati a sta ti je dokaz za to sto tvrdis, a ne pricati o svjetskom ratu
Biće da, ipak, navijaš za kataklizmu.
Nije isto kada ateista kaže za Bibliju da je neistina i kada pripadnik neke religije to kaže. Jer, u slučaju ateiste sve je jasno, sve su svete knjige šuplja, hajdemo se okrenuti ljudima, nauci i prirodi.
U slučaju pripadnika druge religije ide "Moj bog je jači od tvog". A to je nešto drugo.
-
adelkam
#9761 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ima ljudi koji govore: ”Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet!” a oni nisu vjernici. Kada im se kaže: ”Ne remetite red na Zemlji!” – odgovaraju: ”Mi
samo red uspostavljamo!” Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju.
Nisam mislio citirati ali eto...
samo red uspostavljamo!” Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju.
Nisam mislio citirati ali eto...
- Smrcak15
#9762 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
kazem ti sama biblija kaze za sebe jeli Bozija ili ljudskaHakiz wrote:Pa, pripadnik religije od oko 1,5 milijardi ljudi (muslimani) kaže da oko 2 milijarde ljudi plus nekoliko desetaka miliona (hrišćani plus jevreji) kada kažu da im je Biblija riječ božija lažu i da je sama ta knjiga laž.Smrcak15 wrote:hocu evo sve trcim pa zapinjemHakiz wrote: Ti baš hoćeš da izazoveš Armagedon ili u najmanjem slučaju 3. svjetski.
Eto, to ti je rezultat religijske indoktrinacije.![]()
Biće da, ipak, navijaš za kataklizmu.
Nije isto kada ateista kaže za Bibliju da je neistina i kada pripadnik neke religije to kaže. Jer, u slučaju ateiste sve je jasno, sve su svete knjige šuplja, hajdemo se okrenuti ljudima, nauci i prirodi.
U slučaju pripadnika druge religije ide "Moj bog je jači od tvog". A to je nešto drugo.
Luka 1,1 Već su mnogi preduzeli da napišu izvještaj o događajima, što su se zbili među nama,
Luka 1,2 Onako, kako nam ih predadoše prvotni očevici i sluge riječi.
Luka 1,3 Tako i ja namislih da pomno ispitam sve događaje od prvih početaka njihovih i da ih po redu napišem tebi, plemeniti Teofile,
kako ovo moze biti Bozija rijec, kad napises tekst iz prica ljudi?
nego ima li Bozijeg govora u Bibliji, da itekako je moguce da ima, ali reci da je cijela biblija boziji govor , eto sam ti pokazao rijecima biblijer da nije.
-
sekerbay
#9763 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nauci?Hakiz wrote: u slučaju ateiste sve je jasno, sve su svete knjige šuplja, hajdemo se okrenuti ljudima, nauci
- aurora313
#9764 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Isto kao upotreba stranih riječi koje su krivo prevedene u Kuranu navodno od samog Muhameda. Kako ti citiraš Luku, ja ću ovo oko tih grešaka što nađoh na Engleskom, a ti se sam uvjeri da li su riječi dale pogrešna tumačenja samo zato jer ih Muhamed ili pisari nisu razumjeli ili šta. I ako već trašiš dokaze za ljudsko uplitanje (a svaka religija je ljudska), ovo ti je jedan od dokaza da bog nije Muhamedu diktirao šta da širi. Valjda bog ne pravi jezičke pogreške?Smrcak15 wrote:kazem ti sama biblija kaze za sebe jeli Bozija ili ljudska
Luka 1,1 Već su mnogi preduzeli da napišu izvještaj o događajima, što su se zbili među nama,
Luka 1,2 Onako, kako nam ih predadoše prvotni očevici i sluge riječi.
Luka 1,3 Tako i ja namislih da pomno ispitam sve događaje od prvih početaka njihovih i da ih po redu napišem tebi, plemeniti Teofile,
kako ovo moze biti Bozija rijec, kad napises tekst iz prica ljudi?
....
According to Jalal al-Din al-Suyuti (d. 1505), the great Muslim philologist and commentator, and Arthur Jeffery in his book of The Foreign Vocabulary of The Qur’an (Lahore, Pakistan: al-Biruni, 1977), the Qur’an contains 107 (al-Suyuti) and 275 (Jeffery) foreign words taken from the Persian, Assyrian, Syriac, Hebrew, Greek, Coptic, and Ethiopian languages. The following are a few examples of these words:
Persian: Ara’ik and Istabraq (al-Kahf 18: 31) meaning couches and brocades respectively, Abariq (al-Waqi’ah 56: 18) meaning ewers, Ghassaqan (al-Naba’ 78: 25) meaning pus, Sijjil (al-Fil 105: 4) meaning baked clay;
Pahlavi: Huoris (ar-Rahman 55: 72), jinn (al-Jinn 72: 1);
Aramaic: Harut and Marut (al-Baqarah 2: 102), Sakina (al-Baqarah 2: 248) meaning God’s presence;
Hebrew: Ma’un (al-Ma’un 107: 7) meaning charity, Ahbar (al-Tawbah 9: 31) meaning Rabbis, Jahannam (an-Nisa’ 4: 115, 121) meaning hell;
Ethiopian: Mishkat (al-Nur 24: 35) meaning niche;
Syraic: Surah (al-Tawbah 9: 124) meaning chapter, Taghut (al-Baqarah 2: 257; al-Nahl 16: 36) meaning idols, Zakat (al-Baqarah 2: 110) meaning alms, Fir’awn (al-Muzzammil 73: 15) meaning Pharaoh;
Coptic: Tabut (al-Baqarah 2: 248) meaning ark.
In addition, a number of words in the Qur’an are neither Arabic, nor do they belong to any known language, e.g. kalala (an-Nisa’ 4: 12), Sijjin (al-Mutaffifin 83: 7-9), al-kawthar (al-Kawthar 108: 1), jizya (at-Tawbah 9: 29), etc.
Muhammad did not know the exact meaning of some of these foreign words, which were not arabized by his time. Therefore, he misused them. For instance, the Aramaic word “furqan” means “redemption.” Muhammad used it for “revelation” and “criterion” (e.g. al-Furqan 25: 1). The Aramaic word “Milla” means “word.” It was used for “religion” in the Qur’an (al-Baqarah 2: 120, 130, 135; etc). The word “Illiyun” (al-Mutaffifin 83: 18, 19) is from the Hebrew word “Elyon” which means “the most high.” Muhammad used it for “a heavenly book” (al-Mutaffifin 83: 20)...
http://3lotus.com/en/Islam/Quran-Not-a-Miracle.htm#III
- HardcoreMX
#9765 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
kako ateist vrlo brzo postane vjernik i sljedbenik..ovdje Suyuti-a..realno ateist ne postoji..ne postoji covjek koji bas u nista ne vjeruje..
-
mali jomu
#9766 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
(evo, po meni, nesto zanimljivo....
)
Nauka / "Ništa" u običnom govoru je puno toga, ali u fizici ima krajnje čudne osobine
"Ništa" u kolokvijalnom značenju može biti mnogo toga, ali u fizici je to obično prostor bez ikakvog sadržaja.
To je prostor u kojem nema čestica ni na jednom mjestu na kojem bi potencijalno moglo da ih bude. Fizičari ga zovu vakuumom i zahvaljujući kvantnoj mehanici, znamo za neke njegove krajnje čudne osobine.
Jedan od osnovnih principa kvantne mehanike je Hajzenbergov princip neodređenosti - nemoguće je znati poziciju i impuls čestice. Što više znate o jednoj varijabli, manje znate o drugoj.
Međutim, princip neodređenosti primjenjiv je i na druge veličine, pa i na energiju i vrijeme. Dakle, što više znate o energiji čestice, to manje znate u koje vrijeme je postojala i obrnuto.
Međutim, u slučaju "ničega", dešava se nešto neobično: ako znate da u nekoj tački prostora čestice nema i da je neće biti, odjednom ta tačka može imati bilo koju količinu energije, nekada dovoljnu i za stvaranje same čestice.
Te čestice nazivaju se "virtuelnim česticama" i one su u svojoj osnovi kvantne fluktuacije. Kad dobijete dovoljno "ničega", svemir pokušava da pronađe način da ga popuni, čak i ako to znači da mora da stvara čestice ni iz čega.
Također, postoji mogućnost da je cijeli svemir samo jedna velika virtuelna čestica. Hipoteza "postanja iz vakuuma" nalaže da je cijeli svemir nastao kao velika fluktuacija u jednom velikom "ništa" koje je postojalo prije njega, piše Popularmechanics.com.
Nauka / "Ništa" u običnom govoru je puno toga, ali u fizici ima krajnje čudne osobine
"Ništa" u kolokvijalnom značenju može biti mnogo toga, ali u fizici je to obično prostor bez ikakvog sadržaja.
To je prostor u kojem nema čestica ni na jednom mjestu na kojem bi potencijalno moglo da ih bude. Fizičari ga zovu vakuumom i zahvaljujući kvantnoj mehanici, znamo za neke njegove krajnje čudne osobine.
Jedan od osnovnih principa kvantne mehanike je Hajzenbergov princip neodređenosti - nemoguće je znati poziciju i impuls čestice. Što više znate o jednoj varijabli, manje znate o drugoj.
Međutim, princip neodređenosti primjenjiv je i na druge veličine, pa i na energiju i vrijeme. Dakle, što više znate o energiji čestice, to manje znate u koje vrijeme je postojala i obrnuto.
Međutim, u slučaju "ničega", dešava se nešto neobično: ako znate da u nekoj tački prostora čestice nema i da je neće biti, odjednom ta tačka može imati bilo koju količinu energije, nekada dovoljnu i za stvaranje same čestice.
Te čestice nazivaju se "virtuelnim česticama" i one su u svojoj osnovi kvantne fluktuacije. Kad dobijete dovoljno "ničega", svemir pokušava da pronađe način da ga popuni, čak i ako to znači da mora da stvara čestice ni iz čega.
Također, postoji mogućnost da je cijeli svemir samo jedna velika virtuelna čestica. Hipoteza "postanja iz vakuuma" nalaže da je cijeli svemir nastao kao velika fluktuacija u jednom velikom "ništa" koje je postojalo prije njega, piše Popularmechanics.com.
- HardcoreMX
#9767 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Vakuum nije nista. Vakum je prostor, doduse prazan, ali ipak prostor..a prostor je dio materije, dakle ipak je nesto...
- Smrcak15
#9768 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Kad se kaze nista onda se misli na "ono o cemu kamenje razmislja"
Dali u takvom nista postoje kvantne fluktuacije?? Dobri moji ateisti.
- SmokingMan
#9769 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Energija vakuma,zajedno sa "skalarnim poljem,je jedna od najboljih načina kako da se opiše stanje Univerzuma,tj,zašto je Univerzum tako homogen i izotropan,tj.zašto se iz naše perspektive čini tako "jednakim" u svim pravcima.
Ukratko,inflacija,kao opšteprihvaćen kosmološki model ravnomjerne i ubrzane eskpanzije Univerzuma (i to u veoma veoma malom djeliću sekunde nakon Velikog praska) nam govori kako je vakum prostora bio ispunjen "kvatnim poljem" zvanim "inflaciono polje" koje je u početku bilo u visoko energetskom stanju,a koje je,nakon što se univerzum 380.000 godina nakon Velikog praska u dovoljnoj mjeri ohladilo,oslobodilo energiju,i nastanilo se u niže energetsko stanje.Ta oslobođena energija je bila oslobođena formi enormnog vala repulzivne gravitacije,koja je Univerzum "natjarala" na jedno naglo eksponencijalno širenje,koje i danas traje,i koje će se nastaviti u budućnosti,sve dok Univerzum,u jednoj od preloženih teorija,ne skonča u jednom "velikom smrzavanju".
Ukratko,inflacija,kao opšteprihvaćen kosmološki model ravnomjerne i ubrzane eskpanzije Univerzuma (i to u veoma veoma malom djeliću sekunde nakon Velikog praska) nam govori kako je vakum prostora bio ispunjen "kvatnim poljem" zvanim "inflaciono polje" koje je u početku bilo u visoko energetskom stanju,a koje je,nakon što se univerzum 380.000 godina nakon Velikog praska u dovoljnoj mjeri ohladilo,oslobodilo energiju,i nastanilo se u niže energetsko stanje.Ta oslobođena energija je bila oslobođena formi enormnog vala repulzivne gravitacije,koja je Univerzum "natjarala" na jedno naglo eksponencijalno širenje,koje i danas traje,i koje će se nastaviti u budućnosti,sve dok Univerzum,u jednoj od preloženih teorija,ne skonča u jednom "velikom smrzavanju".
- aurora313
#9770 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Auu... sada smo i mali Ajnštajni! Kvantne fluktuacije...Smrcak15 wrote:Kad se kaze nista onda se misli na "ono o cemu kamenje razmislja"
Svaka čast Smrle. Nego, šta kaže ‘knjiga‘?
- Smrcak15
#9771 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
a sta treba da kaze?aurora313 wrote:Auu... sada smo i mali Ajnštajni! Kvantne fluktuacije...Smrcak15 wrote:Kad se kaze nista onda se misli na "ono o cemu kamenje razmislja"
- aurora313
#9772 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Oko kvantne fluktuacije.Smrcak15 wrote:a sta treba da kaze?aurora313 wrote:Auu... sada smo i mali Ajnštajni! Kvantne fluktuacije...Smrcak15 wrote:Kad se kaze nista onda se misli na "ono o cemu kamenje razmislja"
- Smrcak15
#9773 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
koliko znam, nista.aurora313 wrote: Oko kvantne fluktuacije.
-
L u c i f e r
#9774 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ljubav
U najsirem mogucem smislu
Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?
Svidja mi se to potenciranje ljubavi kod hriscanstva...
Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?
- Towelie
#9775 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Imas u sufizmu onih nekoliko vrsta ljubavi, a zajednicko im je da im je izvoriste ljubav prema Bogu. Tu je negde i zvanicni islamski stav, moras volit Allaxa i Poslanika vise od roditelja, svoje dece, cak i od samog sebe. Za hriscanstvo se slazem, kod njih je bog ljubav i to je nesto najlepse sto se moze o bogu kazati ako smo vec zagazili u minsko polje opisivanja.L u c i f e r wrote:Ljubav
Sa islamskog stanovista
I ateistickog
Anyone?