Srednjovjekovna Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Akadi

#976 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Akadi »

zović wrote:Srednjovjekovna bosna je za osmanlijskog zaposjednuća bila većinski katolička zemlja za to postoji niz dokaza.
I to je čini hrvatskom... jel to hoćeš da nam kažeš? Svo tvoje komentiranje na ovoj temi se svodi na to da je srednjevijekovna Bosna bila "hrvatska" zemlja... jel se o tome radi?
sheiitan 666

#977 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by sheiitan 666 »

Naravno, i to od stoljeca sedmog su nasi bosanski katolici Hrvati, ma sta kazem, Hrvatine!! :-D

A koliko je stvarno bilo Hrvata u Bosni, jos 1923. godine, to je najbolje rekao i sam Radic:
Ivan Radic, cija se pobjeda na izborima iz 1923. godine moze smatrati definitivnim nacionalnim konstituisanjem bosansko-hercegovackih Hrvata, on je iz Hrvatske, napisao je u svom djelu "Iz moga putovanja po Bosni" (Slobodni dom, Zagreb, 14. marta 1923. godine) slijedece o dojmovima koje je stekao o nacionalnoj svijesti putujuci kroz Bosnu prvih godina stare Jugoslavije:

Idem puten i sastanem malog djecarca; pitam ga, sto je? On stane i kaze: Srbin - vatra ziva. Idem dalje, sastanem dvoje djece bose po Sucegu, pitam ih sto su? Turci, rekose mi. Sjedim u jednom hanu, pijem crnu kafu, kad dodje mali djecarac. Vidim odmah da je Hrvat. Pitam ga, sto je? Nakon nekog vremena rece da je katolik. Zabolila me dusa, pa sam si mislio: Boze moj sto ne ubijes onog fratra i popa koji kaze: najprije si katolik onda budi sto hoces, makar i zivince; a franjevci - talostna im majka - meni kazu da su teska vremena, pa da ga za to najprije treba odgojiti u katolickoj vjeri, a doci ce vrijeme kad on bude znao da je Hrvat. I vidite, braco, kaze mi jedan mali franjevac, da bi on dao glabu za hrvatstvo, a kad tamo, ne ufa se hrvatstvo ni spomenuti, a kamo li da odgaja djecu u hrvatskom duhu...

Ne samo iz ovoga se da vidjeti da nacionalni razvoj kod Hrvata nije imao u svojim prvim pocecima izrazito hrvatsko obiljezje, vec je kolebao izmedju ilirstva, slavenstva i jugoslovenstva, te cistog hrvatstva. U tome se pogledu hrvatski nacionalni razvoj znantno razlikovao od srpskog nacionalnog razvoja. Istina, i kod srpske se gradjanske klase u Vojvodini u pocetku takodjer javljaju izvjesni slavenski, pa donekle i ilirski nacionalni kompleksi, ali u daleko manjoj mjeri, brzo nadvladani snagom razbuktalog sprskog nacionalnog pokreta.
Pod slavenskim i ilirskim imenom bile su obuhvacene sve juznoslavenske zemlje. Hrvatsko pak ime u pocecima nacionalnog budjenja Hrvata bilo je gotovo uvijek ograniceno na Hrvatsku i Slavoniju s Dalmacijom.

Medju starijim hrvatskim piscima prvi je bio Pavle Riter Vitezovic, koji je razvio u svojim spisima ideologiju o cjelokupnoj Hrvatskoj, u kojoj nije izostajala ni Bosna. Vitezovicu je Bosna "srce Ilirika" (cor est Illyrici). U jednoj elegiji izrazava zelju da vi se u Hrvatskoj sto prije pridruzila Bosna i Srijem. Bosni je posvetio posebno djelo pod naslovom "Bosna captiva", koje je stampano 1712. godine uz novcanu potporu grofa Petra Keglevica, u koga autor polaze nadu da ce slavno ratujuci "nakon sretnih pobjeda vratiti svetoj kruni Bosnu, a svome rodu staru postojbinu".

U osvit ilirskog pokreta javlja se grof Janko Draskovic sa svojim politickim spisom "Disertacija iliti razgovor" (U Karlovcu 1832. godine), u kojem postavlja zahtijev da se pod imenom "Velike Ilirije" sakupe u jednu politicku cjelinu Hrvatska, Slavonija, Dalmacija, Vojna Krajina, Rijeka, kao i Bosna.
Da Draskovic nije ostao osamljen, vec da su nasi "ilirci" izbiljno racunali s Bosnom, pokazuje stav koji je zauzela prema Bosni Gajeva "Danica". Vec u prvoj godini toga lista (1835, broj 14, vidi: Muhamed Hadzijahic, Od tradicije do identiteta, Sarajevo 1974., str. 58.) pojavljuje se i Mato Topalovic sa svojom pjesmom "Tuzna Bosna". Tokom daljih godina "Danica" stalno nastoji donositi sto vise vijesti i dopisa o teskom zivotu i pobunama bosanske raje.

Ali uskoro se pocinju u "Danici" javljati i iz Bosne. "Kad je Gaj pokrenuo Danicu ilirsku i Pavao Stoos zapjevao U ilirsko kolo mili, tada sam se" - pise fra Martin Nedic - "prvi iz Bosne javio, dopisujuci se s Gajem i saljuci clanke u Novine Ilirske i Danicu Ilirsku. Ali zbog nepovoljnih okolnosti nisam imena pisao, vec ga krio kao zmija noge". U to doba nastao je i Nedicev "Razgovor koga vile ilirkinje imadose u Pramalitje 1835", u kome na dvor vile PRimorkinje dolaze na veselje i hvataju se u kolo vile Budimkinja, Srijemkinja, Dalmatinka, Dubrovcanka, Horvatka. Njima se naknadno pridruzuje i ozaloscena Bosankinja, koja uzdise za starim banovima i kraljevima Bosne i oplakuje jade i nevolje koje Bosna podnosi od Turaka. Od 1839. godine susrece se na stranicama "Danice" i drugi vatreni Ilir Frano Jukic, koji se nesto prije toga upoznao s Gajem. On salje neke svoje pjesnicke prvence s kojima bi htio i druge scoje "Iliro-Bosnjake budeti i s Danicom rano popevati". U "Danici" saradjuje i fra Grgo Martic ("Ljubomir Hercegovac"), najvise prigodnim rodoljubivim pjesmama, velicajuci u njima Ilirstvo, koje je prihvatio kao student filozofije u Zagrebu u godinama 1839. - 1841.

Sa stanovista hrvatskog nacionalnog razvoja sirenje ilirizma nije imalo isto znacenje u Bosni kao u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se ilirstvo postepeno iskristaliziralo u hrvastvo, dok je u Bosni taj proces bio znatno usporen (vidi citat gore: Radic) i nije uvijek pokazivao iste rezultate kao u Hrvatskoj.

U koncepcijama svih ilira, pa i bosanskih, Zagreb je bio glavni atraktivni centar. Bosanski su iliri prihvatili ilirske ideje kao jednu siru nacionalno-kulturnu ideologiju. Prozeti idejama ilirizma, bosanski su franjevci upirali oci jednako u Hrvatsku kao u Srbiju. Karakteristicno je za raspolozenje bosanskih iliraca, da, npr., Jukic i Martic pisu istovremeno kako u "ilirskoj" tako i u sprskoj stampi. Stavise, dugo vremena nakon sto se u Hrvatskoj na temeljima ilirstva izgradjivalo hrvatstvo, ilirske ideje su zivjele u Bosni. Fra Marin Nedic, koji je umro 1859. godine, ostaje sve do smrti doslijedan ilirac.

Nacionalno politicke koncepcije medju BH Hrvatima sredinom proslog vijeka iznio je Francuz Henri Massieru de Clerval, koji je po odobrenju i preporucu francuske vlade boravio u Bosni 1855. godine i ostavio o politickom raspolozenju franjevaca i naroda znacajne podatke. Prema njemu postojala su tri politicka gledista medju franjevcima i narodu:

1) Jedni bi zeljeli da se uspostavi kraljevstvo u Bosni iz 15. stoljeca;

2) Drugi bi htjeli zajednicku drzavu s bracom iz Hrvatske i iz Dalmacije, ali bez Austrije. Posto je nemoguce istrgnuti iz austrijske carevine hrvatske pokrajine i s Bosnom ih povezati, to su oni za samostalnu Bosnu kao drzavu (nekako me ovo podsjeca na stav Hrvata iz 1990. godine kada su zajedno s Bosnjacima izglasali nezavisnost BiH, vazno je, naime, bilo istrgnuti BiH iz Jugoslavije). Ovo posljednje misljenje ima najvise pristasa i za njega se zalazu pravi rodoljubi a osobito omladina.

3) Nekolicina je za kulturno podizanje Bosne u sklopu Osmanskog carstva, ali zbog odbojnosti prema njihovoj upravi ovo politicko misljenje nije moglo doci do izrazaja.

U isto vrijeme kada je de Clerval pisao ova svoja zapazanja pocinje i Starceviceva akcija u Bosni. Medjutim, u ovo vrijeme u nacionalnom razvoju bosanskih Hrvata kudikamo veci znacaj pripada Josipu Juraju Strosmajeru (njemacko prezime), koji je po tome sto je nosio titulu djakovacko-bosanskog biskupa polagao neka virtuelna prava na Bosnu (pa je stavise jednom trazio od pape i biskupsku jurisdikciju nad Bosnom!).

Strosmayerovom zaslugom ukinuta je zabrana iz 1841. godine prema kojoj bosanski franjevci nisu mogli slati svoje djake u austrijske zemlje, pa tako ni u Hrvatsku, Dalmaciju, Slavoniju, itd. Od 1853. godine svrsavali su bosanski klerici svoje bogoslovske i filozofske studije u Strosmayerovom sjemenistu u Djakovu, i to sve do ponovne zabrane u 1876. godini, kada su premjesteni u Ostrogon u Madjarskoj. "Preko sjemenista u Djakovu stajala je cijela bosanska franjevacka provincija pod Strosmajerovim uticajem, odrzavajuci s njim kroz vise od dva decenija uske veze.

Djakovacki djaci su iz Bosne, posebno preko svoga Kjizevnog drustva, vodili vaznu nacionalnu i politicku akciju u narodu, ali se razilaze misljenja o karakteru te akcije. Spomenica "Josip Juraj Strossmayer" oznacava ih kao "prve sijace hrvatske misli u Bosni", fra Julijan Jelenic ih u istom smislu kvalificira kao "misijonare hrvatske misli", a "Glasnik biskupije bosansko-srijemske" (iz 1881., broj 3) pise da su "bosanski klerici tek u Djakovu upoznali da su sinovi hrvatskoga naroda". Medjutim, dr. fra Branislav Gavranovic zakljucuje da djakovacki djaci "ostaju dugo po srijedi, kad ilirizam kasnije prelazi u hrvatstvo i nacionalno-kulturni razvoj ide u dva smjera".

U formiranju nacionalne i politicke ideologije bosanskohercegovackih Hrvata Strossmayeru svakako pripada odlucujuca uloga, narocito s obzirom na njegov utjecaj na franjevce, koji su u svoje vrijeme bili vodeci sloj kod bosanskohercegovackih Hrvata.

Dakle uticaj dolazi - JASNO - iz Hrvatske, i nije nista sto se razvija samoinicijativno od strane katolika u Bosni i Hercegovini.

Ako sada pokusamo dati jedan sumaran pregled uzroka za zakasnjeli hrvatski nacionalni razvoj kod bosanskohercegovackih Hrvata mislim da se moze reci da su kod toga od sustinskog znacaja slijedeci momenti:

- U samoj Hrvatskoj, kako smo se mogli uvjeriti, nacionalni pokret je - da se posluzimo rijecima fra ve Pilara - dugo vremena bio maglovit i jedrio pod tudjim imenom. Uticaji iz Hrvatske na bh-Hrvate, istina, evidentni su jos od prvih pocetaka ilirskog pokreta, no i u Hrvatskoj nisu dominirale hrvatske, vec ilirske, pa jugoslovenske nacionalne koncepcije. Kada su takve tendencije dominirale u maticnoj zemlji, razumljivo je da su tome bili adekvatni i nacionalni refleksi, konkretno u Bosni.

Ipak, kao da je u Hercegovini hrvatski nacionalni pokret brze napredovao nego u Bosni. Mogla bi se navesti odredjena dokumentacija da su u Hercegovini dolazili nacionalni impulsi iz Dalmacije znatno ranije i obimnije nego sto je to bio slucaj s Bosnom.

- Bosanski Hrvati nalazili su neki modus vivendi i cinili izvjesne kompromise i sa turskom, a pogotovo austrougarskom vlascu. U ustancima potrak turske vladavine u Bosni uzimali su minimalno ucesce (donekle s izuzetkom livanjskog kraja i izuzimajuci djelovanje don Musica, inace proaustrijski naklonjenog). Na taj nacin bosanski Hrvati nisu se izlagali nikakvim represalijama ni turskog ni austrijskog rezima, tj. austrougarskog, pa se nije ni dolazilo u vecoj mjeri u priliku da nacionalni pokret kroz samoodbranu odvec intenzivno jaca i da se na siroj osnovi frontalno suprostavlja nacionalnim ugnjetacima. Stavise, u sukobu sa velesrpskim tendencijama trazen je u odredjenom smislu rijeci i oslonac u postojecim vlastodrscima.

- U bosanskih Hrvata bili su dugo vremena zivi i bosanski kompleksi. Franjevci, kao vodeca politicka snaga, jos su, pocevsi od Filipa iz Ocevije pa do Ante Knezevica, stajali na pozicijama bosanstva, tj., ako cemo koristiti arhaicni izraz za bosanstvo, "bosnjanstva", otvoreno se suprostavljajuci hrvatskim nacionalnim tendencijama koje su dolazile izvana. To se, bez sumnje, negativno odrazavalo na nacionalni razvoj u hrvatskom smislu.

Tkd

#978 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Tkd »

Akadi wrote:
zović wrote:Srednjovjekovna bosna je za osmanlijskog zaposjednuća bila većinski katolička zemlja za to postoji niz dokaza.
I to je čini hrvatskom... jel to hoćeš da nam kažeš? Svo tvoje komentiranje na ovoj temi se svodi na to da je srednjevijekovna Bosna bila "hrvatska" zemlja... jel se o tome radi?

Joj, ne citiraj ga, uživam mu u postovima :lol:
korisnik.1

#979 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by korisnik.1 »

Ja u početku mislio sarkazam i zaje*ancija, kad ono.. :lol:
zović

#980 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by zović »

Akadi wrote:
Nemoj donisiti proizvoljne i tendenciozne zaključke.
Drži se teme!
pojedinac

#981 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by pojedinac »

Očigledno je da su Bošnjaci zadnji prodali “vjeru za večeru” za razliku od njihovih komšija koji ih optužuju da su prvi i jedini to uradili.

U suštini svi su konvertiti.
SmokingMan

#982 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by SmokingMan »

Woody wrote:Hmmmm, daklem otpočetka:

1. Pretenciozno postavljena tema, bez povjesno-znanstvenih osnova, literature, relevantnih navoda, pa dalje
2. Predstavljeni netačni podaci, dalje
3. Odgovori mogu biti samo u formi kvazi-povjesnih špekulacija (čitaj navođenja vode na svoj mlin), ćaršijskih priča i nacionalnih prepucavanja vrlih učesnika foruma, i. t. sl.

Nejse, morebit bidne zanimljivo. Učestvujem. Očekujemo prvog diskutanta :-)

Ah, da sada očekujemo one koji tvrde da je Crkva Bosanska u stvari izvorni Islam, pa je dalje sve išlo inercijom :lol: :lol: :lol:
Fino rečeno,ljudi malo čitaju ispravne knjige,a više se pozabavljaju (ne)djelima mnogih Geblesa iz Beograda i Zagreba (Kada je u pitanju istorija Bosne i prelazak bogumila,bosanske crkve,koju su kršćani smatrali optadničkom,na Islam,neki vele prislom,tu su mnoga tumačenja izvitoperena od strane komšija,jer je svako od njih je želio istinu na svoj način,naravno u većini slučajeva neobjektivno,a taj luksuz bosanski narod je osjetio na svojoj koži,a mnogi su i izgubili svoje živote,u minulom ratu,zbog nečijih hiostorijskih pretpostavki,hirova,strasti,i pustih želja).Ljudi,imate djela od bosanskih alima (npr.imate od Mehmeta ef.Handžića dobrih djela,a ja sam čitao samo neke isječeke vezano za ovu tematiku,malo pročačkajte,jako zanimljivo),i akademika,koji su pisali baš na ovu temu.Toliko do mene...
_Saša_

#983 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by _Saša_ »

z1xter:
Fino rečeno,ljudi malo čitaju ispravne knjige,a više se pozabavljaju (ne)djelima mnogih Geblesa iz Beograda i Zagreba (Kada je u pitanju istorija Bosne i prelazak bogumila,bosanske crkve,koju su kršćani smatrali optadničkom,na Islam,neki vele prislom,tu su mnoga tumačenja izvitoperena od strane komšija,jer je svako od njih je želio istinu na svoj način,naravno u većini slučajeva neobjektivno,a taj luksuz bosanski narod je osjetio na svojoj koži,a mnogi su i izgubili svoje živote,u minulom ratu,zbog nečijih hiostorijskih pretpostavki,hirova,strasti,i pustih želja).Ljudi,imate djela od bosanskih alima (npr.imate od Mehmeta ef.Handžića dobrih djela,a ja sam čitao samo neke isječeke vezano za ovu tematiku,malo pročačkajte,jako zanimljivo),i akademika,koji su pisali baš na ovu temu.Toliko do mene...
Pa dobro daj nam spisak knjiga koje smijemo citati i po tebi jedine relevantne, a sve ostale cemo na lomacu.
hrastov žižak

#984 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by hrastov žižak »

_Saša_ wrote:
z1xter:
Pa dobro daj nam spisak knjiga koje smijemo citati i po tebi jedine relevantne, a sve ostale cemo na lomacu.
:thumbup: :lol: :lol:
_Saša_

#985 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by _Saša_ »

Mislim da su na wikipediji dobro objasnjeni pojmovi u vezi crkve bosanske http://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_bosanska u sta su ljudi vjerovali i zasto ih je Vatikan smatrao hereticima.
Recimo: prema njima glavne doktrine Katoličke crkve su pogrešne: Krist nije Logos koji se utjelovio, ne postoji Sveto Trojstvo, crkveni sakramenti su ne samo bezvrijedni nego i zli (stoga odbacivanje krštenja, pričesti, znaka križa, potvrde, bolesničkoga pomazanja), sama institucija organizirane kršćanske crkve je zlo, Stari zavjet je sotonska objava, apokalipsa i Posljednji sud neće se zbiti jer materijalni svijet ne može biti pobožanstvenjen (kao u katoličkoj kršćanskoj interpretaciji Ivanovog Otkrivenja), nego jedino nestati kada posljednja duša bude oslobođena iz okova nepopravljivo zle tvari.
Do dolaska osmanlija prema wikipediji, inkvizicija se vec pobrinula za crkvu bosansku i ostalo je vrlo malo krstjana, svega par stotina.

I nije mi jasno recimo za Bana Kulina da li je on u stvari i bio krstjanin ili kriscanin katolik? Kad u povelji Kulina Bana znamo kako zapocinje istu "U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam...itd a krstjani ne vjeruju u sveto trojstvo.
zović

#986 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by zović »

z1xter wrote:
Woody wrote:Hmmmm, daklem otpočetka:

1. Pretenciozno postavljena tema, bez povjesno-znanstvenih osnova, literature, relevantnih navoda, pa dalje
2. Predstavljeni netačni podaci, dalje
3. Odgovori mogu biti samo u formi kvazi-povjesnih špekulacija (čitaj navođenja vode na svoj mlin), ćaršijskih priča i nacionalnih prepucavanja vrlih učesnika foruma, i. t. sl.

Nejse, morebit bidne zanimljivo. Učestvujem. Očekujemo prvog diskutanta :-)

Ah, da sada očekujemo one koji tvrde da je Crkva Bosanska u stvari izvorni Islam, pa je dalje sve išlo inercijom :lol: :lol: :lol:
Ne razumjem zašto bi današnji muslimanski stanovnici bosne bili žigosani zbog osmanlijskih zločina kroz povjest jer je to njihova zemlja još prije dolaska istih, isto kao i katolika?
svemirska_vjeverica

#987 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by svemirska_vjeverica »

Gospodine Zovicu,

mozemo li se sloziti da postoji jedna istina, tj. jedna historija?
Challenger__

#988 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Challenger__ »

_Saša_ wrote: I nije mi jasno recimo za Bana Kulina da li je on u stvari i bio krstjanin ili kriscanin katolik? Kad u povelji Kulina Bana znamo kako zapocinje istu "U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam...itd a krstjani ne vjeruju u sveto trojstvo.
Ma kakav katolik koji piše invokaciju na maternjem jeziku i pismu.
To je tada bilo nepojmljivo za pripadnike RKC.
dert

#989 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by dert »

Bosanska......e onda je moja :thumbup: :bih:
duboka_misao

#990 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by duboka_misao »

majkina i babina :shock:
Tkd

#991 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Tkd »

Sale, naložio ih Kulin mudro :)
zović

#992 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by zović »

svemirska_vjeverica wrote:Gospodine Zovicu,

mozemo li se sloziti da postoji jedna istina, tj. jedna historija?

Naravno ,no historiju nebi trebalo koristiti za dnevno političke ciljeve!O Bosni je puno toga zapisano.
_Saša_

#993 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by _Saša_ »

Tkd wrote:Sale, naložio ih Kulin mudro :)
Moze biti ;) ali o tome cini mi se zvanicnih dokumenata nema pa mozemo spekulisati.
U povelji se izjasnjava kao krscanin.
_Saša_

#994 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by _Saša_ »

ktlzi:
Pažljivije čitaj. To što spominješ odnosi se na Katare, a ne na CB. Kod CB je bilo upravo suprotno, i zato su odbačene teze da je CB bila dualistička ili bogumilska, kako se često tumači. Primjerice u Halovom izborniku imaš i dijelove Starog zavjeta, CB se služila znakom križa, vjerovali su u Sveto trojstvo, štovali su svece …
Da u pravu si, ovo se odnosilo na katare.

Te pise i slijedece:
Kao što je primijetio povjesničar Neol Malcolm: "Katari i bogumili grozili su se simbola križa, a križ se pojavljuje u zaglavlju nekolicine dokumenata Crkve bosanske. Katari i bogumili nisu priznavali Stari zavjet, a jedan od sačuvanih biblijskih rukopisa Crkve bosanske sadrži i Knjigu psalama. Katari i bogumili nisu priznavali misu, a u oporuci gosta Radina izrijekom se zahtijeva da se odsluže mise za njegovu dušu. Katari i bogumili bili su protiv uporabe crkvenih građevina, a ima valjanih dokaza da se Crkva bosanska i dalje služila samostanskim zdanjima uz koja su stajale i crkve.

Hebo lud zbunjenog! Dodje covjeku da se vrati 500 godina unazad i da vidi sta je stvarno bilo (ako ne pokupi lepru, kugu ili duznicki odnos kod kakvog feudalca) ;)
nasa

#995 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by nasa »

dinobjelave wrote:Žalosno ,sega živiš u državi ,preci su tu živjeli a izjasnjavas se hrvatom( nemam ništa protiv ko voli nek izvoli), jedina država na svijetu u kojoj se nacija neveze za državu ,zemlja Bosna u kojoj kazat ću polovina stanovnika se odriče nacije i izjasnjava se kako se izjasnjava.smijesno bucaju se u prsa povijescu a opovrgavaju istu.dokazano da dolaska austrougarske u Bosni postoje samo Bošnjaci ove ili one vjere,dokazano u povijesti da su bosanski kraljevi bili bosnjani nikako Srbi ili Hrvati ,dokazano da bosanski jezik podzonjen koriste uz modifikacije i jedni i drugi( susjedi,komsije) .susjedi se busaju u prsa kako je Tvrtko bio Hrvat ( nije bio Hrvat već bosnjanin i katolik) svojataju kralja a negiraju njegovu zastavu i njegovu nacionalnu opredeljenost.da ne duljim sad je jako popularno biti hrvatom ili srbinom ,toliko da kad sjedis negdje vani s zemljakom iz viteza i neki stranac ga pita odakle je on kaže iz hrvatske( stidi se rodne grude i zemlje predaka) kad ga pitaju iz kojeg grada on kaže vitez ,pa zar nije vitez u Bosni .zalosno a možda bi trebali biti ponosni na porijeklo bosansko,na kralja bosanskog,na zastavu bosansku,na Bosnu srebrenu itd.da se nefoliramo mnogo će vode prateći dok se susjedi ne otrezne i neprestanu apetiti za odcijepljenjem i ujedinjenjem s maticama.
Evo i meni je ovo fenomenalno kod nasih Srba i Hrvata,toliki trud da se dokaze da je Bosna i Bosnjaci od jednih ili drugih,valjda bi iz toga nekako logicki trebalo da je njima vise nego Bosnjacima stalo do BiH,ali ne ..... ono skroz suprotno!
Doduse ne razmisljaju svi tako ,ima ih kojima je jednako stalo do BiH kao i Bosnjacima!
bizet

#996 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by bizet »

cekaj malo...u nasoj drzavi su priznata 3 konstitutivna naroda, koliko ja znam, a to su :Hrvati, Srbi i Bosnjaci (a Bosnjaci se podrazumijeva bosanski muslimani)
kako onda ocekivati od jednog bosanskohercegovackog katolika ili pravoslavca da se izjasnjava kao Bosnjak kad opcija Bosnjak katolik ne postoji?
drugo je kad se neko stidi svoje rodne grude, a drugo je kad neko radi monopol i pokusava napraviti jos vecu podijeljenost medju narodom....politika je .urva a obican narod je zrtva

ako hocemo posteno, trebalo je donijeti opciju da se svi izjasjavano kao Bosnjaci ove ili one vjere, ali ne Bosnjastvo je postalo etiketa bosanskih muslimana i time je momentalno oduzeto pravo bosankim katolicima i pravoslavcima da budu u prefiksu bosnaci/bosnjaci, kako hocete...kao da ih se drzava Bosna zeli kotarisati, a onda se neko nadje da im danas prica kako su oni ipak Bosanci i kako ih nije sramota sto se izjasnjavaju kao Hrvati....nemojmo dvostrukih standarda...trebaju nam kad hocemo ocuvati granice drzave a za sve ostalo ih gledamo kao strance, naravno da ce se okrenuti komsijama kad su pored svoje zemlje poput sirocadi (hajd, malo pretjerano zvuci ali nije daleko od istine)

prezime Bosnjak postoji i kod muslimana u Bosni i kod katolika, ali je istina vise vezano za katolike nego za muslimane...ljudi zivjeli u Bosni i sami se nazivali Bosnjacima dok im neko to pravo nije ukrao....doduse onaj ko Bosnu osjeca kao svojom nece nasjedati na ovakve gluposti i uvijek ce ostati Bosanac, ali vise ne i Bosnjak

a za one koji misle da je Vitez u Hrvatskoj neka se malo pozabave atlasom
hAZNADAR

#997 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by hAZNADAR »

ktlzi wrote:
hAZNADAR wrote:Dobro zovic - niko i ne spori da je osmanska vlast bila okrutna - ali reci mi gdje je to u Evropi srednjeg vijeka bilo nesto puno bolje za obicnu raju - u hrvatskom zagorju mozda?
U Hrvatskom zagorju ljudi nisu masovno preuzeči vjeru osvajača niti danas tog osvajača slave kao svoju baštinu istovremenu slaveći i baštinu ranijeg kršćanskog kraljevstva koje su isti ti osvajači pokorili i izbrisali s lica zemlje.
U hrvatskom zagorju nije bilo ni potrebe jer je bila ista vjera i naroda i vladara. Da su zagorci imalu drugu vjeru, he, he,. pa znamo jako dobro kakva je bila vjerska politika krscanskih vladara u srednjem vijeku i stepen tolerancije. Spomenuo sam zagorje zbog seljackih buna i opci uslova zivota za kmeta - gdje tvrdim da im nije bilo nimalo bolje nego krscanskim kmetovima pod osmanlijama. Pocni samo od nasilnih mobilizacija u ratove, pa ekstra poreza poput crkvene desetine, pa prava prve noci, pa rigoroznih zakona gdje mu paljenje, cerecenje,.. nije nesto puno humanije od nabijanja na kolac.
A to navodjenje uzimanja vjere osvajaca - sa nekim negativnim tonom - daj molim te - pa jeli to ovo lici na forum srpskih mitomana - gdje je to sranje barem originalno. Koji to narod nije promijenio vjeru u proslosti - mislis da je svugdje islo demokratski. I sta je to cudno da se slavi svoja hitorija bez obzira na ovu il iraniju vjeru. Pogledaj malo Evropu samo - sve i jedna danasnja religija je rezultat krvavih vjerskih ratova gdje je jedna strana pobijedila i silom naturila svoje. Pa ljudi slave cijelu historiju. Englezi slave i postuju svoj protestantizam, ali slave i katolicko vrijeme i pagansko odranije - nikakav problem - sve je to dio bastine i samo glupan se moze emotivno i politicki odnositi prema procesu srednjeg vijeka i vjerskih previranja. Vidi samo kako se krscanstvo sirilo - nije bas bilo samo misionarima i dobrovoljno - po juznoj Americi je bilo i macem i ognjem - pa danasnji juznoamerikanci opet vole svoju katolicku vjeru, jezik osvajaca - ali postuju i slave starije civilizacije. Bez ikakvih problema. I u cijelom svijetu kada vidim kako se ljudi odnose prema historiji a ovdje kod nekih nasih citam neke druge arsine, poveznice,... - navedi mi ijedan razlog da uzmem to tvoje iscudjavanje i trazenje paradoksa kao nesto realno. Pogotovo kad znam da slavite i sami svoje pagansko razdoblje, a znamo jako dobro da vam je danasnja vjera isto rezultat ovlasti sila, zabrana i naturanja, i napose i osvajanja. Da je Bizant bio jaci - Hrvati bi bili pravoslavni - da je Vatikan, sveto rimsko carstvo, Franci, Ugri,.. bilo jace - bili bi i Srbi katolici.
Inače, paradoks je da je teza o bogumilskoj CB, koja danas najviše zagovornika ima u bošnjačkim krugovima, potekla od Hrvata Franje Račkog a upravo Hrvate (i Srbe) se danas optužuje da su neki falsifikatori bošnjačke povijesti.
Paradoks je da neko uopce spominje nacionalnost nekog historicara kao ultimatnvni dokaz i okvir. Bilo je i Bosnjaka i Srba i Hrvata koji su razlicito pisali. Bogumilska teorija CB je nastala iz pera me samo mnogih nasih - vec i stranaca. Bice ipak prijatelju da ti imas prevelik problem sa svojim nepisanim pravilima, nepostojecim definicijama i antilogikom. Da bi uopce ucestvovao u ovakvoj raspravi.

A tema je podsjecam slom Crkve Bosanske i slom drzave poslije. Gdje tvrdim da je katolicki kler na svim nivoima vlasti najgodgovorniji za to:
Jeli kralj dobio obecanu pomoc protiv Turaka i obecanu nagradu sto je slomio CB - nije. Zemlja je usljed te licemjerne politike Vatikana samo postala slabija i razjedninjenija. Znaci izrada.
Jeli to katolicki kler koji je postao dominantan i zakonodavan za zadnja dva kralja bio tolerantan prema nekatolicima - nije. Sva se energija trosila na inkvizitorske hajke heretika, lov dusa,.. - a Osmanlije se usetase ko osloboditelji.
Jeli kraljica Katarina mozda dobila pomoc od Vatikana i krscanske koalicije - jest morgen - prvo su je prije izradili sto su preskocili zakonitog nasljednika krune - njenog sina Simuna - i proglasili pastorka kraljem, a poslije ni prstom mrdnuli da Simuna otkupe od Osmanlija kao sto su uradili vise puta i za sitnije ribe. Bice da je sadrzaj njezinog zavjeta dao interesantniju mogucnost.
Katolicka crkva je najodgovornija za pad Bosne jer je prethodno propisno shebala zemlju i omogucila osmanlijama puno laksi ulazak. I zasto bi onda fokus neke osude i pokude morao biti sam ona osmanlijama?
Pripovjedac

#998 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Pripovjedac »

...
Last edited by Pripovjedac on 10/07/2021 16:40, edited 1 time in total.
zović

#999 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by zović »

Treba znati da su Turci prvi put provalili u Bosnu 1386g. i pustošili po Hercegovini.Od te god. oni su češće dolazili u Bosnu nekada sami a naj više na popziv nesložnih bos. velikaša koji su turke pozivali u međusobnim svađama ili za pomoć u borbi sa Ugarskim kraljevima.Poznat je pohod g.1417 kada su turci pomogli potući kralja Sigmunda u Usori i pri tome opljačkali bos. posavinu i zemlje sve do Zagreba..
-God.1428 prisilili su kralja Tvrtka na plaćanje godišnjeg danka,no on to nije mogao pa im je ustupio 4 grada u zalog,Vrhbosnu .Hodidid te poslje Srebrenicu,Zvornik i Usoru.
Toliko o ne plaćanju danaka ili poreza turskoj sili za mirno kraljevstvo kao Dubrovnik koje je netko ovdje spominjao.Naravno da sei u Bosni to događalo prije osmanlijskog zaposjednuća i naravno da se kraljevstva ili države raspadaju isključivo zbog unutarnje nesloge.
Tkd

#1000 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Tkd »

Krz~ kako li već :D

A kakav je historičar Salih Jalimam ?

Na početku sam postavio naziv knjige itd. Sve lijepo objašnjeno, ne znam što da nam stranic pišu "objektivno" kada i mi hvala Bogu imamo znalce. Nije sve prodano :)
Post Reply