Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
madner wrote:Ti mene bas zajebavas. Fino ti pise o motoru.
No haj, njemacki je. Evo sa BMWove stranice
In contrast, the Variable Twin Turbo technology used in BMW diesel engines uses a large and a small turbocharger connected in series. At low speeds air enters the inactive large turbocharger and is compressed in the small one. At mid-range speeds the air in the large turbocharger is pre-compressed before being highly compressed in the small turbocharger. At high speeds only the large turbocharger is in use. This two-tiered charging enables extremely low consumption values, in relation to performance, and easy to control response from the powerful BMW diesel engines.
Ista tehnika kao kod Opelovog bi-turba.
Emko je ovdje upravu.
Twin Power turbo tehnologija u ovom obliku je predstavljena 2009 godine u N55 motoru.
Prije toga N54 su pokretale dvije turbine.
Sa twin scroll tehnologijom BMW je uspio da iz jednog turba sa dvije spirale dobije istu snagu u N55 kao i sa dva turba (jednim manjim i jednim vecim) u N54, s tim da je sa dvije spirale obrtni moment na N55 vec dostupan an 1.200 o/min.
Npr. novi M3 ima dvije turbine, ali ovi ostali imaju jednu turbinu sa dvije spirale.
Iako ta zamisao jedna veca i jedna manja turbina dolazi iz onog prvog 535d sa 286 ks koji je pokazao Audiju i Mercedesu kako se prave pravi dizeli
Grijesis Jeffersone i ti ko emko. Svaki 4cil dizel koji ima oznaku 25 je sa dvije twinscroll turbine. Ostali imaju jednu kao sto su npr 316,318,320.
Najbolji je Opelov 1.6 cdti trenutno. Mislim da su napravilu biturbo verziju sa 160 KS
vozio sam ga i mogu da potvrdim ovo sto vidite. doduse ja sam isao do 140 i auto nenormalno brz za to sto ima. potrosnja za ovakvo auto je smijesna. grada normalne voznje uzima 8-8.5 litara. otvorene bez problema 5. strahota od auta.
Je li to onaj TSI sto radi ko traktor i sto mu pogonski lanac zvekece ko na Mercu 250D sa 300.000km?
P.S. Sto se tice 1.6 dizela, to sam vec rekao, nijedan ne moze prismrditi dCi-ju, jebo*e ima momenta koliko nemaju ni mnogi 2.0 dizeli.
1.4 TSI u Golfu VII ima remen, a ne lanac. U šestici je bio lanac, a i kao takav je bio tiši od Merca S600 u leru.
Tek su ga poceli ugradjivati. 112 konja i 270nm. Ali kao sto rekoh,vjerovatno se nece kvariti ni nakon pola miliona,nije zanimljivo samo sijalicu promjeniti na autu
Mah smetljari, 1990 je Evropa imala motore koji su mogli toliko voziti ali to je cijena progresa. Da se Toyota pita jos niko ne bi imao kompakta iznad 1.5 tone.
@nedim
Ne znam za ostale dizele u Toyoti,ali prijatelj ima RAV4 2008 godiste sa D4D sa 136 KS. Za 300k km promjenjen jedan grijac. Nikad turbina,nikad zamajac,sve fabrika na autu.
mali_milojica wrote:@nedim
Ne znam za ostale dizele u Toyoti,ali prijatelj ima RAV4 2008 godiste sa D4D sa 136 KS. Za 300k km promjenjen jedan grijac. Nikad turbina,nikad zamajac,sve fabrika na autu.
Isti Rav sa istim motorom, mijenjane karike, pa blok, pa EGR, sva cetiri grijaca, pa amortizeri... Sve u 80.000km. A i dan danas kada mu slozis gas iza tebe sve crno, Golf 2 dizel je mila majka.
Grijesis Jeffersone i ti ko emko. Svaki 4cil dizel koji ima oznaku 25 je sa dvije twinscroll turbine. Ostali imaju jednu kao sto su npr 316,318,320.
Najbolji je Opelov 1.6 cdti trenutno. Mislim da su napravilu biturbo verziju sa 160 KS
Upravu si moram dodati.
Zaboravio sam na 25 verziju. jeste, ima dvije twin-scroll turbine.
Jbg ukljucio sam se u raspravu jer ispade svaki BMW ima dvije turbine.
S tim da sam vozio na duze putovanje 525d xDrive, i ide ko metak. S obzirom na tezinu vozila uopste nisam ocekivao da se motor onako lako nosi sa tezinom.
emko1234 wrote:meni nije jasna logika jednog volva koji ugradjuje 1.6d, D2 motor u s80 koji ima 115. E to je stvarno vrhunac smetljarluka i proizvođača i kupca.
Sto to? Auto proizvodjac niju u biznisu cije je qrtz veci nego da zaradi para. Ako nekome odgovara taj motor, sto da ne, trziste ce reci.
VW ubacuje u Passata 1.2TSI sa manjim obrtnim momentom. Ja licno ne bi nikad kupio to auto, ali uvijek imas nekog ko hoce. EU je trziste od 500 miliona ljudi, nace se neko.
emko1234 wrote:meni nije jasna logika jednog volva koji ugradjuje 1.6d, D2 motor u s80 koji ima 115. E to je stvarno vrhunac smetljarluka i proizvođača i kupca.
Sto to? Auto proizvodjac niju u biznisu cije je qrtz veci nego da zaradi para. Ako nekome odgovara taj motor, sto da ne, trziste ce reci.
VW ubacuje u Passata 1.2TSI sa manjim obrtnim momentom. Ja licno ne bi nikad kupio to auto, ali uvijek imas nekog ko hoce. EU je trziste od 500 miliona ljudi, nace se neko.
ma znam, al ne mozes porediti po velicini passata i s80. jebote s80 je dimenzijama zagazio u podrucje auta visoke klase. Zamisli a8 s 2.0tdi motorom sa 140ks. Pa ne ide nikako.
madner wrote:Ne bas, S80 je stepenica ispod. Ima tezih A6 od tih S80.
Nisam ni rekao da je ista klasa. Samo pravim komparaciju 115ks u S80 bi bilo ko 140 u a8. To je smijesno. Auto te velicine bez 180 dizel konja je bas hendikep voziti po nasim cestama recimo.