Jugoslavija 1980-1992

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#976 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sabina1 »

bokakotorska wrote:
1931 U Bosni i Hercegovini 345000 ljudi je zivelo u gradovima od ukupno 2.320.000., a od tih 345000 gradjana, pola ih je bilo islamske veroispovesti.

Predpostavka je da orali nisu. Pre no se dalje nastavi pljuvanje po sopstvenoj zemlji, proveri taj odnos u Belgiji na pr u to vreme :D

Ovim zavrsavam diskusiju na temu KJ, jer nema pozitivnog interesa.

Sabrina, pogledaj odakle si, vidi kakva su ljudska prava u tvojoj zemlji i koliko je njenih stanovnika izbeglo od te ljudske pravde pre no sto sledeci put krenes u frazeologiju o ljudskim pravima bilo gde drugde. Ili bilo kada pre.
Sacekaj popis pre no nasrnes na Severnu Koreju sledeci put.

Tako je Radosni, 1980, Made in Yugoslavia

http://www.youtube.com/watch?v=E0gLk-yvWME
Nisam nikakva "Sabrina" nego Sabina.
Ne znam kakve veze sa citiranom rečenica ima broj stanovnika u gradovima Kraljevine Jugoslavije , još manje mi je jasno kakve veze ima "islamska veroispovest" sa istom a oranje mi u svemu tome baš nikako nije jasno.
Valjda je vaše pravo da citirate , odgovarate nevezano sa temom , pogrešno me nazovete i mrtvi hladni-optužite da "pljujem po sopstvenoj zemlji".
:roll: :roll: :roll:

Nepriznavanje prava na nacionalno opredjeljenje Bošnjacima , Crnogorcima i Makedoncima a kasnije ukidanje tog istog prava i Srbima , Hrvatima i Slovencima te nametanje termina Jugosloven svim južnoslovenskim narodima Kraljevine je kršenje prava na samoopredjeljenje.
Cijepanje zemlje na neprirodne banovine i kršenje svih historijskih granica nije kršenje ljudskih prava ali jeste pokušaj falsifikovanja historije.
Zabrana političkog dijelovanja Komunističkoj Partiji Jugoslavije sa čuvenom "obznanom" je klasični primjer sjevernokorejskog duha u glavama i srcima kraljevske familije čiji obraz je junački pokazao Kralj Petar II brzinskim bijegom sa lovom i zlatom.
O socijalnim nepravdama u toj zemlji su napisani tomovi i romani. Agrarna reforma , loš položaj seljaka , nedostatak osnovnih sredstava za život su tjerale nesretne seljake i radnike na proteste koji su gušeni u krvi sa mnogo žrtava.
To nije bila moja zemlja i nemam šta po njoj "pljuvati" mogu samo biti zahvalna jer se nisam rodila u njoj. Ne bih recimo imala pravo glasa.
Moja zemlja jeste bila Jugoslavija , Titova , Socijalistička , pravedna , humana , i po njoj nikada neću pljuvati.
Ona će ostati u arhivi a zahvaljujući nekadašnjim komšijama puna srca mogu reći - nikada više !!!
dragan.s

#977 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by dragan.s »

Ne znam odakle od SFRJ dođoste do kraljevine. Sabina je fino opisala sve što je bilo u toj državi i ja samo da se složim da mi je drago da se nisam tada rodio već u nekim sretnijim vremenima.
Ruku na srce, ni druge tadašnje države (pa čak ni zapadne) nisu izgledale puno bolje, ali opet naši pretci jesu živjeli u kraljevini, a ne u tim državama.
bokakotorska

#978 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

tvsabina wrote:
madner wrote:Sto se tice Kraljevine, rekoh da je to jedna tuzna prica.

Zemlja seljaka, bez industrijske baze. Svega 300 000 radnika u cijeloj Jugoslaviji pred rat.
Zemlja socijalne nepravde i sistematskog ugrožavanja ljudskih prava, autokratija najvećeg stepena kao Sjeverna Koreja danas.
Bilo ne ponovilo se :roll:
bokakotorska je napisao/la KAO ODGOVOR MADNERU:
1931 U Bosni i Hercegovini 345000 ljudi je zivelo u gradovima od ukupno 2.320.000., a od tih 345000 gradjana, pola ih je bilo islamske veroispovesti.

Predpostavka je da orali nisu. Pre no se dalje nastavi pljuvanje po sopstvenoj zemlji, proveri taj odnos u Belgiji na pr u to vreme :D

Sabina zbori

Nepriznavanje prava na nacionalno opredjeljenje Bošnjacima , Crnogorcima i Makedoncima a kasnije ukidanje tog istog prava i Srbima , Hrvatima i Slovencima te nametanje termina Jugosloven svim južnoslovenskim narodima Kraljevine je kršenje prava na samoopredjeljenje.

O kojim Bosnjacima, Crnogorcima i makedoncima pricamo 1918-9 kada je zemlja nastala.
Svi narodi koji su tada bili nacionalno svesni i borili se za svoj status tada, bili pomenuti u Kraljevini SHS.
Sve ostalo sto se tvrdi spada u kumrovacku skolu, za ljude koji uvid u druga znanja nisu mogli imati. konsultuj bilo koju literaturu osim SFRJ o tome i smirices se.

Cijepanje zemlje na neprirodne banovine i kršenje svih historijskih granica nije kršenje ljudskih prava ali jeste pokušaj falsifikovanja historije.

Banovine nisu prirodne vec drustvene pojave, ne fraziraj napamet o cemu malo znas.

Zabrana političkog dijelovanja Komunističkoj Partiji Jugoslavije sa čuvenom "obznanom" je klasični primjer sjevernokorejskog duha u glavama i srcima kraljevske familije čiji obraz je junački pokazao Kralj Petar II brzinskim bijegom sa lovom i zlatom.

Zabrana Komunisticke partije je u savrsenom skladu sa Americkom, Francuskom i Britanskom politikom toga doba, kao i tretman komunista. Nije mi poznat stav Severne Koreje o tome, a verovatno ga i nema, jer tada Severna Koreja nije ni postojala.

O socijalnim nepravdama u toj zemlji su napisani tomovi i romani. Agrarna reforma , loš položaj seljaka , nedostatak osnovnih sredstava za život su tjerale nesretne seljake i radnike na proteste koji su gušeni u krvi sa mnogo žrtava.

Idi na temu Kraljevina Jugoslavija i elaboriraj te krvave proteste - pa cu te ugnjetavati sa zadovoljstvom ali tamo.

To nije bila moja zemlja i nemam šta po njoj "pljuvati" mogu samo biti zahvalna jer se nisam rodila u njoj. Ne bih recimo imala pravo glasa.
Moja zemlja jeste bila Jugoslavija , Titova , Socijalistička , pravedna , humana , i po njoj nikada neću pljuvati.
Ona će ostati u arhivi a zahvaljujući nekadašnjim komšijama puna srca mogu reći - nikada više !!!

Stariji sam covek ali ako me pamcenje dobro sluzi vec si negde ranije istrcavala. Ajde da te ispostujem jos jednom ali ne ocekuj utrosak dragocenog razuma i vremena u slucaju da to sada zloupotrebis.

Citaj odgovore i shvati da puno ne znas. Mozes voleti i nevoleti ali je velika sramota ne znati, a trsiti se o cemu.

Vozdra.

Radosni lice ti je staro u dusi si mlad, Merima Isakovic i pre nje Mira Furlan.
:D
akcid

#979 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by akcid »

klavirdžija wrote:Ja sam, iskreno, donedavno mislio da je makar optika u M-84 bila "naša" jer su to navodili kao glavno unapređenje u odnosu na T72… Kad jok, reče mi nedavno čovjek koji je na njoj tada radio u Zraku da je i to bila sovjetska licenca, čak su im i neko specijalno ljepilo slali u kantama…

No, zato danas imamo sve "naše", a umjeća imamo i za izvoza :lol: :lol: :lol:

Jedna od ideoloških smjernica Izetbegovićevog životnog djela - "Islamske deklaracije", je negiranje socijalizma kao oblika državnog i društvenog uređenja. Na ovoj temi jasno se mogu uočiti sljedbenici te "Deklaracije", te nakaradne i primitivne ideje koja je jedan od uzroka krvoprolića i današnje etničke podjele i razjedinjenosti stanovništva BiH :-) :(
klavirdžija

#980 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by klavirdžija »

Evo cijeli svijet pomahnitao za Deklaracijom, jedino se bratska Sjeverna Koreja i Kuba još uvijek nekako drže… :D
akcid

#981 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by akcid »

klavirdžija wrote:Evo cijeli svijet pomahnitao za Deklaracijom, jedino se bratska Sjeverna Koreja i Kuba još uvijek nekako drže… :D

Nije cijeli svijet pomahnitao za Alijinom "Deklaracijom", već određena kleronacionalistička grupa koja teži ostvarenju islamističkog društvenog i državnog uređenja u BiH, šerijatskim propisima i poništavanju svega što dovodi u ravnopravan položaj muslimana i drugih...
akcid

#982 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by akcid »

klavirdžija wrote:Eno Alijini kleronacionalisti srušiše nazovi socijalizam i u ostatku svijeta, sreća pa imadoste Radovana i Kim Jong Ila da vam odbrane nejač...
Zaboravljaš da su Aliji i njegovoj kleronacionalističkoj zatvorskoj grupi za blažu kaznu i prijevremenu slobodu lobirali Dobrica Ćosić, Vojislav šešelj i slični im Radovanovi idejni i ideološki mentori. Što li... :-)
Dozer

#983 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Dozer »

A vidimo i kako je divno u danasnjoj demokratiji i kapitalizmu...

I, na kraju, sta je bolje - ono onda, ili ovo danas?
Naravno, pitanje je namijenjeno onima starijima od 1978, posto je to gornja granica svjesnosti i razumijevanja. Sve rodjeno nakon '78 ionako nema pojma ni o cemu iz onog "mrskog" sistema.
radostan dan

#984 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by radostan dan »

:mrgreen: :thumbup: :sax:
The 51st State

#985 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by The 51st State »

Dozer wrote:A vidimo i kako je divno u danasnjoj demokratiji i kapitalizmu...

Naravno, pitanje je namijenjeno onima starijima od 1978, posto je to gornja granica svjesnosti i razumijevanja. Sve rodjeno nakon '78 ionako nema pojma ni o cemu iz onog "mrskog" sistema.
nije ti neko pitanje..., za kompletan odgovor treba uvrstiti uzrok i posljedicu.

mozda slovenci b jedino realan odgovor dali...imaju normalan otklon.
Dozer

#986 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Dozer »

Najbolje je kad se upravo ovi rodjeni iza '78 pocnu naduravat' oko toga jel' onaj sistem bio bolji od ovoga ili nije... Sto bi dzamijska braca rekla - tobejarabi...

Da se mene pita, BiH bi danas imala i ORA-e. Onda se ne bi sad kralo i sakom i kapom na kojekakvim medjunarodnim tenderima (Tito je, valjda, bio budala pa je to uveo i izgradio Jugu, sve vlastitom snagom), a uveo bih i vojni rok od bar 12 mjeseci, a radije 18. Tada bi po ulici bilo manje i narkomana i klpetomana i kojekakvih nadobudnih napuhanih majmuna, a sve jer bi u toj vojsci naucili sta je disciplina, red i rad, ali i postivanje onoga pored sebe.

I, matere vam, ne njajteke o necemu o cemu nemate nikakvih licno stecenih iskustava i znanja.
nije ti neko pitanje..., za kompletan odgovor treba uvrstiti uzrok i posljedicu.

Ma hajde...svejedno, dobar ti odgovor na "nikakvo pitanje" ;)
insomnia78

#987 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by insomnia78 »

akcid wrote:
klavirdžija wrote:Ja sam, iskreno, donedavno mislio da je makar optika u M-84 bila "naša" jer su to navodili kao glavno unapređenje u odnosu na T72… Kad jok, reče mi nedavno čovjek koji je na njoj tada radio u Zraku da je i to bila sovjetska licenca, čak su im i neko specijalno ljepilo slali u kantama…

No, zato danas imamo sve "naše", a umjeća imamo i za izvoza :lol: :lol: :lol:

Jedna od ideoloških smjernica Izetbegovićevog životnog djela - "Islamske deklaracije", je negiranje socijalizma kao oblika državnog i društvenog uređenja. Na ovoj temi jasno se mogu uočiti sljedbenici te "Deklaracije", te nakaradne i primitivne ideje koja je jedan od uzroka krvoprolića i današnje etničke podjele i razjedinjenosti stanovništva BiH :-) :(
Sta jedan od, glavni uzrok.
Ne znam samo iz kojih rupa vise izlazite

s' moje sokoćalo
akcid

#988 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by akcid »

insomnia78 wrote:
akcid wrote:Jedna od ideoloških smjernica Izetbegovićevog životnog djela - "Islamske deklaracije", je negiranje socijalizma kao oblika državnog i društvenog uređenja. Na ovoj temi jasno se mogu uočiti sljedbenici te "Deklaracije", te nakaradne i primitivne ideje koja je jedan od uzroka krvoprolića i današnje etničke podjele i razjedinjenosti stanovništva BiH :-) :(
Sta jedan od, glavni uzrok.
Ne znam samo iz kojih rupa vise izlazite

s' moje sokoćalo
Iz antifašističkih :oops:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#989 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Domaci izdajnik »

Pali smo sa konja na magare pa nam ni stara raga nije dobra više.... :roll: Kad bolje razmislim pali smo guzicom na zemlju i češemo se po glavi kontamo šta je bilo :-)
Zokipfc

#990 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Zokipfc »

The 51st State wrote:
Dozer wrote:A vidimo i kako je divno u danasnjoj demokratiji i kapitalizmu...

Neznam da li pratis moderna desavanja, ali Slovenci su najveci jugonostalgisti u regionu.
iamia

#991 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by iamia »

akcid wrote:
klavirdžija wrote:Evo cijeli svijet pomahnitao za Deklaracijom, jedino se bratska Sjeverna Koreja i Kuba još uvijek nekako drže… :D

Nije cijeli svijet pomahnitao za Alijinom "Deklaracijom", već određena kleronacionalistička grupa koja teži ostvarenju islamističkog društvenog i državnog uređenja u BiH, šerijatskim propisima i poništavanju svega što dovodi u ravnopravan položaj muslimana i drugih...
barem je droga jeftinija danas nego u titino vrijeme :lol:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#992 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sabina1 »

Obožavam ove "znalce" a posebno su mi dragi kad meni govore kako sam neznalica. Tako mi je drago kad mi "znalci"kazuju da sam neznalica . :-D
bokakotorska wrote: bokakotorska je napisao/la KAO ODGOVOR MADNERU:
Zanimljivo na samocitat nema odgovora :D . Podsjetiću te da sam i ja citirala madnera ali ti si bio taj koji je "odgovorio". :D
bokakotorska wrote: Sabina zbori
O kojim Bosnjacima, Crnogorcima i makedoncima pricamo 1918-9 kada je zemlja nastala.
Svi narodi koji su tada bili nacionalno svesni i borili se za svoj status tada, bili pomenuti u Kraljevini SHS.
Sve ostalo sto se tvrdi spada u kumrovacku skolu, za ljude koji uvid u druga znanja nisu mogli imati. konsultuj bilo koju literaturu osim SFRJ o tome i smirices se.
Bošnjaci su postojali i prije i poslije nastanka te zemlje. Postojali su i Crnogorci a i svakako Makedonci. O negiranju bošnjačkog identiteta i svrstavanje istih u Srbe i Hrvate napisani su romani. Crnogorci su i u 21 vijeku osuđeni da dokazuju vlastiti nacionalni identitet u vlastitoj zemlji a Makedonce osim Srba negiraju i Bugari i Grci. Bruka !!!
Da postojali su ali samozvana kvazidemokratska kraljevska Jugoslavija je to negirala. Ostalo nije nikakva "kumrovačka škola" (iako je to bila sjajna škola ;-)) dovoljno je uzeti popis iz 1931 i tamo će se naći samo JUGOSLOVENI različitih vjeroispovjesti. Realno JEDINO vjerujem SFRJ literaturi u svim segmentima pa i historiji a nemam se za šta "smirivat" jer sam jako samovujerena a fantastično vladam materijom.
bokakotorska wrote: Cijepanje zemlje na neprirodne banovine i kršenje svih historijskih granica nije kršenje ljudskih prava ali jeste pokušaj falsifikovanja historije.
Banovine nisu prirodne vec drustvene pojave, ne fraziraj napamet o cemu malo znas.
Banovine jesu društvena pojava ali su neprirodno kreirane. Kao da ih je crtao neko slijep ili pijan. A to nije slučajno. Njima je zacementirana smrt Bosne i Hercegovine i njena podjela između Srbije i Hrvatske. Itekako su neprirodne jer nisu poštovale historijske granice ili makar podjednaku koncetraciju stanovništva. Klasični idiotizam. Srećom u revoluciji su ove budalaštine od unutrašnjih granica poništene. Nemoj TI sebi davati zapravo da konstatuješ šta ja znam a šta ne znam jer me uopšte ne poznaješ.
bokakotorska wrote: Zabrana političkog dijelovanja Komunističkoj Partiji Jugoslavije sa čuvenom "obznanom" je klasični primjer sjevernokorejskog duha u glavama i srcima kraljevske familije čiji obraz je junački pokazao Kralj Petar II brzinskim bijegom sa lovom i zlatom.
Zabrana Komunisticke partije je u savrsenom skladu sa Americkom, Francuskom i Britanskom politikom toga doba, kao i tretman komunista. Nije mi poznat stav Severne Koreje o tome, a verovatno ga i nema, jer tada Severna Koreja nije ni postojala.
Sjevena Koreja nije tada postojala. Bila je pod okupacijom japanskih imperijalista koji su kasnije stupili u pakt sa fašizmom. U Americi su komunisti proganjani nakon DRUGOG svjetskog rata a Jugoslavija je nastala nakon PRVOG svjetskog rata. Dakle prepračunao si se za nekih tridesetak godina. Sve komunističke partije su bile LEGALNE u svim zemljama zapadne demokratije (i u Njemačkoj sve do dolaska Hitlera dakle Jugoslavija je postala autokratija prije Njemačke) ali avaj u "demokratskoj" Kraljevini nije iako je bila mala. Kako će komunist biti gradonačelnik Beograda ? Ne može. Demokratski zabrani i cap.
bokakotorska wrote: O socijalnim nepravdama u toj zemlji su napisani tomovi i romani. Agrarna reforma , loš položaj seljaka , nedostatak osnovnih sredstava za život su tjerale nesretne seljake i radnike na proteste koji su gušeni u krvi sa mnogo žrtava.

Idi na temu Kraljevina Jugoslavija i elaboriraj te krvave proteste - pa cu te ugnjetavati sa zadovoljstvom ali tamo.
Ma ne pada mi na pamet. Možda ti tamo pošaljem potomke husinskih rudara koji su krvavo pobijeni jer su tražili svoje bijedne naknade da prehrane djecu. Kralj nije imao milosti.
bokakotorska wrote: To nije bila moja zemlja i nemam šta po njoj "pljuvati" mogu samo biti zahvalna jer se nisam rodila u njoj. Ne bih recimo imala pravo glasa.

Stariji sam covek ali ako me pamcenje dobro sluzi vec si negde ranije istrcavala. Ajde da te ispostujem jos jednom ali ne ocekuj utrosak dragocenog razuma i vremena u slucaju da to sada zloupotrebis.

Citaj odgovore i shvati da puno ne znas. Mozes voleti i nevoleti ali je velika sramota ne znati, a trsiti se o cemu.

Vozdra.
Nemoj ti zaključivati šta ja znam a šta ne znam. Nigdje nisam napisala ni slova o tvom "znanju" a ti ga pokazuješ sa ogromnim biserima u postovima.

Tako mi je drago što sam od tebe mnogo naučila :D
Da si ti bio kralj možda bih i imala pravo glasa :D
Slobodno pitaj , to nije sramota :D !
Pozdrav
AkHolic

#993 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by AkHolic »

Dozer wrote:Najbolje je kad se upravo ovi rodjeni iza '78 pocnu naduravat' oko toga jel' onaj sistem bio bolji od ovoga ili nije... Sto bi dzamijska braca rekla - tobejarabi...

Da se mene pita, BiH bi danas imala i ORA-e. Onda se ne bi sad kralo i sakom i kapom na kojekakvim medjunarodnim tenderima (Tito je, valjda, bio budala pa je to uveo i izgradio Jugu, sve vlastitom snagom), a uveo bih i vojni rok od bar 12 mjeseci, a radije 18. Tada bi po ulici bilo manje i narkomana i klpetomana i kojekakvih nadobudnih napuhanih majmuna, a sve jer bi u toj vojsci naucili sta je disciplina, red i rad, ali i postivanje onoga pored sebe.

I, matere vam, ne njajteke o necemu o cemu nemate nikakvih licno stecenih iskustava i znanja.

Ma hajde...svejedno, dobar ti odgovor na "nikakvo pitanje" ;)
Današnja mladež nije ni nalik ondašnjoj koja je mahom bila nepismena pa je nije bilo toliko teško zadužiti sa lopatama,motikama,krampovima i ostalim finim i prezicnim alatima .Kod današnjih bi to išlo mnogo teže.
bokakotorska

#994 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

Ima li tu mesta i za jednu zemsku radnu brigadu ?

Made in Yugoslavia

Image

Zanimljivosti iz istorije, vezano za prethodne postove. Za mlade. Duhom :

Puno pravo glasanja za zene dato je :

1944 Francuska

1945 SFRJ

1947 Singapur

1952 Grcka

1959 San Marino

1962 Monaco

1971 Svajcarska

1976 Portugalija
insomnia78

#995 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by insomnia78 »

Ja i?
De sad poredaj ove drzave po standardu zivota zene

s' moje sokoćalo
bokakotorska

#996 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

insomnia78 wrote:Ja i?

s' moje sokoćalo
Hvala komsija

Godina formalnog priznanja
Punog prava glasa zenama <-> GDP nominalni 2013

1962 Monaco 153177 usd

1971 Svajcarska 79033 usd

1947 Singapur 50323 usd

1959 San Marino 44208 usd

1944 Francuska 41141 usd

1952 Grcka 22055 usd

1976 Portugalija 20178 usd

1945 SFRJ / Smederevski Sandzak 5667 usd

* smederevski Sandzak je izabran kao neka srednja vrednost, da ne idemo u krajnosti
Last edited by bokakotorska on 01/06/2013 03:15, edited 2 times in total.
akcid

#997 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by akcid »

AkHolic wrote:Današnja mladež nije ni nalik ondašnjoj koja je mahom bila nepismena pa je nije bilo toliko teško zadužiti sa lopatama,motikama,krampovima i ostalim finim i prezicnim alatima .Kod današnjih bi to išlo mnogo teže.
Kad već spominješ nepismenost... Ovako je bilo u Jugoslaviji 1964. godine, snimljeno USA kamerom :oops:

http://mycentury.tv/balkani/item/653-yu ... hrome.html

Autor spominje 2 mil. muslimana, 5 mil. katolika, 7 mil. pravoslavnih i ostatak ateista, od ukupno 22 mil. jugoslovenskog stanovništva. Koliko danas ima svake od ovih religioznih grupa... :-)

Vjerujem da će i na ovaj link biti dubokoumnih komentara tipa: "Ja, i...?" :lol: :lol:
Last edited by akcid on 01/06/2013 11:15, edited 1 time in total.
bokakotorska

#998 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

akcid wrote:
AkHolic wrote:Današnja mladež nije ni nalik ondašnjoj koja je mahom bila nepismena pa je nije bilo toliko teško zadužiti sa lopatama,motikama,krampovima i ostalim finim i prezicnim alatima .Kod današnjih bi to išlo mnogo teže.
Kad već spominješ nepismenost... Ovako je bilo u Jugoslaviji 1964. godine, snimljeno USA kamerom :oops:

Autor spominje 2 mil. muslimana, 5 mil. katolika, 7 mil. pravoslavnih i ostatak ateista, od ukupno 22 mil. jugoslovenskog stanovništva. Koliko danas ima svake od ovih religioznih grupa... :-)

Vjerujem da će i na ovaj link biti dubokoumnih komentara tipa: "Ja, i...?" :lol: :lol:
Ja i

volim Amere sto brate imaju ne samo pesmu za svaku priliku

vec i filmski prilog. Glasujem za drugaricu sa pravom glasa u kariranom bikiniju !

:thumbup:
AkHolic

#999 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by AkHolic »

bokakotorska wrote:
insomnia78 wrote:Ja i?

s' moje sokoćalo
Hvala komsija

Godina formalnog priznanja
Punog prava glasa zenama <-> GDP nominalni 2013

1962 Monaco 153177 usd

1971 Svajcarska 79033 usd

1947 Singapur 50323 usd

1959 San Marino 44208 usd

1944 Francuska 41141 usd

1952 Grcka 22055 usd

1976 Portugalija 20178 usd

1945 SFRJ / Smederevski Sandzak 5667 usd

* smederevski Sandzak je izabran kao neka srednja vrednost, da ne idemo u krajnosti
Pravo glasa može postojati samo tamo gdje se održavaju izbori.SFRJ je zaboravila da ih organizira od 1945.
AkHolic

#1000 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by AkHolic »

akcid wrote:

Ja nisam religiozan.Čak sam i protivnik organiziranih religija.
Locked