Nele: puno si realniji od nekih drugih ovdje na forumu i to veoma poštujem. Treba iznositi argumente i činjenice i to može samo iću u pozitivnom smjeru i tako i treba.
Ja i jesam pisao da na osnovu jednog pozitivnog slučaja ne mogu reći ni da je HVO pozitivan, ali ni negativan.
Greška je što se ovdje sve gleda uopšteno i odmah zaključujemo da su svi isti.
Opet ponavljam i stojim iza toga, HVO je pravio sranja i kao što sam i napisao, dok to Hrvati sami sebi ne priznaju, mi možemo ovdje pisati koliko hoćemo i dokazivati nekome nešto, ali neće biti nikakvog napretka. Ali ko sam ja ili bilo ko od nas pa da kaže da je čitav jedan narod, mjesto, region zločinački ili ekstra dobar.
Niko ovdje od nas nije bio na nekom zapovjednom mjestu pa da zna više činjenica i ja bih volio da se neko i sa jedne i sad druge strane prijavi pa da nam napiše malo više o tome kako je bilo. Svi pišu kako su čuli da je tamo neko u nekom mjestu uradio ovo ili ono. U biti znali smo šta se dešava dva tri rova lijevo i desno i to je to.
Kad je Grbavica pala, moj je otac bio na liniji u Sivrinom Selu. To je nekih 4-5 kilometara zračne linije udaljeno. Tek kad je linija pala, pokupilo ga je da ide održavati novu liniju. Niko ni njega ni neke druge formacije nije slao na vrijeme. Kad je sve palo i kad se HVO popeo na vrh brda, onda je bilo kasno.
Što se tiče i Armije i HVO-a u Lašvanskoj dolini, do međusobnog sukoba ni jedni ni drugi nisu vidjeli pravu borbu. Srbi su došli do Turbeta i sporadično su napadali, ali pravog napada kao što je bio na Jajce nije bilo. Nasumično granatiranje sa Vlašića je bilo više da psihičko lome ljude i da ih stalno drže u strahu. U januaru 1993. su izbili sukobi u Busovači gdje su se HVO i Armija tukli. Kad završi smjena i jednim i drugim, zajedno su sjedili i pili u Vitezu po kafićima. Naši su tada napravili sranje u Dusini gdje su popili starce, ali na osnovu toga ne mogu reći da smo mi prvi počeli ili da su Hrvati prvi počeli jer su napravili sranje u Ahmićima. Zbog toga sam napisao, negdje smo mi prvi počeli, negdje Hrvati. Neko mi nabada na nos izjednačavanje krivnje. Dusina nije i ne može biti izgovor za Ahmiće ili Ahmići za Križančevo selo itd. Time se samo vrtimo u začaranom krugu i možemo reći da odlučujemo ko je stariji, kokoš ili jaje.
I neko je napisao da je sud rekao svoje o tome ko je prvi napao. Ako se misli na Haški sud, to je institucija koja služi samo za pranje para i ništa drugo. Donesu po koju presudu da se pokaže da su nešto radili, ali da nije žalosno bilo bi smiješno.
Iz Viteza su optužili više ljudi; nego iz čitave Njemačke na procesu u Ninbergu (gledam u odnosu na broj stanovnika). Poznajem skoro sve te Vitežane što su optuženi i mnogi osuđeni, ali samo trojica su vjerovatno tamo jer i trebaju, ono ostalo im je sve debeli promašaj.
Ivica Šantić, načelnik Opštine Vitez u ratu. Čovjek koji je više radio na suživotu nego bilo koji političar u LD. Optuži ga tužiteljstvo i nakon nekoliko mjeseci što je čovjek proveo u zatvoru, povuku optužnicu zbog nedostatka dokaza. Za nešto takvo, treba nekom u Sudu i tužiteljstvu muda odrezati.
Pero Skopljak, isti slučaj kao i Ivica Šantić,
Marinko Katava, isti slučaj kao i ova dvojica.
Trojica Kupreškića, također obični ljudi koji nisu učestvovali u Ahmićima, ležali su nekoliko godina i onda ih oslobode zbog nedostatka dokaza. Njihov komšija Mehmed Ahmić Sudzuka, išao je svjedočiti za njih i za Dragu Josipovića i sad zbog toga ima na svakom koraku probleme od nas Bošnjaka
http://www.24sata.hr/politika/vehabije- ... doka-15606
Taj sud optuži Stipu Alilovića za zločine u Ahmićima. OK. Sve bi bilo dobro da taj isti Stipo Alilović nije u vrijeme aprila 93. živio u toj istoj Holandiji. Godinu dana prije Ahmića je otišao u Holandiju i živio u Amsterdamu gdje je i umro i pokopan prije nego je optužnica podignuta.
U Hagu trebaju biti i neka leže Cicko Bralo, Anto Furundzija i Vlado Šantić
Cicko je i Hrvate zajebavao u ratu i provocirao, a tek nas.
Anto Furundzija je bio u Armiji i špijunirao za HVO. Kad smo ga odstranili, otišao je u Jokere.
Vlado Šantić je bio zapovjednik u Ahmićima.
Ali opet kad pogledam na primjer da je Cicko osuđen na 20 godina, Anto Furundzija na 10 godina (izašao nakon 7), a Vlado Šantić na 18 (i već je na slobodi), kažem jebem ti taj Haški sud. Ako si napravio ratni zločin, ne možeš biti osuđen na 10 ili 20 godina. Ratni zločin je najveći zločin i tu može biti samo doživotna kazna. Danas ću napraviti sranje i pobiti 20, 30 ljudi, a onda ću tri mjeseca biti dobar pa da imam svjedoke koji će mi na sudu smanjiti kaznu.
U isto vrijeme Biljanu Plavšić osude na 11 godina zatvora. Dražena Erdemovića osude na 10 pa smanje na 5. Pa toliko se dobije ako nenamjerno autom udariš nekoga pa taj pogine. A Rasim Delić dobije 3 godine za okrutno postupanje prema zatvorenicima. Pa ovaj je Erdemović priznao da je ubio Bog zna koliko ljudi u Srebrenici i dobio 5, a ovaj za okrutno postupanje tri godine.
I onda da se neko poziva na taj sud. Ma popišam se ja na taj Sud i na sve njihove presude. Zbog toga se izaspem kad neko kaže Haški sud je rekao ovo ili ono. Samo su tamo da ubiru dnevnice i nizašto više.