suncica24 wrote:Nije odlicno, nije k'o u Japanu, ali nije vala ni crno.
Ako ko misli da zna i moze pomoci, u Centru CZ ce ga sigurno docekati rasirenih ruku.
Ali nep, lakse je sjediti i prosipati pamet (steta je vala) kako nista ne valja, i niko nista ne zna, i niko nista ne radi..
Ne živim ja ovdje od juče da ne znam o čemu pišem, svake godine je ista priča i isto tv slikanje. Ovo je priča za javnost, hvalisanje za medije, situacija na terenu je sasvim drugačija. I - nije snijeg pao juče, već prije mnogo dana, a sistem Civilne zaštite po propisima treba da ima 24-satnu dežuru i stalno praćenje meteorolških i drugih okolnosti, jednostavno - moraju biti pripremljeni da promptno reaguju. Naša vlast je čak cijeli dan razmišljala da li da donese odluku o stanju prirodne nesreće, sve vrijeme dok su sa raznih strana države stizale informacije o zametenim putnicima, odsječenim selima, mrtvim u smrzotinama, i sl. Vanredna situacija je zaštita ljudi, materijalnih dobara i okoliša, nije neki administrativni akt, o kojem se pregovara i promišlja. Od vlasti očekujem da me zaštiti, ima mandat i sve potrebne resurse za to, ne očekujem tv slikanje i nagovaranje na glas za naredne izbore.
Civilna zaštita raspolaže ogromnim finansijama u svakoj opštini, u kantonu, na nivou FBiH. I treba, možda im čak i još novca treba odvojiti, a onda se desi da jedan načelnih javno izjavi kako u njihovom skladištu CZ - nema lopata!
1969. godine pao je snijeg u visini sličnoj ovoj aktuelnoj, u dva dana snijeg sa sarajevskih ulica je prosto - nestao. Gradska vlast pozvala studente, sve ih dobro platila, i omladina rasturila snijeg, a od novca živjeli pola godine k'o hadžije. Naša organizacija CZ nije u stanju ni 100 ljudi na pozove na obavezu javljanja u ovakvim situacijama, dobar dio mehanizacije od firmi još uvijek nije iskorišten, tramvaj u Sarajevu već danima ne radi, vojska sjedi i grije guzice u kasarnama... a Musić se slika na tv i hvali kako je sve pod kontrolom