Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- karanana
#976 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
siguran sam da je neko na temi vec pitao, ali nisam sve stranice stigao upratiti i prelistati pa da laicki pitam. a mozda ima i logican odgovor koji nisam sam skontao:
ako je redukcija 5-6 sati da se trosi manje vode preko noci, kako to da je moj racun za vodu isti kao i prije nego sto ce pocet redukcije?
ako je redukcija 5-6 sati da se trosi manje vode preko noci, kako to da je moj racun za vodu isti kao i prije nego sto ce pocet redukcije?
- nemam_ideje
#977 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa od čega će živjeti tih par stotina prekobrojnih radnika u VIK-u
Mi nemamo vode, oni imaju plate. Pošteno
Što si tako bezdušan 
-
lajkujMe
#978 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Moj logicni odgovor je da imas ili zajednicko ili sopstveno brojilo... i jbg brate rijetko ko se istrosi s vodom u 2 ujutru, mozda da ode do solje da se olaksa ili da popije casu vode, al nes paliti ves masinu, prati sudje, koristi bojler za tusiranje ili kupanje i slicno u 2 ujutru?karanana wrote:siguran sam da je neko na temi vec pitao, ali nisam sve stranice stigao upratiti i prelistati pa da laicki pitam. a mozda ima i logican odgovor koji nisam sam skontao:
- Ateista
#979 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ma ja, a koliko ja shvatam rad pumpi za vodu, one kad rade trose struju koristili mi vodu ili ne, tako da nema veze jeli voda ide ili ne, pumpe rade da obezbijede pritisak i svejedno trose struju.lajkujMe wrote:Moj logicni odgovor je da imas ili zajednicko ili sopstveno brojilo... i jbg brate rijetko ko se istrosi s vodom u 2 ujutru, mozda da ode do solje da se olaksa ili da popije casu vode, al nes paliti ves masinu, prati sudje, koristi bojler za tusiranje ili kupanje i slicno u 2 ujutru?karanana wrote:siguran sam da je neko na temi vec pitao, ali nisam sve stranice stigao upratiti i prelistati pa da laicki pitam. a mozda ima i logican odgovor koji nisam sam skontao:
Stoka bezobrazna, sto neko vec rece - neka otpuste viska radnika, koliko puta mi je zatrebala ta voda nocu...
- Skyfox
#980 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kod mene su jucer zavrnuli u po bijela dana, samo cujem krklja bojler... dobro nije riknuo do sada
- Zovem se Zelena
#981 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne znam da li će moje pitanje imati direktne veze sa temom... Ali indirektne svakako da, jer tiče se onoga što pijemo iz pipa
Gdje se u Sarajevu nalazi mikrobiološki laboratorij za ispitivanje vode i koliko je zapravo pouzdan? Ono, nema friziranja rezultata i tako to? I koliko bi me koštalo to zadovoljstvo?
Inače, rijetko pijem vodu ali zadnjih mjesec dana nikako... Onaj užas iz pipe više vala ne mogu
Ima čudan ukus, kao kad ste kod zubara pa vam ispire usnu šupljinu! Fuuuuuuj
A konstantno već godinu dana smrdi na hlor. Pijem čajeve uglavnom, ne moram ni napomenuti da mi dno šerpe ili grijači kuhala poslije 3-4 kuhanja u potpunosti budu prekriveni kamencem. Zar je stvarno ova naša voda tako tvrda???
Probala sam flaširanu, ali... Nije to to!
Gdje se u Sarajevu nalazi mikrobiološki laboratorij za ispitivanje vode i koliko je zapravo pouzdan? Ono, nema friziranja rezultata i tako to? I koliko bi me koštalo to zadovoljstvo?
Inače, rijetko pijem vodu ali zadnjih mjesec dana nikako... Onaj užas iz pipe više vala ne mogu
Probala sam flaširanu, ali... Nije to to!
- Dammme
#982 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Meni je počela stalna redukcija od poskupljenja struje. Onda im je Elektroprivreda zavrnula struju u glavnoj zgradi ( koja nema veze sa distribucijom vode). Postoje samo 2 logična objašnjenja.niko_niko_kao_ja wrote:do mene dodje informacija da oni ne zatvaraju vodu zato sto nema vode, nego zato sto nemaju para da plate struju, pa na taj nacin stede, navece gase pumpe da bi smanjili troskovea inace su im dugovi prema elektroprivredi katastrofalni.
Ili su u talu sa Elektroprivredom da raja ne bi uključivala mašine (za suđe i za veš), bojlere, itd naveče po jeftinoj struji (ja potrošim skupe struje 20% više nego prije), pa tako namiruju dug Elektroprivredi,
ili je ova varijanta da isključuju pumpe da bi manje trošili struje.
Što se tiče vodovoda u Lukavici, lažu k'o psi da im Srbi ne daju vodu. To sam saznao iz pouzdanog izvora bliskog Vodovodu Pale
Dakle ni u jednom slučaju nije do nedostatka vode, nego do lopovluka i bahatosti menadžmenta ViK-a!
-
vnm
#983 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
prije nekoliko dana bas gledam na mostu izmedju elektroprivrede i robota nesto iskopali i rade, tu je kamioncic i dva sluzbena vozila.
ja dok sam prolazio jedan kopa i radi a oko njega stoje desetorica puse cigare i pametuju o nekim glupostima. koeficijent efikasnosti priblizan nuli.
ja dok sam prolazio jedan kopa i radi a oko njega stoje desetorica puse cigare i pametuju o nekim glupostima. koeficijent efikasnosti priblizan nuli.
- Nisrin
#984 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 15:43, edited 1 time in total.
-
mahalas505
#985 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ali vecina JESTE , mislim izabralaNisrin wrote:Vise ne znam kome se zaliti uovom nakaradnom gradu. svako radi sta hoce!!! Vodu zavrcu po cijeli dan i po cijelu noc, narod ko stoka mora pogadjati kad ce je pustiti 2-3h da ne moze covjek nista ni stici...
Nije mi vise jasno- napunili su rezervoare, snijeg se otopio i na planinama, kise bilo, pa sta oni hoce? Previse je ocito da se UGLEDAJU na GRAS koji ucjenjuje narod da bi dobio sto zeli.- eh, oni isto to rade, pa dok ne postignu cilj! Fuj, gadi mi se gdje zivim!
Nek mi niko ne prica da sam ja izabrala, jer NISAM!
- Dr.Mr.Fr.
#986 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
12. Mart 2012. u 15:14
Redukcija vode nastavit će se do daljnjeg
VIK: Dobro je dok vodu ne nosimo u kanisterimaFOTO: Arhiv, Radio sarajevo.ba
Stanovnici Sarajeva koji žive na potezu od Dolac Malte pa do Baščaršije, te u naseljima Dobrinja, Alipašino polje, Velešići, Pofalići, Breka i Vogošća, svake noći, tačno u ponoć, ostaju bez vode. Ova redukcija ili „noćno obaranje pritiska“, kako aktivnost zovu u Vodovodu i kanalizaciji, traje do ujutro u pola 6.
Kako portal Radio Sarajevo doznaje u KJKP Vodovod i kanalizacija Kanton Sarajevo, od 56 rezervoara većina ih radi u dramatično manjem kapacitetu, te se voda, tokom noći – u vremenu redukcije – akumulira u rezervoarima.
Također, kako nam je rečeno, ne treba očekivati da se redukcije obustave u skorije vrijeme.
Kanisteri, pumpe, točenje kade
Prema informacijama koje nam je predočila Služba za odnose s javnošću ovog preduzeća, situacija je takva da je dobro što vode potpuno ne nestane, a mi se vratimo u vrijeme kanistera, pumpi i točenja kade...
Dokument izradilo KJKP Vodovod i kanalizacija
U periodu između 1997. i 2008. trebalo je biti uloženo 300 miliona KM za obnovu i sanaciju – uloženo je 0 KM. Iz preduzeća navode da su više od 30 godina bez sredstava za troškove amortizacije (amortizacija je postepeno smanjenje vrijednosti imovine preduzeća i obračunava se godišnje u skladu sa zakonom), a gubici vode iznose nevjerovatnih 67 posto.
Hidromehanička i elektro-oprema, nastavljaju u Službi, nepouzdane su zbog starosti i otpisane u procentu od 82 posto; rezervoar je za 30 posto manji u odnosu na potrebe.
Hitno rješenje očekuju od Kantona Sarajevo koji je osnivač preduzeća, i od kojeg traže:
- Uvođenje naknade za održavanje vodomjera,
- Odobrenje novog tarifnog sistema,
- Ukidanje povlastica za potrošače u oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture, socijalne zaštite i vojske, te
- Urgentno pristupiti utvrđivanju stvarne cijene koštanja usluga.
U VIK-u napominju i kako im tokom mjeseca nedostaje oko 2,7 miliona KM.
O vremenskim prilikama i njihovom uticaju na nivo vode u gradu, razgovaramo sa Salhudinom Bakalom, rukovodiocem Službe za proizvodnju i distribuciju vode u VIK-u, koji kaže:
„Na svu sreću, snijeg je još uvjek na okolnim planinama i tek u narednom mjesecu može se govoriti o otapanju istog. Dakle, snijeg koji je padao svakako će doprinijeti poboljšanju nivoa podzemnih voda (bilježi se lagani porast). Što se tiče prognoza o vodosnabdjevanju u ljetnom periodu svakako je rano o tome govoriti, a ono što je izvjesno jeste to da treba očekivati nešto bolju situaciju nego prošle godine“, rekao je Bakal.
Programi na čekanju
I on dodaje kako je preduzeće sačinilo brojne programe, kao i plan zamjene postrojenja i opreme. Samo se čeka obezbjeđenje finansijskih sredstava kako bi počela realizacija, naveo je on.
Portal Radio Sarajevo pokušao je danas, 12 marta, kontaktirati resornu instituciju – Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Abid Jusić. Na naše pitanje da li KS ima prijedloge ili da li barem radi na planovima o sanaciji vodovodne i kanalizacione mreže u glavnom gradu BiH još uvijek čekamo odgovor.
Lana Ramljak, Radio sarajevo.ba
Stanovnici Sarajeva koji žive na potezu od Dolac Malte pa do Baščaršije, te u naseljima Dobrinja, Alipašino polje, Velešići, Pofalići, Breka i Vogošća, svake noći, tačno u ponoć, ostaju bez vode. Ova redukcija ili „noćno obaranje pritiska“, kako aktivnost zovu u Vodovodu i kanalizaciji, traje do ujutro u pola 6.
Kako portal Radio Sarajevo doznaje u KJKP Vodovod i kanalizacija Kanton Sarajevo, od 56 rezervoara većina ih radi u dramatično manjem kapacitetu, te se voda, tokom noći – u vremenu redukcije – akumulira u rezervoarima.
Također, kako nam je rečeno, ne treba očekivati da se redukcije obustave u skorije vrijeme.
Kanisteri, pumpe, točenje kade
Prema informacijama koje nam je predočila Služba za odnose s javnošću ovog preduzeća, situacija je takva da je dobro što vode potpuno ne nestane, a mi se vratimo u vrijeme kanistera, pumpi i točenja kade...
U periodu između 1997. i 2008. trebalo je biti uloženo 300 miliona KM za obnovu i sanaciju – uloženo je 0 KM. Iz preduzeća navode da su više od 30 godina bez sredstava za troškove amortizacije (amortizacija je postepeno smanjenje vrijednosti imovine preduzeća i obračunava se godišnje u skladu sa zakonom), a gubici vode iznose nevjerovatnih 67 posto.
Hidromehanička i elektro-oprema, nastavljaju u Službi, nepouzdane su zbog starosti i otpisane u procentu od 82 posto; rezervoar je za 30 posto manji u odnosu na potrebe.
Hitno rješenje očekuju od Kantona Sarajevo koji je osnivač preduzeća, i od kojeg traže:
- Ukidanje povlastica za potrošače u oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture, socijalne zaštite i vojske, te
U VIK-u napominju i kako im tokom mjeseca nedostaje oko 2,7 miliona KM.
O vremenskim prilikama i njihovom uticaju na nivo vode u gradu, razgovaramo sa Salhudinom Bakalom, rukovodiocem Službe za proizvodnju i distribuciju vode u VIK-u, koji kaže:
„Na svu sreću, snijeg je još uvjek na okolnim planinama i tek u narednom mjesecu može se govoriti o otapanju istog. Dakle, snijeg koji je padao svakako će doprinijeti poboljšanju nivoa podzemnih voda (bilježi se lagani porast). Što se tiče prognoza o vodosnabdjevanju u ljetnom periodu svakako je rano o tome govoriti, a ono što je izvjesno jeste to da treba očekivati nešto bolju situaciju nego prošle godine“, rekao je Bakal.
Programi na čekanju
I on dodaje kako je preduzeće sačinilo brojne programe, kao i plan zamjene postrojenja i opreme. Samo se čeka obezbjeđenje finansijskih sredstava kako bi počela realizacija, naveo je on.
Portal Radio Sarajevo pokušao je danas, 12 marta, kontaktirati resornu instituciju – Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Abid Jusić. Na naše pitanje da li KS ima prijedloge ili da li barem radi na planovima o sanaciji vodovodne i kanalizacione mreže u glavnom gradu BiH još uvijek čekamo odgovor.
-
r_faruk
#987 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Dr.Mr.Fr. wrote:12. Mart 2012. u 15:14
stara oprema, otpisana, a oni od vlade traze ove cetiri stavke.........
- cyber_kurajber
#988 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
i još jednom im se najebem majke reketaške !!!
- mirnisan
#989 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
koliki su gubitci vode 70%????cijevi nisu mijenjali (moguce da koja ima i iz turskog vakta
)mozda 50 ili 100 godina.tolike gubitke vode neko mora platiti a to smo mi.vode ima ali nema cijevi kroz koje ta voda treba da dodje do potrosaca jer ode jadna ponovo u zemlju.
da su na godinu mijenjli po 700-800metara tih cijevi, danas redukcije ne bi bilo.to mi dodje kao da vodu sipam u sito i hocu da se napijem.ne ide,ostajem zedna. 
- BHF_Manijak
#990 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Bas me zanima gdje je onaj doktor da nam sad objasni kako je nivo vode u rezervoarima i jezerima najmanji uu zadnjih xx godina!
Neradnicima je uvijek najlakse naci opravdanje, fuj za ViK!!!
Nemam redukcije ali suosocejam sa ljudima, jer znam kako je, imo sam je i nije nimalo ugodno kad ti je zavrnu u 11h navecer!
Ova drzava je definitivno na "aparatima"!

Neradnicima je uvijek najlakse naci opravdanje, fuj za ViK!!!
Ova drzava je definitivno na "aparatima"!
- žulijan asanž
#991 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ja zadnju godinu dana nemam vode ni po danu, ni po noći. imam i dnevne redukcije od 9h ujutro do 13h. ostatak dana ne mogu se istuširati nikako jer baterija ne može pomiješati toplu i hladnu vodu jer je pritisak katastrofalan. skupljam u kanistere, pomirio sam se sa sudbinom. samo nedjeljom ujutro se mogu istuširati, jer tada je najmanja potrošnja vode, pa nešto i do mene dođe. znam da sam više dosadan s ovom pričom, ali sit gladnom ne vjeruje.BHF_Manijak wrote:Bas me zanima gdje je onaj doktor da nam sad objasni kako je nivo vode u rezervoarima i jezerima najmanji uu zadnjih xx godina!![]()
![]()
Neradnicima je uvijek najlakse naci opravdanje, fuj za ViK!!!Nemam redukcije ali suosocejam sa ljudima, jer znam kako je, imo sam je i nije nimalo ugodno kad ti je zavrnu u 11h navecer!
![]()
Ova drzava je definitivno na "aparatima"!![]()
moj slučaj je početak raspada sistema. uskoro ćete i vi ostali doći na red.
- BHF_Manijak
#992 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ja znam kako sam pizdio kad mi je nestajalo u 11, a mogu tek mislit kako je tebi, jbt kad moras planirati kad ces u halu otici i kontas dva puta hoces li jer nema vode!
FUJ!
FUJ!
- žulijan asanž
#993 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
BHF_Manijak wrote:Ja znam kako sam pizdio kad mi je nestajalo u 11, a mogu tek mislit kako je tebi, jbt kad moras planirati kad ces u halu otici i kontas dva puta hoces li jer nema vode!![]()
![]()
![]()
FUJ!
sa ženom dijelim vodokotlić (majke mi moje, crko ako lažem). prvo ja nuždu obavim, pa onda pritisnem vodu na vodokotliću i onda je prekinem na pola, tako da ostane za ženu
ovo se ja smijem s ovim zelembaćem, jer nema ni jednog smajlija koji plače.
kompletan život ti se promjeni u takvim uslovima. u zadnjoj godini dana zna im se desiti da puštaju vodu ujutro jako kasno (oko 7) i onda nigdje nisam prispio - kašnjenje na posao itd... pranje suđa i veša u mašinama je kod mene dernek kad uspije mašina. davno sam ja zaboravio na jeftinu struju - da mi je samo bilo kad da opere. izađeš li u grad, zaboravi na tuš poslije. zovneš li goste moraš svima skrenut pažnju da u vodokotliću nema vode nego da moraju zalit iz kante
mašine trokiraju usred rada zbog nedovoljnog pritiska. bojler da ne pričam.
jednostavno da se ubiješ.
- BHF_Manijak
#994 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa jesi li se obraco ikome iz ViK li je bilo standardno "nije do nas"? (jok do mog babe je!) Mislim koje je objasnjenje, pa nije srednji vijek ba da nema pumpe koja ce normalno radit i to regulisati...
- žulijan asanž
#995 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
čovječe, u jednom periodu sam na telefonske razgovore sa VIK-om trošio više para nego na račun za voduBHF_Manijak wrote:Pa jesi li se obraco ikome iz ViK li je bilo standardno "nije do nas"? (jok do mog babe je!) Mislim koje je objasnjenje, pa nije srednji vijek ba da nema pumpe koja ce normalno radit i to regulisati...
išao s radnicima u obilazak ventila
tu mi oni radnici rekoše da jednostavno sve je u redu, ali vode nema jer se gubi u sistemu.
službeni odgovor vodovoda je: "ne budi više dosadan, vode nema, skupljaj u kanistere ujutro od 7 -9!!" to mi je rekao čovjek na onom njihovom broju za prijavu kvarova....
- BHF_Manijak
#996 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jooooj 'bem ti drzavu kako bi papak negdje na zapadu letio u tri lijepe materne zbog javasluka i svog bezobrazluka! Za svoje pare ih zoves, placas im i jos te papak napadne kao "sta zoves kojeg vraga"! A nazalost takvi su nam svi held deskovi, od telecoma, kablovskih operatera, elektrodistribucije pa do ostalih, jednostavno fuj a sto je najzalosnije nemas se kome zaliti! Za tvoje pare te budalom pravi, a to mu je sav poso da se javlja i da je na usluzi!
Ne znam druze, nek ti je Bog na pomoci fakat, nadam se da ces se uskoro belaja rijesti!
Jest da je najgori moguci savjet, ali ja im ne bi vodu vise placo majkemi! 
Ne znam druze, nek ti je Bog na pomoci fakat, nadam se da ces se uskoro belaja rijesti!
- Ateista
#997 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nesto sad kontam, kome prodaju suplju da vodu zavrcu zbog nedostatka vode...
Osim toga sto je ocigledno da to rade da bi ustedili struju i da ta prica o manjku vode vise ne prolazi nakon toliko padavina, nocu je potrosnja svakako znatno manja i jedino sto radi su masine za ves i za sudje. To sto se sad ne moze koristiti nocu znaci da ti isti pale te masine po danu, sto znaci ista potrosnja samo u drugo vrijeme. Kako god da okrenes, to sto zavrnu vodu nocu ne moze nikako smanjiti potrosnju, ako nekom treba odredjena kolicina vode on je nece smanjiti zbog nocnih redukcjia vec ce je samo potrositi u nekom drugom terminu. Stoka bezobrazna...
Osim toga sto je ocigledno da to rade da bi ustedili struju i da ta prica o manjku vode vise ne prolazi nakon toliko padavina, nocu je potrosnja svakako znatno manja i jedino sto radi su masine za ves i za sudje. To sto se sad ne moze koristiti nocu znaci da ti isti pale te masine po danu, sto znaci ista potrosnja samo u drugo vrijeme. Kako god da okrenes, to sto zavrnu vodu nocu ne moze nikako smanjiti potrosnju, ako nekom treba odredjena kolicina vode on je nece smanjiti zbog nocnih redukcjia vec ce je samo potrositi u nekom drugom terminu. Stoka bezobrazna...
-
amko76
#998 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Svaka čast, pogodak u suštinu svih problema. Sve ostalo je šuplja priča. Mentalitet.nemam_ideje wrote:Ovo je najlogičnije objašnjenje. Javno preduzeće u kojem radi ko zna koliko prekobrojnih radnika. Kad negdje zapne ko najebe. Ko će drugi nego oni koji veze nemaju s tim. Da se počnu otpuštati prekobrojni radnici iz javnih preduzeća i administracije imali bi žešće nemire u državi i ta stranka ne bi došla na vlast narednih sto godina. Ko da nas je Kafka stvorio samo umjesto problema alienacije ( otuđenja ) i začaranog kruga imamo problem sa parazitima koji nas jebu u zdrav mozak.
S druge strane, narod je kriv za trenutnu situaciju jer skoro svaka porodica ima nekog člana koji se uvalio preko štele u državnu službu ili javno preduzeće, ogrebao se za neke beneficije koje mu ne pripadaju ili je pokrao bruku para u ratu ili poslije rata. Svi bi nešto rješavali, polemisali, ispravljali ali ne bi dirali malog, dobar je, pošteno čeljade. I tako u krug dok se boje ne rastope ili država ne propadne. Administracija koja ima svoju državu. Nivo svijesti neke afričke banana države.
- Dr.Mr.Fr.
#999 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Vodovodna mreža a gubici vode iznose nevjerovatnih 67 posto,
po meni to nije vodovodna mreža nego vodovodna cijediljka

po meni to nije vodovodna mreža nego vodovodna cijediljka
-
nino90
#1000 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
hajmo se svi okupiti pred VIK
i Rusiti ih
i Rusiti ih