Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
palermo

#976 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Dobro je na hrvatskom. Najgore su jer su najcesce na latinskom:):):):):

Glupo ti je ovo povezivati. Trebali bi lijecnici koji su u vecem broju Hrvati govoriti SH-a. Ja sam protiv preglasavanja Bosnjaka u Mostaru. Povezivati bolnicu i formiranje vlasti u jos nominalno ravnopravnoj federaciji nije bas argument.
U SKB radi i dosta lijecnika Bosnjaka i Srba i nisam primijetio da im netko propisuje jezik otpusnica
Ma ne želim ja ovdje ulaziti u priču o bolnici, ona je samo ilustracija.To je dobra ustanova.

I vjerujem ti da nisi primijetio da netko propisuje jezik otpusnica. Kao što mnogi Bošnjaci( kad su u većini) ne primjećuju mnogošta kada su u pitanju drugi. Jer se njihovo podrazumjeva.
A istina je da je i jezik otpusnice propisan, kao što je istina mnogo šta drugo a što opet Bošnjaci ne primjećuju.

Ne možeš dizati državu na noge zbog nekog doma naroda (karikiram) a ne primjećivati ono što je do tebe.

Sad će Real, pa mislim da je bolje da se posvetimo velikom Mourihnu
palermo

#977 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

volta dzontra wrote:Ovo da se otpusnica moze napisati samo na hrvatskom jeziku mi je smijesno....pa ne vjerujes valjda u to....ima lektorska sluzba za otpusnice
Pa vjerovatno nema lektorska služba :D ali službeni jezik je hrvatski i ti si dužan pridržavati se normi koje bolnica propisuje.

Al, neću više o tom.
volta dzontra

#978 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by volta dzontra »

palermo wrote:
volta dzontra wrote:Ovo da se otpusnica moze napisati samo na hrvatskom jeziku mi je smijesno....pa ne vjerujes valjda u to....ima lektorska sluzba za otpusnice
Pa vjerovatno nema lektorska služba :D ali službeni jezik je hrvatski i ti si dužan pridržavati se normi koje bolnica propisuje.

Al, neću više o tom.
Mislim da je nemoguce propisati zabranu upotrebe drugih ravnopravnih jezika. Mislim da je najblaze neustavno.

Vidim i za Real se navija. Centristicki, kastiljanski, rojalisticki klub...:):):).idem ja za navijati za Bavarce. Regionalni ponos Bavarske
palermo

#979 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Mislim da je nemoguce propisati zabranu upotrebe drugih ravnopravnih jezika. Mislim da je najblaze neustavno.

Vidim i za Real se navija. Centristicki, kastiljanski, rojalisticki klub...:):):).idem ja za navijati za Bavarce. Regionalni ponos Bavarske
Hm.....ustavnost-neustavnost

Ne toliko za Real, koliko za Mourihna.

A nisam ni sumnjo u privrženost Hrvata hercegovca, minhenskoj skalameriji, ta othranila nas je.....više vas doduše, ali i nas :D
kiky

#980 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by kiky »

tema je davno ishlapjela ...
volta dzontra

#981 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by volta dzontra »

kiky wrote:tema je davno ishlapjela ...

Valjda zato sto se Hercegovacki Bosnjak i Hercegovacki Hrvat zajebaju, iako se oko mnogo cega ne slazu, ipak se ne vrijedjaju
Opetja033

#982 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Opetja033 »

volta dzontra wrote:Vidim i za Real se navija. Centristicki, kastiljanski, rojalisticki klub...:):):).idem ja za navijati za Bavarce. Regionalni ponos Bavarske
Hahaha.. Dobar, dobar! :lol:
JohnnyS

#983 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by JohnnyS »

palermo wrote:
volta dzontra wrote:
Pa i Hrvat iz Posavine primi bosnjacki kateter pa isto zbog toga nece odlucit ne pisat....
Zezam se. Pa i okrecem na HTV. Nemoj mi reci da ti nisi.
Naravno, mada mi ubiše u kući sa fox lifom :D

Poenta onoga što hoću reći je, ako ti smatraš da Bošnjaku ne treba da smeta što se otpusnica smije napisati samo na hrvatskom jeziku, onda čemu priča o ugorženosti Hrvata u Federaciji BiH. Mislim, Hrvat može u svaku bolnicu, jal u sarajevsku, jal u tuzlansku....a može vala i sve što običan Bošnjak može.

Mislim, ne potvrđuje li se time ona teza Skijaševa, da ako je tebi normalno da se u potpunosti croatizira jedna državna ustanova ( u gradu u kojem je značajan broj ljudi druge nacionalnosti), onda je teško naći racionalnu osnovu da se buniš što te Bošnjaci preglasavaju gdje god mogu.

Moram te opovrgnuti, barem što se otpusnih pisama iz "kroatizirane bolnice" tiče. Pročitaj otpusno pismo dr. Fazilbegovića ili Hadžiomerovića pa ćeš vidjet na kojem se jeziku pišu otpusna pisma. Možda je više njih napisano na hrvatskom iz prostog razloga jer je više liječnika Hrvata, ali nema pravila da se otpusno piše na hrvatskom jeziku (sam sam ih dosta napisao, bez lektora :D ). Ne volim kad se SKB uzima u politička potkusuravanja (ne kažem da ti to činiš, ali ima dosta ljudi koji to rade) jer bolnica je tu za svakoga, za cijelu Hercegovinu, ona je od svih nas, primamo i najhitnije slučajeve iz RS, zaposlenici su svih nacionalnosti, boja :D i dezena, (tako je i na medicinskom fakultetu bilo, s time da je tu zbog politike sveučilišta uistinu bio službeni jezik hrvatski), oni doktori koji su stoka uzet će jednako pare i Hrvatima i Bošnjacima...
palermo

#984 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

JohnnyS wrote:

Moram te opovrgnuti, barem što se otpusnih pisama iz "kroatizirane bolnice" tiče. Pročitaj otpusno pismo dr. Fazilbegovića ili Hadžiomerovića pa ćeš vidjet na kojem se jeziku pišu otpusna pisma. Možda je više njih napisano na hrvatskom iz prostog razloga jer je više liječnika Hrvata, ali nema pravila da se otpusno piše na hrvatskom jeziku (sam sam ih dosta napisao, bez lektora :D ). Ne volim kad se SKB uzima u politička potkusuravanja (ne kažem da ti to činiš, ali ima dosta ljudi koji to rade) jer bolnica je tu za svakoga, za cijelu Hercegovinu, ona je od svih nas, primamo i najhitnije slučajeve iz RS, zaposlenici su svih nacionalnosti, boja :D i dezena, (tako je i na medicinskom fakultetu bilo, s time da je tu zbog politike sveučilišta uistinu bio službeni jezik hrvatski), oni doktori koji su stoka uzet će jednako pare i Hrvatima i Bošnjacima...
Dobro ljudi, bespredmetno je o tome pričati, ako će vam biti lakše ja ću reći, nisam u pravu, priviđa mi se croatizacija, samo sam to sanjao.

Jel sad ok.? Makar na forumu.

U stvarnosti znamo i ja i vi da nije. Ok, mislim.
JohnnyS

#985 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by JohnnyS »

palermo wrote:
JohnnyS wrote:

Dobro ljudi, bespredmetno je o tome pričati, ako će vam biti lakše ja ću reći, nisam u pravu, priviđa mi se croatizacija, samo sam to sanjao.

Pa ako to tvrdiš na temelju otpusnih pisama, onda si totalno u krivu, jer sam ih vidio i-ha-ha u kojima je "trbuh mehak" ili je "pacijent umro od naprasne srčane smrti" (hrvatski bi bilo "iznenadne srčane smrti). Ima možda dvadeset boljih primjera kroatizacije, ali otpusna uistinu nisu jedna od tih...
seln

#986 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by seln »

webby-x wrote: Spomenik poginulim HVO-a stoji tamo odavno i
dobio je dozvolu da tamo stoji
Od Mate Bobana?
torcida

#987 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by torcida »

hebalo mater, oečkivao sam svakojake scenarije na ovom topicu ali da i otpusna pisma ulete u igru.... :lol: :lol:
torcida

#988 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by torcida »

palermo wrote:

pa baš si sad morao ukenjati sa zadnjom rečenicom? :D
palermo

#989 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

torcida wrote:hebalo mater, oečkivao sam svakojake scenarije na ovom topicu ali da i otpusna pisma ulete u igru.... :lol: :lol:
što ? kakva je razlika između tv kanala na hrvatskom jeziku i službenog jezika bolnice koja je državna ustanova.

Ili je ugroženost privilegija samo Hrvata ?

Mislim, ćemu smijeh.
torcida

#990 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by torcida »

palermo wrote:
što ? kakva je razlika između tv kanala na hrvatskom jeziku i službenog jezika bolnice koja je državna ustanova.
čakaj šahu..koji je to službeni jezik državnih/federalnih ustanova? :)
Ili je ugroženost privilegija samo Hrvata ?
nikad nisam ni rekao da jeste...sve je to ovisno od teritorije gdje tko ima ''dominaciju''
Mislim, ćemu smijeh.
banaliziranju problema
palermo

#991 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

torcida wrote:

čakaj šahu..koji je to službeni jezik državnih/federalnih ustanova? :)

banaliziranju problema
[/quote]

Šta je Sveučilićni klinički centar. Privatna ustanova ?

Banalizacija problema je samo načn kako da se ilustruje stvarno stanje na terenu.
torcida

#992 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by torcida »

palermo wrote:
Šta je Sveučilićni klinički centar. Privatna ustanova ?

Banalizacija problema je samo načn kako da se ilustruje stvarno stanje na terenu.
nitko i ne tvrdi da je privatna ustanova...mada se određene osobe tako ponašaju ali to nije tema današnjeg razgovora.

nego...ne reče mi koji je službeni jezik u federaciji/bih i u čemu to vidiš problem?
palermo

#993 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

torcida wrote:
nego...ne reče mi koji je službeni jezik u federaciji/bih i u čemu to vidiš problem?
Bosanski, hrvatski i srpski.

Nema problema, kao što nema problema ni u hrvatskom kanalu, ni u izboru člana predsjedništva, ni u izboru članova Doma naroda.

A koji je jezik službeni ? Neku novu informaciju imaš ?
mO k3

#994 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by mO k3 »

ev citam ukidanje 5 kantona
torcida

#995 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by torcida »

palermo wrote:
sva tri su u upotrebi i sva 3 su ravnopravna..o tome i pričam :)
e sad, koji jezik se upotrebljava u rmc safet mujić...i da li bi neki hrvat imao šta prigovoriti na otpusno pismo iz te državne ustanove u istom kontextu kao i ti?
;-)
Nema problema, kao što nema problema kao što nema ni u hrvatskom kanalu, ni u izboru člana predsjedništva, ni u izboru članova Doma naroda.
brkamo kruške i jabuke drugar...i iz inata tjeramo neke stvari u pogrešnom smjeru.
za hrvatski kanal me prosto zaboli neka stvar, na netu pronađem sve što me zanima a i papirnata izdanja mi nijesu mrska da se razumijemo..
s druge strane, izbor u dn i predsjedništvo su ustavom zagarantirana prava i ne postoji mehanizam koji može opravdati makinacije u ovom pogledu....ok, izborni zakon omogućava neke stvari i trenutno amenuju današnju nakaradnu situaciju..ali...onda postoje i neki drugi mehanizmi kojima će druga strana pribjeći i također tjerati mak na konac...ali u konačnici, gdje će nas sve to odvesti....? :)

A koji je jezik službeni ? Neku novu informaciju imaš ?
sva 3 jednako i podjednako.
da se mene pita...uveo bi engleski i svima se nah.mm :razz:
torcida

#996 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by torcida »

Ženski Dr.Med wrote:ev citam ukidanje 5 kantona
5-og ili 5 kantona? :D
mO k3

#997 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by mO k3 »

torcida wrote:
imam osjecaj da su tebe u skoli svakog dana tukli ....
palermo

#998 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

torcida wrote:
palermo wrote:
sva tri su u upotrebi i sva 3 su ravnopravna..o tome i pričam :)
e sad, koji jezik se upotrebljava u rmc safet mujić...i da li bi neki hrvat imao šta prigovoriti na otpusno pismo iz te državne ustanove u istom kontextu kao i ti?
:
U RMC?, Naravno , bosanski . Čuj kojim se piše tamo.

Al da si pratio temu, vidio bih da moja kritika nije upućena Hrvatima, nego onom što se naziva probosanska politika i probosanski političari.

Izvlačiš iz konteksta detalje, i time ti zapravo banalizuješ čitavu priču.
torcida

#999 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by torcida »

Ženski Dr.Med wrote:
torcida wrote:
imam osjecaj da su tebe u skoli svakog dana tukli ....
:lol:

ma neke stvari su i sa/bez degeneka ostale nepopravljive :D
torcida

#1000 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by torcida »

palermo wrote:
U RMC?, Naravno , bosanski . Čuj kojim se piše tamo.

Al da si pratio temu, vidio bih da moja kritika nije upućena Hrvatima, nego onom što se naziva probosanska politika i probosanski političari.

Izvlačiš iz konteksta detalje, i time ti zapravo banalizuješ čitavu priču.
hm, izvini prika...priznajem da sam uletio kao padobranac i očito odveo priču u drugom smjeru...-posipam se pepelom ;-)

-nego...ako smijem pitati...u čemu je onda problem sa probosanskim ideolozima?
i dalje svatko pila po svome šablonu bez ikakvog respekta..ista meta-isto odstojanje...?
mojne mi samo reći da priželjkuješ radnu temperaturu na većem broju obrtaja ili je riječ o nečem sasvim drugom?
Locked