GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- JThomas
#976 Re: Pitanje o GRASU
jebiga kad su bimi davali koverte i potezali rodbinske veze da ih se zaposli, nisu mislili na to da jednog dana možda i neće biti NAŠIH para da se sve to plati.
mislim jel neko nekad vidio konkurs za GRAS, pošto ja nisam?
mislim jel neko nekad vidio konkurs za GRAS, pošto ja nisam?
-
kvazili
#977 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne, ja sam ocito nenormalan, jer je kao normalno da ja odvalim noge do posla, na poslu, i od posla /konobar sam/ i onda ovi sto su imali kakav takav prevoz mi palamude kako su jadni ....kukuruz_kokicar wrote:Nisi ti stoka. Ti, ako si normalan, imao si ovih dana isti problem kao i drugi. Možda i manji jer ti nizbrdo nije trebao prevoz. Šala mala, bojim se da si ti prije uposlenik Grasa iliti provokatorkvazili wrote:Haj'mo, lijepi "Centrotrans", fini, cisti autobusi, voze samo za marku, doduse samo kad je frka s "GRAS"-om pa iskoriste priliku da vanredno zarade kao i sarajevski taksisti na tudjoj muci.Juce su vozili Hrasnica-Carsija, Ilidza-Carsija, Dobrinja Carsija, a sta je s nama koji ne stanujemo na toj relaciji?Bjelave, K.Brdo, Podhrastovi, Sip, Velesici i ostalim padinskim djelovima grada.Mi smo seljaci, stoka ili gradjani treceg reda?.
- mrtva kokoš
#978 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Filter wrote:Comrad wrote:GRAS ovo totalno pogresno radi i samo kupi jos veci gnjev kod svojih korisnika. Nakon ovog mogu samo ocekivati jos veci pad pri naplacivanju karata, jos vise problema od strane putnika.
Jesam li ja i ostali gradjani krivi za ovu situaciju. Nisam.
Jesu li nehljebovici u vladi kantona. Jesu.
Pa zasto onda mucite nas gradjane, a ne mucite vladu? Oni su uredno stigli na poslove, ionako niko od njih ne koristi javni prijevoz.
Ima ih 1.400, 500 ih gladi muda i nema pojma zasto rade i oni sad postavljaju neke uslove. Ovo samo kod nas moze. I necu nikad stati na njihovu stranu...
I zakonom treba zabraniti ovakve tipove strajkova, zaustavljanje javnog prijevoza i blokiranje saobracajnica. Ako vec do toga mora doci, onda neka bude potpuni belaj, ali ovako kome god se cefne odoh blokirat saobracajnicu. I ispastaju obicni ljudi, ni krivi ni duzni. Ovo je trebalo sasjeci u korjenu, odmah onda kada su prvi put ovako strajkovali...
- kukuruz_kokicar
#979 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Od Jezera do grada ti treba max 30 min pješke. Od Dobrinje do grada 120 minuta pješke, ili 60 minuta 'rentabilnim' trolejbusom. Dosta šuplje sa problemom 'padinskih' dijelova. Gras ne radi ništa kako treba.kvazili wrote:Ne znam koji poklon, jer ja nisam na "liniji" poklona koju drzi Centro, meni je bilo sudjeno da tabanam do Jezera i od Jezera tesko li se nama seljacima, moram ubiti roditelje sto mi stan kupise na Jezeru a ne u Titovoj....
I moram ti priznati - u pravu si, traži već sutra da ti tata zamijeni stan ili ti kupi kombi.
- vjesticanametli
#980 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nego kad se skidaju sine
-
susc_ovjek
#981 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma nemoj, u svakoj? Hajd molim te naborji mi te SVE drzave u europi, ili ti gradove... u kojima je gradski saobracaj privatizovan i/ili ima konkurenciju.. hajd da cujem.hrasno38 wrote:Konkurencija u prevozu postoji u svakoj drzavi u Evropi i nigdje nema da putnike prevozi samo drzavna firma. Konkurencija je i dovela do toga da je prevoz svugdje a samo ne kod nas na nekom nivou XXI vijeka. Sta nekoga boli cim cu ja da se vozim. Centrotrans ima autobuse boli glava a GRAS ima autobuse i tramvaje u kojima kad pada kisa moras drzati kisobran. E pa ja necu da drzim kisobran pa makar platio i marku vise. Nisu gradjani krivi sto u GRASU ima 500 radnika viska i sto to ne moze da plati niko, ni gradjani ni vlada. GRAS je unistio Bimo Jusufranic ali posto je zaposlio svu svoju blizu i dalju familiju u GRASU niko ga i ne spominje. I sad ja treba da suze ronim.susc_ovjek wrote:GRAS je javno komunalno preduzece. I treba tako da ostane. O kakvoj vi konkurenciji pricate...
Problem ogoman postoji, al ne rjesava se privatizacijom. Nego drugim normalnim odgovornosti i kaznjavaja. Ako je jednom radilo kako treba, ako u vecini evrope radi na takav nacin kako je i kod nas radilo... sta onda izmisljamo toplu vodu.
Zna se ko postavlja menadzment i upravu, on je i odgovoran za sve sto se desava.. i onaj koji je postavlja i ona (uprava) koja je dovela do ovog stanja.
Uvodjenje konkurencije GRAS-u je isto sto i uvodjenje konkurencije rudarima i rudnicima. Isto tako, pljuvanje po radnicima GRAS-a, je isto sto i pljuvanje po rudarima koji rade, a uprava kade i namjerno unistava firmu.
-
susc_ovjek
#982 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
bumbi1 wrote:Jesi (kao i ostali građani). Godinama toleriras upravu (kantonalni zastupnici,vlada,skupstina drustva,nadzorni odbor,upravni odbor) koja proizvodi gubitke, potpisuje stetne kolektivne ugovore, unistava imovinu i ne isporucuje uslugu, a nista ne poduzimas. GRAS je tvoja imovina, a ti godinama gledas kako propada pored tebe, a nista konkretno ne poduzimas.Comrad wrote: Jesam li ja i ostali gradjani krivi za ovu situaciju. Nisam.
-
iceman2010
#983 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
susc_ovjek wrote:Hajde ti iz pozicije radnika, koji radi POSTENO radi 30 godina u GRAS-u i razboli se... poslije 30 godina uplacivanja socijalnog, ode da ovjeri knjizicu, a tamo mu teta kaze, gospodine... ne mozete ovjerti, jer vasa firma nije uplatila. On ostane na ulici da umre, i sve redom boli cosak za to... kakv bjes to mora izazvat kod covjeka?!iceman2010 wrote:Bez obzira na razloge za strajk nije mi jasno kako neko, kome je dat monopol na gradski prevoz, moze sebi uzeti za pravo da blokira citav grad i da to koristi kao sredstvo ucjene? Stavite se, hipoteticki, u poziciju nekog penzionera koji mora otici do bolnice, nema para za taxi, a ne moze pjeske! Ko to sebi moze uzeti za pravo da mu uskrati prevoz koji je uredno platio mjesec dana unaprijed? Sve i da su razlozi za strajk opravdani to se ne radi ovako. Neke linije moraju da rade. Hajde ukinutei neke linije, smanjiti broj voznji na glavnim linijama, parkirati autobuse ispred vlade, okupiti se pred vladom...... Ali totalno prestati voziti je kriminal za koji neko mora odgovarati! To je skoro kao kada bi zdravstveni radnici strajkovali i totalno prestali raditi. Neki minimum aktivnosti se morao obavljati bez obzira na strajk.
Hajde ti meni navedi firmu u kojoj uposlenik sa SSS ima 1300 KM! U BH Telecom-u koji je itekako profitabilan radnik sa SSS nema toliku platu. Da su im plate manje imali bi da uplate zdravstveno i penziono. Ali jok! Bolje napucati plate do neba, uposliti pola familije, a onda cemo ucjenjivati cijeli grad da nam gradjani plate penziono i zdravstveno. Jako dobra logika. Da ne govorim da je sve do loseg poslovanja.
Primjer: Centrontrans vozi na profitabilnim linijama za 1KM i isplati mu se. GRAS vozi na svim linijama za 1,60 (puno cesce za 1,80 KM jer recimo za trolejbus kartu moras kupiti kod vozaca ako ne ulazis na prvoj ili zadnjoj stanici) i u milionskom je gubitku. Kako? I onda mi jos palamude kako se ne isplati zbog neprofitabilnih linija. Ko da razlika od 0,60 ili 0,80 KM sa profitabilnih linija koje su 100 puta frekventnije od tih neprofitabilnih (a i one se koliko toliko naplate) ne moze visetruko pokriti gubitak na neprofitabilnim linijama? Ko koga hebe ovde? I onda gradjani ovog grada treba da ispastaju i jos da im uplate zaoostatke. Gospodo fino pred svoju upravu i od njih trazite odgovore i njih lincujte ako treba. Mozete i pred vladu ako treba, ali gradjani nisu krivi sto Vasa uprava lose radi.
-
susc_ovjek
#984 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Grohotom se smijem!nosara wrote:Ne mogu uplatit platu bez doprinosa... A kako su im plate redovne, i doprinosi su, jer je takav zakon... Neko laze...susc_ovjek wrote:Hajde ti iz pozicije radnika, koji radi POSTENO radi 30 godina u GRAS-u i razboli se... poslije 30 godina uplacivanja socijalnog, ode da ovjeri knjizicu, a tamo mu teta kaze, gospodine... ne mozete ovjerti, jer vasa firma nije uplatila. On ostane na ulici da umre, i sve redom boli cosak za to... kakv bjes to mora izazvat kod covjeka?!iceman2010 wrote:Bez obzira na razloge za strajk nije mi jasno kako neko, kome je dat monopol na gradski prevoz, moze sebi uzeti za pravo da blokira citav grad i da to koristi kao sredstvo ucjene? Stavite se, hipoteticki, u poziciju nekog penzionera koji mora otici do bolnice, nema para za taxi, a ne moze pjeske! Ko to sebi moze uzeti za pravo da mu uskrati prevoz koji je uredno platio mjesec dana unaprijed? Sve i da su razlozi za strajk opravdani to se ne radi ovako. Neke linije moraju da rade. Hajde ukinutei neke linije, smanjiti broj voznji na glavnim linijama, parkirati autobuse ispred vlade, okupiti se pred vladom...... Ali totalno prestati voziti je kriminal za koji neko mora odgovarati! To je skoro kao kada bi zdravstveni radnici strajkovali i totalno prestali raditi. Neki minimum aktivnosti se morao obavljati bez obzira na strajk.
-
samo gost
#985 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Hajde ti iz pozicije radnika, koji radi POSTENO radi 30 godina u GRAS-u i razboli se... poslije 30 godina uplacivanja socijalnog, ode da ovjeri knjizicu, a tamo mu teta kaze, gospodine... ne mozete ovjerti, jer vasa firma nije uplatila. On ostane na ulici da umre, i sve redom boli cosak za to... kakv bjes to mora izazvat kod covjeka?!
Ako je GRAS javno preduzeće, a jeste, kako je moguće da im se isplaćuju plate a da im nisu uplaćeni svi doprinosi, uključujući i doprinos za zdravstveno osiguranje? Kako im trezor dozvoljava uopšte isplatu plata bez izmirenja zakonskih obaveza? Dalje, kako je moguće da imaju gubitak od 80 mil.KM a sisaju iz budžetskih jasli? ŠTa će im 1.400 radnika i šta rade za ovolike plaće koje imaju? Kaže ovaj GRAS-ovac da mu se 'gade neki sugrađani'!! Znamo mi to, inače ne biste na ovaj način blokirali grad i teroriziralil građane. Zgadili ste se i vi nama odavno! Još samo da smislimo kako da vam to zorno pokažemo kao što to vi nama ova dva dana pokazujete.
-
Akibh
#986 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U je.bote, pa ti imas svoj stan...kvazili wrote:Ne znam koji poklon, jer ja nisam na "liniji" poklona koju drzi Centro, meni je bilo sudjeno da tabanam do Jezera i od Jezera tesko li se nama seljacima, moram ubiti roditelje sto mi stan kupise na Jezeru a ne u Titovoj....
- vjesticanametli
#987 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
a nema auto
pih
- drndalo
#988 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
*ebalo majku, sad cu se maksuz zainatiti i poceti pratiti oglase po novinama, da konkurisem za mjesto u upravnom/nadzornom odboru KJKP Gras, a bogme cu i par kumova podsprajcat da se i oni prijave... Neko ce upast', a mozda i nekoliko nas... E onda vas ni Himzanija nece oprat' ni pred SIndikalnom sredisnjicom u Zenevi...bumbi1 wrote:Jesi (kao i ostali građani). Godinama toleriras upravu (kantonalni zastupnici,vlada,skupstina drustva,nadzorni odbor,upravni odbor) koja proizvodi gubitke, potpisuje stetne kolektivne ugovore, unistava imovinu i ne isporucuje uslugu, a nista ne poduzimas. GRAS je tvoja imovina, a ti godinama gledas kako propada pored tebe, a nista konkretno ne poduzimas.Comrad wrote: Jesam li ja i ostali gradjani krivi za ovu situaciju. Nisam.
- valterbranisarajevo
#989 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Tačno, na kraju će se pokazati da je i ovo oko neuplaćivanja za PIO laž, kao što je laž bila da su im plate neredovne. Oni tvrde da im se PIO nu uplaćuje od 2008. Za vrijeme štrajka 2009 to nisu spominjali. Da ne mogu ovjeriti knjižicu od 2008 svi bi već pomrli...nosara wrote:Ne mogu uplatit platu bez doprinosa... A kako su im plate redovne, i doprinosi su, jer je takav zakon... Neko laze...susc_ovjek wrote:Hajde ti iz pozicije radnika, koji radi POSTENO radi 30 godina u GRAS-u i razboli se... poslije 30 godina uplacivanja socijalnog, ode da ovjeri knjizicu, a tamo mu teta kaze, gospodine... ne mozete ovjerti, jer vasa firma nije uplatila. On ostane na ulici da umre, i sve redom boli cosak za to... kakv bjes to mora izazvat kod covjeka?!iceman2010 wrote:Bez obzira na razloge za strajk nije mi jasno kako neko, kome je dat monopol na gradski prevoz, moze sebi uzeti za pravo da blokira citav grad i da to koristi kao sredstvo ucjene? Stavite se, hipoteticki, u poziciju nekog penzionera koji mora otici do bolnice, nema para za taxi, a ne moze pjeske! Ko to sebi moze uzeti za pravo da mu uskrati prevoz koji je uredno platio mjesec dana unaprijed? Sve i da su razlozi za strajk opravdani to se ne radi ovako. Neke linije moraju da rade. Hajde ukinutei neke linije, smanjiti broj voznji na glavnim linijama, parkirati autobuse ispred vlade, okupiti se pred vladom...... Ali totalno prestati voziti je kriminal za koji neko mora odgovarati! To je skoro kao kada bi zdravstveni radnici strajkovali i totalno prestali raditi. Neki minimum aktivnosti se morao obavljati bez obzira na strajk.
-
susc_ovjek
#990 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nisrin wrote:susc_ovjek wrote:Gade mi se neki sugradjani koji gledaju samo svoj je8eni interes tipa "daj da se ja odvezem od A do B", a boli me cosak sto najmanje 1000 od 1400 zaposlenih u tamo nekom GRAS-u vlada koju sam ja (ili gradjani gada) biro muze i zahebaje na svaki moguci i nemoguci nacin godinma..
Gadi se i meni raditi za duplo manje novaca nego oni, ali svejedno izdvojiti novac za kupon, pa nikad mi uslugu ne pruze!!! Posebno sad mi se gadi sto sam osudjena-KAO I MNOGI, kilometrima pjesaciti ili se osloniti na taxi koji NIJE JEFTIN za nase uslove!!!
Hos da i ja sad pricam na tvom nivou... Ako ti se ne svidja prevoz, jednostavno ne kupuj kartu i trazi alternativni. Gras nije ljudsko pravo koje ti je zagarantovano bilo kakvom konvencijom. Svidja - uzmi, ne svijda - nemoj.
Naravno da ne rasmiljam ovako... ali kad neko uzme filozofirat... onda hajde da filozofriamo. Znaci, radnici su iskoristeni i prevareni, bore se na sve nacine da dodju do svoji prava... i svog zaradjenog novca, izmedju ostalog.. jedan zahtjev je i obnova voznog parka, da bi se ti lijepo mogo vozit ... i nabava djelova... da bi ti lijepo mogo da imas redovne linije... i jos da pare idu u budzet, a ne familiji Cengic.
Znaci, ukljuci malo mozak...
-
susc_ovjek
#991 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nisu bolan radnici birali upravu, nego gradjani! Shvati!iceman2010 wrote:susc_ovjek wrote:Hajde ti iz pozicije radnika, koji radi POSTENO radi 30 godina u GRAS-u i razboli se... poslije 30 godina uplacivanja socijalnog, ode da ovjeri knjizicu, a tamo mu teta kaze, gospodine... ne mozete ovjerti, jer vasa firma nije uplatila. On ostane na ulici da umre, i sve redom boli cosak za to... kakv bjes to mora izazvat kod covjeka?!iceman2010 wrote:Bez obzira na razloge za strajk nije mi jasno kako neko, kome je dat monopol na gradski prevoz, moze sebi uzeti za pravo da blokira citav grad i da to koristi kao sredstvo ucjene? Stavite se, hipoteticki, u poziciju nekog penzionera koji mora otici do bolnice, nema para za taxi, a ne moze pjeske! Ko to sebi moze uzeti za pravo da mu uskrati prevoz koji je uredno platio mjesec dana unaprijed? Sve i da su razlozi za strajk opravdani to se ne radi ovako. Neke linije moraju da rade. Hajde ukinutei neke linije, smanjiti broj voznji na glavnim linijama, parkirati autobuse ispred vlade, okupiti se pred vladom...... Ali totalno prestati voziti je kriminal za koji neko mora odgovarati! To je skoro kao kada bi zdravstveni radnici strajkovali i totalno prestali raditi. Neki minimum aktivnosti se morao obavljati bez obzira na strajk.
Hajde ti meni navedi firmu u kojoj uposlenik sa SSS ima 1300 KM! U BH Telecom-u koji je itekako profitabilan radnik sa SSS nema toliku platu. Da su im plate manje imali bi da uplate zdravstveno i penziono. Ali jok! Bolje napucati plate do neba, uposliti pola familije, a onda cemo ucjenjivati cijeli grad da nam gradjani plate penziono i zdravstveno. Jako dobra logika. Da ne govorim da je sve do loseg poslovanja.
Primjer: Centrontrans vozi na profitabilnim linijama za 1KM i isplati mu se. GRAS vozi na svim linijama za 1,60 (puno cesce za 1,80 KM jer recimo za trolejbus kartu moras kupiti kod vozaca ako ne ulazis na prvoj ili zadnjoj stanici) i u milionskom je gubitku. Kako? I onda mi jos palamude kako se ne isplati zbog neprofitabilnih linija. Ko da razlika od 0,60 ili 0,80 KM sa profitabilnih linija koje su 100 puta frekventnije od tih neprofitabilnih (a i one se koliko toliko naplate) ne moze visetruko pokriti gubitak na neprofitabilnim linijama? Ko koga hebe ovde? I onda gradjani ovog grada treba da ispastaju i jos da im uplate zaoostatke. Gospodo fino pred svoju upravu i od njih trazite odgovore i njih lincujte ako treba. Mozete i pred vladu ako treba, ali gradjani nisu krivi sto Vasa uprava lose radi.
- valterbranisarajevo
#992 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja dobijem kupon na poslu...I šta mogu od njega osim da ga prodam na Drveniji za dvadesetak KM..gdje sam onda prispio? nigdje....
- Adriatic
#993 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gledaj GRAS-ovih trolova što nas ubjeđuju da ne vjerujemo svojim očima.
-
susc_ovjek
#994 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da si znao mislit, smislio bi nesto da tvoje preduzece bolje radi, Jer je i tvoje... al ne kontas. Radnici GRAS-a se bore za uslove koji su potrebni za normalno odvijanje saobracaja.samo gost wrote:Hajde ti iz pozicije radnika, koji radi POSTENO radi 30 godina u GRAS-u i razboli se... poslije 30 godina uplacivanja socijalnog, ode da ovjeri knjizicu, a tamo mu teta kaze, gospodine... ne mozete ovjerti, jer vasa firma nije uplatila. On ostane na ulici da umre, i sve redom boli cosak za to... kakv bjes to mora izazvat kod covjeka?!
Ako je GRAS javno preduzeće, a jeste, kako je moguće da im se isplaćuju plate a da im nisu uplaćeni svi doprinosi, uključujući i doprinos za zdravstveno osiguranje? Kako im trezor dozvoljava uopšte isplatu plata bez izmirenja zakonskih obaveza? Dalje, kako je moguće da imaju gubitak od 80 mil.KM a sisaju iz budžetskih jasli? ŠTa će im 1.400 radnika i šta rade za ovolike plaće koje imaju? Kaže ovaj GRAS-ovac da mu se 'gade neki sugrađani'!! Znamo mi to, inače ne biste na ovaj način blokirali grad i teroriziralil građane. Zgadili ste se i vi nama odavno! Još samo da smislimo kako da vam to zorno pokažemo kao što to vi nama ova dva dana pokazujete.
btw. ja nisam grasovac, niti mi je ko u kuci grasovac, tako da... zahebo si se malo.
-
bumbi1
#995 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mjesta su vec zauzeta i dobro placena. Puno bolje od ovih 1300 km, za vozaca. Ne radi se skoro nista, a dobr lova ide. A mjesta si vec podjelio i to nedavno, nema visedrndalo wrote: *ebalo majku, sad cu se maksuz zainatiti i poceti pratiti oglase po novinama, da konkurisem za mjesto u upravnom/nadzornom odboru KJKP Gras, a bogme cu i par kumova podsprajcat da se i oni prijave... Neko ce upast', a mozda i nekoliko nas... E onda vas ni Himzanija nece oprat' ni pred SIndikalnom sredisnjicom u Zenevi...
-
alibeg
#996 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ima mnogo ljudi kojima je ova situacija uzrokovala probleme. To stoji.
S druge strane, nevezano za sam GRAS i sl. citava situacija jako dobro pokazuje da kod nas:
NEMA PROBLEMA KADA SU DRUGI U BELAJU, ALI KADA SVOJ BELAJ NAMA NAMETNU, TEK SE ONDA BAVIMO NJIM.
Ovaj nacin razmisljanja, individualizacije i nebrige za sve i svakog, gubitak moralne svijesti, uspjesno dovodi do ovih situacija. Kao da ne znamo sta je merhamet.
Isto, mnogi koji komentarisu ovu temu nemaju argumente, vec samo lupaju, iskaljuju svoj bijes, jer nemaju sta raditi osim citati postove na sarajevo-x.com i dosipati ulje na vatru.
Sto se tice mojih argumenata (za ovo sto pisem), to su postovi u ovoj temi - procitajte ih nekoliko.
S druge strane, nevezano za sam GRAS i sl. citava situacija jako dobro pokazuje da kod nas:
NEMA PROBLEMA KADA SU DRUGI U BELAJU, ALI KADA SVOJ BELAJ NAMA NAMETNU, TEK SE ONDA BAVIMO NJIM.
Ovaj nacin razmisljanja, individualizacije i nebrige za sve i svakog, gubitak moralne svijesti, uspjesno dovodi do ovih situacija. Kao da ne znamo sta je merhamet.
Isto, mnogi koji komentarisu ovu temu nemaju argumente, vec samo lupaju, iskaljuju svoj bijes, jer nemaju sta raditi osim citati postove na sarajevo-x.com i dosipati ulje na vatru.
Sto se tice mojih argumenata (za ovo sto pisem), to su postovi u ovoj temi - procitajte ih nekoliko.
- kukuruz_kokicar
#997 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Shvatio sam, slušaj me pažljivo ... pod hitno izađi na ulicu, blokiraj saobraćaj prema Bolnici Koševo. Što bi ti konobarisao, dok drugi veselo idu u bolnicu da se liječe. Mamicu im bezobraznu.kvazili wrote:Ne, ja sam ocito nenormalan, jer je kao normalno da ja odvalim noge do posla, na poslu, i od posla /konobar sam/ i onda ovi sto su imali kakav takav prevoz mi palamude kako su jadni ....kukuruz_kokicar wrote:Nisi ti stoka. Ti, ako si normalan, imao si ovih dana isti problem kao i drugi. Možda i manji jer ti nizbrdo nije trebao prevoz. Šala mala, bojim se da si ti prije uposlenik Grasa iliti provokatorkvazili wrote:Haj'mo, lijepi "Centrotrans", fini, cisti autobusi, voze samo za marku, doduse samo kad je frka s "GRAS"-om pa iskoriste priliku da vanredno zarade kao i sarajevski taksisti na tudjoj muci.Juce su vozili Hrasnica-Carsija, Ilidza-Carsija, Dobrinja Carsija, a sta je s nama koji ne stanujemo na toj relaciji?Bjelave, K.Brdo, Podhrastovi, Sip, Velesici i ostalim padinskim djelovima grada.Mi smo seljaci, stoka ili gradjani treceg reda?.
- mrtva kokoš
#998 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa kad budemo iduci put birali upravu koju da odaberemo, ti si insajder ?!susc_ovjek wrote:
Nisu bolan radnici birali upravu, nego gradjani! Shvati!
-
Gray
#999 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
susc_ovjek wrote:Ma nemoj, u svakoj? Hajd molim te naborji mi te SVE drzave u europi, ili ti gradove... u kojima je gradski saobracaj privatizovan i/ili ima konkurenciju.. hajd da cujem.hrasno38 wrote:Konkurencija u prevozu postoji u svakoj drzavi u Evropi i nigdje nema da putnike prevozi samo drzavna firma. Konkurencija je i dovela do toga da je prevoz svugdje a samo ne kod nas na nekom nivou XXI vijeka. Sta nekoga boli cim cu ja da se vozim. Centrotrans ima autobuse boli glava a GRAS ima autobuse i tramvaje u kojima kad pada kisa moras drzati kisobran. E pa ja necu da drzim kisobran pa makar platio i marku vise. Nisu gradjani krivi sto u GRASU ima 500 radnika viska i sto to ne moze da plati niko, ni gradjani ni vlada. GRAS je unistio Bimo Jusufranic ali posto je zaposlio svu svoju blizu i dalju familiju u GRASU niko ga i ne spominje. I sad ja treba da suze ronim.susc_ovjek wrote:GRAS je javno komunalno preduzece. I treba tako da ostane. O kakvoj vi konkurenciji pricate...
Problem ogoman postoji, al ne rjesava se privatizacijom. Nego drugim normalnim odgovornosti i kaznjavaja. Ako je jednom radilo kako treba, ako u vecini evrope radi na takav nacin kako je i kod nas radilo... sta onda izmisljamo toplu vodu.
Zna se ko postavlja menadzment i upravu, on je i odgovoran za sve sto se desava.. i onaj koji je postavlja i ona (uprava) koja je dovela do ovog stanja.
Uvodjenje konkurencije GRAS-u je isto sto i uvodjenje konkurencije rudarima i rudnicima. Isto tako, pljuvanje po radnicima GRAS-a, je isto sto i pljuvanje po rudarima koji rade, a uprava kade i namjerno unistava firmu.
Evo u Malmeu (odnosno u Skåneu, jednoj od pokrajina Švedske). Ima javno preduzeće koje organizuje i upravlja javnim saobraćajem i dodijeljuje koncesije privatnim firmama da voze. Tako npr. je vozove regionalne vozio Danski DSB, vozove lokalne vozi čini mi se Arriva. U Malmeu autobuse vozi Arriva i Veolia (istovremeno), u Lundu vozi Bergkvarna buss itd. Cijene karata su iste, autobusi izgledaju isto, ali različite firme voze i ima konkurencije među njima.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1000 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
GRAS je 2009 godine imao 1.997 zaposlenih pa onda skontaj koliko ih ima 2011. I to gomila troskove, dugovanja. Sarajevo je 2011 godine bar sto se tice GRASA negdje otprilike na istom nivou kao i prije rata ali sa sigurno 500 i vise radnika viska. Imaju jednu manje trolejbusku liniju prema Vogosci a broj stanovnika je manji nego prije rata ili je tu negdje. Dakle manje posla a bruka vise radnika. Prije rata u volizlo GRASA udje dva revizora a danas ih udje po cetiri.susc_ovjek wrote:Gade mi se neki sugradjani koji gledaju samo svoj je8eni interes tipa "daj da se ja odvezem od A do B", a boli me cosak sto najmanje 1000 od 1400 zaposlenih u tamo nekom GRAS-u vlada koju sam ja (ili gradjani gada) biro muze i zahebaje na svaki moguci i nemoguci nacin godinma..