Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
IRELAND

#976 Re: Opsada turista

Post by IRELAND »

ma ne moramo mi na njih cekati 30-tak godina , jer to su vecinom studenti od 20-tak godina, a tamo kada se zaposle za nas su bogati turisti :-D , na nama je da ih navucemo da dodju opet sto prije sa sto vise para :!:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#977 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

IRELAND wrote:ma ne moramo mi na njih cekati 30-tak godina , jer to su vecinom studenti od 20-tak godina, a tamo kada se zaposle za nas su bogati turisti :-D , na nama je da ih navucemo da dodju opet sto prije sa sto vise para :!:
U pravu si, pa gdje su te silne ideje iz Turističke zajednice Kantona gdje su vječni rukovodioci ispreli nepotističku crnu vunu, a gradonačelnik obećao Gradsku TZ, pa slagao? Osim što roleri ponekada koriste Gradsku bob stazu, nikakve koristi od nje. Čak ni u Sloveniji ne znam da imaju bob stazu, a mi u gradu je imamo. Doduše malo oštećenu,...
miki.ba

#978 Re: Opsada turista

Post by miki.ba »

Iskreno najveci broj nasih turista je dijaspora.
Što se tiće bekpekera mogu samo reci da spavaju na Vratniku, Bistriku, Gazinom Hanu i Vrbanjuši za 5 € noc u nekim kolektivnim smještajima (dorming) koji nisu ni prijavljeni, a od toga nista nema TZ.
Ti smještaji uglavnom rade preko neta.
Bekpekeri provedu u jednom gradu najvise 24 h, ne kažem da mi građani nemamo ništa od njih ali je to minimalno i mizerno (samo granap i željeznice).
Moje mišljenje je da bi se trebali razvijati i orjentisati ka zimskom turizmu jer tu leži novac.
juzna_strana

#979 Re: Opsada turista

Post by juzna_strana »

miki.ba wrote:Iskreno najveci broj nasih turista je dijaspora.
Što se tiće bekpekera mogu samo reci da spavaju na Vratniku, Bistriku, Gazinom Hanu i Vrbanjuši za 5 € noc u nekim kolektivnim smještajima (dorming) koji nisu ni prijavljeni, a od toga nista nema TZ.
Bekpekeri provedu u jednom gradu najvise 24 h, ne kažem da mi građani nemamo ništa od njih ali je to minimalno i mizerno (samo granap i željeznice).
Moje mišljenje je da bi se trebali razvijati i orjentisati ka zimskom turizmu jer tu leži novac.
Vlasti ne znaju iskoristiti cinjenicu da je od aerodroma do skijalista samo 20-ak kilometara,20 min voznje.
Tako to biva kad se odgovorni ljudi biraju po stranackoj liniji a ne po sposobnostima i znanju..
duminjo

#980 Re: Opsada turista

Post by duminjo »

treba otjerati sa ulice prosce a pogotovo cigane koji se deru po ferhadiji, skacu, otimaju... ponekad ferhadija izgleda kao prava pijaca :x :x :x majku mu, nekad me stvarno bude stid kad vidim turiste strance kako zabezeknuto :shock: gledaju i ne mogu da vjeruju da ima takvo nesto u centru jedne "metropole"
miki.ba

#981 Re: Opsada turista

Post by miki.ba »

duminjo wrote:treba otjerati sa ulice prosce a pogotovo cigane koji se deru po ferhadiji, skacu, otimaju... ponekad ferhadija izgleda kao prava pijaca :x :x :x majku mu, nekad me stvarno bude stid kad vidim turiste strance kako zabezeknuto :shock: gledaju i ne mogu da vjeruju da ima takvo nesto u centru jedne "metropole"
Ne gledaju oni na to tako, njima je to smješno. Nismo mi metropola, mi smo metpropala. :D
Šega im je što živimo sa coporima pasa na ulicama i žale se sto ne mogu spavati od lajanja istih.

Sve što ovdje valja je cevap, burek i kafana, a da je navedeno u rukama vlasti ne bi ni to valjalo.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#982 Re: Opsada turista

miki.ba wrote:Iskreno najveci broj nasih turista je dijaspora.
Sto posto sam siguran da nadležne inspekcije imaju konekciju za pristup na internet.

Image
miki.ba

#983 Re: Opsada turista

Post by miki.ba »

PipiDugaDevetka wrote:
Image
Imaju oni i metla pa ne ciste grad kako treba. :D
PipiDugaDevetka

#984 Re: Opsada turista

Aug 20, 2012, 8:37 AM

We found a great laundry in Sarajevo that charges per load, you can leave your laundry there or do it yourself. Run by a really friendly Australian girl that makes beautiful jewellery, it was a great find as we almost had to all our laundry in the hotel sink. The hotels in Sarajevo charge per piece and were very expensive so we were very happy to find this place. The serive was reasonably priced and efficient. It was also great to see a friendly face and have a chat with an expat local and get some inside information about life in Bosnia. Would highly recommend to all!
[quote]Aug 20, 2012, 8:40 AM
Located only a minutes walk from Pigeon Square the address is Kracule 19, phone number is +38761632344. Prices when we were there were 6KM per wash and 6KM per tumble dry load or if you want to leave your laundry there it was 15KM for wash,dry and fold per load!

We found the place through a pamphlet at one of the tourist information centres (the one near Pigeon Square).[/quote]
Preko 40% nezaposlenih, a država daje odobrenje za rad australijskim državljanima. Hvala Australiji što je primila punooo izbjeglica od rata i siromaštva iz Bosne, ali fakat smo blizu svjetskog prvaka u korupciji DR Congo.
Last edited by PipiDugaDevetka on 25/08/2012 12:20, edited 1 time in total.
duminjo

#985 Re: Opsada turista

Post by duminjo »

miki.ba wrote:
duminjo wrote:treba otjerati sa ulice prosce a pogotovo cigane koji se deru po ferhadiji, skacu, otimaju... ponekad ferhadija izgleda kao prava pijaca :x :x :x majku mu, nekad me stvarno bude stid kad vidim turiste strance kako zabezeknuto :shock: gledaju i ne mogu da vjeruju da ima takvo nesto u centru jedne "metropole"
Ne gledaju oni na to tako, njima je to smješno. Nismo mi metropola, mi smo metpropala. :D
Šega im je što živimo sa coporima pasa na ulicama i žale se sto ne mogu spavati od lajanja istih.

Sve što ovdje valja je cevap, burek i kafana, a da je navedeno u rukama vlasti ne bi ni to valjalo.
ma klinac je ikome sega kad sjednes sat vremena da pijes kafu i svako 2 il 3 minute po jedan dolazi i prosi ili nana il dedo il malo cigance il nei vehabija nesto prodaje, aman neke dove il neka srcad il privjesci... pa mu pi.ka materna pusti me da pijem kafu, :x
mislis strancu drago i smijesno kad negdje sjedi i svako 2 minute mu prilaze i bukvalno vuce za ruku da mu daju marku :-)
PipiDugaDevetka

#986 Re: Opsada turista

duminjo wrote: ma klinac je ikome sega kad sjednes sat vremena da pijes kafu i svako 2 il 3 minute po jedan dolazi i prosi ili nana il dedo il malo cigance il nei vehabija nesto prodaje, aman neke dove il neka srcad il privjesci... pa mu pi.ka materna pusti me da pijem kafu, :x
mislis strancu drago i smijesno kad negdje sjedi i svako 2 minute mu prilaze i bukvalno vuce za ruku da mu daju marku :-)
MRŠ TAMO, HBTE KUSTURICA!
I neće više dolaziti, a režiser će ući u standardne psovke.
Gray

#987 Re: Opsada turista

Post by Gray »

PipiDugaDevetka wrote:

We found a great laundry in Sarajevo that charges per load, you can leave your laundry there or do it yourself. Run by a really friendly Australian girl that makes beautiful jewellery, it was a great find as we almost had to all our laundry in the hotel sink. The hotels in Sarajevo charge per piece and were very expensive so we were very happy to find this place. The serive was reasonably priced and efficient. It was also great to see a friendly face and have a chat with an expat local and get some inside information about life in Bosnia. Would highly recommend to all!
Located only a minutes walk from Pigeon Square the address is Kracule 19, phone number is +38761632344. Prices when we were there were 6KM per wash and 6KM per tumble dry load or if you want to leave your laundry there it was 15KM for wash,dry and fold per load!

We found the place through a pamphlet at one of the tourist information centres (the one near Pigeon Square).
Preko 40% nezaposlenih, a država daje odobrenje za rad australijskim državljanima. Hvala Australiji što je primila punooo izbjeglica od rata i siromaštva iz Bosne, ali fakat smo blizu svjetskog prvaka u korupciji DR Congo.[/quote]

a što ne bi dala odobrenje? Što neki sarajlija nije to otvorio?
PipiDugaDevetka

#988 Re: Opsada turista

Gray wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

We found the place through a pamphlet at one of the tourist information centres (the one near Pigeon Square).
Preko 40% nezaposlenih, a država daje odobrenje za rad australijskim državljanima. Hvala Australiji što je primila punooo izbjeglica od rata i siromaštva iz Bosne, ali fakat smo blizu svjetskog prvaka u korupciji DR Congo.
a što ne bi dala odobrenje? Što neki sarajlija nije to otvorio?[/quote]
Čudno mi da se omladina australijska zapošljava u BiH, a nema recirpociteta da omladina iz BiH nađe posao u Australiji. Ili da barem http://www.klix.ba objavi reportažu/vijest o uspješnoj Austarijanki koja je odlučila da živi i radi u Sarajev http://rustywoodger.blogspot.com/
miki.ba

#989 Re: Opsada turista

Post by miki.ba »

U prvih 6 mjeseci
Bosnu i Hercegovinu posjetilo 351.755 turista

Objavljeno 26.08.2012 u 12:48

U prvom polugodištu ove godine Bosnu i Hercegovinu je posjetilo 351.755 turista, što je više za 10,5 posto, a ostvareno je 743.336 noćenja, što je više za 11,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U junu je našu zemlju posjetilo 83.426 turista, što je više za 4,2 posto u odnosu na maj i za 14,8 posto više u odnosu na juni prošle godine.

Agencija za statistiku BiH je objavila da su turisti ostvarili 172.352 noćenja, što je više za 3,1 posto u odnosu na maj 2012. i za 10,8 posto više u odnosu na juni 2011. Učešće stranih turista je 53,3 posto.

Turisti su se u prosjeku zadržavali 2,1 noći - 2,2 domaći i 1,9 strani turisti.

Što se tiče dužine boravka u našoj zemlji, na prvom mjestu su turisti iz Rusija s prosječnim zadržavanjem od pet dana, zatim iz Irana sa 3,9 dana, Irske sa 3,7 dana i Saudijske Arabije sa tri dana.

http://www.mojevijesti.ba/novost/132855 ... 55-turista

Evo koliko se prijavljuju gosti TZ, ja garantujem da je samo u Sarajevo spavalo ovoliko ljudi u prvih 6 mjeseci.
Ovaj broj ce izaci na 2 miliona racunajuci 7-8 mjesec i do kraja godine, što nije realno.
Kod nas se svaki 4 gost prijavi TZ, ali i ovo sto je prijavljeno donosi veliki prihod TZ.
Da su oni korektniji i da ulažu pare u nešto vjerujem da bi vlasnici hotela i prenocista bili korektiniji.
PipiDugaDevetka

#990 Re: Opsada turista

miki.ba wrote:U prvih 6 mjeseci
Bosnu i Hercegovinu posjetilo 351.755 turista

Objavljeno 26.08.2012 u 12:48

U prvom polugodištu ove godine Bosnu i Hercegovinu je posjetilo 351.755 turista, što je više za 10,5 posto, a ostvareno je 743.336 noćenja, što je više za 11,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U junu je našu zemlju posjetilo 83.426 turista, što je više za 4,2 posto u odnosu na maj i za 14,8 posto više u odnosu na juni prošle godine.

Agencija za statistiku BiH je objavila da su turisti ostvarili 172.352 noćenja, što je više za 3,1 posto u odnosu na maj 2012. i za 10,8 posto više u odnosu na juni 2011. Učešće stranih turista je 53,3 posto.

Turisti su se u prosjeku zadržavali 2,1 noći - 2,2 domaći i 1,9 strani turisti.

Što se tiče dužine boravka u našoj zemlji, na prvom mjestu su turisti iz Rusija s prosječnim zadržavanjem od pet dana, zatim iz Irana sa 3,9 dana, Irske sa 3,7 dana i Saudijske Arabije sa tri dana.

[url]http://www.***%20SPAM%20***.ba/novost/132855/Bosnu-i-Hercegovinu-posjetilo-351.755-turista[/url]

Evo koliko se prijavljuju gosti TZ, ja garantujem da je samo u Sarajevo spavalo ovoliko ljudi u prvih 6 mjeseci.
Ovaj broj ce izaci na 2 miliona racunajuci 7-8 mjesec i do kraja godine, što nije realno.
Kod nas se svaki 4 gost prijavi TZ, ali i ovo sto je prijavljeno donosi veliki prihod TZ.
Da su oni korektniji i da ulažu pare u nešto vjerujem da bi vlasnici hotela i prenocista bili korektiniji.
Neki hoteli napuhuju broj noćenja i broj turista jer im je cilj pranje prljavog novca od gudre. Treba i to uzeti u obzir. Ova statistika je obmana i ne može joj se vjerovati.
Paul F.

#991 Re: Opsada turista

Post by Paul F. »

Da li je moguće da se ne može stati u kraj aerodromskim taksistima.
Dva puta sam ovog mjeseca bio na aerodromu i oba puta je vožnja
do grada bez upaljenog taksimetra "koštala" 20 maraka.
Kaže da je to dobro jer ostali taksisti naplaćuju 30-50.
Regularna cijena bi bila 13-15.
Vidio sam i na televiziji pretstavnika aerodromskih taksista
koji kaže da neki drugi taksisti to rade a ne "njegovi" ali ja sam oba puta
uzeo taksi na "njegovoj" taksi stanici.
Znači prvi utisak turista o nama je kao o sitnim i bijednim
lopovima. Veliki problem za grad koji se može lako riješiti ali ...
elcaliente

#992 Re: Opsada turista

Post by elcaliente »

Pa sta, to je 10EUR?
Onaj ko je dosao avionom a nema 10EUR za taksi onda je on za mene bjedniji od tog taksiste.
Koliko to u drugim gradovima Evrope kosta taksi od aerodoroma do grada ili jos bolje pitanje koliko kosta taksi u zemljama odakle vecina tih turista dolazi?
Skyfox

#993 Re: Opsada turista

Post by Skyfox »

pa ko sjedne u taxi bez paljenja taximetra i zasluzuje da ga oderu, sta misle da ce ih izaci jeftinije :roll:
PipiDugaDevetka

#994 Re: Opsada turista

Turističke zajednice Kantona i Federacije BiH su osnovane od strane ''države'' i uglavnom rade na promociji BiH i turizma u BiH,...
Može li mi iko dati link sa Godišnjim izvještajima ovih državnih firmi da pročitam?
miki.ba

#995 Re: Opsada turista

Post by miki.ba »

PipiDugaDevetka wrote:Turističke zajednice Kantona i Federacije BiH su osnovane od strane ''države'' i uglavnom rade na promociji BiH i turizma u BiH,...
Može li mi iko dati link sa Godišnjim izvještajima ovih državnih firmi da pročitam?
I mene to zanima, pokušao sam nešto pronaci al nema.
Našao sam sajt TZ kantona SA http://www.sarajevo-tourism.com/bos/default.wbsp (smješan sajt u najmanju ruku).
Sajt za BiH http://www.bhtourism.ba/loc/
za FBiH http://www.fmoit.gov.ba/ba/page/22/turistiki-vodii
PipiDugaDevetka

#996 Re: Opsada turista

Jednom sam pitao i zastupnika u Kantonali Skupštini Sarajevo, @Pedju Kojovića (Vidi podforum Politika) u vezi sa haosom u kantonalnoj TZ, kaže on da samo prilikom usvajanja budžeta uoči stavku TURISTIČKA ZAJEDNICA KANTONA, zastupnici glasaju, usvoje, i gotovo,...nikakvih izvještaja.

Gospođa Malić iz SDP-a je neki rukovodilac Skupštine KS. Glasaću za SDP, hoću, malo sutra, a redovan sam bio glasač SDP.

Iz Pravilnika o TZ-2003. wrote:Članak 2.

Pravne i fizičke osobe, obveznici plaćanja članarine turističkoj zajednici, dužne su predati, na obrascu TZ, nadležnom organu obračun članarine turističkoj zajednici sukladno čl. 10.,11., 12., 13., 14. i 15. Uredbe o članarinama u turističkim zajednicama, i to:
– pravne osobe, u roku propisanom za predaju polugodišnjeg i godišnjeg obračuna uspješnosti poslovanja pravnih osoba, zajedno s propisanim računovodstvenim iskazima;
– fizičke osobe, .......................................?, u roku propisanom za predaju konačnog obračuna poreskih obveza, po isteku godine za koju se vrši utvrđivanje poreza.
Sredstva članarine uplaćuju se na uplatne račune otvorene sukladno posebnim propisom za uplatu javnih prihoda.
Uplata se vrši putem dva odvojena platna naloga, do petog dana tekućeg mjeseca za prethodni mjesec:
– 80% sredstava turističkoj zajednici kantona;
- 20% sredstava Turističkoj zajednici Federacije BiH.
Važeći Zakon o turističkim zajednicama, ja ne znam pronaći na netu.
Jara

#997 Re: Opsada turista

Post by Jara »

elcaliente wrote:Pa sta, to je 10EUR?
Onaj ko je dosao avionom a nema 10EUR za taksi onda je on za mene bjedniji od tog taksiste.
Koliko to u drugim gradovima Evrope kosta taksi od aerodoroma do grada ili jos bolje pitanje koliko kosta taksi u zemljama odakle vecina tih turista dolazi?
LogiĆno :D - isto k'o da kafu koja po cjenovniku košta 2 KM naplate 10 KM - kao došao aviJonom a nema 5 €, bjedniji je od kafedžije! Ili, "još bolje" je poređenje sa cijenom kafe u ( npr.) Veneciji na Trgu sv. Marka - ako je tamo 10 €, haj' što mu ovdje ne bi naplatili 5 € (iako je po cjenovniku manje)! 8-)
LogiĆno! :bih:
strong69

#998 Re: Opsada turista

Post by strong69 »

Paul F. wrote:Da li je moguće da se ne može stati u kraj aerodromskim taksistima.
Ako ne uključuje taksimetar niste obavezni platiti. Nemojte se voziti dok ne uključe taximetar. Za poredenje, taxi od aerodroma u Cilipima do Dubrovnika kosta 200-230 kn sto iznosi 50-60 KM. Oko 20 km od aerodroma do Dubrovnika.
Paul F.

#999 Re: Opsada turista

Post by Paul F. »

strong69 wrote:
Paul F. wrote:Da li je moguće da se ne može stati u kraj aerodromskim taksistima.
Ako ne uključuje taksimetar niste obavezni platiti. Nemojte se voziti dok ne uključe taximetar. Za poredenje, taxi od aerodroma u Cilipima do Dubrovnika kosta 200-230 kn sto iznosi 50-60 KM. Oko 20 km od aerodroma do Dubrovnika.
Znam to sve. Nismo obavezni platiti a u svakom slučaju nije skupo.
Poenta je utisak o nama kao o bijednicima.
Mislim da bi lakše bilo da ih inspekcija kažnjava nego davati
uputstva svakom turisti kako se ponašati u takvim situacijama.
Drugi veliki problem je agresivno prosjačenje u centru grada.
Naravno ni to nije "skupo". Dati svakome po pola marke nije problem ali ...
Mr.Penguin

#1000 Re: Opsada turista

Post by Mr.Penguin »

Image
Post Reply