Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
agent_zero

#976 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

Dijelim identične poglede sa Dozerom, PM72 i Repetitorom vezane za političke igre i predstave koje su nam režirale život zadnjih 20 godina. I drago mi je što znam da nas ima dosta koji tako trezveno gledaju na tok stvari i događaja.

A sad, back to topic ;-)
juzna_strana

#977 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Bancho wrote:Da li se neko slucajno sjeca snimka (snimao je FIVA) kada su kao napravili skivenu kameru i jednom su liku sakrili biciklo i rekli su mu da je kao ukraden (a svi znamo sta je biciklo znacilo u ratu). Lik se uspanicio, te zovi barikadu (u Dobrinji 5) te ubicu ga i na kraju kad su mu rekli da je zajebancija lik i dalje nije vjerovao. Onako dobra zajebancija, znam da sam umirao od smjeha kada sam gledao. Snimano je kod dobrinjske (ratne) gimnazije.
To ti je dedo Edhem iz Dobrinje 2,zvali su ga dedo mada nije bas bio metuzalem.
U ratu je presao biciklom jedno 2-3 hiljade kilometara,brat bratu i to sve kratke relacije :D
Jak snimak,kaze zatvori barikadu :D
Dozer

#978 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Back to topic...
Dugujem izvinjenje svima koji su tvrdili da se ovo aerodromsko koje sam opisao desilo u martu - jeste. Natjerali ste me da pretrkeljam te odavno "zakopane" budalastine, a medju njima i nekakav nazovi dnevnik, i nadjem da je ta akcija na aerodromskog bila u martu '93. U augustu '92 je bilo jos jedno aerodromsko, ali nije vrijedno spominjanja jer to i nije bila neka akcija, samo onako, malo puckaranje po rubovima linija, vozanje naseg BOV-a (kada nam je neki lik spakovao jedno 2 okvira iz PASP-a u prozor BOV-a, ali ga ne probi :D ).
Zato mi se i jesu pobrkala vremena...

Bila je i jedna sega dole (mislim, bilo ih je kamara, ali ova je bas...), na dijelu negdje izmedju C5 i D1. Jedan dan dotrcase neki momci, lokalni, vicu - OVCA! Kuku majko kakva je strka nastala...OVCA! Bog te maz'o...k'o da su Spiderman i Ninja Turtles sletili odnekud :D. I ovo je bilo ljeto '92. I razumljiva mi je takva reakcija, s obzirom da u tom periodu na Dobrinji zaista nije bilo nikakve hrane.
Trka, frka, gdje je, daj optiku, veremo se u neku od zgrada koje gledaju na aeorodrom, kad tamo, u sred livade na dijelu izmedju zgrade i ceste, na nekih 40-50m od nas - stvarno ovca :). Vuce za sobom neki gajtan, ocito se otkinula tamo negdje u Ikica kucama i dosetala ovamo. Trava visoka brat bratu 1 metar, pa se ovca vidi kroz nju, ali se vidi.
Reko', ljudi moji, sta cemo s nje i kad je bubnemo....na cistini, valja je dovuc', sigurno je neko otamo prati na optiku i ceka kad ce neko ovamo poletiti za njom... Ne @ebe niko sta govorim, samo vicu - daj, ba, povali je. Haj', reko'...PASP, plecka, Bub! Pade ovca k'o pokosena. Odma' poce trka ko ce po nju, kad ono - ovca ustade, i cuje se BEEEEE! Ne mogu da vjerujem... opet plecka (kontam, dje cu u vugla, ode mozak :D ), Bub! Opet ovca pade k'o pokosena. Ovi lokalni vec sletili dole, spremni da sprintaju po nju...reko', ljudi stanite ba! Ne moze tako. Sacekajte malo, pa cemo skontati kako ce se po nju, i mora ici samo 1. Tu im ne bi pravo, vjerovatno bi se osjecali nekako sigurnije da idu dvojica... Medjutim, u tih 10-15 sekundi dok se ovo prica - ovca opet ustaje! Raskerecila noge i opet se cuje BEEEE, samo sad nekako promuklo... Ne mogu da vjerujem vlastitim ocima! Kontam - pa sta si, ba?! Neka super ovca iz druge galaksije?! I opet optika, ali ovaj put glava (jeb'o mozak. Kontam, kakav je monstrum jos ce odsprintat...), bub! Opet pade. Cekam, gledam, ocekujem da opet ustane (vec vise ne bih bio iznenadjen), ali ne mice. Odjednom, samo se zacu jos jedno promuklo BEEEE...i tisina. E reko', sad moze, ali samo 1. Poce rasprava ko ce, ko je brzi, ko je manji, hoce li se sprintat ili cuceci ili puzat...prodje jedno 5 minuta. Gledam ovog svog, on onako ponizak, lagan, reko' - haj' ti, nece se ovi dogovorit za godinu. Idi puzuci, ja cu pokriti odozgo, za svaki slucaj. Ovi ga nisu ni skontali kad je otisao, jos su se raspravljali :D.
A koja je tek radost nastala nakon 15-ak minuta, kad je dovucena. Oguljena i istranzirana u roku 10 minuta, i podijeljena u te 2-3 zgrade ljudima s djecom. Nije nesto, ali bolje i to nego nista. Kad je ogulise, gledam pogotke - 2 pogotka u razmaku od 2 cm, oba u plecku, jedan prosao direkt kroz srce, drugi ga rasporio pri dnu... treci joj razbuc'o po' glave. Ni danas ne kontam kako je mogla biti ziva ni nakon prvog, a kamoli nakon drugog. Da ne pricamo o BEEEEE nakon onog u glavu... :D
juzna_strana

#979 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Bravo Dozer.
Sjecam se da je krajem ljeta 92-e jedno stado krenulo prema nasoj liniji ali ih je pas aska rastjerala
tako da je njih 5-6 ipak zaplatilo. Znam da ih je komsija u kadi 'tranzir'o ' :D
To bi moglo biti nakon perioda koji opisujes,osjetilo se prisustvo mesa u D-1 :D
Dozer

#980 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

To stado je drugo, i bilo je nakon ove jedinke :)
juzna_strana

#981 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Pretpostavljao sam da je nakon toga bilo. Vruce bilo,a struje nema..
Kako god ti si otvorio sezonu lova :)
felsh

#982 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

A neko je janjetinu haliso citav rat cccccccc
juzna_strana

#983 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

ma kakvi,to su bili kratki trenuci srece :D
Bilo je lece u izobilju,zdrava hrana i to..
felsh

#984 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

juzna_strana wrote:ma kakvi,to su bili kratki trenuci srece :D
juzni
Mojne dasa rekli ste jeli ste janjetinu,nema pravdanja,samo sam ceko kako cete priznati, :D :D :D :D
hamza_sa

#985 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

juzna_strana wrote:ma kakvi,to su bili kratki trenuci srece :D
A, sta sam se najeo onih tzv. peksimeta i supe od maslacka. Pa, to je za pricu. :lol:

Imam osjecaj da sam citav maj i juni samo to jeo. :lol: :lol:

P.S.

Zaboravio sam dodati da je april prosao u znaku kokosijih jaja. Dorucak, rucak, vecera samo jaja. Bilo me stid pogledati kokoskama u oci. :lol: :lol:
Dozer

#986 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

"Oklen" ti jaja, misu,a?! A nisi zvao...neka, neka... Ja janjetinu odma' podijelio, cak me ni zalogaj nije zapao (vjerovali ili ne), a on ljustrio jaja, i pri tome gledao nevine kokosje okice... c,c,c :D
agent_zero

#987 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

Dozeru, jel to onaj plavi BOV sa browningom iz spota "Vojnik sreće"?
Dozer

#988 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

yes :-D
trambusek88

#989 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Ako se dobro sjećam 93/94 BOV bio parkiran u onom prolazu između ul. Nurije Pozderca (ex Nikole Demonje) i Bulevara Branilaca Dobrinje tj. između bijele zgrade i onih poslovnih prostora
Dozer

#990 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Ma mozete se sicat' ulicama do besvijesti, ja ih ne znam, nit' sam ih kad gledao :) Ako ko spomene, mozda mi je i ostalo, a da sam ih studirao i pamtio, nema sanse :)
felsh

#991 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

trambusek88 wrote:Ako se dobro sjećam 93/94 BOV bio parkiran u onom prolazu između ul. Nurije Pozderca (ex Nikole Demonje) i Bulevara Branilaca Dobrinje tj. između bijele zgrade i onih poslovnih prostora

Trebalo je fakat imati muda pa voziti po dobrinji taj oklop(ako se bov moze nazvati oklopom)vidio sam na nekom klipu da je bio neki gusjenicar na dobrinji , cini mi se Vidra, jesu li mogli ista uciniti jesu li imali ikakvog efekta sem vjerovatno podizanja morala?
Uglavnom svaka cast tim posadama,kad su nasi njihove redali sa sa manjkom sredstava za POB pa mogu misliti cime su oni sve vrebali nase transportere.
Sjecam se oklopili nasi vw transporter farbali,12,7 na njega montirali mi vristali od srece ja nista zajebanije do tad nisam vidio.Krenuli da ga provozaju ja mislim da mu je maximalna brzina bila 12kmh.Nakon par dana stize vjest raznio ga tenk na stupu ili doglodima bilo i poginulih,vjerovatno neko od vas zna nesto vise o tome,bila je to jukina jedinica.
Repetitor

#992 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Bilo je povremeno finog oklopa u Dobrinji. Dolazio je T-55 juli/avgust 1992-ge,kada je vraćan dio Aerodromskog naselja, pomogao u zauzimanju par zgrada i opet se vrnuo nedje u grad. Onaj BOV je bio standardni :D . Kasnije su bila 2 BVP-a,ustvari jedan stalan,drugi povremeno ali bili su tu.U dvici bili stacionirani u prolazu zelene zgrade. I bila ona samohodka u C-5, koja je dejstvovala u onoj akciji sto je Dozer spominjao.

Ovaj ste klip svi vjerovatno gledali ali eto tice se Dobrinje pa nek stoji ovdje:

http://www.youtube.com/watch?v=oI3pvBlg ... re=mh_lolz

Usput receno,evo ja prije 15 minuta bukvalno bio sa jednim likom,u ratu bio na Ilidzi. Prica on u tenku,neki nas puca na njega iz puske.Kaze ja gledam hoce li se skloniti,on i dalje puca na mene...Uzvratim,i desilo se sto se desilo.

On to prica,a meni u glavi prolaze misli o mnogim herojima koji su na taj nacin dali svoje zivote,isli srcem na tenk...
trambusek88

#993 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Evo kako sam ja zapamtio lokacije oklopnjaka na dobrinji: Plavim sam označio BOV a zelenim BVP.

Sjećam se kad je jednom neki oklopnjak (dali Tenk, Samohotka, BVP to neznam jer sam bio mali) dejstvovao iz prolaza u pancirki, pretpostavljam prema one dvije zgrade u aerodromskom. Sjećam se da su se sa njega derali da se sklonimo sa prozora jer čini mi se da je dosta raje izašlo na prozore. (taj slučaj sam označio crvenom)
Image
Dozer

#994 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Ti si bas bio mlad tada :D

Kako se na snimku cuje PASP, na 1.20 i 3.58 :D
Referent za ONO i DSZ

#995 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Referent za ONO i DSZ »

Dajte sta ste stali pisite nesto, taman se zavalim s laptopom u hladovinu stana, limunadica...vratim se u ona dobra staaaaara vremena :shock: ...zaboravim sve ove danasnje "grozne" situacije a vi nista....
...pisite pls. :wink:
Dozer

#996 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Ma dosta :).
Nakon ovoga smo svi zbrisali u staru Germaniju :D

@Repetitor
Ne mogu nikako da se orjetnisem i skontam koji je ovo dio na snimku...
A da smo mi samo imali malo vise bar PAM-ova, i dovoljno rize za njih, sve bi to drugacije izgledalo, pogotovo na Dobrinji. S obzirom na blizine linija, a i materijale zgrada (vecinom siporex), 5-6 PAM-ova u akciji bi nama zamijenili bar 5 njihovih praga, BOV-ova i tenkova...
Dovoljno je pogledati na snimku kad BVP dere PAM-om. S druge strane se ni muha ne cuje :)
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#997 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Woody »

Pošto nisam sa Dobrinje,

Molim @Dozera i ostale da pojasne šta je to bilo u "SUNCU"

Hvala
juzna_strana

#998 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Moram spomenuti rahmetli Ahmetspahic Hašima,covjeka koji je vozio Dobrinjski bov
nevjerovatnom vjestinom i sposobnoscu. Uz nevidjenu hrabrost.
Bio je prijeratni specijalac,poginuo je 1993-e godine od gelera granate u D2..
Posthumno odlikovan srebrnom policijskom zvijezdom.
djes_ba

#999 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by djes_ba »

Dozer wrote:Ma dosta :).
Nakon ovoga smo svi zbrisali u staru Germaniju :D

@Repetitor
Ne mogu nikako da se orjetnisem i skontam koji je ovo dio na snimku...
A da smo mi samo imali malo vise bar PAM-ova, i dovoljno rize za njih, sve bi to drugacije izgledalo, pogotovo na Dobrinji. S obzirom na blizine linija, a i materijale zgrada (vecinom siporex), 5-6 PAM-ova u akciji bi nama zamijenili bar 5 njihovih praga, BOV-ova i tenkova...
Dovoljno je pogledati na snimku kad BVP dere PAM-om. S druge strane se ni muha ne cuje :)
snimano sa Dobrinje 5 prema Nedjaricima i Vojnickom famozna raskrsnica na mojmilo se vidi sa desne strane ,dom zdravlja pa cak i Vojnicko se vidi
nadam se da se salis sa tim da ne znas gdje snimano
a velike su sanse da si ti pucao iz PASP-a il si cak bio u vozilu :mrgreen:
samo nastavite pisati uzivancija je citati :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
juzna_strana

#1000 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Repetitor wrote:Bilo je povremeno finog oklopa u Dobrinji. Dolazio je T-55 juli/avgust 1992-ge,kada je vraćan dio Aerodromskog naselja, pomogao u zauzimanju par zgrada i opet se vrnuo nedje u grad. Onaj BOV je bio standardni :D . Kasnije su bila 2 BVP-a,ustvari jedan stalan,drugi povremeno ali bili su tu.U dvici bili stacionirani u prolazu zelene zgrade. I bila ona samohodka u C-5, koja je dejstvovala u onoj akciji sto je Dozer spominjao.

Ovaj ste klip svi vjerovatno gledali ali eto tice se Dobrinje pa nek stoji ovdje:

http://www.youtube.com/watch?v=oI3pvBlg ... re=mh_lolz

Usput receno,evo ja prije 15 minuta bukvalno bio sa jednim likom,u ratu bio na Ilidzi. Prica on u tenku,neki nas puca na njega iz puske.Kaze ja gledam hoce li se skloniti,on i dalje puca na mene...Uzvratim,i desilo se sto se desilo.

On to prica,a meni u glavi prolaze misli o mnogim herojima koji su na taj nacin dali svoje zivote,isli srcem na tenk...
Slicnu pricu sam cuo od prijatelja,njemu je ispricao covjek koji je u agresorskim snagama sudjelovao u napadu na Otes. Ovaj put je bila rijec o nasem covjeku s papovkom koji se kretao prema tenku i pucao,a ovaj lik u tenku
kontao sta da radi. Nije ispricao sta se na kraju desilo..
Post Reply