Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Beaddy

#976 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Beaddy »

chuchumbamayumbe wrote:Ja bih najradije na onu operaciju što smanjuju želudac ili šta već rade (radila mi je poznanica to u Tuzli), ali neJmam rapa. :roll:
Više informacija o samoj barijatrijskoj hirurgiji možeš pronaći na topiku koji sam ja otvorila->OVDJE

Da li bi to radio u Tuzli ili u Sarajevu? Postoji razlika što se tiče 'rapa' ;-) .
U Sarajevu ti naplaćuju operaciju, ali prilično brzo dođeš na red, bez gnjavaže sa puno nalaza-mada će se i to promjeniti (po zadnjim informacijama koje imam), jer traže da se obavi više pretraga prije operacije.

U Tuzli možeš dobiti operaciju preko Zavoda, ali je potrebno dosta strpljenja. Radi se kompletna endokrinologija (štitna, hipofiza i nadubrežna žlijezda) i još omanji tovar nalaza, kao i obrada psihologa i psihijatra.

Ovo ti je informacija iz prve ruke, jer se ja upravo spremam za jednu od tri vrste barijatrijskih operacija koje se izvode u Tuzli (nije svaka operacija gastrički bypass, koji je najkomplikovaniji). Ne znam koja ti je to poznanica radila operaciju u Tuzli-znam da se je uradile 3 ženske osobe do sada(lično poznajem 2 od njih)-ali da je potrebno puno para nije tačno! Barem ne kad se uporedi sa cifrom od 8.000 KM koje su potrebne za Sarajevo.
Mene je, spletom nesretnih okolnosti (udaljenost od Tuzle, nemogućnost kompletne obrade pri petodnevnom boravku u Tuzli i odlazak u Zagreb zbog istih nalaza), cijela ova avantura koštala oko 1.000 KM, ali poznajem osobu koja je sve obavila, a da ni markicu nije platila za nalaze.

Moj BMI je bio 48, i sama sam ga uspjela smanjiti na 42 (- 18 kg), što je pokazalo mom hirurgu (dr. Fuad Pašić) da sam dovoljno motivirana i samim tim spremna za ugradnju švedske podesive trakice (popularni lapband) i zakazao mi je laparoskopsku operaciju ugradnje trakice i uklanjanja žučne kese za 24.02.2012. (još 7 dana me dijeli od dana D :D ).

Molim te javi mi se porukom ako želiš više detalja, ali obavezno pročitaj i temu koju sam otvorila.
I kako god odlučiš smršati, želim ti sreću i uspjeh :thumbup: , jer znam da ti nije lako.
Landa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja bih najradije na onu operaciju što smanjuju želudac ili šta već rade (radila mi je poznanica to u Tuzli), ali neJmam rapa. :roll:
Ni u kom slucaju ako nisi vec sve pokusao. To su veoma rizicne operacije i ne treba se izlagati bez potrebe.
Bitno je da si ti u sebi prelomio i odlucio da neces vise takav biti.

Jedan poznanik je sa 120kg smrsao na 90kg za pola god. Kako? Izbacio ugljikohidrate mjesec dana a sada ih jede u veoma malim kolicinama. Makaroni-jok, krompir-jok, riza-jok, slatko-jok, alkohol-jok...samo meso i povrce. Pa onda malo na sport, malo na biciklo. Sve se moze kad se hoce.
Ja sam jednom skidala 3 kile sa 'south beach diet' (trebalo mi da obucem haljinu :-) ) I uspjelo mi za 7 dana. A ta je dijeta na taj fazon mesa i povrca, kao atkins. Pokusaj tako, ipak se te dijete najvise svidjaju muskarcima zbog kolicine mesa :D
Sretno!
Landa, molim te, ne valjaj gluposti! Očito je da ne znaš o čemu govoriš-ove operacije rizične? Ako ćemo gledati široko, onda je svaka operacija rizična (svaka opća anestezija), ali onda je i vađenje zuba isto tako rizično, jer možeš doživjeti anafilaktički šok zbog lokalne anestezije. Rizičnije je živjeti sa visokim tlakom, holesterolom i trigliceridima, te predijabetesom (ili dijabetesom) i konstantnom opasnosti od moždanog ili srčanog udara.

Skinuti 3 kile nije isto što i skinuti 30, 50, 70 (moj slučaj), 100 ili više. Žalosna je statistika da samo 5% morbidno pretilih pacijenata uspije dijetom skinuti svoj višak i nastaviti normalan život. Ja takvima čestitam, ali sam shvatila da nisam među njima i da mi treba pomoć.

A dugoročna dijeta u stilu Atkinsa morbidno pretiloj osobi može nanijeti više zla nego dobra, jer utiče na bubrege. Morbidno pretili trebaju potpunu promjenu stila prehrane i života općenito, a barijatrija pruža pomoć. Naravno, moguće je sve zeznuti prežderavanjem poslije, ali zato je tu procjena psihologa i psihijatra (na jednom drugom forumu sam upoznala osobe koje nisu prošle kod njih i nije im odobrena operacija).

Možda zvučim prenapadno, ali ja iskreno vjerujem da ovim hirurškim zahvatom sebi spašavam život.

Pozdrav svima.
Beaddy

#977 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Beaddy »

Pitarrr82 wrote:
Richard Wagner wrote:
Pitarrr82 wrote:Ja sam stao na - 26kg za nekih 8 mjeseci, preko zime se nisam udebljao, odrzavam kilazu i ocekujem nastavak na proljece/ljeto sa skidanjem barem jos 15kg :)
znao sam uvijek da si veliki čovjek

I fizicki i psihicki :skoljka:

Svaka čast :thumbup: ...želim ti sreću i uspjeh!
mirzarb

#978 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mirzarb »

cemu to? Zasto mora na lahak nacin? Sredi prehranu počni trenirat. Zvuči jednostavno ali dosta je komplikovano i tesko.
Sa ovim ces postati, ako ispuniš naravno, i jača osoba i vise ces voljeti samog sebe. Pričam ti iz iskustva.
Jer ja npr nisam imao problem sa tezinom, ali izgled tijela je bio 0. Sada se vec lagano to "gradi" i vec kad se pogledam u ogledalo lici to na nesto haha. Ovo ti je cisto malo motivacije :music2:

Ako bilo sta trebas , javi se slobodno pozz
I savjet svima, pustite te operacije, ako niste baš pretjerali sa tezinom i ako je to jedini izlaz..
Landa

#979 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Landa »

Beaddy wrote: Landa, molim te, ne valjaj gluposti! Očito je da ne znaš o čemu govoriš-ove operacije rizične? Ako ćemo gledati široko, onda je svaka operacija rizična (svaka opća anestezija), ali onda je i vađenje zuba isto tako rizično, jer možeš doživjeti anafilaktički šok zbog lokalne anestezije. Rizičnije je živjeti sa visokim tlakom, holesterolom i trigliceridima, te predijabetesom (ili dijabetesom) i konstantnom opasnosti od moždanog ili srčanog udara.

Skinuti 3 kile nije isto što i skinuti 30, 50, 70 (moj slučaj), 100 ili više. Žalosna je statistika da samo 5% morbidno pretilih pacijenata uspije dijetom skinuti svoj višak i nastaviti normalan život. Ja takvima čestitam, ali sam shvatila da nisam među njima i da mi treba pomoć.

A dugoročna dijeta u stilu Atkinsa morbidno pretiloj osobi može nanijeti više zla nego dobra, jer utiče na bubrege. Morbidno pretili trebaju potpunu promjenu stila prehrane i života općenito, a barijatrija pruža pomoć. Naravno, moguće je sve zeznuti prežderavanjem poslije, ali zato je tu procjena psihologa i psihijatra (na jednom drugom forumu sam upoznala osobe koje nisu prošle kod njih i nije im odobrena operacija).

Možda zvučim prenapadno, ali ja iskreno vjerujem da ovim hirurškim zahvatom sebi spašavam život.

Pozdrav svima.
Da, djelujes prenapadno. Tebi je mozda zadnji izlaz ali doticni se tek odlucio da se okrene novom zivotu i ja smatram da je bolje pokusati sve drugo prije nego se odluci na takav zahvat. Gledaj, ja sam napisala "ni u kom slucaju" AKO NISI SVE POKUSAO! Ja shvatam da je nekima ta operacija spas i da kad dodjes u tu fazu rizik od operacije nije nista u poredjenju sa rizikom od nastavka takvog nacina zivota.

Ove operacije JESU rizicne pogotovo sto je pretilim osobama vec naruseno zdravlje a najvise je rizika poslije operacije (ne od anestezije vec od stvaranja trombose u plucima, pucanje trake/balona, krvarenje itd.) i nose ga muskarci preko 45 god i bmi preko 50. I samim tim je valjda normalno da ljudi se hvataju toga tek kao zadnjeg voza.

Tebi sretno na operaciji i zelim ti sve najbolje...
Beaddy

#980 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Beaddy »

Landa wrote: Da, djelujes prenapadno. Tebi je mozda zadnji izlaz ali doticni se tek odlucio da se okrene novom zivotu i ja smatram da je bolje pokusati sve drugo prije nego se odluci na takav zahvat. Gledaj, ja sam napisala "ni u kom slucaju" AKO NISI SVE POKUSAO! Ja shvatam da je nekima ta operacija spas i da kad dodjes u tu fazu rizik od operacije nije nista u poredjenju sa rizikom od nastavka takvog nacina zivota.

Ove operacije JESU rizicne pogotovo sto je pretilim osobama vec naruseno zdravlje a najvise je rizika poslije operacije (ne od anestezije vec od stvaranja trombose u plucima, pucanje trake/balona, krvarenje itd.) i nose ga muskarci preko 45 god i bmi preko 50. I samim tim je valjda normalno da ljudi se hvataju toga tek kao zadnjeg voza.

Tebi sretno na operaciji i zelim ti sve najbolje...
Landa, inače nisam takva, ali u ovom slučaju .... ;-)

chuchumbamayumbe (ja nika...jezik slomi) nije ni napisao je li pokušao šta prije. Čisto sumnjam da nije, ako ga višak kilograma muči cijeli život. Ali, reći će nam on sam.
Ako nije pokušavao prije, slažem se s tvojim mišljenjem da treba pokušati sve što može prije same odluke na barijatrijski zahvat....možda mu se posreći i stvarno bude među onih 5% koji uspiju u svom naumu....ja takav uspjeh želim svakom ko ima problema sa pretilošću. Ja, nažalost, nisam među ovima i srećom postoji rješenje za mene.

Sve komplikacije koje navodiš su vezane općenito za hirurške zahvate (btw za balon se ne ide na hirurški zahvat): tromboza se može uvijek javiti, pucanje anastomoza pri svakoj vrsti abdominalne hirurgije, kao i ostala krvarenja i komplikacije.

Ono što je bitno u cijeloj ovoj priči je da postoji rješenje. I kakvo god vaše (ovo govorim općenito) mišljenje bilo o ovakvoj vrsti hirurgije, ako znate nekog ko godinama pokušava smršati i ne uspijeva (iz raznih razloga...ne osuđujte, jer svi smo ljudi i svi griješimo) informišite tu osobu da postoji rješenje. Drastično jeste, ali imati BMI od 35 i više je situacija drastična sama po sebi.....mogli biste nekom spasiti život!

I opet kažem, dostupna sam svakom ko želi informacije o svakom pojedinačnom koraku (kontakt s hirurgom, lista nalaza, procedure kod cijelog barijatrijskog tima itd.) kojeg je potrebno preduzeti da se zahvat obavi na UKC Tuzla. Za Sarajevo ne mogu dati informacije, jer ih nemam. Moja operacija je 24.02., a o postoperativnim iskustvima ću pisati na topiku Barijatrijska hirurgija u BiH.
chuchumbamayumbe

#981 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by chuchumbamayumbe »

mirzarb wrote:
cemu to? Zasto mora na lahak nacin? Sredi prehranu počni trenirat. Zvuči jednostavno ali dosta je komplikovano i tesko.
Sa ovim ces postati, ako ispuniš naravno, i jača osoba i vise ces voljeti samog sebe. Pričam ti iz iskustva.
Jer ja npr nisam imao problem sa tezinom, ali izgled tijela je bio 0. Sada se vec lagano to "gradi" i vec kad se pogledam u ogledalo lici to na nesto haha. Ovo ti je cisto malo motivacije :music2:

I savjet svima, pustite te operacije, ako niste baš pretjerali sa tezinom i ako je to jedini izlaz..
Zato što sam pokušavao da smršam mnogo puta, donekle uspijevao, i opet vraćao kilažu + dodatno.
Sada sam okrenuo novi list jer je vrag odnio šalu.
Nalazi krvi su mi 100% OK, ali imam povišen pritisak, koji je uvijek tu negdje oko 150/100, pijem Gopten 1xdnevno, na stranu što nemam šta da obučem ko čovjek, izgled, pertle zavezati na gojzericama :roll: , itd.
Ne kažem da želim sutra na tu operaciju (taman i da imam sredstava), ali ako mi ovo što sam sada počeo (nutricionista, obroci...) ne uspije, ne vidim drugog izlaza.
Pitarrr82

#982 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

@chuchumbamayumbe

Pokusaj se pridrzavati to sto si dobio/la od nutricioniste, evo vidis po meni da ima primjera koji su uspjeli :) a takvih je sve vise...
_amy_

#983 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by _amy_ »

Eh ovako, nemam problem s kilogramima, ali nisam nesto aktivna osoba pa samim tim tijelo je onako ne zategnuto, pa me zanima ima te li neke prijedloge kako vjezbati kuci, klipove ili sta vec. Doduse imama i neku spravu kuci (slicno biciklu), ali posto imam problema sa koljenima ne mogu to nikako koristiti, a samim tim ni trcanje mi nesto ne prija, probala sam. Any ideas? :D
chuchumbamayumbe

#984 Re: Mrsanje - nacini ?

Meni je otac umro sa 44 godine, na mojim rukama, hercika. Imao i dijabetes, naravno visok pritisak. Bio gojazan.
Uvijek se sjetim njega kada se pogledam u ogledalo.
Zar neko ovdje misli da ja želim da budem ovakav kakav jesam? Misli neko da ja ne bih volio biti ko oni sa slika?
Zar neko misli da svi možemo biti isti?!
Meni je otac umro rano ujutro, ja sam u 10h morao da jedem, od nervoze. To je nešto strašno. Otac leži tu u istoj prostoriji, a ja otvorio Ikara i jedem li jedem, i nikako mi nije dosta. Ja sam svoju nervozu liječio hranom. Neko puši, neko gricka nokte, neko plače i histeriše, neko se alkoholizira, drogira...ja sam jeo.
Jeo sam mnogo i neredovno, kao ker. Posao koji sam radio mi nije dozvoljavao da jedem 5 puta dnevno, pa čak ni 3-4, jednostavno je to bilo tako. Posao je bio preči, a te obroke sam nadoknađivao količinski kroz ona 2 koja sam unosio u organizam. Ujutro se najedem (ili nekada ne jedem do 15h pa tek tada jedem). I dođem kući navečer, prostrem sofru i pojedem sve što stavim ispred sebe. Pa napravim 200gr kokica, i sve pojedem. Neredovna ishrana, obilna ishrana, neujednačena ishrana...nisam mogao pojesti frtalj bureka, nego pola kile, nekada i više. Ne mogu mali jogurt popiti, nego kupim onaj od litra, pa pijem dok ne osjetim da ne treba više da pijem i da sam sit. Sva sreća, čokolada pored mene može da pokvari, nisam nešto za slatkiše, kao ni za alkohol.
Nedavno sam rekao da je više dosta i potražio stručnu pomoć. Ne pridržavam se 100% savjeta nutricioniste (dobio sam program za 5 dana, 2200-2400k kalorija dnevni unos), ali ne radim ništa loše, i svi već primijete razliku na meni. Najčešće unesem manje kalorija nego mi je propisano. Jednom sam izmjerio koliko je to 90gr hljeba, sada uzimam odokativno, ali nikako više nego je propisano. Ne želim da se vagam, niti bilo šta da radim, dok ne odem na slijedeću kontorlu, neka doktorica to obavi. Ja se trudim da se pridržavam svih uputa koliko god je to u mojoj moći.
Za nas koji smo u ovim sr*njima je ovo jedna vrsta odvikavanja, kao što se narkoman odvikava od droge, alkoholičar od alkohola, pušač od cigareta.
Znam za sebe, ako ikada dovedem svoju kilažu na normalnu, meni će opet biti u mislima pola kile sjecanog i to je to. Isto kao što pušaču prahne cigareta, ili onom horsašu jedan šut.
Ovo je borba...
niko_niko_kao_ja

#985 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by niko_niko_kao_ja »

:thumbup: svaka cast najbitnije je da volja postoji, zelim ti puno srece, da budes uporan i uspijes ostvariti svoj cilj. :-D
Landa

#986 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Landa »

chuchumbamayumbe wrote:Meni je otac umro sa 44 godine, na mojim rukama, hercika. Imao i dijabetes, naravno visok pritisak. Bio gojazan.
Zar neko ovdje misli da ja želim da budem ovakav kakav jesam? Misli neko da ja ne bih volio biti ko oni sa slika?
Meni je otac umro rano ujutro, ja sam u 10h morao da jedem, od nervoze. To je nešto strašno. Otac leži tu u istoj prostoriji, a ja otvorio Ikara i jedem li jedem, i nikako mi nije dosta. Ja sam svoju nervozu liječio hranom. Neko puši, neko gricka nokte, neko plače i histeriše, neko se alkoholizira, drogira...ja sam jeo.
Jeo sam mnogo i neredovno, kao ker. Posao koji sam radio mi nije dozvoljavao da jedem 5 puta dnevno, pa čak ni 3-4, jednostavno je to bilo tako. Posao je bio preči, a te obroke sam nadoknađivao količinski kroz ona 2 koja sam unosio u organizam. Ujutro se najedem (ili nekada ne jedem do 15h pa tek tada jedem). I dođem kući navečer, prostrem sofru i pojedem sve što stavim ispred sebe. Pa napravim 200gr kokica, i sve pojedem. Neredovna ishrana, obilna ishrana, neujednačena ishrana...nisam mogao pojesti frtalj bureka, nego pola kile, nekada i više. Ne mogu mali jogurt popiti, nego kupim onaj od litra, pa pijem dok ne osjetim da ne treba više da pijem i da sam sit. Sva sreća, čokolada pored mene može da pokvari, nisam nešto za slatkiše, kao ni za alkohol.
Nedavno sam rekao da je više dosta i potražio stručnu pomoć. Ne pridržavam se 100% savjeta nutricioniste (dobio sam program za 5 dana, 2200-2400k kalorija dnevni unos), ali ne radim ništa loše, i svi već primijete razliku na meni. Najčešće unesem manje kalorija nego mi je propisano. Jednom sam izmjerio koliko je to 90gr hljeba, sada uzimam odokativno, ali nikako više nego je propisano. Ne želim da se vagam, niti bilo šta da radim, dok ne odem na slijedeću kontorlu, neka doktorica to obavi. Ja se trudim da se pridržavam svih uputa koliko god je to u mojoj moći.
Za nas koji smo u ovim sr*njima je ovo jedna vrsta odvikavanja, kao što se narkoman odvikava od droge, alkoholičar od alkohola, pušač od cigareta.
Znam za sebe, ako ikada dovedem svoju kilažu na normalnu, meni će opet biti u mislima pola kile sjecanog i to je to. Isto kao što pušaču prahne cigareta, ili onom horsašu jedan šut.
Ovo je borba...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ovaj prst gore je jedini znak podrske sto ti mogu dati na tvoju odluku i od srca se nadam da ces uspjeti!!!
Bitno je i pricati i upoznati rodbinu, prijatelje oko sebe u vezi svojih planova. Mislim da puno pomaze kad dobijes podrsku a i pohvale na rezultate.

Meni iskreno veoma zasmeta kad neko kaze da je na dijeti ili jednostavno se malo pazi pa nece kolac a onda navale k`o ludi na nju/njega....pa de, jedan k`o nijedan, pa nije to tako strasno, bla, bla...konkretno u primjeru poznanika sam par puta odbrusila ljudima u njegovo ime...pa mislim haloooo...zdravlje je u pitanju a ne neki hirovi! :roll:

Sretno chuchu! Javi se sa rezultatima da ti damo po jos koji :thumbup: :mrgreen:
Mr.Penguin

#987 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

_amy_ wrote:Eh ovako, nemam problem s kilogramima, ali nisam nesto aktivna osoba pa samim tim tijelo je onako ne zategnuto, pa me zanima ima te li neke prijedloge kako vjezbati kuci, klipove ili sta vec. Doduse imama i neku spravu kuci (slicno biciklu), ali posto imam problema sa koljenima ne mogu to nikako koristiti, a samim tim ni trcanje mi nesto ne prija, probala sam. Any ideas? :D
Preskakanje konopca ?
Mr.Penguin

#988 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

@chuchumbamayumbe probaj uzimati tost hljeb onaj svjezi uvijek je iste debljine i lakse ti je pratiti koliko unosis kalorija. nemoj nista previse slano jesti ono zadrzava vodu u tijelu.
chuchumbamayumbe

#989 Re: Mrsanje - nacini ?

Hvala djevojke, hvala momci!
:dance:
niko_niko_kao_ja

#990 Re: Mrsanje - nacini ?

Mr.Penguin wrote:
_amy_ wrote:Eh ovako, nemam problem s kilogramima, ali nisam nesto aktivna osoba pa samim tim tijelo je onako ne zategnuto, pa me zanima ima te li neke prijedloge kako vjezbati kuci, klipove ili sta vec. Doduse imama i neku spravu kuci (slicno biciklu), ali posto imam problema sa koljenima ne mogu to nikako koristiti, a samim tim ni trcanje mi nesto ne prija, probala sam. Any ideas? :D
Preskakanje konopca ?
kako bolan preskakanje konopca kad cura kaze da ima problema sa koljenima :-) :-D najbolje bi joj bilo da pocne sa nekim vjezbama za definiciju i laganim aerobnim treningom, posto kaze da nema problema sa kilama nego hoce malo da se zategne.
Mr.Penguin

#991 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

niko_niko_kao_ja wrote:
Mr.Penguin wrote:
Preskakanje konopca ?
kako bolan preskakanje konopca kad cura kaze da ima problema sa koljenima :-) :-D najbolje bi joj bilo da pocne sa nekim vjezbama za definiciju i laganim aerobnim treningom, posto kaze da nema problema sa kilama nego hoce malo da se zategne.
Ne skace se iz koljena vec iz sa vrha prstiju.

Uglavnnom kardio je sve sto poveca otkucaje srca a da je uzrokovano fizickom aktivnoscu.
Ako nece preskakanje konopca neka proba burpies.

niko_niko_kao_ja

#992 Re: Mrsanje - nacini ?

znam ja kako se skace, naskakala sam se ja :-D ali i koljena trpe, bolje da to zaobidje ako ima ikakvih problema sa koljenima.
Mr.Penguin

#993 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

niko_niko_kao_ja wrote:znam ja kako se skace, naskakala sam se ja :-D ali i koljena trpe, bolje da to zaobidje ako ima ikakvih problema sa koljenima.
onda ne moze nista raditi s nogama.
Emi_Nevermind

#994 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Emi_Nevermind »

AmirEmira wrote:Ja znam da u hipnozi govore pomislite na svaki zalogaj,unesite energiju u svaki zalogaj,razmisljajte o tome sto jedete, uzivajte u hrani. NIKAD ne jesti za tv-om ili previse pricati, vec se bas posvetiti hrani. Ja ti savjetujem da krenes s ovim, nista drasticno, nauci se da uzivas u hrani, svaki zalogaj sazvaces dobro. Pa onda polako izbaci hljeb, pa pastu, ustvari zamjeni sa integralnim verzijama. Izbaci sve sa E brojevima. Ali nista drasticno, odmah, inace samo osjecas-ma ne mogu ja ovo. Puno ljudi tvrdi da su samosa ovom prvom metodom uspjeli skinuti 5-10 kila, bez promjene ihrane.. :dance:
Jos jednom da napomenem..u slucaju da nisi vidio, ovo je zbilja jedan od najjednostavnijih nacina, i ne zahtjeva nikakvu dodatnu energiju, samo je potrebno stvoriti naviku da ovako jedes..Pokusaj, za ovo je samo potreban tanjir hrane i daljinski da ugasis tv, to je sve. Osim toga, preporucila bih ti i da batalis tablete, i uzimas cimet, najradije u tabletama, ali mozes recimo i skuhati jabuku pa posuti cimetom, to je pravo ukusno, a doprinijet ce da ti se poboljsa metabolizam i da ti padne pitisak. Isto bijeli luk u hrani- od njega mrsas, a pritisak pada. Ovo je naturopata preporucila mojoj nani i eno je ko lampa :) Smrsala 10 ak kila, pritisak pao, all in one :-)I pokusaj vise lezati na lijevoj strani! Sretno!!
Landa

#995 Mrsanje - nacini ?

Post by Landa »

Beaddy, razumijem sta hoces reci. Pred velikim si zadatkom i zelim ti puno srece i snage!
vinja

#996 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vinja »

chuchumbamayumbe wrote:Meni je otac umro sa 44 godine, na mojim rukama, hercika. Imao i dijabetes, naravno visok pritisak. Bio gojazan.
...
Ovo je borba...
Ne pamtim kada sam mejl napisala nekom, ali evo tebi moram na ovo napisati nesto... Brate fini, po prvi put u zivotu ja to razumijem... Nikada nisam imala nekih vecih problema s kilazom. Imala sam ludjacki jak metabolizam, varila sam sve, a jela neumjereno mnogo, stvaaaaaaaaaaaaaaaarno mnogo, tipa 5 jaja na mnogo maslaca, pola litre najmasnijeg mlijeka i pola hljeba za dorucak... I bila sam uvijek mrsava. Prije par godina mi je metabolizam poceo lagano da radi "pod rucnom", a ja navikla jesti bez ogranicenja, pa sam se bogami i zaoblila (sa konf.br. 34-36,tj xs-s presla na 38-M). E, tad zatrudnim... hvala Bogu :-D ... ali prva tri mjeseca sam patila od opstipacije... horor! Elem, pazila sam sta jedem zbog trudnoce, a opstipaciju mogla regulisati iskljucivo ishranom, cak ni cajeve nisam smjela piti, da ne bih ugrozila bebu. Bebi je sada 3 mjeseca, a ja i dalje patim od opstipacije. Posto dojim, sad sam pod gorim rezimom ishrane nego kada sam bila trudna... Ali nakon poroda, ali bukvalno ODMAH nakon poroda pocela sam sa strasnim prejedanjem i to .ebenih slatkisa! Nikada, ali nikada nisam bila fan slatkog, ali tada...uh! Jela sam po 4-5 cokolada DNEVNO!!!!!!! I jedino tada sam se osjecala malo bolje, ali cim bih pojela odmah sam mastala sta sljedece da pojedem - slatko... Inace sam tada bila onako depra, da ti ne pricam o nespavanju (mozda samo 2-3 sata dnevno), nervozi i svim losim emocijama...kad se pogledam u ogledalo i vidim onaj ogromni stomak :roll: I sve sam lijecila uglavnom cokoladama... Kada sam rodila prvo sam muzu rekla da mi donese cokolada i montea punu kesu... Nije mogao da vjeruje, nikada nisam to jela. Ali to je cinilo da se bolje osjecam... dok jedno jutro nisam morala ustati i obuti se (vodili malu na vakcinu, inace 24/7 u pidzami...) i umal' dusu ne ispustih... To i svekrvino podjebavanje mi je ustvari upalilo alarm za uzbunu... (eto, jos sam joj i zahvalna na podjebavanju :lol: ) Za mjesec i po sam izgubila oko 3 cm u obimu, a 5kg. Uzasno je tesko, jer sam sama sa bebom preko dana, a ona trazi konstatnu paznju (i kad spava osjeti da se odmaknem i odmah je budna i place :-) tako da u wc ne mogu rahat da odem... Nikad nisam bila na dijeti i nemam blagog pojma koliko kalorija u cemu ima niti koliko ih uopste smijem da unesem :lol: elem, ujutro cim ustanem popijem casu mlake vode sa malo limunovog soka, a zatim casu vode u kojoj sam prokuhala kasiku cimeta i kasiku meda (super za mrsanje), a potom velika solja zelenog caja. Pola sata nakon toga dorucak - par kasika mljevenog lanenog sjemna, suncokreta, kasika cimeta, fitnes pahuljice u mlijeku i to punomasnom, pa opet zeleni. Onda litar vode popijem za 3 sata, pa jabuka/banana/nekad uz to i koji keksic, nekad nesto konkretno :) tipa vajkrem, maslac i pekmez, ovisno da li sam jako gladna - ne mogu da trpim glad, a niti nije dobro trpjeti je, pa zeleni caj, pa tri sata i litar vode, pa rucak - ne biram, jedem sve, ali kolicinski manje nego prije, pa zeleni, pa litar vode, pa opet nekad zeleni, pa pred spavanje opet casa prokuhane vode sa cimetom i medom. Nekad vjezbam malo kuci, 10-tak min - do njenog placa, nekad odem sat vremena brzog hodanja, a muz je cuva, ali moram brzinski nazad zbog dojenja... Citala sam da zeleni caj, cak i pored toga sto nastavis jesti mnogo - dovede do mrsanja. I metabolizam mi se poboljsao, nije jos na ranijoj razini, ali je bolji, i ja mislim da je to glavni razlog gubljenja na obimu.
Tebi zelim svu srecu, zelim ti da te volja ne napusta, da imas dovoljno zelje i volje da ne posustanes. Ja sam bila par mjeseci u toj ovisnosti i .ebeno je do bola, pa mogu misliti kako je kad te to tare godinama... I sad nekad mlatnem malo cokolade, imam osjecaj umrijecu ako ne pojedem... ili navece pojedem citire, ili malo prsuta mmmmmmmm onda se zadam jos vise sa vodom... I znas sta meni pomaze da izduram - kad izbjegavam vjezbanje, ili pozelim nesto pojesti, a ne bi trebalo - obucem nesto "od ranije" sto ne mogu zakopcati (ooo, koji osjecaj) i stanem pred ogledalo, da se nauzivam - odmah sam sita :lol:
Ma, najvaznije je da koliko-toliko ne posustajes... I da ne gladujes. Ja jos moram paziti i zbog dojenja...
Naravski da ces krizirati, nekad se prejesti, nekad gladovati, sve je to ljudski, ali bitno je ne gubiti volju, bitno je krenuti dalje, nastaviti pokusavati. I nosaj vodu i jabuke sa sobom, jabuke su ti super, super, pune vlakana. Nekad sebi skuham malo lece ili slanutka, zbog vlakana, pa pojedem izmedju dorucka i rucka (ne veceram godinama vec...) onako samo u slanoj vodi... super ti je i pura sa jogurtom, sto cesce!
tesko je, ali koji osjecaj kad vidis da ide nabolje... Danas sam prvi put zakopcala suknju koju sam zadnji put mogla da obucem u 6. mj. trudnoce!!!! jeeeeeeeeeeeeee! :thumbup:
Bambi_na_kofeinu

#997 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bambi_na_kofeinu »

Koliko znam za zategnuti tijelo rade se ciljane vježbe, čučnjevi, trbušnjaci, sklekovi...
A za potrošnju kalorija, održavanje kilaže i kondicije dovoljno je da uvedeš satak brzog hoda dnevno, da se puls ubrza, ukoliko ti koljena dozvoljavaju.

@vinja, ja ti ne bih preporučila toliko cimeta, prvenstveno jer se kod nas uglavnom prodaje kasija, a ne cejlonski cimet.
Kasija (kineski cimet) u većim dozama može biti toksična, pa posebno ako dojiš ja bih smanjila :)
A opstipaciju bi trebala moći riješiti kompotom od suhih šljiva.
Beaddy

#998 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Beaddy »

mirzarb wrote:

mirzab ti očito nikada nisi imao problema sa kilažom, jer su ovakve operacije i mršanje poslije njih sve OSIM laganog načina. Većina nas morbidno pretilih smo emocionalne izjelice....e sad, stavi se u situaciju da te pogodi onaj isti emocionalni problem zbog kojeg si jeo, a ti ne možeš jesti...jer će ti biti muka i povratićeš, ili će te sterfiti takav dumping sindrom ako pojedeš slatko i usereš se do vrata i padaš u nesvijest (ovo sve kod bypassa) ili ne smiješ povratiti, jer će ti trakica spasti.

Mršanje nikad nije lako, samostalno ili uz pomoć barijatrije....sve je to muka. Sa barijatrijom je samo malo lakše i pomaže održanju motivacije, jer se rezultati u prvih par mjeseci vrlo brzo pokažu.

chuchumbamayumbe tvoj krvni pritisak nije samo visok, već zabrinjavajući. Moj je isti takav bez terapije. S terapijom se spušta na raspon između 125/85 i 130/90. Uzimam 2,5 mg betablokatora ujutru (da me ubiješ ne znam mu naziv sada) i 10 mg Amlodipina navečer. Neregulirani visok pritisak s godinama uništava arterija i stvara sve predispozicije za srčani i moždani udar. Ako ti je 150/100 i sa Goptenom koji piješ, onda podhitno moraš prilagoditi terapiju.
Ovo je borba...
Ko da slušam sebe....izgladnjivanje, pa pretrpavanje i to velikim količinama hrane. Uvijek sam mislila da su mi slatkiši problem, ali sam na kraju samoj sebi priznala da je to hljeb...znala sam ga pojesti u popriličnim količinama.
BTW ne unosi manje nego što je propisano. Time ubacuješ tijelo u izgladnjivanje i to ti se samo osveti jo-jo efektom.

Sretno i samo naprijed :thumbup:

Nego, ne znam ko napisa ono za cimet (ne mogu pronaći)...nipošto cimet u velikim količinama. Dobija se od kore i sadrži eterično ulje cimetovca, koje je jako iritantno...ne želite zaraditi gastritis ili šta gore :!:
shin

#999 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

Ja znam po sebi, prestao sam previse jesti tek kada sam poceo trenirati, ne znam u cemu je fazon. Ako preskocim trening, taj dan sam gladan non stop, ako odradim trening uopste nemam volju da jedem :D
_amy_

#1000 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by _amy_ »

kako bolan preskakanje konopca kad cura kaze da ima problema sa koljenima :-) :-D najbolje bi joj bilo da pocne sa nekim vjezbama za definiciju i laganim aerobnim treningom, posto kaze da nema problema sa kilama nego hoce malo da se zategne.[/quote]

Uglavnnom kardio je sve sto poveca otkucaje srca a da je uzrokovano fizickom aktivnoscu.
Ako nece preskakanje konopca neka proba burpies.

Hvala puuuno na savjetima :) Naravno voo preskakanje konopca cu preskociti hihihih :)
Post Reply