Više informacija o samoj barijatrijskoj hirurgiji možeš pronaći na topiku koji sam ja otvorila->OVDJEchuchumbamayumbe wrote:Ja bih najradije na onu operaciju što smanjuju želudac ili šta već rade (radila mi je poznanica to u Tuzli), ali neJmam rapa.
Da li bi to radio u Tuzli ili u Sarajevu? Postoji razlika što se tiče 'rapa'
U Sarajevu ti naplaćuju operaciju, ali prilično brzo dođeš na red, bez gnjavaže sa puno nalaza-mada će se i to promjeniti (po zadnjim informacijama koje imam), jer traže da se obavi više pretraga prije operacije.
U Tuzli možeš dobiti operaciju preko Zavoda, ali je potrebno dosta strpljenja. Radi se kompletna endokrinologija (štitna, hipofiza i nadubrežna žlijezda) i još omanji tovar nalaza, kao i obrada psihologa i psihijatra.
Ovo ti je informacija iz prve ruke, jer se ja upravo spremam za jednu od tri vrste barijatrijskih operacija koje se izvode u Tuzli (nije svaka operacija gastrički bypass, koji je najkomplikovaniji). Ne znam koja ti je to poznanica radila operaciju u Tuzli-znam da se je uradile 3 ženske osobe do sada(lično poznajem 2 od njih)-ali da je potrebno puno para nije tačno! Barem ne kad se uporedi sa cifrom od 8.000 KM koje su potrebne za Sarajevo.
Mene je, spletom nesretnih okolnosti (udaljenost od Tuzle, nemogućnost kompletne obrade pri petodnevnom boravku u Tuzli i odlazak u Zagreb zbog istih nalaza), cijela ova avantura koštala oko 1.000 KM, ali poznajem osobu koja je sve obavila, a da ni markicu nije platila za nalaze.
Moj BMI je bio 48, i sama sam ga uspjela smanjiti na 42 (- 18 kg), što je pokazalo mom hirurgu (dr. Fuad Pašić) da sam dovoljno motivirana i samim tim spremna za ugradnju švedske podesive trakice (popularni lapband) i zakazao mi je laparoskopsku operaciju ugradnje trakice i uklanjanja žučne kese za 24.02.2012. (još 7 dana me dijeli od dana D
Molim te javi mi se porukom ako želiš više detalja, ali obavezno pročitaj i temu koju sam otvorila.
I kako god odlučiš smršati, želim ti sreću i uspjeh
Landa, molim te, ne valjaj gluposti! Očito je da ne znaš o čemu govoriš-ove operacije rizične? Ako ćemo gledati široko, onda je svaka operacija rizična (svaka opća anestezija), ali onda je i vađenje zuba isto tako rizično, jer možeš doživjeti anafilaktički šok zbog lokalne anestezije. Rizičnije je živjeti sa visokim tlakom, holesterolom i trigliceridima, te predijabetesom (ili dijabetesom) i konstantnom opasnosti od moždanog ili srčanog udara.Landa wrote:Ni u kom slucaju ako nisi vec sve pokusao. To su veoma rizicne operacije i ne treba se izlagati bez potrebe.chuchumbamayumbe wrote:Ja bih najradije na onu operaciju što smanjuju želudac ili šta već rade (radila mi je poznanica to u Tuzli), ali neJmam rapa.
Bitno je da si ti u sebi prelomio i odlucio da neces vise takav biti.
Jedan poznanik je sa 120kg smrsao na 90kg za pola god. Kako? Izbacio ugljikohidrate mjesec dana a sada ih jede u veoma malim kolicinama. Makaroni-jok, krompir-jok, riza-jok, slatko-jok, alkohol-jok...samo meso i povrce. Pa onda malo na sport, malo na biciklo. Sve se moze kad se hoce.
Ja sam jednom skidala 3 kile sa 'south beach diet' (trebalo mi da obucem haljinu) I uspjelo mi za 7 dana. A ta je dijeta na taj fazon mesa i povrca, kao atkins. Pokusaj tako, ipak se te dijete najvise svidjaju muskarcima zbog kolicine mesa
![]()
Sretno!
Skinuti 3 kile nije isto što i skinuti 30, 50, 70 (moj slučaj), 100 ili više. Žalosna je statistika da samo 5% morbidno pretilih pacijenata uspije dijetom skinuti svoj višak i nastaviti normalan život. Ja takvima čestitam, ali sam shvatila da nisam među njima i da mi treba pomoć.
A dugoročna dijeta u stilu Atkinsa morbidno pretiloj osobi može nanijeti više zla nego dobra, jer utiče na bubrege. Morbidno pretili trebaju potpunu promjenu stila prehrane i života općenito, a barijatrija pruža pomoć. Naravno, moguće je sve zeznuti prežderavanjem poslije, ali zato je tu procjena psihologa i psihijatra (na jednom drugom forumu sam upoznala osobe koje nisu prošle kod njih i nije im odobrena operacija).
Možda zvučim prenapadno, ali ja iskreno vjerujem da ovim hirurškim zahvatom sebi spašavam život.
Pozdrav svima.