BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Locked
madner

#976 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by madner »

Ja podrzavam rad, kao i nastojanje reisa da bude aktivniji u politici.

Kada dobije svoje glasove nece moci imati vise uticaja od doticnog broja.
zateznistub

#977 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by zateznistub »

homar wrote:Moram istaći da ovi ljudi koji žele zatrti mišljenje drugima da je bolje da sebe preispitaju da li zabranama krše osnovna ljudska prava. Danas u svijetu, pa i kod nas možeš osnovati udruženje od tri lica i djelovati kao pravni subjekt. Ja u potpunosti podržavam osnivanje BANU, ali podržavam i ANUBIH i ove dvije institucije jedna drugu ne isključuju. Tačno je da dosadašnji rad u ANU više je ličio na udruženje staraca koji žive na lovorikama. Formiranjem BANU pojačat će se konkurencija u naučnoj sveri, pa "ko može bolje, široko mu polje". Negiranjem i zahtjevima da se ukine BANU, osporava se Bošnjacima kao narodu pravo da se afirmišu kao relevantan faktor na Balkanu. Koga to može ugroziti BANU, nikoga, osim dati jasan odgovor u politici, ekonomiji, nauci i kulturi i ulozi Bošnjak kao faktora na ovim prostorima.

Mišljenja sam da dio ljudi koji kritikuju BANU to rade zbog svoje nacionalne neosvešćenosti, njima niko ne brani da se formira i još neka Akademija nauka i umjetnosti.
BiH kao drzavu, mene kao Bosanca! Je li dovoljno ili treba još? Osnovni razlog osnivanja BANU-a je, po meni, pripojenje RS-a Srbiji te Sandžaka "nama". Meni kao Bosancu Islamske vjeroispovjesti to ne odgovara i to kategorički odbijam cak kao ideju.
VjecitiStudent

#978 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by VjecitiStudent »

homar wrote:Moram istaći da ovi ljudi koji žele zatrti mišljenje drugima da je bolje da sebe preispitaju da li zabranama krše osnovna ljudska prava. Danas u svijetu, pa i kod nas možeš osnovati udruženje od tri lica i djelovati kao pravni subjekt. Ja u potpunosti podržavam osnivanje BANU, ali podržavam i ANUBIH i ove dvije institucije jedna drugu ne isključuju. Tačno je da dosadašnji rad u ANU više je ličio na udruženje staraca koji žive na lovorikama. Formiranjem BANU pojačat će se konkurencija u naučnoj sveri, pa "ko može bolje, široko mu polje". Negiranjem i zahtjevima da se ukine BANU, osporava se Bošnjacima kao narodu pravo da se afirmišu kao relevantan faktor na Balkanu. Koga to može ugroziti BANU, nikoga, osim dati jasan odgovor u politici, ekonomiji, nauci i kulturi i ulozi Bošnjak kao faktora na ovim prostorima.

Mišljenja sam da dio ljudi koji kritikuju BANU to rade zbog svoje nacionalne neosvešćenosti, njima niko ne brani da se formira i još neka Akademija nauka i umjetnosti.
E nek si ti to nama rekao, nacionalno osvešćen i 100% nacionalno svestan :oops:
nosara

#979 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by nosara »

:lol:

Oni mogu ugrozit samo Bosnjake, to je istina... Nikog drugog... I to ce, ako se ne zaustave, i uciniti... :|
VjecitiStudent

#980 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by VjecitiStudent »

Srecom, sve sto je reis Ceric podrzao zadnjih nekoliko godina, propalo je, od Harisovog ustava, preko Bakirove kandidature za sefa SDA, do Radoncica.
Drzim fige da se ova izvanredna statistika nastavi :D
Area_51

#981 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Area_51 »

Losa analogija, losih protagonista. Skup sa vecim sljamom odavno nisam vidio. Svi koji propadose vec, sto u politici ili u vjerskim zajednicama, sebe proglasise akademicima. Pa Dobrica Cosic, kad se fatao SANU, nije zvao popove i svestenike na sjednice, a ovdje neki mafiozo hodza Zukorlic, osniva akademiju. Prestrasno.
zateznistub

#982 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by zateznistub »

Area_51 wrote:Losa analogija, losih protagonista. Skup sa vecim sljamom odavno nisam vidio. Svi koji propadose vec, sto u politici ili u vjerskim zajednicama, sebe proglasise akademicima. Pa Dobrica Cosic, kad se fatao SANU, nije zvao popove i svestenike na sjednice, a ovdje neki mafiozo hodza Zukorlic, osniva akademiju. Prestrasno.
E sad se cuvaj, kad navale branioci lika i dela Zuke imama. :thumbup:
Banksy

#983 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Banksy »

Postoji li ikakva zakonska mogućnost da Cerić dobije još jedan mandat, ili mu je ovo definitivan kraj na ovoj poziciji na kojoj je?
nellington

#984 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by nellington »

Htio sam otvoriti zasebnu temu, ali da se ne razvodni diskusija na više threadova, ide ovdje pitanje: Šta djeca znaju o ANU? Šta smatrate da je zadatak ANU? Pitanje je i za jedne (antiBANU) i za druge (proBANU).
zateznistub

#985 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by zateznistub »

Banksy wrote:Postoji li ikakva zakonska mogućnost da Cerić dobije još jedan mandat, ili mu je ovo definitivan kraj na ovoj poziciji na kojoj je?
Kategoricno NE, zato i hoc da se uhjebi u Ba(BA)NU :)
Area_51

#986 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Area_51 »

Banksy wrote:Postoji li ikakva zakonska mogućnost da Cerić dobije još jedan mandat, ili mu je ovo definitivan kraj na ovoj poziciji na kojoj je?
@banksy
Moraju promijeniti Ustav Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, kojim je reguliran broj mandata. Kako to rece Necko Latic, treba promijeniti taj papir i omoguciti Cericu da bude dozivotni reis, jer se on jedini zalaze za nas Bosnjake. Sto je strasno, odnosi se na to da to on bas i pokusava. Da hoce proci, pa da ga malo propitamo o totalitarnim sistemima i dozivotnim predsjednicima. :-D

@nellington
Znamo majstore sta je zadatak Akademije nauka i umjetnosti, pa je bas zato jako zalosno da jedan hodza iz provincije u istoj toj provinciji, daje sebi za pravo da osnuje nesto tako snazno i jos sa etnickim obiljezjem Bosnjaka. Jel neko pitao Bosnjake hoce li oni tako nesto i da im to pravi Zukorlic. Taj sebi svasta dozvoljava, a zna kako kod nas u Bosni zavrse ti horozi. Valjda zato i ne smije ovamo dolazit vise. I ne treba.
nosara

#987 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by nosara »

nellington wrote:Htio sam otvoriti zasebnu temu, ali da se ne razvodni diskusija na više threadova, ide ovdje pitanje: Šta djeca znaju o ANU? Šta smatrate da je zadatak ANU? Pitanje je i za jedne (antiBANU) i za druge (proBANU).
Zakonom je Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine stavljeno u zadatak da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, da organizira naučna istraživanja i umjetničke manifestacije, da objavljuje radove svojih članova i saradnika Akademije i da u cjelini brine o stanju i razvoju nauke i umjetnosti u zemlji... :D
VjecitiStudent

#988 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by VjecitiStudent »

MuaDib wrote:Pošto je zatvorena tema o BANU-u zbog raznoraznih trolova, otvoram ovu temu, povodom intervjua koji je dao reis Cerić povodom toga, gdje po svemu sudeći nastoji se obračunati sa ANUBiH. :x :x
REIS CERIĆ O AKADEMIJI NAUKA I UMJETNOSTI BIH (ANUBIH): Jeste li čuli da je bilo koga poučila nečemu, ima li bilo kakav program, bori li se za bilo koga?
Utorak | 14.06.2011.

Reisu-l-ulema o BANU

Ova Akademija nauka i umjetnosti je to što su Bošnjaci čekali više od sto godina. I samo zbog prvog predsjednika Bošnjačke akademije dr. Ferida Muhića koji je iz Zavidovića, naš Bošnjak koji živi u Skoplju, zato što nije imao slobodu da živi u svom vlastitom gradu nego je morao ići, a takvih akademika je širom svijeta.

...
Evo jos jedne lazi MuCe-a: niko naucnika Ferida Muhica nije otjerao u Skopje, jer Ferid Muhic zivi u Skopju od svoje petnaeste godine.
Professor Muhić was born on 8th of June 1943, in Mahoje (Zivadovići), the very heart of Bosnia. He lives in Skopje since 1958. He finished his BA studies at the Department of Philosophy-Faculty of Philosophy in Skopje; his MA (1972) and PhD (1980) studies in the fields of philosophy and philology at the University of Belgrade. Professor Muhić spent a year on postgraduate studies in the USA, after being rewarded with w Fulbright scholarship.
http://www.fzf.ukim.edu.mk/index.php?op ... lang=en-GB
Bice da su ga vec ko petnaestogodisnjaka, zli i zavidni Zavidovicani protjerali, sluteci o kome se radi. :D
Banksy

#989 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Banksy »

Area_51 wrote:
@banksy
Moraju promijeniti Ustav Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, kojim je reguliran broj mandata. Kako to rece Necko Latic, treba promijeniti taj papir i omoguciti Cericu da bude dozivotni reis, jer se on jedini zalaze za nas Bosnjake. Sto je strasno, odnosi se na to da to on bas i pokusava. Da hoce proci, pa da ga malo propitamo o totalitarnim sistemima i dozivotnim predsjednicima. :-D
Eh, to i mislim. Može li se promijeniti PAPIR, postoji li način?
VjecitiStudent

#990 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote: Eh, to i mislim. Može li se promijeniti PAPIR, postoji li način?
Zlaja ga je uspio promijeniti, valjda ce i reis.
tataćusak

#991 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by tataćusak »

Kakva ANU zar to uopšte postoji? Jel' to ono "krug 99"?
Smiješni ste, pa svi dobro znamo da je ovo što Reis kaže "da ništa ne rade" tačno. Ja još nisam čuo da mi to "imamo" dok nisu osnovali BANU.
Podjela BiH, pripajanje Sandžaka :-) :-) :-) . Ko to potura te bolesne ideje?
zonbirile

#992 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by zonbirile »

Životopis Ferida Muhića

Dr. Ferid Muhić, makedonski filozof i pjesnik bošnjačkog porijekla, rođen je 1943. u selu Mahoje u srednjoj Bosni, ali već 50 godina živi u Skoplju, gdje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta ‘Ćiril i Metod’ predaje novovjeku i suvremenu filozofiju, te filozofsku antropologiju i filozofiju politike. Gostujući je profesor na više američkih, europskih i azijskih sveučilišta te savjetnik predsjednika Republike Makedonije.
---------------------------------------------
ružno uvijek iznova vrhovnog vjerskog vladara hvatati u laži,pa ne stoji tvrdnja da nije mogao ovde raditi,otišao je u Makedoniju sa 13g-toliko o reisu.
Banksy

#993 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Banksy »

REIS CERIĆ O AKADEMIJI NAUKA I UMJETNOSTI BIH (ANUBIH): Jeste li čuli da je bilo koga poučila nečemu, ima li bilo kakav program, bori li se za bilo koga?

Ova Akademija nauka i umjetnosti je to što su Bošnjaci čekali više od sto godina. I samo zbog prvog predsjednika Bošnjačke akademije dr. Ferida Muhića koji je iz Zavidovića, naš Bošnjak koji živi u Skoplju, zato što nije imao slobodu da živi u svom vlastitom gradu nego je morao ići, a takvih akademika je širom svijeta.

Boldirano je presmiješno, ali je naslov opak i krajnje destruktivan.

I šta onda predlaže reis? Da raspustimo ANUBiH? Da onda demontiramo sve institucije i ustanove s BiH predznakom i zamijenimo ih onim etničkim?
VjecitiStudent

#994 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by VjecitiStudent »

tataćusak wrote:Kakva ANU zar to uopšte postoji? Jel' to ono "krug 99"?
Smiješni ste, pa svi dobro znamo da je ovo što Reis kaže "da ništa ne rade" tačno. Ja još nisam čuo da mi to "imamo" dok nisu osnovali BANU.
Evo ti pa se informisi http://www.anubih.ba

Ocito da je veliki broj novih clanova foruma toliko impresioniran radom SANU-a pa sad svi ocekuju od nacionalnih akademija da se slicno ponasaju.
Zar je jedini zadatak drzavnih akademija da pisu krvave nacionalne programe?
Banksy

#995 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Banksy wrote: Eh, to i mislim. Može li se promijeniti PAPIR, postoji li način?
Zlaja ga je uspio promijeniti, valjda ce i reis.
Strpi se, još par godina i Salko je punoljetan.
Patron of Formello

#996 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by Patron of Formello »

U emotivnom obraćanju na Osnivačkoj skupštini Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti (BANU), reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) kazao je da se prsti Beograda šire po BiH i da onaj (Željko Komšić, op.a.) koji je prijetio Vojislavu Koštunici da će mu odsjeći prste, "ne samo da ih nije odsjekao, već ih je i produžio". :-) :-) :-)

Reis Cerić je poručio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da on 'ne vodi brigu o Hrvatima u BiH, već o svojim građanima u Novom Pazaru'. Hrvatima je pak poručio da im je bolje da ih brani svatko na svijetu, osim Tadića.

Govoreći o bošnjačkom identitetu, istakao su Bošnjaci jedini narod svijeta koji ni na šalterima nije nazivan svojim pravim imenom.

- Zato otac srpske nacije kada govori o Bošnjacima kaže da smo mi muslimani pod imenom Bošnjaka. Nadam se da će nas Ćosić čuti odavde iz Novog Pazara. Gospodine Ćosić, mi smo Bošnjaci! Dobro upamti i dobro zapiši, jer kad se bude pisao Treći Memorandum SANU-a, neće se moći pisati dok se ne pročita naša deklaracija BANU-a... Naizgled mala Bošnjačka akademija se toliko proširila, pa mi već šaljemo ruku našoj braći u Albaniji i kažemo: "Pružamo vam ruku, da budemo zajedno, vaša Albanska i naša Bošnjačka akademija znanosti i umjetnosti" - poručio je reis Cerić.

Dodao je da Bošnjaci pružaju ruku i Srpskoj i Hrvatskoj akademiji znanosti pod uvjetom da nauče kako se zovu Bošnjaci i kako se zove njihova domovina.

Nadalje, osvrćući se na stanje Bošnjaka, istakao je da je naš sunarodnjak danas «objektivan samo kad je protiv sebe» i «kada ne želi govoriti o svojoj naciji, jer se boji da će biti proglašen nacionalistom». Isto tako, bošnjački intelektualac je dobar samo onda kada želi pljuvati na svoju vjeru i narod, odnosno kada ih se stidi.

- Nastavit ćemo osnivati institucije... Ova Akademija je mjesto gdje ćemo zbrajati, okupljati Bošnjake i biti na jednom mjestu, kao jedno tijelo i jedna duša. Braniti se i obraniti od svih napada i biti svjesni svoje samobitnosti i svog prava na Balkanu. Mi imamo samo jedan zahtjev, a to je da hoćemo da imamo sve što imaju svi narodi na Balkanu i u Europi.

Naucnici svih zemalja ujedinite se. :oops: :D
nosara

#997 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by nosara »

tataćusak wrote:Kakva ANU zar to uopšte postoji? Jel' to ono "krug 99"?
'ta ce akademici...! :lol:
Last edited by nosara on 15/06/2011 12:09, edited 1 time in total.
LeonardoAC

#998 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by LeonardoAC »

Image

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
nellington

#999 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by nellington »

Patron of Formello wrote: Naizgled mala Bošnjačka akademija se toliko proširila, pa mi već šaljemo ruku našoj braći u Albaniji i kažemo: "Pružamo vam ruku, da budemo zajedno, vaša Albanska i naša Bošnjačka akademija znanosti i umjetnosti" - poručio je reis Cerić.
Zaboravio je predložiti braći na Kosovu da ukinu svoju Akademiju, jer postoji Albanska akademija.
VjecitiStudent

#1000 Re: BANU u službi rušenja BiH!!!!!

Post by VjecitiStudent »

zonbirile wrote:Životopis Ferida Muhića

Dr. Ferid Muhić, makedonski filozof i pjesnik bošnjačkog porijekla, rođen je 1943. u selu Mahoje u srednjoj Bosni, ali već 50 godina živi u Skoplju, gdje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta ‘Ćiril i Metod’ predaje novovjeku i suvremenu filozofiju, te filozofsku antropologiju i filozofiju politike. Gostujući je profesor na više američkih, europskih i azijskih sveučilišta te savjetnik predsjednika Republike Makedonije.
---------------------------------------------
ružno uvijek iznova vrhovnog vjerskog vladara hvatati u laži,pa ne stoji tvrdnja da nije mogao ovde raditi,otišao je u Makedoniju sa 13g-toliko o reisu.
Slagao je izgleda i Ferida
O tome da se ova institucija dovodi u vezi sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem, koji je bio predsednik inicijativnog odbora, profesor Muhić kaže:
“Ja ću dopuniti - ne samo muftija u Srbiji Muamer Zukorlić, već i reisu –l- ulema u Bosni Mustafa Cerić, koji je doktorirao filozofiju na Čikaškom univerzitetu. Ovo koliko da se zna da to nisu zatvoreni tipovi intelektualaca koji ne znaju ništa osim onog što je povezano sa religijom.
http://www.danas.org/content/regija_bos ... 34884.html
Dr. Mustafa Ceric
After his arrival in the United States, he learned to speak english at a very quick pace. He also began taking courses at the University of Chicago in the pursuit of a Ph.D in Islamic Theology.
http://www.sunnah.org/history/Scholars/ ... _ceric.htm
Locked