Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
kasparaov

#976 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by kasparaov »

VjecitiStudent wrote:
StupskaBitanga wrote:
VjecitiStudent wrote:Evo kako izgleda "drzava za covjeka" u praksi.

Nakon sto je struja poskupjela za 33%, federalna vlada je donijela odluku da socijalne kategorije velikodusno subvencionira sa iznosom koji "maksimalno može iznositi 5,50 KM kod JP Elektroprivrede BiH d .d. Sarajevo, odnosno 7,00 KM za JP Elektroprivredu HZHB d.d. Mostar, u zavisnosti od utroška struje u obračunskom periodu."
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/sj ... _saopcenje
u cemu je problem??
fkt ja nas narod ne kontam
Svasta
Poskupis drzavni proizvod puno, pa onda sirotinji vratis mrvice, jel' to u duhu "drzave za covjeka"?
PA POSKUPLJENJ OD 30 POSTO NA 20 kM je 6 km sto odgovra ovom subvenciranju,a penzioner ne moze potrositi vise od 20 km struje
ali lopine iz privrede su dostavile racune koje su z aobracun od 1 od 9 ovog mjeseca jednake racunima za 2 mjeseca :S :S
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#977 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

kasparaov wrote:PA POSKUPLJENJ OD 30 POSTO NA 20 kM je 6 km sto odgovra ovom subvenciranju,a penzioner ne moze potrositi vise od 20 km struje
:shock: Koliko , ljudi, vi plaćete račune za struju? Ovo mi nikako nije jasno, kako 20KM? Perilica, pegla (dakle neka penzioneri peru na ruke i nek hodaju zgužvani), da ne govorim o klimi, ali eto, ventilator na ovim vrelinama, nikako, baš nikako ne mogu biti 20KM. Bojler? Štednjak?
StupskaBitanga

#978 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by StupskaBitanga »

svi ljutnju prebadite na Vahida H., onog potrcka Jerlagica i poglavicu Lepog
Alfons Kauders

#979 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

Nakon sto je struja poskupjela za 33%, federalna vlada je donijela odluku da socijalne kategorije velikodusno subvencionira sa iznosom koji "maksimalno može iznositi 5,50 KM kod JP Elektroprivrede BiH d .d. Sarajevo, odnosno 7,00 KM za JP Elektroprivredu HZHB d.d. Mostar, u zavisnosti od utroška struje u obračunskom periodu."

Ne lupetaj
Regulatorna komisija za električnu energiju FBiH (FERK) danas je na sjednici u Mostaru donijela odluku o povećanju cijena struje za domaćinstva od 15,77 posto, što je za 30-ak posto manje u odnosu na postotak kojeg je tražila Elektroprivreda BiH.

Tako će, prema ovoj odluci FERK-a prosječni račun jednog domaćinstva za struju, koji iznosi 37 KM, biti povećan na 43,60 KM.
Prosjecni racun skocio 6,6KM, subvencija 5,5 do 7KM
ReD aka Socijalista

#980 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ReD aka Socijalista »

Sto nam se vjeciti trudi :D Izgleda ide po brdima objasnjavati ljudima matematiku :o
Prpa.ba

#981 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Prpa.ba »

Alfons Kauders wrote: Ne lupetaj
Regulatorna komisija za električnu energiju FBiH (FERK) danas je na sjednici u Mostaru donijela odluku o povećanju cijena struje za domaćinstva od 15,77 posto, što je za 30-ak posto manje u odnosu na postotak kojeg je tražila Elektroprivreda BiH.

Tako će, prema ovoj odluci FERK-a prosječni račun jednog domaćinstva za struju, koji iznosi 37 KM, biti povećan na 43,60 KM.
Zar nije ukinuta ljetna tarifa, a na zimsku poskupljenje ~16%, tj. efektivno 32% u odnosu na ljetnu tarifu (po kojoj je izasao posljednji racun)
VjecitiStudent

#982 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:

Ne lupetaj

Jesi li mozda pogledao svoj zadnji racun i uporedio ga sa proslim?
Takodjer, penzioner, ako zeli da se zimi grije na struju, subvenciju nece primati, jer subvencija vrijedi samo za one koji potrose manje od 268 kWh mjesečno.
Alfons Kauders

#983 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote: Jesi li mozda pogledao svoj zadnji racun i uporedio ga sa proslim?
Takodjer, penzioner, ako zeli da se zimi grije na struju, subvenciju nece primati, jer subvencija vrijedi samo za one koji potrose manje od 268 kWh mjesečno.
nisam obracao paznju... zivim u dva stana tako da i nemam neki prosjek, zavisi koliko dana gdje provedem...

znaci subvencija je 5 maraka... prosjecnu penziju su im digli 5%... odnosno 15 maraka na najnizu... i sad opet ispada da su lose prosli...

eto ako je i rast 32% (sto je istina samo ljeti, zimi je rast 15 kako sam i naveo), koliko je onda stariji bracni par morao potrositi struje da im poskupljenje dodje vise od 20 maraka? trebali su trositi 60 maraka ljeti... i 120 maraka zimi...

to naravno pod uslovom da samo jedan od bracnih drugova prima penziju, i to najnizu... ako oba primaju najnizu ili zagarantovanu, opet ce proci bolje nego prije povecanja penzija i cijena struje...

al dzaba ja to tebi pricam, jel tako? :D
KatarinaKosaca

#984 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

500KM nije najniža, pa tako ni subvencionirana (sa 5KM :-) ) kategorija. Da li netko od dežurnih branilaca neobranjivog živi i uspjeva da preživi sa 500KM i novim valom poskupljenja uvjetovanim rastom cijene struje?
Da ne govorim o nezaposlenim, koji ni 200KM nemaju... Dakle, koliko god se trudili da mi objasne kako ovo nije udar na standard svih građana, teško će uspjeti. Sad, ko je prvi počeo, ko je predložio, pika se onaj ko je napravio.
Alfons Kauders

#985 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:500KM nije najniža, pa tako ni subvencionirana (sa 5KM :-) ) kategorija. Da li netko od dežurnih branilaca neobranjivog živi i uspjeva da preživi sa 500KM i novim valom poskupljenja uvjetovanim rastom cijene struje?
Da ne govorim o nezaposlenim, koji ni 200KM nemaju... Dakle, koliko god se trudili da mi objasne kako ovo nije udar na standard svih građana, teško će uspjeti. Sad, ko je prvi počeo, ko je predložio, pika se onaj ko je napravio.
vidis sve je to subjektivno... :D

npr. kod mene je 15KM 5% od 300KM...

a kod tebe od 500KM... :D
KatarinaKosaca

#986 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:vidis sve je to subjektivno... :D

Nije čak ni duhovito. Penzija od 500KM nije najniža, pa tako nije ni subvencionirana. Pitam te da li možeš preživjeti mjesec sa 500KM? Ja ni subjektivno ni objektivno ne mogu, taman da meditiram i ne jedem
madner

#987 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Tipicno argumentiranje jedne stvari preko potpuno druge stvari. Logika 0 bodova. :roll:
Alfons Kauders

#988 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:vidis sve je to subjektivno... :D

Nije čak ni duhovito. Penzija od 500KM nije najniža, pa tako nije ni subvencionirana. Pitam te da li možeš preživjeti mjesec sa 500KM? Ja ni subjektivno ni objektivno ne mogu, taman da meditiram i ne jedem
duhovito jeste, itekako... :D

ja sam napisao worst case scenarij i pokazao da cak ni u njemu ta kuknjava za penzionere ne pali...

sto se tice prezivljavanja, ja sedmicno trosim te pare tako da sumnjam da bi mogao izgurati mjesec na njima... ali opet ne vidim kakve veze to ima s ovom temom... demagogija i patetika nisu argumenti
KatarinaKosaca

#989 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:
ja sam napisao worst case scenarij i pokazao da cak ni u njemu ta kuknjava za penzionere ne pali...
A dakle, onaj ko ima 500KM penzije nije penzioner :roll:
Alfons Kauders wrote:sto se tice prezivljavanja, ja sedmicno trosim te pare tako da sumnjam da bi mogao izgurati mjesec na njima... ali opet ne vidim kakve veze to ima s ovom temom... demagogija i patetika nisu argumenti
Kako nema veze? koliko građana je prinuđeno da živi sa 500KM? I još im se direktno udara na standard. I to je tebi demagogija
Alfons Kauders

#990 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:
A dakle, onaj ko ima 500KM penzije nije penzioner :roll:
Alfons Kauders wrote:sto se tice prezivljavanja, ja sedmicno trosim te pare tako da sumnjam da bi mogao izgurati mjesec na njima... ali opet ne vidim kakve veze to ima s ovom temom... demagogija i patetika nisu argumenti
Kako nema veze? koliko građana je prinuđeno da živi sa 500KM? I još im se direktno udara na standard. I to je tebi demagogija
ko ovdje je pomenuo tih nekih 500km?

ti

stoga sama sebi odgovori na to pitanje

ja sam tek naveo prosjecni rast najnize penzije, kraj price.... rast za vece penzije je bio jos veci - moji starci su dobili 40 i 50 km vece penzije... mislis da njih boli neka stvar za 10 maraka vecim racunom za struju? bracni par sa dvije garantovane penzije od 400 i kusur maraka je na povecanju penzije bio "dobar" 40 maraka... opet su u plusu...

sto se tice gradjana koji zive sa 500km, sta predlazes? da im dijelimo pare? da ih oslobodimo obaveze placanja struje? sta?

bih i nakon poskupljenja ima najjeftiniju struju u regiji, da i ne pominjem ostatak evrope... ako ti se ne svidja, na sljedecim izborima fino zaokruzi "sbih" i trazi da heco opet bude ministar... onda cemo imati jeftiniju struju za vrijeme njegovog mandata, a EP ce napraviti par stotina miliona gubitka i otici na bubanj... i onda ode kilovat struje ce ti biti 30-40 feniga, ko ostatku evrope, pa bujrum...
KatarinaKosaca

#991 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

sto se tice gradjana koji zive sa 500km, sta predlazes? da im dijelimo pare? da ih oslobodimo obaveze placanja struje? sta?
:D Neće jezik (tastatura) na krivo :D

Da ih ne izlažete novim poskupljenjima svih vrsta koji su neminovni nakon poskupljenja struje, na primjer.
Last edited by KatarinaKosaca on 19/07/2011 13:54, edited 1 time in total.
kasparaov

#992 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by kasparaov »

KatarinaKosaca wrote:
Da im ne izlažete novim poskupljenjima svih vrsta koji su neminovni nakon poskupljenja struje, na primjer.
da li je tim ljudima neko kriv sto nije ganjo skolu?pa radi za minimalac,ja ne poznajem nikog obrazovanog sa 500 km
madner

#993 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Pa ne dijeli vlada pare iz svog dzepa nego iz mog :roll:

Sjo logicara...
KatarinaKosaca

#994 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

kasparaov wrote:da li je tim ljudima neko kriv sto nije ganjo skolu?pa radi za minimalac,ja ne poznajem nikog obrazovanog sa 500 km
Koji bezobrazluk! Ne volim iznositi osobne stvari. MOja m ama je "ganjala školu": ima nešto oko 550KM penzije. Svaki mjesec joj dajem, jer ne bi preživjela.
A vidim da i ti ganjaš školu pravo :D
kasparaov

#995 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by kasparaov »

KatarinaKosaca wrote:
kasparaov wrote:da li je tim ljudima neko kriv sto nije ganjo skolu?pa radi za minimalac,ja ne poznajem nikog obrazovanog sa 500 km
Koji bezobrazluk! Ne volim iznositi osobne stvari. MOja m ama je "ganjala školu": ima nešto oko 550KM penzije. Svaki mjesec joj dajem, jer ne bi preživjela.
nisi me dobro shvatila ali et
kod nas svako hoce da ima auto,stancinu,lcd a zali se na sve
pa dajte ljudi hocete luksuz il necete
KatarinaKosaca

#996 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

kasparaov wrote:nisi me dobro shvatila ali et
kod nas svako hoce da ima auto,stancinu,lcd a zali se na sve
pa dajte ljudi hocete luksuz il necete
Ne govorimo o luksuzu nego o penzionerima. Jako jednostavno.
Alfons Kauders

#997 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
:D Neće jezik (tastatura) na krivo :D

Da ih ne izlažete novim poskupljenjima svih vrsta koji su neminovni nakon poskupljenja struje, na primjer.
ja ih ne izlazem nicemu - radim u maloj privatnoj firmi, iskljucivo za izvoz, 0% prihoda iz bih...

a ti sad fino pokusaj objasniti kako sam to ja "izlozio" sirotinju nekim poskupljenjima...
Alfons Kauders

#998 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
ok, dva pitanja onda...

koliko joj je narasla penzija ove godine?

koliko joj je skocio racun za struju?
KatarinaKosaca

#999 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:a ti sad fino pokusaj objasniti kako sam to ja "izlozio" sirotinju nekim poskupljenjima...
Jesi li ti ovo napisao ili ja
Alfons Kauders wrote:sto se tice gradjana koji zive sa 500km, sta predlazes? da im dijelimo pare? da ih oslobodimo obaveze placanja struje? sta?
Na prvo lice množine se odgovara u drugom licu množine ;-)

Što se tiče druga dva pitanja, zaista ne znam, pitaću je. Ne radi se o značajnom povećenju, a realnom nikako (Realno povećanje je odnos primanja i fiksnih rashoda u konkretnom slučaju povećanih rashoda za poskupljenja. Postojeća i nadolazeća, odlukom o povišenju cijene struje.

btw...Valjda se furaš na isljednika sa postavljanjem pitanja ultimativnim tonom :D
Alfons Kauders

#1000 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:a ti sad fino pokusaj objasniti kako sam to ja "izlozio" sirotinju nekim poskupljenjima...
Jesi li ti ovo napisao ili ja
Alfons Kauders wrote:sto se tice gradjana koji zive sa 500km, sta predlazes? da im dijelimo pare? da ih oslobodimo obaveze placanja struje? sta?
Na prvo lice množine se odgovara u drugom licu množine ;-)

Što se tiče druga dva pitanja, zaista ne znam, pitaću je. Ne radi se o značajnom povećenju, a realnom nikako (Realno povećanje je odnos primanja i fiksnih rashoda u konkretnom slučaju povećanih rashoda za poskupljenja. Postojeća i nadolazeća, odlukom o povišenju cijene struje.
prvo lice mnozine - drustvo... sto ukljucuje i mene, i tebe i sve penzionere... sta predlazes da mi kao drustvo uradimo kako bi pomogli ljudima koji prezivljavaju sa 500km i kako da sve to finansiramo?

a na osnovu cega zakljucujes da povecanje cijene struje nije realno? da li je stara cijena struje realna, kada je elektroprivreda pravila 100,000km gubitka dnevno? kako su se npr. u zadnje dvije godine kretale cijene ostalih energenata? cijena rada? koji su troskovi konsolidacije u rudnicima? itd... sta trebamo? prestati koristiti naftu na povrsinskim kopovima? smanjiti rudarima plate? ne placati im doprinose? ne ulagati u novu opremu, taman da ih usput vise gine pa da im ne placamo plate, kako bi raja placala fenig manje kad gleda sapunice?

ja sam care iz tuzle, mogu ti do sutra pricati o rudarima, uglju i struji... i o greskama nove i stare vlasti...
Post Reply