DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
Banksy

#976 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Banksy »

arte.fakt wrote:
nosara wrote:
nosara wrote:Varas se... U prvom valu, sa marincima se iskrcavaju pumpasi... Prva stvar koju ce pobunjenici morat potpisat je "prijateljski nadzor" nad busotinama i terminalima... Trajanje ugovora - neograniceno... Cijena ispumpane nafte - pa kome je to sada vazno...
Najgore je to sto pukovnik ima ugovore o investiranju sa zapadom... Dakle, oni samo stite svoje investicije...
Najebali su...
Mozda nece odmah, vec po pozivu pobunjenika, kad uspostave neku "demokratsku" vladu... A onda SPEKTAKL...
Nadji onaj film, pogledaj, jebi me ako ne padnes na guzicu...
Kakav Gadafi i pobunjenici... ONI uzimaju sve... Gotova stvar...
da se i ja slozim sa tobom
i ja,

i s ovim :D
nosara wrote: A sta, nas glas presudio u UN...? Retardirana stoka lobotomizirana... Prije samo par mjeseci popusili bi pukovniku za bilo kakav posao, sad mu zabijaju noz u srce... Koja stoka primitivna...
Nadam se da ce pukovnik zapamtit... I presjec... Ko nas jebe, kad smo glupi...
nosara

#977 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

VerticalHairFactor wrote:
Nema vise demokratskih promjena... Nigdje... Samo goli novac i interes... 2011. su se sjetili da im je lose bilo vjekovima, a pojma nemaju da je to bio raj sta ih tek ceka...

Daj primjer jedne uspjesno "demokratizirane" zemlje od 1990. i ja cu usutit...
Vidi, drug, ti narodi su satrani da bi ih se moglo pljačkati - ali, objektivno, njihova historija je pokazala da oni imaju civilizacijske kapacitete. Ovo što se dolje dešava je proces, i najvažnije je da Ameri, a i niko drugi, apsolutno nema kontrolu nad tim procesom. Ovo u Libiji je neminovnost nakon Egipta. Nakon Egipta promjene će se desiti u cijelom arapskom svijetu - ne možda, MORAJU se desiti. Egipat je Arapima temeljni uzor. Egipćani su najpismeniji, najobrazovaniji, ima ih 80 miliona, star je to narod, ali narod koji je sačuvao vitalnost, optimizam i želju za boljim sutra. Ako tamo ide u pravcu demokratizacije i u KSA će, neminovno.
E, sad, nisu se 2011. sjetili da im je loše - kad sam ja kao dijete bio u Libiji, pobunila se jedna brigada nadomak Tripolija; svi su završili na vješalima, a uposlenicima i njihovoj djeci nije bilo dozvoljeno mjesec dana izaći u Tripoli. Teško je povjerovati da su Libijci siromašniji od Tunižana, koji imaju samo more i plaže, a zemlja sa najviše nafte u Africi, a ima ih k'o Bosanaca. Kako da im ne bude bolje, pa makar će imati nekakav oblik lokalne samouprave, makar će se to bogatstvo od nafte ravnomjernije raspoređivati - ovu revoluciju ne vodi neki "vođa", imaju jako dobro organiziran nacionalni savjet, vodi ga bivši ministar pravde, ali i to je prelazno tijelo do izbora. I u Egiptu je prelazno tijelo do izbora. Nema više zahebancije, oni su pokazali da su mesom i krvlju spremni ostvariti što hoće, i tu nema zahebancije - zato su se Ameri i Zapad pogubili. Prijetnja avionima i kamionima, koji će taj narod poubijati i pokopati više ne pije vode.
Ne idealiziram ja demokratiju - i nije zapadni primjer demokratije to što se mora i na Marsu implementirati, i .ebe se Zapadu za demokratiju, oni hoće samo neoliberalni kapitalizam kao kod nas da popljačkaju što mogu - jer, upravo Zapad je najtanji sa poštivanjem tuđih ljudskih prava (za ono što su postigli kod sebe, skidam kapu i duboko se klanjam).
Samo kažem, u arapskom svijetu je na sceni apsolutno buđenje, želja da se revitaliziraju vrijednosti iz svijetlih perioda njihovog civilizacijskog postignuća; u skladu sa današnjim specifičnostima - jer, ne zaboravimo, oni se nikada, ali nikada neće odreći svoje kulture, što je za Zapad zapravo demokratiziranje istoka, i tu je Zapad i napravio fulu u odnosu sa svojim prvim i najbitnijim susjedima. Na šta će cjelokupna slika ličiti za 5, 10, 15 godina, vidjet ćemo, ali ovo je definitivno restruktuiranje svjetskog poretka.
Gdje sam ja naveo da su ti ljudi dole svjesni sta ih ceka i da bi, da jesu, na ovaj nacin ulazili u pakao...?

Neka vrijeme pokaze... Dosadasnja iskustva govore da su tek usli u zrvanj... Ja im zelim najbolje, ali mislim da su se zajebali... Cak ni u Egiptu, ni u jednom trenutku, od 80 miliona ljudi na ulici nije bilo vise od par stotina hiljada... Vidjecemo...
mrtva kokoš

#978 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by mrtva kokoš »

odobreni zracni napadi od strane zna se koga. :x :x

nedaj se generale :( :( :( :(
Bezimendzic

#979 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Bezimendzic »

Haj'mo mali breakdown - ko šta radi ovdje:
- SAD se formalno ne upliće u sukob u Libiji, izražavaju načelnu podršku promjenama i "solidarišu" sa pobunjenicima. Do jučer su bili protiv vojnih udara. Naravno da im, radi image-a, ne treba otvaranje još jednog fronta protiv muslimanske zemlje, posebno uzevši u obzir "uspješnost" intervencije u Afganistanu i Iraku. Zato su u ovom slučaju u prvi plan borbe protiv Gadafija gurnuli V. Britaniju...
- V. Britanija se pretvorila u prirepak i slijepog poslušnika američkog diktata. Vjerovatno se lijepe uz SAD kako bi imali osjećaj da se i njih "nešto pita"... Sjetimo se samo Blairovog držanja prilikom odlučivanja o vojnoj intervenciji poslije 11/9, malo je falilo da Bushu do lakata uleti u pakšu.
- Francuska gura u istom smjeru, ali u ovom slučaju ne zbog ljubavi prema Libiji, već da sačuva vlastiti obraz. Sjetimo se da je prva i jedina priznala pobunjeničku vladu, te bi u slučaju da Gadafi smiri situaciju, bila donja - izgubila bi nekakav šatro ugled u svjetskim okvirima, kao i dobru startnu poziciju koju bi imala sa novom libijskom vladom. Dodajmo tome i malo nikad ugaslog francuskog imperijalizma (Libiju nisu uspjeli poklopiti kad su išli na današnji frankofoni Magreb), kao i Sarkozyjev napoleonski kompleks...
Kroz uvlačenje drugih arapskih zemalja u intervenciju pokušavaju akciji dati legitimitet, a kandidata za ovo, vjerujem, ima...da su Arapi tako složni i jedinstveni, vraga bi Palestince 60+ godina istrebljivali k'o muhe...
Iza svega je ekonomski interes i trajnija destabilizacija regiona i država koje su krenule napredovati (recimo Egipat i Tunis su demolirali turizam u Evropi), briga njih za demokratiju, ljudska prava i slično... Ne mora biti da su sami inicirali ove nemire preko svojih agenata, ali su ih sigurno zdušno podržali (pobunjenici naoružani k'o da su iz NATO došli)...
Last edited by Bezimendzic on 18/03/2011 11:24, edited 1 time in total.
The 51st State

#980 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by The 51st State »

ali su rusi kurve najjace, sve satro zabrinuti, pa glas vako nako, a na kraju kupise kokice i cekaju da poskupi barel i pokupe kajmak...
VerticalHairFactor

#981 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by VerticalHairFactor »

Na kairskom Tehriru je u jednom momentu bilo 2 miliona ljudi, po izvještaju vojske koja je pretresla sve i jednog protestanta. Btw., svi su očekivali da će egipatska armija stati na stranu Mobaraka, no upravo je ta armija osigurala mogućnost da revolucija uspije. Nije dozvolila da "baltadžije", iliti kabadahije kako ih Arapi zovu, naprave pokolje koje sada rade plaćenici u Libiji. Tu i tamo ovi su ulijetali, snajperisali, ubijali, ali da napravo nešto organiziranog karaktera nisu mogli, jer bi ih pomela armija. Vojska je svjesna da siromašan i ojađen narod ne može plaćati poreze, da samim tim država propada, iliti postaje d.o.o Mobarakove familije i njegove raje, i tpo je razlog zbog kojeg su zaštitili svoju puku egzistenciju. Sada svi žele da država profunkcionira, ovi iz represivnog aparata ne zanju bil' u zemlju ili na nebo, Mobaraku je jučer u Americi zamrznuto 31,5 milijardi dolara u par američkih gradova - .ebo Bill Gatesa i Steve Jobsa, šta znaju amateri kako se zgrće novac - i bit će stavljeni na raspolaganje Egiptu...
Ovaj general koji je raspustio parlament nakon što su "zamolili Mobaraka da napokon da ostavku", jedva je čekao da preda vlast u ruke novoimenovanog premijera (gledao sam izravan prijenos na Al Jazeeri), koji je iz reda ustanika, kojeg su oni direktno izabrali, koji je dao ostavku u Mobarakovoj vladi prije ihihi godina, bio malo u zatvoru, i on je u prelaznom mandatu do izbora.
Svi su svjesni da je dolje vrag odnio šalu, i svi žele da napokon žive bolje a ne da ih vode "demokratski saveznici Zapada" tipa Mobaraka. Sa druge strane po prvi put postaje tipa Al Jazeere u potpunosti su ogolile svu brutalnu banalnost i nesuvislost arapskih tiranskih režima, i raji je prekipjelo i tu se priča završava..
nosara

#982 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

The 51st State wrote:ali su rusi kurve najjace, sve satro zabrinuti, pa glas vako nako, a na kraju kupise kokice i cekaju da poskupi barel i pokupe kajmak...
Na stranu sto su, generalno, supci, najvise su napredovali u medjunarodnim politickim odnosima... Ako ima kap vode u kamenu, oni ce je iscijedit, ako je u njihovom interesu...
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 05/05/2023 11:12, edited 1 time in total.
amrica

#984 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by amrica »

Francuzi će na Libiju udariti za nekoliko sati
Washington/London, 18.03.2011., 10:17 | B.V.

Snage odane Moameru Gadafiju gađale su danas topništvom grad Misratu u zapadnoj Libiji, koji je pod kontrolom pobunjenika. Kako je objavila francuska vlada, do vojnih udara na Libiju doći će za nekoliko sati.

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/francu ... danas.html
VerticalHairFactor

#985 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

jOFLA wrote:"Slabo" naoružani pobunjenici protiv Gadafija, marta devetog: odličan video i malo popratnog teksta.
I, ne samo ovaj VBR, imaju čak i dva-tri MiG-a 23, kojim su jučer potopili dva Gadafijeva broda a treći oštetili, plus zarobili Anvar-Afrikija tanker, kojeg je Gadafi pokušao prošvercovati na crno tržište: fino al Jazeera jučer prikazuje kako je usidren u Tobruku.
Nejednakost u naoružanju se prvenstveno odnosi na to da Gadafi ima oko 300 aviona, istina 30ak od toga su Su-ovi, čak ima i određen broj Su-32, kojima su Rusi odrali guzu Gruzijcima, vjerovatno najbolji avion za precizna i ubojita dejstva po zemlji, plus nevjerovatna aerodinamika i "avionika" (4.5 generacija). Ima tenkova k'o u priči - jučer su u Misrati ustanici zarobili 7 komada, a 5 uništili - dok naši infatilni mediji izvještavaju kako je "Pukovnik" povratio Misratu (jedini izvor mentalno poremećeni Sejful-islam i sljedbenici 3. teorije), ovi iz Al Jazeere snimaju borbe i zarobljavanje tenkova i transportera i to ide haman live.
Dobar dio vojske - većina da kažem iz istočnih oblasti - od početka je na strani ustanika, ali su oni slabo naoružani u odnosu na 5 sigurnosnih brigada (to nije regularna armija, brigade nose imena Gadafijeve djece), koje su moderno naoružane, imaju strahovitu avijaciju, artiljeriju, sposobni su za elektronsko ratovanje - već 3 mjeseca ometaju Al Jazeerin signal, recimo, tako da ih prenose zemljane postaje, i još samo NileSat, brodovlje, itd. Jedna lasta ne čini proljeće, pa ne čini par VBR-ova, kalašnjikovi i RPG-ovi "NATO armiju".
Problem sa "Pukovnikom" je da najveću volju za ubijanjem obične raje imaju plaćenici (2000$ dnevnica, prema izjavama koje sam vidio na Al Jazeeri), par pilota mu je već prebjeglo, par ih se katapultira i kaže da su oboreni...
Problem će biti kako reintegrirati Sirt (rodni pukovnikov grad i mjesto plemena Kazazife - čiji je on član), kad 3. teorija ode u PM.
arte.fakt

#986 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by arte.fakt »

VerticalHairFactor wrote:
jOFLA wrote:"Slabo" naoružani pobunjenici protiv Gadafija, marta devetog: odličan video i malo popratnog teksta.
I, ne samo ovaj VBR, imaju čak i dva-tri MiG-a 23, kojim su jučer potopili dva Gadafijeva broda a treći oštetili, plus zarobili Anvar-Afrikija tanker, kojeg je Gadafi pokušao prošvercovati na crno tržište: fino al Jazeera jučer prikazuje kako je usidren u Tobruku.
Nejednakost u naoružanju se prvenstveno odnosi na to da Gadafi ima oko 300 aviona, istina 30ak od toga su Su-ovi, čak ima i određen broj Su-32, kojima su Rusi odrali guzu Gruzijcima, vjerovatno najbolji avion za precizna i ubojita dejstva po zemlji, plus nevjerovatna aerodinamika i "avionika" (4.5 generacija). Ima tenkova k'o u priči - jučer su u Misrati ustanici zarobili 7 komada, a 5 uništili - dok naši infatilni mediji izvještavaju kako je "Pukovnik" povratio Misratu (jedini izvor mentalno poremećeni Sejful-islam i sljedbenici 3. teorije), ovi iz Al Jazeere snimaju borbe i zarobljavanje tenkova i transportera i to ide haman live.
Dobar dio vojske - većina da kažem iz istočnih oblasti - od početka je na strani ustanika, ali su oni slabo naoružani u odnosu na 5 sigurnosnih brigada (to nije regularna armija, brigade nose imena Gadafijeve djece), koje su moderno naoružane, imaju strahovitu avijaciju, artiljeriju, sposobni su za elektronsko ratovanje - već 3 mjeseca ometaju Al Jazeerin signal, recimo, tako da ih prenose zemljane postaje, i još samo NileSat, brodovlje, itd. Jedna lasta ne čini proljeće, pa ne čini par VBR-ova, kalašnjikovi i RPG-ovi "NATO armiju".
Problem sa "Pukovnikom" je da najveću volju za ubijanjem obične raje imaju plaćenici (2000$ dnevnica, prema izjavama koje sam vidio na Al Jazeeri), par pilota mu je već prebjeglo, par ih se katapultira i kaže da su oboreni...
Problem će biti kako reintegrirati Sirt (rodni pukovnikov grad i mjesto plemena Kazazife - čiji je on član), kad 3. teorija ode u PM.
sace demokratija u libiju ima narod uziva isto kao u iraku sto uzivaju ...
VerticalHairFactor

#987 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

arte.fakt, očigledno da nisi čitao sve što sam napisao. Težak zadatak, promisliti malo glavom i vidjeti da su se dolje pobunili Libijci, kojima je dopizdilo da čitaju Zelenu knjigu, nemaju općina, budu fukare pored nafte, i da im prijeti manijak, koji za sebe kaže da nije predsjednik, nego nešto više od toga - koji kaže potrošit ću milione da očistim Libiju, dar-dar (kuću po kuću), ferd-ferd (čovjeka po čovjeka), zenga-zenga (na libijskom narječju, selo-selo), dok sve pacove na podavim...
michio

#988 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

Nekako mi i ova pukovnikova vojska izgleda ohrndano. Pukovniče đe su pare :lol:
Hemel

#989 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Hemel »

Splinter wrote:odobreni zracni napadi od strane zna se koga. :x :x

nedaj se generale :( :( :( :(
nece im ostati duzan, nadam se...
arte.fakt

#990 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by arte.fakt »

VerticalHairFactor wrote:arte.fakt, očigledno da nisi čitao sve što sam napisao. Težak zadatak, promisliti malo glavom i vidjeti da su se dolje pobunili Libijci, kojima je dopizdilo da čitaju Zelenu knjigu, nemaju općina, budu fukare pored nafte, i da im prijeti manijak, koji za sebe kaže da nije predsjednik, nego nešto više od toga - koji kaže potrošit ću milione da očistim Libiju, dar-dar (kuću po kuću), ferd-ferd (čovjeka po čovjeka), zenga-zenga (na libijskom narječju, selo-selo), dok sve pacove na podavim...
daj bolan mani se te CNN propagande , cinjenica da je gadafi nije idealno rjesenje ali je znatno bolje od onoga sto ce zapad da donese ...
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 05/05/2023 11:13, edited 3 times in total.
madner

#992 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by madner »

michio wrote:Nekako mi i ova pukovnikova vojska izgleda ohrndano. Pukovniče đe su pare :lol:
Gadafijevi su za 10 dana presli preko 300 kilometara.
bosanska senzacija

#993 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by bosanska senzacija »

Kuku se onom kome Englezi i Francuzi zavode red u državi!

Amerika je tu naravno upletena u svaku moguću odluku i da se sve ovo dešava upravo pod njihovim patronatom. Jedina razlika u odnosu na Afganistan i Irak je što će jenkiji ovaj posao odraditi sa navučenim bijelim rukavicama, jer ipak je Obama dobitnik Nobelove nagrade za mir :lol:
Iz ovih dešavanja se može i vidjeti da žestoko kritikovane politike od strane njihovih nasljednika (Republikanci-Demokrati, Busha-Obama) su u stvari samo šarene laži za obmanivanje naroda, ništa se nije promjenilo. Sloboda za naftna polja je i dalje njihova glavna odrednica kada je u pitanju vanjska politika.

Znam i svjestan sam činjenice da mi kao država na baterije(varta zastava) nemamo snage da se odupremo velikim silama, ali ne mogu a da ne izrazim duboki prezir prema đubretu koje je odlučilo da i mi glasamo i učestvujemo u okupaciji Libije i to poslije svega onog što je Gadafi učinio za nas.
nosara

#994 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

bosanska senzacija wrote:Kuku se onom kome Englezi i Francuzi zavode red u državi!

Amerika je tu naravno upletena u svaku moguću odluku i da se sve ovo dešava upravo pod njihovim patronatom. Jedina razlika u odnosu na Afganistan i Irak je što će jenkiji ovaj posao odraditi sa navučenim bijelim rukavicama, jer ipak je Obama dobitnik Nobelove nagrade za mir :lol:
Iz ovih dešavanja se može i vidjeti da žestoko kritikovane politike od strane njihovih nasljednika (Republikanci-Demokrati, Busha-Obama) su u stvari samo šarene laži za obmanivanje naroda, ništa se nije promjenilo. Sloboda za naftna polja je i dalje njihova glavna odrednica kada je u pitanju vanjska politika.

Znam i svjestan sam činjenice da mi kao država na baterije(varta zastava) nemamo snage da se odupremo velikim silama, ali ne mogu a da ne izrazim duboki prezir prema đubretu koje je odlučilo da i mi glasamo i učestvujemo u okupaciji Libije i to poslije svega onog što je Gadafi učinio za nas.
To ce bit i nasa nacionalna tragedija... Samo polako, kad se svede racun... I kad se sazna koliko je kostalo ono sto je radjeno, a koliko je merhametli pukovnik placao i tek namjeravao da placa...
amrica

#995 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by amrica »

Danski avioni uzeli kurs prema Liiji, F-16
:run:
Uglednik

#996 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Uglednik »

Francuzi ga pustise niz vodu. Oficiri koje slao u Francusku na obuku su i napravili pobunu. (tj CIA agenda)

Trebao se davno uvezivat sa Rusima, a ne glumit nesvrstanost i davat koncesije zabarima. Ovako je ostao sam.
nosara

#997 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

Slusam BFBS na poslu... Kako su se samo smradovi nalozili da sravne Libiju... Neki analiticar kaze "bez trupa posao se ne moze zavrsiti"... Toliko o onom "nece se iskrcat"...
Hemel

#998 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Hemel »

nosara wrote:Slusam BFBS na poslu... Kako su se samo smradovi nalozili da sravne Libiju... Neki analiticar kaze "bez trupa posao se ne moze zavrsiti"... Toliko o onom "nece se iskrcat"...
mozda ce se i iskrcati ali kako ce se vratiti...ni jedan limeni sanduk nije vrijedan toga ali hajde...
madner

#999 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by madner »

Pukovnik proglasio primirje, kako bi izbjegao bombardovanje.
ljeljenca

#1000 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by ljeljenca »

nije bolje ni zasluzio!
Post Reply