BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
avicena

#976 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

avicena wrote:
Ne posjedujem baš toliko znanje koje je potrebno mufesiru ( mufesir mora odlično poznavati arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane: Meani, Bejan i Bedi', nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete) pa tako da ovo se neću ja usuditi povezivati i ostavit ću dok ne naiđem na tefsir koji to objašnjava ako me neko u međuvremenu ne preduhitri.
Nešto skitam i pretražujem i nađoh ovo pa da filtriram kao mogućnost, a i da ispunim obećanje mada nije službeni tefsir...
Crossing the seven layers of higher dimensions into the chilled Flat Universe
India Daily Technology Team
May 6, 2006

There are seven layers of additional higher dimensions according to superstring theory. The Chilled Universe lies beyond that. The goal of the ZPEs – the indestructible souls that are part of the collective consciousness is in endless struggle to move into the chilled universe. The ZPEs actually reside in the Hyperspace and exists simultaneously in all ten dimensions. But they can project into the physical universe of the three dimensions and then after recycling in that environment for many times to gather enough energy to penetrate higher dimensions, the ZPEs move into higher dimensions.

The transfer to higher dimensions require higher energy levels. Higher energy levels can be acquired only by manifestation of detachment with the physical world in a normal standard setting. Crossing these layers of seven additional dimensions is not easy. The detachment from materialism provides crossing to the fourth and higher dimensions. ZPEs can decide to go for a test any time. They are allowed to take a test in the form of life to manifest the level of energy they have acquired.

The fourth dimension and beyond is where the ZPEs get really tested. The matter and antimatter universes do not exist there. The higher spatial dimensions require hughe of amount of energy to navigate and cross the boundaries.

avicena

#977 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

cartman wrote:teorija struna je manje vise odbacena, m teorija je sad in, kao teorija svega sa svojih 11 dimenzija, mada opet i ona nije upotpunjena. problem je sto se ostale dimenzije desavaju na subatomskom nivou, i na zalost jos uvijek ne mozemo to ispitat. sto uopce nema apsolutno nikakve veze s temom.
Ima u smislu da naučnici sebi dozvoljavajau da nešto zaključuju iako nije u dimenzijama 3+1...čak i ako sugeriše, ali to se ne smije koristiti po nekima na spoznajnom putu do Boga. :wink:
Bušman

#978 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

avicena wrote:
cartman wrote:teorija struna je manje vise odbacena, m teorija je sad in, kao teorija svega sa svojih 11 dimenzija, mada opet i ona nije upotpunjena. problem je sto se ostale dimenzije desavaju na subatomskom nivou, i na zalost jos uvijek ne mozemo to ispitat. sto uopce nema apsolutno nikakve veze s temom.
Ima u smislu da naučnici sebi dozvoljavajau da nešto zaključuju iako nije u dimenzijama 3+1...čak i ako sugeriše, ali to se ne smije koristiti po nekima na spoznajnom putu do Boga. :wink:
Ko kaze? Ja solidno mogu izvoditi zakljucke i u 100-dimenzionalnom prostoru, moze svaki iole dobar matematicar. Hipersfere, hiperpovrsi i ostalo su nista na kakve sve budalastine covjek naleti u n-dimenzionalnim prostorima. Spoznaja Boga je individualna stvar covjeka, ali nauka nikoga nece dovesti do Boga (pogledati Hegelov sistem).
avicena

#979 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Bušman wrote:Spoznaja Boga je individualna stvar covjeka, ali nauka nikoga nece dovesti do Boga (pogledati Hegelov sistem).

Nauka nije nužna u spoznajnom procesu jer bi onda bila povlastica samo naučnika što nije priroda Upute, ali može biti od koristi pa sam naveo svjedočenja poznatih iz svijeta nauke kojima je pomogla dok su analizirali složenost prirode i njenih procesa.
Bušman

#980 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

avicena wrote:
Bušman wrote:Spoznaja Boga je individualna stvar covjeka, ali nauka nikoga nece dovesti do Boga (pogledati Hegelov sistem).

Nauka nije nužna u spoznajnom procesu jer bi onda bila povlastica samo naučnika što nije priroda Upute, ali može biti od koristi pa sam naveo svjedočenja poznatih iz svijeta nauke kojima je pomogla dok su analizirali složenost prirode i njenih procesa.
Nerazumjevanje ili slozenost nekog procesa nije dokaz niti opravdanje za postojanje natprirodnog. Samo manjak mentalnih sposobnosti pojedicna da razumije taj proces. Znas koliko ljudi ne razumije specijalnu i opcu teoriju relativnosti? Pa sigurno 95% ljudi sa VSS (eno recimo Hipatija/bogumil/Spreco na temi o astronomiji). Ne znaci da zbog toga nije ispravna.

U pravu si, promatranje moze biti polazna osnova, ali sama nauka, naucni proces i metodologija nikako. Jednostavno se nauka ne bavi natprirodnim (po definiciji).
avicena

#981 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Bušman wrote: Nerazumjevanje ili slozenost nekog procesa nije dokaz niti opravdanje za postojanje natprirodnog.
Nemoj da moram opet kopirati citate. Oni se baš pozivaju na prodiranje u suštinu i razumijevanje tih složenih procesa kao nečega što vodi ka Bogu. Ne spominju nerazumijevanje.

cartman

#982 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

avicena jel ti ista znas rec bez youtube linkova?
avicena

#983 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

cartman wrote:avicena jel ti ista znas rec bez youtube linkova?
Shvatit ću ovo kao retoričko pitanje, a time i ad hominem argument. :mrgreen:
Bušman

#984 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

avicena wrote:
Bušman wrote: Nerazumjevanje ili slozenost nekog procesa nije dokaz niti opravdanje za postojanje natprirodnog.
Nemoj da moram opet kopirati citate. Oni se baš pozivaju na prodiranje u suštinu i razumijevanje tih složenih procesa kao nečega što vodi ka Bogu. Ne spominju nerazumijevanje.

Tako je i Darwin krenuo, da se divi bozanskim kreacijama i na kraju napravio teoriju evolucije. Sto se tice videa nemam komentara, covjekov licni izbor. To sto je naucnik apsolutno nista ne govori o nauci ili religiji. To ti je kao reci da je Islam religija terorista.
avicena

#985 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Bušman wrote: Tako je i Darwin krenuo, da se divi bozanskim kreacijama i na kraju napravio teoriju evolucije. Sto se tice videa nemam komentara, covjekov licni izbor. To sto je naucnik apsolutno nista ne govori o nauci ili religiji. To ti je kao reci da je Islam religija terorista.
Ali ga ta teorija nije odvojila od Boga. Zna se da je bio blizak sa svećenicima. Kad su ga neki materijalisti napali što je rekao da je Bog taj koji je stvorio vrste bez obzira da li se radi o četiri ili pet, Darvin kaže: "Odlučiti se za samorađanje prve ćelije iz koje je nastao prvi život – nije laka stvar i to stoga što nisu poznate prilike koje odgovaraju samorađanju prvih ćelija. Sama ćelija i pored svoje jednostavnosti, ipak je sastavljena, pa je nemoguće da nastane izravno iz nežive materije. Njen nastanak iz takve materije, u očima nauke, bio bi čudo, ne manje daleko od razuma nego što je nastanak viših živih bića izravno iz nežive materije".
arzuhal

#986 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

Gledam ovaj klip i kontam o jednoj stvari koja se često zna desiti, barem sam i ja svjedočio sličnim situacijama, a znam i iz iskustva drugih...

Ima ljudi koji cijeli život provedu kao uvjereni ateisti, a onda, u starosti, počnu se okretati vjeri, makar iskazivati neko intimno zanimanje. Ovo što pokušavam da kažem i pitam uopće ne smjera na neki cinizam. Najlakše je reći, bilo sa strane vjernika ili nevjernika, da se tu radi o strahu od smrti sa kojim se svaki pojedinci na svoj način supočava pa, eto, neke taj strah natjera na preispitivanje (''dobro'', sa strane vjernika, ''pogrešno'', sa strane nevjernika reći će se, možda) i neke neobične odluke.
Dakle, nije tu riječ uopće ni o kakvoj argumentaciji pro et contra vjere ili znanstvenih saznanja.
Dešava se da, često, neko ko je relativno mlad, a odgajan je u duhu vjere, okrene leđa toj vjeri i postane ateista, agnostik, skeptik...Rijetko (ili nikako!) se dešava da neko ostari u vjeri, živeći je u njenoj punini, pa pred smrt napusti to i prestane vjerovati. Ali dešava se da neko ostari kao ateist, a onda počne vjerovati.
Nije mi uopće namjera, kako rekoh, cinično ovo komentarisati kao ''utrta se starohan od smrti, pa počne tek tada vjerovati'' i slične stvari. Niti to želim korisiti kao nekakav argument za nešto.
U mojoj rodbini se skoro desio takav slučaj: čovjek je čitav život bio ateista, bio crveni, tako živio i svoju djecu odgajao na takav način. Pred smrt (mada nije znao kada će, ali je bilo blizu - umro je) je počeo da razmišlja o Bogu, prati neki vjerski program, priča o svojoj dženazi (šta bi volio i kako), itd.

Imate li sličnih iskustava?
Bloo
Globalna šefica

#987 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Imate li sličnih iskustava?

ne :mrgreen: kod mene su svi principijelni do smrti
Great Cornholio

#988 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

arzuhal wrote: Ima ljudi koji cijeli život provedu kao uvjereni ateisti, a onda, u starosti, počnu se okretati vjeri, makar iskazivati neko intimno zanimanje.
Ima ti takvih slučajeva kol'ko ti bog 'oće :-D
Dok je mlad čovjek je uglavnom zdrav, pa zbog toga se ne ustručava ni od alkohola, ni od žena, a ni od ostalih "poroka" i kroz sve to on zadovoljava uspješno svoj motiv za samoaktualizacijom.
Kad ga zdravlje izda onda traži neku zamjenu za gore pobrojane ovisnosti, zamjenu koja će mu omogućiti da ponovo vrati ugled u društvu, zamjenu koja će sakriti nastalu nemoć i društvu poslati poruku"Ne pijem i ne ganjam žene ne zato što više ne mogu, već zato što što mi to vjera zabranjuje" :wink:
fatamorgana

#989 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

Kakvo je vaše mišljenje o ovom otkriću?

http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110311014
avicena

#990 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

fatamorgana

#991 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

Great Cornholio

#992 Re: BOG vs NAUKA

avicena wrote:
fatamorgana wrote:Kakvo je vaše mišljenje o ovom otkriću?

http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /071010023
Vela havle, vela kuvetile, stvarno jezapanjujuće koliko su vjernici spremni da izvrću činjenice da bi dokazali da su njihove dogme tačne :-)
Great Cornholio

#993 Re: BOG vs NAUKA

Nešto razmišljam, ako je Bog stvorio prve ljude (Adema i Havu/Adama i Evu) da li ih je stvorio kao odrasle, ili ih je stvorio kao djecu, othranio ih i odgojio itd., i da li ih je stvorio negdje drugdje, pa ih premjestio na Zemlju, ili ih je na Zemlji stvorio, od blata Adema, a od Ademovog rebra Havu :-) Ne znam, ali bojim se da ću početi da sumnjam u naučnost "svetih" knjiga.
avicena

#994 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Great Cornholio wrote:
avicena wrote:
fatamorgana wrote:Kakvo je vaše mišljenje o ovom otkriću?

http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /071010023
Vela havle, vela kuvetile, stvarno jezapanjujuće koliko su vjernici spremni da izvrću činjenice da bi dokazali da su njihove dogme tačne :-)
Gdje ti nađe vjernike u tekstu? Ovo priča evolucionista i istraživač i naučnik ujedno. :mrgreen:
Istraživač i evolucijski biolog Aaron Filler sa Instituta za poremećaje kičme, analizirao je kako je izgledala te kako se mijenjala kičma kod 250 živućih i istrijebljenih vrsta sisara, a u istraživanje je uključio i kosti stare preko 220 miliona godina.

Tokom istraživanja, Filler je primijetio određene promjene na kostima koje upućuju da su naši preci već ranije hodali uspravno te da je to bila norma čak i za majmunolike vrste.

Prema Filleru, čudan i misteriozan defekt koji se pojavio kod ljudskih predaka, doveo je do "ispravljanja" te je dijete/mladunče hodalo uspravno dok su njegovi roditelji i zajednica u kojoj je živjelo, još uvijek hodali na "sve četiri".

Prema zaključcima nekih od naučnika, moguće je da se nakon "defekta" ispravljanja jedan dio prilagodio obitavanju i skakanju po drveću odakle su nastali i majmuni koje danas poznajemo.
avicena

#995 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Great Cornholio wrote:Nešto razmišljam, ako je Bog stvorio prve ljude (Adema i Havu/Adama i Evu) da li ih je stvorio kao odrasle, ili ih je stvorio kao djecu, othranio ih i odgojio itd., i da li ih je stvorio negdje drugdje, pa ih premjestio na Zemlju, ili ih je na Zemlji stvorio, od blata Adema, a od Ademovog rebra Havu :-) Ne znam, ali bojim se da ću početi da sumnjam u naučnost "svetih" knjiga.
Znanje je u čitanju pa bujrum... :wink:

Image
Mali Aga

#996 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mali Aga »

Ja ne znam kako da nazovem osobu koja logikom zeli da potvrdi postojanje Boga. Taj koji to uradi prvo ne zna ni sta je logika, filozofija i slicno a kamo li religija.

Nek ateisti i nauka objasne postojanje Mjeseca?

I nek mi objasne nastanak svemira? I kad mu budete rekli kako cestice su eksplodirale zasto su to uradile kako zasto? Odakle voda na zemlji iako je zemlja pri nastanku previse vruca bila za postojanje vode koja je izvor zivota????
Bušman

#997 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

Mali Aga wrote:Ja ne znam kako da nazovem osobu koja logikom zeli da potvrdi postojanje Boga. Taj koji to uradi prvo ne zna ni sta je logika, filozofija i slicno a kamo li religija.

I nek mi objasne nastanak svemira? I kad mu budete rekli kako cestice su eksplodirale zasto su to uradile kako zasto? Odakle voda na zemlji iako je zemlja pri nastanku previse vruca bila za postojanje vode koja je izvor zivota????
Ja ne znam kako neko pored onoliko kanala na danasnjim televizijama moze postavljati ovakva pitanja.
Bloo
Globalna šefica

#998 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

Mali Aga wrote:Ja ne znam kako da nazovem osobu koja logikom zeli da potvrdi postojanje Boga. Taj koji to uradi prvo ne zna ni sta je logika, filozofija i slicno a kamo li religija.

:D

tako je

pogotovo ovo za Mjesec
cartman

#999 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

ma da ne povjerujes!
Mali Aga

#1000 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mali Aga »

Bušman wrote:

Ja ne znam kako neko pored onoliko kanala na danasnjim televizijama moze postavljati ovakva pitanja.
Ja volim NG, Discovery itd. i gledam dokumentarce jer je i to jedan vid jacanje svoje vjere jer gledas kako je Allah(Bog) napravio nesto i divim se tome. A za ova moja pitanja nisu mogli dati odgovor! veliki sam fun dokumentaraca pa ne moras se praviti pametan!
Locked