Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Pitarrr82

#976 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Pitarrr82 »

vox-populi wrote:
Pitarrr82 wrote: Smjestaj prije svega definitivno, gledam cijene soba za 2 osobe i ostajem bez rijeci :mrgreen: ...

Hajde St Gallen ce ionako vjerovatno biti samo jedna noc ali za Minhen mi treba nesto podnosljivo za 2, 3 noci...
Ovo je relativno jeftino, plus cuo sam ok iskustva.
http://www.aohostels.com/de/muenchen/

A ni ovo nije za baciti:
http://www.the4you.de/
mada ne znam kakva je usluga.

Ovo su sve hosteli i funkcionisu na principu sobe sa vise kreveta. Ako ti bas treba samo dvokrevetna, onda ce biti skuplje.

Pogledaj prvo na ovim gore linkovima koliko bi dosla dvokrevetna soba, ako bude preskupo, pogledaj ovo:

http://www.heh.de/

Hotel je u samom centru grada, ukljucen je dorucak i parking i mislim da ako dovoljno ranije rezervises da je cijena nekih 50€ po osobi.

Inace, ako nista ne upali, imas stranice tipa hostelworld i slicno pa pogledaj tu. Samo google cheap hostels munich.

Mislim da ce ovaj drugi link biti sasvim dovoljan, vidim da imaju slobodnih soba a i hotel je kao sto kazes u centru i izgleda prilicno dobro...

Hvala za ovo u svakom slucaju :thumbup: ...

Imas li jos neki tip sta posjetiti, gdje izaci?
vox-populi

#977 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vox-populi »

Pitarrr82 wrote: Imas li jos neki tip sta posjetiti, gdje izaci?
Ima dosta toga za vidjeti, pokusacu ti u kratkim crtama navesti par mjesta.

- Marienplatz, Stachus, Sendlinger Tor, Isar Tor, Odeonsplaltz - ovo ti je otprilike stari dio grada. Marienplatz je centar starog grada a ovo ostalo su ulazi/kapije na cetiri strane svijeta. Na Marienplatzu dominira Nova vijecnica i Frauenkirche. Jako blizu je i Hofbräuhaus, najpoznatija minhenska pivnica. Preko puta nje se nalazi Hard Rock Cafe a inace taj cijeli dio (Platzl) je izrazito turisticki orijentisan. Blizu se takodjer nalazi St. Peter, najstarija crkva u Minhennu, kao i Viktualienmarkt, pijaca u cijem centru se nalazi jedan od najboljih Biergartena u gradu.
Stachus je zapadna kapija grada, pored same kapije ima i prekrasnu fontanu te najprofitabilniji evropski McDonald's :mrgreen: .
Sendlinger Tor je juzna kapija grada, meni licno najljepsa. U neposrednoj blizini je najveca evropska prodavnica caja, ako te to zanima.
Isar Tor je istocmi ulaz u grad. Pored kapije, jako blizu se nalazi rijeka Isar sa dva ostvra. Na jednom tom ostrvu je lociran najveci evropski muzej tehnologije te treci najveci muzej u Evropi, Deutsches Museum.
Ostaje jos Odeonsplatz kao sjeverni ulaz u grad. Tu imas jako puno znamenitosti. Izdvojio bih Theatinerkirche - prelijepa crkva, Residenz - kraljeva palata sa malim ali jako lijepim vrtovima (Hofgarten). U samom Hofgartenu nalazi se i jako zanimljiv Biergarten, ali nisam siguran da ce biti otvoren u zimskom periodu. Oko Odeonsplatza su locirane i Bavarska drzavna opera te Bavarski nacionalni teatar, ako nista jako zanimljive zgrade iz vana :).

To bi bilo o starom dijelu grada. Od Odeonsplatza mozes krenuti na tri strane.
Ako ides u Brienerstraße, brzo ces doci do Karolinenplatza na kojem se nalazi Obelisk posvecen poginulim bavarskim vojnicima za vrijeme Napoleonovog pohoda na Rusiju. Malo dalje je Königsplatz sa malom Trijumfalnom kapijom te Glyptotekom i Antickim muzejom. Ako te zanimaju muzeji, u neposrednoj blizini su Pinakoteke, i to tri :).
Ako krenes na Ludwigstraße, doci ces do Geschwister Scholl Platza gdje se nalazi Ludwig Maximilians Universität a malo dalje je Siegestor, velika trijumfalna kapija.
I treca strana, ako prosetas do kraja Hofgartena, naici ces na zgradu bavarske vlade i sto je jos vaznije, na pocetak najveceg minhenskog parka, Englischer Gartena. Park pocinje tu u centru grada i zavrsava negdje kod Freisinga, nekih 40 km sjevernije.

U samom Englischer Gartenu, najzanimljiviji je Chinesischer Turm, kineski toranj ispred kojeg se nalazi jos jedan Biergarten. Pored toga, vrijedno posjete je i Japanska kuca caja, na jednom malom ostrvu u juznom dijelu parka.

Dalje, zanimljivo je posjetiti i mjesto gdje se odrzava Oktoberfest, Theresienwiese. Tokom godine na ovom mjestu budu razlicite manifestacije, Tollwood je jedna od njih. Ako nista, mozes dobiti osjecaj koliki je prostor gdje se svake godine okupi oko 7 miliona ljudi da piju pivu :).

Od mjesta malo dalje od strogog centra, zanimljivo je posjetiti Schloss Nymphenburg, ljetnu rezidenciju bavarskih kraljeva. Zamak je prekrasan a vrtovi iza njega jos ljepsi.

Onda, u juznom dijelu grada se nalazi park Flaucher na cijem kraju je smjesten minhenski zooloski vrt. Inace 10 minuta od mog stana :mrgreen: .

Olympiapark u sjevernom dijelu grada je jedini brdoviti dio Mihneha. Cak ni to nisu prirodna brda nego neiskoristivi dijelovi rusevina Minhena nakon WWII koji su doneseni tu, zatrpani i pretvoreni u vjestacka brda. Tu se nalazi Olimpijski stadion, Olimpijski park a blizu je i Olimpijsko selo. Sa Olimpijskog tornja se vidi cijeli grad a za lijpog vremena se vide i Alpe. Blizu je i Sea Life, ogroman akvarij kao i BMW Welt, kompletna prezentacija bavarskog auto giganta, od muzeja do dijela gdje mozes provozati neke stare ili novije modele.

Ako te zanimaju muzeji, autobuska linija 100 se jos zove i muzejska linija jer povezuje 28 muzeja.

Trebao bi posjetiti i Allianz Arenu, prelijep stadion i cudo tehnologije. Tura traje oko 75 minuta i kosta 10€. Pisao sam vise o tome na onoj temi o stadionima, ima i par slika.

Malo izvan grada se nalazi Dachau, prvi koncentracioni logor izgradjen 1933. godine. Koristen je kao model za gotovo sve ostale koncentracione kampove.

Sto se izlaska tice, Minhen je izrazito pivski orijentisan grad. Pivnica, ili Bierhalle ima na stotine. Najpoznatiju sam spomenuo, Hofbräuhaus a pored nje jako dobra je i Augustinerstuben. Inace, Augustinerbräu je najstarija minhenska pivnica, osnovana 1329. godine. Pivo je najbolje na svijetu a tradicionalna bavarska kuhinja je u ovoj pivnici odlicna i za Minhen jako jeftina. Samo pripazi ako ne jedes svinjetinu, vecina jela je klempava. Naravno, uvijek mozes naruciti piletinu ili patku.
Pored pivnica, moze se izaci i u neki Irish Pub, Killian's na Marienplatzu je najpoznatiji, a dobri su jos i Shamrock na Schwabingu te Molly Malone's na Rosenheimer Platzu.

Osim toga, na Ostbahnhofu imas Kultfabrik, party zona Minhena. Preko 50 diskoteka, klubova i kafica na jednom mjestu, ako je to ono sto zelis.

Eto, ovako na prvu sto mi je palo na pamet. Ako te jos nesto zanima, pitaj.

Btw, sto se prevoza tice, ako ostajes tri dana, mozes uzeti Partner 3-day Ticket koja ti vazi za siri centar grada, za do pet osoba i za sve vidove prevoza (S-Bahn, U-Bahn, Tram, Bus). MIslim da je oko 24€.
Pitarrr82

#978 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Pitarrr82 »

@vox-populi

:thumbup:

Bas ti hvala na ovako sirokom opisu Minhena, mislim da ce ovo sasvim dovoljno biti jer ne planiram ostati duze od dva, tri dana tako da vecinu ovih mjesta koje si nabrojao i necu vidjeti...
Sreca je i to sto znam Njemacki pa i nece biti toliko problema u komunikaciji...

U svakom slucaju jos jednom hvala :thumbup:

P.S. Ako neko ima nesto da doda za St. Gallen, unaprijed hvala...
suncica24

#979 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by suncica24 »

Pitanjce: Je li neko, nekad, isao u Palestinu/Izrael?
Koliko znam nama treba izraleska viza da bismo usli na palestinski teritorij i koliko znam kad ti zakucaju tu vizu imas problem sa ostalim arapskim drzavama (koji kretenizam!)
Sad, zanima me mogu li izbjeci te moguce probleme ako npr. nakon posjete Palestini izvadim novi pasos i tim se "izgubi" trag o vizi, ili pak mi nema ulaska u Saudijsku Arabiju, npr, dok me ima (trenutno ne planiram niti imam zelju posjetiti istu, ali... ko zna).
I drugo pitanje je, gdje se u tom slucaju vadi viza (Beograd? Pesta?...)

Eto, hvala gdje culi i ne culi :)
swirl

#980 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by swirl »

suncica24 wrote:Pitanjce: Je li neko, nekad, isao u Palestinu/Izrael?
Koliko znam nama treba izraleska viza da bismo usli na palestinski teritorij i koliko znam kad ti zakucaju tu vizu imas problem sa ostalim arapskim drzavama (koji kretenizam!)
Sad, zanima me mogu li izbjeci te moguce probleme ako npr. nakon posjete Palestini izvadim novi pasos i tim se "izgubi" trag o vizi, ili pak mi nema ulaska u Saudijsku Arabiju, npr, dok me ima (trenutno ne planiram niti imam zelju posjetiti istu, ali... ko zna).

Ne stavljaju vizu u pasos, dobijes je na posebnom papiru.

http://www.mfa.ba/ambasade_konzulati_mi ... 42&id=6242
@mba

#981 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by @mba »

na to ce ti najbolje dodik odgovoriti kako u "israel" :D
@mba

#982 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by @mba »

Pitarrr82 wrote:
vox-populi wrote:
Pitarrr82 wrote:Ima li neko preporuka za St. Gallen i Minhen :)?
:-D sta te zanima, pitaj pa pisem.

Smjestaj prije svega definitivno, gledam cijene soba za 2 osobe i ostajem bez rijeci :mrgreen: ...

Hajde St Gallen ce ionako vjerovatno biti samo jedna noc ali za Minhen mi treba nesto podnosljivo za 2, 3 noci...

SG ima onako fin centar grada sa starim gradom, odma u sklopu stadiona AFG Arena je i Shopping Arena http://www.shopping-arena.ch/index.asp moze se malo prosetati, ako budete imali srece trenutno je SALE (rasprodaja) pa ko ima sitnih neka ponese mozda nest i kupi :) dok tekma ne pocne, od stadiona do centra grada vozi autobus, udaljenost do centra st. gallena je nekih 6-7km, nisam jos mjerio nikad :)

ako vas jos sta interesuje pitajte...
missko

#983 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by missko »

Gdje je najbolje parkirati prije tekme da nisi daleko od stadiona i da poslije tekme ne moras u guzvu? Kakav gradski prevoz ima SG, jel se trose samo Franke Swicarske? Na koliko se najkrace moze uzeti Vinjeta za Swicu i kolko je para?
@mba

#984 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by @mba »

missko wrote:Gdje je najbolje parkirati prije tekme da nisi daleko od stadiona i da poslije tekme ne moras u guzvu? Kakav gradski prevoz ima SG, jel se trose samo Franke Swicarske? Na koliko se najkrace moze uzeti Vinjeta za Swicu i kolko je para?

oko stadiona su parking mjesta a i shopping arena ima nekih par hiljada parkinga koja je u sklopu stadiona, tako da mislim da parking nece biti veliki problem, ako hjoces guzvu izbjeci trazi parking van podzemne garaze, ali sve ce to biti signalizirano tako da neces imati nekih problema, sto se tice novca mozes i franke i eure, ali ti je bolje da odma imas franke posto je kurs najvjerovatnije drugaciji nego na nekoj banci, trenutno je kurs 1 Euro = 1.21 CHF ...auto vinjeta je 40 CHF za godinu dana, koju moras uzeti jer druge nema osim u trajanju od godinu, imas mogucnost da izbjegnes autoput pri ulazu u svicarsku da ne ides na auto put nikako poslije prelazka grane(poslije prelaza grane, podesis navigaciju tako da izbjegne autoput), jer od granice recimo nemas nekih 30-tak kilometara do stadiona!

evo koji link
http://www.afgarena.ch/Portaldata/1/Res ... lan_A4.pdf

http://www.afgarena.ch/desktopdefault.aspx/tabid-77
missko

#985 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by missko »

@mba wrote:
missko wrote:Gdje je najbolje parkirati prije tekme da nisi daleko od stadiona i da poslije tekme ne moras u guzvu? Kakav gradski prevoz ima SG, jel se trose samo Franke Swicarske? Na koliko se najkrace moze uzeti Vinjeta za Swicu i kolko je para?

oko stadiona su parking mjesta a i shopping arena ima nekih par hiljada parkinga koja je u sklopu stadiona, tako da mislim da parking nece biti veliki problem, ako hjoces guzvu izbjeci trazi parking van podzemne garaze, ali sve ce to biti signalizirano tako da neces imati nekih problema, sto se tice novca mozes i franke i eure, ali ti je bolje da odma imas franke posto je kurs najvjerovatnije drugaciji nego na nekoj banci, trenutno je kurs 1 Euro = 1.21 CHF ...auto vinjeta je 40 CHF za godinu dana, koju moras uzeti jer druge nema osim u trajanju od godinu, imas mogucnost da izbjegnes autoput pri ulazu u svicarsku da ne ides na auto put nikako poslije prelazka grane(poslije prelaza grane, podesis navigaciju tako da izbjegne autoput), jer od granice recimo nemas nekih 30-tak kilometara do stadiona!

evo koji link
http://www.afgarena.ch/Portaldata/1/Res ... lan_A4.pdf

http://www.afgarena.ch/desktopdefault.aspx/tabid-77
:thumbup:
hana_montana

#986 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by hana_montana »

meni ce ovo o minhenu biti taman jer ja ostajem deset-ak dana :D vox :thumbup: :sax:

ehh ovako interesuje me prevoz sa aerodroma do hotela posto najvjerovatnije stizem navecer,kakva je situacija s taxi-jem jer me uvijek opeljese :-) radnje,radno vrijeme? jedino sam u u barsi vidjela da rade kao kod nas sve ostalo pon.do 1,utorak do 3 i tako :D kakva je situacija tamo? :)

ja inace gdje god odem obilazim stadione..stari me zarazio :D mozel se sici dole kod terena za tu lovu?
pivnice ,patka ,uhhhh :-) sta da probam od piva,imas preporuku za neku klopu,ono bas da je specijalitet.. sem kobasica,to znam :mrgreen:

jel garmis blizu? 2 dana sam u frajburgu,jel blizu svarcvald i radi li tamo jos udo brinkman :D

sjeticu se jos.. :)
vox-populi

#987 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vox-populi »

@hana

od aerodroma do grada ti je najbolje i najjeftinije da dodjes S-Bahnom. Imas dvije linije koje voze, S1 i S8, i u centru grada si (Hauptbahnhof ili Marienplatz) za nekih 40-tak minuta. Cijena karte je 11€ i mozes je uzeti na automatima na stanici. Taxi naravno vozi i ima standardnu cijenu, Aerodrom-Hauptbahnhof = 50€. Ako ti se daje ta lova, bujrum, samo za te pare mozes popiti 10 Maß piva. :)

Sto se prodavnica tice, sve rade pon.-sub. od 08:00 do 20:00. Nedeljom je sve zatvoreno, kao i poslije 20:00, katolicki Bayern, sta da se radi.

Stadioni su super, nedavno sam bio na Allianz Areni a ljetos i na Olympia stadionu, zaista vrijedi posjetiti. Za 10€ na Allianz Areni ne mozes sici direktno na travu, ali mozes do prvog reda tribina.

Od piva u svakom slucaju probaj Augustiner, jedna od rijetkih pivnica koja je jos uvijek u privatnom vlasnistvu i koja nikako nema marketnig odjel. Ne postoje reklame za Augustiner. Kvalitet je dovoljan :). Pivara je otvorena 1328., najstarija je u Minhenu i definitivno najbolja.
Osim Augustiner, mozes probati i Hofbräu, i to u pivnici koja se zove Hofbräuhaus.
Hacker Pschorr nije los, a od bijelog piva, ja bih preporucio Schneider Weiß.

Eh klopa :), imas stvarno svega, posebno ako jedes klempavo meso. Schweinebraten je najpoznatije bavarsko tradiocionalno jelo, znam par mjesta gdje je stvaaaarno dobro. Pored toga, Schweinshax'n je obicno ogromna i jako ukusna porcija. Naravno, poznate su i tzv. Pfandl, kao recimo Jägerspfandl gdje dodje mjesavina raznih bavarskih jela u jednoj tavi. Od kobasica, u Minhenu moras probati Münchner Weißwurts. Bijela kobasica koja se jede sa slatkim senfom a uz to jos ide Brezen i Weißbier. Naravno, to bi bio tradicionalni bavarski dorucak, u svakom slucaju prije 11 sati. Od ostalih kobasica, treba probati Nürnberger Bratwurst sa kuhanim kupusom i velikim svijetlim pivom :).
Od sitnica, odnosno nesto za uzinu tu je Leberkäsesemmel, Fleischpfalnzerlsemmel ili Obazda. Prvo dvoje je mesnato, a Obazda je bavarski specijalitet napravljen uglavnom od sira.

Slatko ne jedem previse ali u svakom slucaju mogu preporuciti Apfelkücherl i Zwetschgendatschi.

Ako ne jedes klempu onda ti je izbor znatno suzen, ostaje spomenuti leteci objekti. Ima jedna pivnica u Lindwurmstraße u kojoj se moze naruciti tradicionalno pile sa Oktoberfesta. Vrijedi probati.
Ili nacionalni restorani drugih zemalja, ali to vec nije to. When in Rome...

Garmisch ti nije tako daleko, nekih 80-tak kilometara autoputem A95. Pola sata voznje ako je vrijeme dobro :).

Od Freiburga ti je Schwarzwald jako blizu a da li je Udo jos tamo, to ne znam :).

Eto, pa pitaj ako se jos cega sjetis.
nedims

#988 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by nedims »

Ja se upravo spremam na put u Izrael...
Vizu vadis u Beogradu...kosta 20 Eura. Treba ti slika i pasos.(ja to radim tako da mi prijatelji sve odrade, a koji cesto putuju u Beograd). I jos jedna vazna stvar: treba ti pismo od porodice ili osobe ili firme kojoj ides, a koji ce to pismo izravno poslati u Ambasadu.Bez toga nema vize...
hana_montana

#989 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by hana_montana »

vox puno ti hvala :) peglacu te sigurno jos,sta cu, volim da se pripremim :D
vox-populi wrote:
Btw, sto se prevoza tice, ako ostajes tri dana, mozes uzeti Partner 3-day Ticket koja ti vazi za siri centar grada, za do pet osoba i za sve vidove prevoza (S-Bahn, U-Bahn, Tram, Bus). MIslim da je oko 24€.
malo mi nije jasno ovo,kako mislis do 5 osoba?jel to neka grupna karta?
vox-populi

#990 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vox-populi »

hana_montana wrote:vox puno ti hvala :) peglacu te sigurno jos,sta cu, volim da se pripremim :D
Samo ti pitaj, :) moj grad, rado cu objasniti sta mogu.
hana_montana wrote:
vox-populi wrote:
malo mi nije jasno ovo,kako mislis do 5 osoba?jel to neka grupna karta?
Upravo to. Postoje dvije vrste tzv. Bayern Ticket-a. Zajednicko za obje vrste je da se moze putovati unutar Bayerna (i malo dalje, tipa Salzburg, Ulm etc.) od trenutka kupovine karte do 06:00 slijedeceg dana.
Takodjer, karte vaze i za gradske prevoze u svim gradovima u Bayernu.

Single karta je kao sto i ime kaze, za jednu osobu. Kosta 21€ (nova cijena, bila 19€).

Partner karta nije samo za dvije osobe nego za grupu do 5 ljudi koja putuje zajedno. Kosta 29€. Jedino sto je bitno je kada dodje kontrola da tih pet osoba sjedi dovoljno blizu da ih kondukter sve moze vidjeti. U principu, tih 5 osoba (ili manje) bi se trebali od ranije znati, ali nije rijedak slucaj da se ceka na stanici i pita okolo gdje se putuje kako bi se skupilo 5 ljudi.
hana_montana

#991 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by hana_montana »

hhahah eto mi izgovora da napadnem nekog zgodnog svabu :lol: :D

dankesnnn..jedva cekam da vidim minhen :-D
mistek

#992 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mistek »

Je li iko skoro bio u Pragu? Kako se tamo kreću cijene hrane, je li u svemu klempo i šta je No. 1 za posjetiti? Kakve su cijene fakultativnih izleta? Šta mu ga dođe najveća moguća neprijatnost tamo? :D
Pretražih temu i vidim niko nije opširnije pisao.
butterfly_01

#993 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by butterfly_01 »

je li neko bio u francuskoj? sta je neprijatno tamo uraditi? je li ima nekih izuzetaka u odnosu na normalno ponasanje?
je li ima nesto sto je kod njih uobicajeno a kod nas se ne pazi na to?
ljubav_aha

#994 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

butterfly_01 wrote:je li neko bio u francuskoj? sta je neprijatno tamo uraditi? je li ima nekih izuzetaka u odnosu na normalno ponasanje?
bila sma 2 puta,od pariza i sjever,normandija :-D
oni su ponasanjem slicni nama ,ako si ljubazna osoba,neces nikad imati problema u bilo kojoj drzavi :-D
naravno,mene vise privlace manji gradovi,opustaju me,a mteroploe obidjem sto prije ,to bolje :lol:
ljubav_aha

#995 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

mistek wrote:Je li iko skoro bio u Pragu? Kako se tamo kreću cijene hrane, je li u svemu klempo i šta je No. 1 za posjetiti? Kakve su cijene fakultativnih izleta? Šta mu ga dođe najveća moguća neprijatnost tamo? :D
jos nisam bila,a imam rodbinu tamo od 80tih godina;prag je uzasno skup,ima nasih restorana

opet pitanje o neprijatnosti :lol: ne pricaj nacionalne viceve :D
Pitarrr82

#996 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Pitarrr82 »

ljubav_aha wrote:
mistek wrote:Je li iko skoro bio u Pragu? Kako se tamo kreću cijene hrane, je li u svemu klempo i šta je No. 1 za posjetiti? Kakve su cijene fakultativnih izleta? Šta mu ga dođe najveća moguća neprijatnost tamo? :D
jos nisam bila,a imam rodbinu tamo od 80tih godina;prag je uzasno skup,ima nasih restorana

Jel onda rodbina kaze da je Prag skup :D?

Nisam bio mnogo, dva dana ljetos ali meni se bas i nije ucinio kao skup grad ako ga uporedimo s ostalim glavnim gradovima Evrope...
Vitezanin

#997 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

butterfly_01 wrote:je li neko bio u francuskoj? sta je neprijatno tamo uraditi? je li ima nekih izuzetaka u odnosu na normalno ponasanje?
Nemoj pricati engleski. :D :D :D :D :D

Salim se, Francuzi su normala likovi :D , posebno ovi s juga jer su nekako otvoreniji i prijatniji.

Ali fakat, engleski tesko prolazi, pogotovo u Parizu. Barem sam ja imao takvo iskustvo. U biti, znaju, ali nece da pricaju. :D
ljubav_aha

#998 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

Pitarrr82 wrote:
ljubav_aha wrote:

Jel onda rodbina kaze da je Prag skup :D?

Nisam bio mnogo, dva dana ljetos ali meni se bas i nije ucinio kao skup grad ako ga uporedimo s ostalim glavnim gradovima Evrope...
moja rodbina ne zna sto od para :-D prica raja koji su bili na odmoru kad porede cjene u SAD dolarima :lol: inace, meni je razumljivo,ako neko ima para doci na odmor ,moze i malo portositi :thumbup: :-D
Vitezanin

#999 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Prag je uzduz i poprijeko fantastican grad i meni osobno najljepsi grad koji sam ikada posjetio.

Kad sam bio prije par godina, cijene su bile pristojne (njihova hrana koja je bila jam jam :thumbup: ), ali alkohol je malo poskup (bio, vjerujem da nije jeftiniji :D ).

U svakom slucaju, daaaaleko jeftinije sam prosao nego kad sam posjecivao neke gradove zapadne Europe, tipa Pariz i slicno.

Toplo preporucujem da ostanes na ceskoj hrani tijekom posjete (bila je malo ljuta, ali fenomenalna, ne mogu se sjetiti kako se zove).
ljubav_aha

#1000 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

Vitezanin wrote:

Prag je uzduz i poprijeko fantastican grad i meni osobno najljepsi grad koji sam ikada posjetio.

Kad sam bio prije par godina, cijene su bile pristojne (njihova hrana koja je bila jam jam :thumbup: ), ali alkohol je malo poskup (bio, vjerujem da nije jeftiniji :D ).

U svakom slucaju, daaaaleko jeftinije sam prosao nego kad sam posjecivao neke gradove zapadne Europe, tipa Pariz i slicno.

Toplo preporucujem da ostanes na ceskoj hrani tijekom posjete (bila je malo ljuta, ali fenomenalna, ne mogu se sjetiti kako se zove).
vitezanin,da li si bio u Budimpesti :)
Post Reply