Chmoljo wrote:valterbranisarajevo wrote:
Još kada bi se pomenuta gospoda izjasnila koji su to poginuli vojnici iz perioda 1941-1945. Ako se ne izjasne nedvosmisleno onda će se to tumačiti na razne načine..Ako su u pitanju antifašisti onda je njima već davno posvećen Spomen park Vraca gdje su uklesana njihova imena..
Što se tiče spomenika poginulim vojnicima u periodu 1992-1995, nadam se da tu ne bi trebalo biti dileme. Međutim milsim da su poginuli pripadnici ARBiH zaslužili spomenik na malo reprezentativnijem mjestu..Ideja mi se uopšte ne sviđa..
Inače mislim da se za uređenje groblja Bare troši previše novca iz budžeta (ove godine je predviđeno mislim 4 miliona). Svaka čast mrtvima, ali ima puno više potrebe da se ovim novcem pomogne živim ljudima....
primjedba ti jest na mjestu, ali isto tako snažno podržavam u svakoj prilici izjednačavanje antifašista i boraca '92-'95. ovi prvi su okupljali najveći dio naroda i narodnosti, ovi drugi se jesu borili protiv fašizma (prije bih reko nacizma). omladina koja nadolazi će nažalost više vjerovati zlonamjernim ljudima koji se žele distancirati od tih istih antifašista. tako da spomenik posvećen i jednim i drugim je odličan potez za budućnost, i rez na traženje reprezenta u drugom svjetskom ratu u nekim Handžar divizijama, Legijama i čudima.
potez koji ima svoju logiku, za razliku od blasfemije npr. u Srbiji i izjednačavanja četnika i partizana.

Slažem se! Ima smisla!
Samo neka u narednom periodu jasno kažu da će to biti zajednički spomenik pripadnicima ARBiH i partizanima jer ovom izjavom izazivaju zabunu...
Međutim, strašno sam razočaran što je nova kantonalna vlast nastavila "starim putem" i opet nije izdvojila ni marke za antifašističke spomenike u Sarajevu. Javio sam se na javnu raspravu nacrta budžeta. Molio ih da izdvoje makar simboličnu sumu za Spomen park Vraca...Opet ništa...
Da li je neko od nih vidio u kakvom je stanju spomenik prof. Jahiela Fincija našim ubijenim sugrađanima Jevrejima na starom jevrejskom groblju? Veoma lošem ako ne znaju...
Spomen ploča na mjestu gdje je poginuo Valter je pocrnila da se maltene više ne može pročitati tekst na njoj....
Nadam se da će se u nekom rebalansu budžeta napokon naći nešto novca za antifašističke spomenike...Vrijeme je! I nikada nam, dok ovom državom i regijom divlja fašizam, nisu bili potrebniji....
Hajde Musiću, miša mu..nisu to velike pare....