Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
BiH-x

#976 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by BiH-x »

Ko kaze da su problem samo Turci :D

Srbi se muče s integracijom, Hrvati s asimilacijom

U Berlinu je održan četvrti samit o integraciji kojeg je sazvala kancelarka Angela Merkel. Među zvanicama iz političkog, privrednog, kulturnog i vjerskog života, našli su se i predstavnici Srba i Hrvata u Njemačkoj.

Prvi stranci su na rad u Njemačku stigli prije pedeset godina, a javne diskusije o njihovoj integraciji u njemačko društvo otvorene su tek prije četiri godine. Tada je prvi samit o integraciji održan na inicijativu njemačke kancelarke, a skup je već postao neka vrsta tradicije.

U fokusu svake diskusije o integraciji stranaca u Njemačkoj su doseljenici iz Turske, a ljude porijeklom sa Balkana, u javnosti malo ko i da spominje. Evo kako to objašnjava Bosiljka Šedlih, predsjednica berlinskog udruženja ”Kultura jugoistočne Evrope”:

”Turci su najglasniji. To ima veze s tim što dolaze iz velikog osmanskog carstva i nastupaju sasvim drugačije. Ljudi sa Balkana, posebno nakon što se Jugoslavija rascjepila, su sastavni dijelovi malih zajednica, a inače smo mi sa Balkana uvijek bili pokoreni i više smo se morali prilagođavati drugima, nego da smo se mogli nekome nametati.”

Dok Srbi muku muče sa integracijom...

Ranijih godina neslužbeno se govorilo da su ljudi sa prostora nekadašnje Jugoslavije najbolje integrisana grupa doseljenika. Međutim, statistike novijeg datuma su poražavajuće i daju sasvim drugu sliku, ocjenjuje Milan Čobanov, predsjednik Centralnog savjeta Srba u Njemačkoj.

Nije dovoljno samo da smo vrijedni, da idemo redovno na posao i da ne stavljamo cipele u hodnik, nego da smo integrisani u sve segmente njemačkog društva.”

Da građani Srbije nisu dovoljno dobro integrisani u Njemačkoj, pokazuju i podaci da je broj nezaposlenih Srba duplo veći od broja nezaposlenih Njemaca. Loša integracija vidljiva je i kroz školski sistem, jer svega četiri odsto srpske djece pohađa gimnaziju. Dodatni problem društvene integracije Srba u njemačko društvo predstavlja i to što se njihov kulturni život ne odvija u centru Njemačke, već na marginama, i to većinom ne nekim folklorijadama i koncertima narodne muzike, komentariše Milan Čobanov.

”Naš veliki problem što se tiče srpske dijaspore, a onda se to tiče i dijaspore iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije je struktura ljudi koji su dolazili u Njemačku proteklih 40 godina. Oni su došli samo privremeno i tako su se i ponašali. Oni nisu investirali u školovanje svoje djece i sada imamo belaj. Imamo situaciju da nam nedostaje jedan kvalifikovani i visoko obrazovni srednji sloj koji bi mogao da bude nosilac kulture i svjetionik za one koji nisu uspjeli.”

...Hrvati imaju problem sa asimilacijom u Njemačkoj

Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj Mijo Marić protivi se paušalizaciji stranaca. Marić smatra da su diskusije o integraciji stranaca usmjerene prema problemima i da se dobri primjeri integracije uopšte ne tematizuju. To potvrđuje primjer treće i četvrte generacije hrvatskih doseljenika kojima asimilacija u njemačko društvo predstavlja mnogo veći problem od integracije, zaključuje Marić.

Autorka: Selma Filipović

Odg. ur.: A. Slanjankić
Mrs.Zurbrigen

#977 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

jel se to sad rvati previse ili premalo asimiliraju pa imaju problem?
theTruePath

#978 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by theTruePath »

previse
Fratris

#979 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Fratris »

Da građani Srbije nisu dovoljno dobro integrisani u Njemačkoj, pokazuju i podaci da je broj nezaposlenih Srba duplo veći od broja nezaposlenih Njemaca.
Uh, što volim polupismene ljude. Broj nezaposlenih Srba u Njemačkoj sigurno nije veći od broja nezaposlenih Nijemaca.
Postotak nezaposlenih Srba je veći.
Mrs.Zurbrigen

#980 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

theTruePath wrote:previse
koja glupost... :lol:
Bosnolog

#981 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

Otkuda sada ovo da Evropa koja je nijemo posmatrala genocid nad sekularnim bosanskim muslimanima zeli isti takav islam njoj,....Nase komsije zale za nekadasnjim sekularnim tolerantnim muslimanima nakon sto su ih masovno trpali u konc logore i masovne grobnice te etnicki cistil,......Mozda ne znaju da nakon svega sto su dozivjeli i prezivjeli vise nisu isti oni kojima su bili namjenili sudbinu nestanka bosanskih muslimana i takvog Islama,......
Tolerantan i otvoren: Evropi treba bosanski islam!
12. 11. 2010. • 10:05 A. K.
Image
Za razliku od mnogih koji u islamu vide samo jednu isključivu religiju i doživljavaju ga kao prijetnju zapadnom sistemu vrijednosti, Cem Ozdemir, predsjednik njemačke stranke Zelenih, svjestan je činjenice da postoji i druga tradicija islama.

To je tradicija koju odlikuju tolerantnost naspram drugih, spremnost na multikulturalnost i prihvaćanje sekularizma. Prema svim anketama, stranka Zelenih je druga po snazi politička partija u Njemačkoj, a Cem Ozdemir se uveliko spominje kao budući njemački ministar vanjskih poslova.

- Taj islam, kakvog Evropa želi i traži već odavno je tu i dio je evropske tradicije. Način na koji se islam nekada praktikovao u BiH, i uopšte u bivšoj Jugoslaviji, upravo je onaj islam o kojem mnogi ovdje u Evropi stalno govore - izjavio je jučer za njemačke medije, uz naglasak da se ne smije zaboraviti šta se događalo u posljednjih 20 godina na području bivše Jugoslavije.

S obzirom na rat i na brojna iskušenja i razočarenja bosanskohercegovačkih muslimana, ne treba iznenaditi djelimična radikalizacija bh. islama. Ti muslimani nisu gledali ni u pravcu Saudijske Arabije, ni u pravcu Teherana. Oni su svoj pogled upravljali prema Berlinu, Parizu, Londonu, Briselu. Oni su smatrali da se tu nalaze njihova braća i sestre. Oni su se pozivali na tradiciju prosvjetiteljstva, na vrijednosti proizašle iz Francuske revolucije. Za njih su pravoslavni i katolički kršćani, jednako kao i Jevreji, potomci nekadašnjih Maura, bili njihova braća i sestre - kaže ovaj njemački političar. Kada su bosanskohercegovački gradovi bili pod opsadom srpskih i hrvatskih nacionalista, muslimani su bili ti koji su štitili crkve od napada onih kršćana koji su gađali vlastite crkve jer nisu željeli da muslimani i kršćani zajedno žive. Suživot je bio koncept koji je bosanskohercegovačka tradicija islama ne samo propovijedala, već i živjela.

Međutim, Zapadna Evropa je razočarala jer nije stala u odbranu tog otvorenog i tolerantnog islama.

Moram podsjetiti na to da je zapad zakazao i samo posmatrao što se događa - upozorava Ozdemir. A šta bi se desilo da su bosanski muslimani pucali na svoje kršćanske susjede i da su oni uspostavili logore za silovanje kršćanskih žena? Koliko sati bi prošlo do intervencije? Tradicija prosvjetiteljstva i Francuske revolucije, na koju se zapad poziva i koja pričinjava pravi kulturni temelj Evrope, u Bosni i Hercegovini je pogažena. To se najbolje vidi na primjeru ljudskih prava. Ljudska prava su, naime, nedjeljiva vrijednost koja ne ovisi niti o kulturološkoj pozadini niti o religiji.

Na primjeru BiH Evropa je pokazala da ima dvostruka mjerila, a to se proteže i na savremenost - kaže Özdemir. Ljudska prava muslimana u BiH očito su za mnoge bila manje važna od ljudskih prava kršćana. Tako je i danas. Uzmite samo Čečeniju, zločine koji se tamo dešavaju na većinski muslimanskom stanovništvu. I pogledajte koliko pažnje to izaziva u javnosti. Ja mislim da mi trebamo štititi sva ljudska prava. Ne postoje ljudska prava prvog, drugog ili trećeg reda.

On važi za uzornog Nijemca sa migrantskim porijeklom i za primjer uspješne integracije: rođen je u Njemačkoj kao sin gastarbajtera iz Turske, tek sa 18 godina se definitivno opredijelio za njemačko državljanstvo a danas je predsjednik stranke koju podržava 24 posto Nijemaca. Svoje muslimansko porijeklo nikada nije krio i u potpunosti se slaže sa izjavom njemačkog predsjednika Christiana Wulffa da je i islam dio Njemačke:

Ja tu rečenicu razumijem onako kako je izgovorena -muslimani su postali dio njemačkog društva. Ali muslimani nisu nešto jedinstveno, kao što to nisu ni kršćani. Imamo narodni islam, imamo u islamu različita konfesionalna usmjerenja, imamo religiozne i nereligiozne muslimane, imamo i ateističke muslimane. Sve to je dio Savezne Republike Njemačke.

Cem Ozdemir ne slaže sa izjavom njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da je koncept multikulturalizma u Njemačkoj propao. Prema njegovom mišljenju, multikulturalnost ne znači postojanje paralelnih društava unutar neke zemlje koja jedno s drugim ne komuniciraju i koja se međusobno ne dotiču.

To razumijem u anglosaksonskom smislu, kao u Sjedinjenim Državama ili Kanadi. To je opis činjenice da živimo u pluralističnom društvu i da su prošla vremena kada se neko mora sakrivati jer je homoseksualan ili zato što živi u vanbračnoj zajednici. To je za mene multikulti. To je naprosto opis Njemačke u kojoj ljudi imaju različito porijeklo, različita usmjerenja i opredjeljenja, različita mišljenja. To, međutim, ne znači da u takvoj zajednici vlada proizvoljnost i haos. Za taj oblik multikulturalnosti postoji jasan okvir, postoji jasna osnova na kojoj je ona moguća. To svakako nije društvo u kojem mogu postojati različite interpretacije Ustava. Postoji samo jedan Ustav i samo jedan službeni jezik i to je njemački. Toga se svi moraju pridržavati, o tome nema spora. Mi imamo odličan Ustav i to je osnova našeg suživota. Moja vodeća kultura - to je moj ustav - naglašava Ozdemir.
sa obzirom na...

#984 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by sa obzirom na... »

Nisam neki musliman, ali cak i meni ovakvom na ovakav tekst iz Sterna trnu desni...
Ne znam, mislim da cak i da mi se ukaze mogucnost, ne bi zivio trenutno u Njemackoj ili Holandiji uz ovakvu klimu koja se razvija, ovo ne sluti na dobro

PS: Je li ko citao najnoviji DW clanak sa kongresa Merkelove partije, neke stvari mogu razmijeti, (il' postujte njemacku kulturu i jezik ili mars iz Njemacke), ali me je strah da je to samo podloga za nesto ozbiljnije...
luckypot

#985 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by luckypot »

pa šta i ako ne sluti na dobro? većina muslimana u evropi nisu bošnjaci i neće se uzdati u evropske vrijednosti ili "rata neće biti" ...a uostalom da ne postoji prijetnja odmazde i da nema toliko muslimana po svijetu, davno bi oni njih istjerali nemaj brige...

žao mi samo onih roma u francuskoj, sarkozy je sanjao "mrs" da kaže muslimanima, a onda našao lake žrtve :(
stari grad Visegrad

#986 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by stari grad Visegrad »

Multi kultura je pisanje na ovom forumu.
Da nema multikulture u Bosni i Hercegovini ovdje pi pisao samo jedna narod.
vox-populi

#987 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

stari grad Visegrad wrote:Multi kultura je pisanje na ovom forumu.
Da nema multikulture u Bosni i Hercegovini ovdje pi pisao samo jedna narod.
Ti mora da se zezas.
osa

#988 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

jedan zanimljiv primjer, a spominjan je na ovoj temi, tj. burka i njeno nošenje na zapadu, problem isopada kako god okreneš i za ovu ženu koja ju nosi iz uvjerenja, ali i za državu tj. njenog službenika, koji je onemogućen u postupanju...

PREKRIVENA od glave do pete burkom, jedino s prorezom preko očiju, muslimanka Carnita Matthews, koju se tereti da je krivo optužila prometnog policajca da joj htio vidjeti lice pod burkom, na sudu je ustvrdila kako je žrtva zamjene identiteta. Tvrdi da nije kriva za ono što ju se tereti.

Matthews se jučer pojavila na sudu u Sydneyu s prijateljicom koja je bila identično obučena, odnosno prekrivena crnom burkom preko lica i tijela. Na sudu je prikazan video snimljen iz policajčeva automobila na kojem se vidi kako policajac moli ženu koju je zaustavio zbog prometnog prekršaja da podigne burku kako bi joj mogao vidjeti lice i usporediti ga sa slikom na vozačkoj dozvoli.

Na videu se čuje kako je Matthews policajca nazvala rasistom ustvrdivši da ju je zaustavio samo radi toga kako je obučena, a ne radi prometnog prekršaja kojeg, ističe, nije počinila. Policajac je ustvrdio kako ima pravo zatražiti od 46-godišnjakinje da mu pokaže lice kako bi ju identificirao. "Gledam vas i vidim samo dva oka", tvrdi da joj je policajac rekao.

Žena se nakon toga odvezla do obližnje policijske postaje kako bi se požalila na nepravedno postupanje od strane prometnog policajca. Odvjetnik 46-godišnjakinje ustvrdio je na sudu da se ne može dokazati da se upravo ona požalila policiji na postupanje prometnog policajca. Suđenje se nastavlja.
stari grad Visegrad

#989 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

kao sto pilicajac moz e odvesti svakoga u policijsku stanicu koji nece da duva u pipu kako bi se ustvrdio ima li alkohola (a to se meni desilo kad sma odbio duvati), tako svaki policajac moze odvesti svakoga u policijsku stanicu da skine burku ili slicno.Sta je tu cudno?

Nemoj te me potezati za rijeci.
Jasnoo nacisticke poruke jesu zakoni protiv burke, znaci branis drugeome slobodu vjerovanja, a to ide u domen ugrozavanja ljudskih prava.
osa

#990 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

stari grad Visegrad wrote:kao sto pilicajac moz e odvesti svakoga u policijsku stanicu koji nece da duva u pipu kako bi se ustvrdio ima li alkohola (a to se meni desilo kad sma odbio duvati), tako svaki policajac moze odvesti svakoga u policijsku stanicu da skine burku ili slicno.Sta je tu cudno?

Jasnoo nacisticke poruke jesu zakoni protiv burke, znaci branis drugeome slobodu vjerovanja, a to ide u domen ugrozavanja ljudskih prava.

pretpostavljam da bi trebao znati pred kim ona može biti bez burke, ako stvarno drži do svojih vjerovanja, a drži čim je nosi...
stari grad Visegrad

#991 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

osa wrote:
stari grad Visegrad wrote:kao sto pilicajac moz e odvesti svakoga u policijsku stanicu koji nece da duva u pipu kako bi se ustvrdio ima li alkohola (a to se meni desilo kad sma odbio duvati), tako svaki policajac moze odvesti svakoga u policijsku stanicu da skine burku ili slicno.Sta je tu cudno?

pretpostavljam da bi trebao znati pred kim ona može biti bez burke, ako stvarno drži do svojih vjerovanja, a drži čim je nosi...
nemam pojma..
stari grad Visegrad

#992 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Da nema multikulture u Bosni i Hercegovini ovdje bi pisao samo jedan narod.

paloma

#993 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

dobro je ba, skontali smo vec u prvom postu
osa

#994 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

stari grad Visegrad wrote:
osa wrote:

nemam pojma..
e, tog nema u postaji, dakle džaba ju voditi...
paloma

#995 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

@osa:

Siguran sam da se u cijeloj policijskoj stanici poze naci bar jedna zenska radnica/policistkinja, koja licno moze utvrditi identitet osobe sa burkom, koliko je meni poznato zenama nije zabranjeno pokazivanje lica drugim zenama.
zlajapravaraja

#996 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zlajapravaraja »

Nego, sta velite na glavnu temu u medijima zadnja 2 dana?

Da li vam se sve cini vec poznato i vidjeno? :run:
osa

#997 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

paloma wrote:@osa:

Siguran sam da se u cijeloj policijskoj stanici poze naci bar jedna zenska radnica/policistkinja, koja licno moze utvrditi identitet osobe sa burkom, koliko je meni poznato zenama nije zabranjeno pokazivanje lica drugim zenama.
čuj siguran si, ne bi trebao biti....
vox-populi

#998 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Cak i da postoji, to ne mijenja situaciju. Policija ima pravo da na licu mjesta vrsi identifikaciju. Ako ne zelim da dam dokumente na uvid, tek me onda vode u stanicu. Naravno, tada placam i dodatnu kaznu. Znaci, ja moram dati dokumente ili pokazati lice odmah, a neki to ne moraju. Zakon je isti za sve.

A recimo, da pokrivenu zenu koja ne zeli skinuti burku radi identifikacije, policija privede, odmah bi bilo rasisti, islamofobija i sl.
osa

#999 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

vox-populi wrote:

Cak i da postoji, to ne mijenja situaciju. Policija ima pravo da na licu mjesta vrsi identifikaciju. Ako ne zelim da dam dokumente na uvid, tek me onda vode u stanicu. Naravno, tada placam i dodatnu kaznu. Znaci, ja moram dati dokumente ili pokazati lice odmah, a neki to ne moraju. Zakon je isti za sve.

A recimo, da pokrivenu zenu koja ne zeli skinuti burku radi identifikacije, policija privede, odmah bi bilo rasisti, islamofobija i sl.
šta bi tek bilo da dođe liječniku, konkretno ginekologu i shvat da su to većinom muškarci, problem je to veliki, nije to tako jednostavna stvar kakviom ju mnogi hoće prikazati...
vox-populi

#1000 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

osa wrote:
šta bi tek bilo da dođe liječniku, konkretno ginekologu i shvat da su to većinom muškarci, problem je to veliki, nije to tako jednostavna stvar kakviom ju mnogi hoće prikazati...
To je vec drugo pitanje, svako bira svog doktora. Policiju ne mozes birati niti mozes ocekivati da u svakoj situaciji policija radi u paru, jedan muskarac i jedna zena.
Post Reply